Pas op voor proefabonnementen

proefabonnementen

Proefabonnementen zijn voordelig, maar let goed op de kleine lettertjes!

Tien jaar geleden nam ik een proefabonnement van 13 nummers op het tijdschrift Esta dat in juli 2013 werd opgeheven. Het was nog voor de wet van Dam.

In de wet van Dam werd vastgelegd dat het verboden is om een kennismakingsabonnement stilletjes om te zetten in een echt abonnement. Wat mij destijds overkwam met het tijdschrift Esta zou nu dus niet meer kunnen.

Bij een gewoon abonnement moet je wel blijven opletten. Op de site van de Rijksoverheid staat te lezen:

Een krant of tijdschrift mag uw abonnement stilzwijgend met maximaal 3 maanden verlengen.

Wat is een proefabonnement?

De naam zegt het eigenlijk al: een proefabonnement is een abonnement dat je de kans geeft om te proeven aan een tijdschrift of dienst. Gewoon om eens rustig te kijken of het iets voor je is.

Proefabonnementen zijn altijd voor een beperkt aantal nummers, bijvoorbeeld een stuk of 6. Daarna stopt het automatisch als het goed is.Het wordt ook wel omschreven als een tijdelijke aanbieding voor lidmaatschap. Hieronder een mooi voorbeeld van proefabonnementen:

proefabonnementen

Pas op voor proefabonnementen

Zo’n twee jaar geleden maakte ik de fout een proefabonnement, van dertien nummers, te nemen op de Esta. Vanwege het geruststellende aantal van ‘dertien’ ging ik ervan uit dat het abonnement dan vanzelf afliep. Een stomme beginnersfout, en ik had beter moeten weten.

Proefabonnement werd stilzwijgend verlengd

In plaats van dat het abonnement stopte, zoals het proefabonnement suggereerde, kreeg ik een acceptgiro van 87 euro voor een jaarabonnement. Geschrokken dat het abonnement automatisch, en met maar liefst een jaar, was verlengd belde ik de klantenservice.

Jaarabonnement omgezet naar abonnement voor 13 nummers

Ik vertelde mijn verhaal, en dat ik alleen een proefabonnement had willen hebben, en bovendien niet zo maar 87 euro kon ophoesten. De mevrouw van de klantenservice stond mij volgens het boekje te woord, maar gaf geen krimp.

Uiteindelijk bood ze aan het jaarabonnement om te zetten naar een abonnement voor opnieuw 13 nummers, en meteen mijn opzegging te noteren. Zo waren mijn kosten aanzienlijk lager, en was ik binnen afzienbare tijd verlost van het abonnement.

Abonnement ging weer gewoon door!

Maar na weer dertien nummers, bleef de Esta gewoon komen, dus belde ik opnieuw naar de klantenservice. Daar wisten ze van geen opzegging, en ik zat volgens hen gewoon vast aan een jaarabonnement. Dat ik mijn abonnement telefonisch had opgezegd, dat konden ze in hun computer niet zien, en aangezien ik zelf ook geen bewijs had, moest ik een jaar lid blijven.

Ondertussen begonnen er aanmaningen binnen te komen voor het jaarabonnement, dat ik op een gegeven moment van narigheid maar betaalde, om incassokosten te voorkomen. En toen kwam de Esta plotseling niet meer. Halleluja, behalve dat ik dan wel graag mijn geld terug wilde!

Dus belde ik opnieuw de klantenservice die beweerden dat de Esta, volgens hun administratie, gewoon tweewekelijks bij mij bezorgd wordt, en dat ik contact moest opnemen met TNT. Toen de vlekken voor mijn ogen weg waren, verklaarde ik knarsetandend dat ik het van de gekke vond dat ik achter een tijdschrift moest gaan aan vangen, dat ik niet eens wilde hebben! Prompt viel die week de Esta weer op de mat…

Ik kan dat ellendige tijdschrift bijna niet meer lezen zonder vlekken in mijn nek.

Proefabonnementen 2023

Sinds 2010 is er veel veranderd! Je kreeg allerlei nieuwe vormen van abonnementen zoals een Netflix abonnement en mobiele abonnementen. En je kunt tegenwoordig ook een abonnement nemen op onder andere toiletpapier, sokken en witte t-shirts.

Netflix heeft het probleem van het proefabonnement grondig opgelost: ze hebben het niet meer. Je moet nu gewoon meteen betalen als je Netflix wilt gebruiken. Bij Videoland heb je nog wel een proefabonnement en ook Amazon Prime kun je eerst 30 dagen proberen.

Proefabonnementen samengevat

 • Kijk ontzettend uit met proefabonnementen, die vaak automatisch verlengd worden, en zorg dat je bewijs krijgt als je opzegt!
 • Haal je tijdschriften gewoon uit de bibliotheek, daar zijn ze gratis!
 • Op diverse sites kun je gemakkelijk een opzegbrief uitprinten

Zie ook Netflix alternatieven die je kunt uitproberen met een proefabonnement ; )

Leestips

Van welke tijdschriften ben jij lid?
Heb jij ook vervelende ervaringen met abonnementen die zo maar verlengd worden
?

Similar Posts

10 Comments

 1. Precies de reden dat ik geen proefabonnementen neem. En die stomme wijven aan de telefoon ‘maar wilt u dan geen gratis blad?’.

  Nee dus, niet als dat een halve oplichting betekent.

 2. Grrr….zo kwamen wij bijna niet meer van de Troskompas af! En nog blijven ze bellen!

  Niets geen last hoor van vreemde teksten voor jouw tekst..

 3. Ik heb af en toe een proefabonnement gehad, en zonder problemen. Ik neem alleen maar een abonnement dat automatisch ophoudt, en ik wil een bevestiging zwart op wit; dit herhaal ik ook specifiek wanneer het gesprek wordt opgenomen.

  Met sanoma/zester heb ik nog nooit problemen gehad wat dat betreft.

 4. O wat irritant zeg. Ik heb er een tijd over gedaan om de ECI op te zeggen. Toen ik er eindelijk van af was kreeg ik de één na de andere fantastische aanbieding zowel schriftelijk als telefonisch. Neeeeee!

 5. Ja, ik heb er ook last van als ik hem op groot scherm doe. lees alles dus klein. Anders staan er advertenties doorheen.

  groetjes Margreet

 6. Ik heb nu een proefabonnement op elsevier, die nam ik in april en loopt binnenkort af. Het waren 13 nummers.

  Ook heb ik dit jaar nog een proefabonnement op de volkskrant gehad. Stopte netjes na 15 weken. Kreeg enkele weken later wel een brief of ik een abonnement wilde, maar verder niet.

  Ik geef nooit mijn telefoonnummer als ik een abonnement neem. Of het nummer van een prepaid telefoonkaart die ik bijna altijd uit heb staan en alleen in geval van nood gebruik. Dus kunnen ze me niet bereiken.

  Geen last van de advertentie.

 7. Ik zou er ook vlekken van in mijn nek krijgen.
  Gelukkig heb je er wel iets van geleerd: dat het je nooit meer zal overkomen toch??

 8. Wij hadden dat gezeur met het TrosKompas. We moesten eerst een ‘geldige’ reden opgeven, waarom we wilde opzeggen. Ja, hallo, dat gaat die lui toch geen flikker aan.
  Na een half jaar belde ze met de vraag of we weer lid wilde worden en na een jaar belde ze weer. En deze keer zouden we een gratis bedovertrek-set krijgen. *zucht*

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.