Tijdschrift Genoeg: van Vrekken krant in 1992 tot magazine!

tijdschrift genoeg

Het duurt even maar dan heb je ook wat! Vandaag vond ik in de bibliotheek eindelijk een nieuwe Genoeg vroeger bekend als De Vrekkenkrant. Het tijdschrift Genoeg voor een eenvoudiger leven!

Het tijdschrift Genoeg heeft een make-over ondergaan. Het is veel dikker geworden, en ziet er mooier uit. Het oogt ook luxer. In het colofon las ik dat het nu een seizoensblad is.

Het exemplaar dat ik leende is het Lentenummer van 2013.

Van Vrekkenkrant naar tijdschrift Genoeg

Tijdschrift Genoeg begon in 1992 als De Vrekken krant. De Vrekken krant was een initiatief van Rob en Hanneke van Eeden en werd uitgegeven door de Stichting Zuinigheid met Stijl. In 1997 werd de Vrekken krant omgedoopt in Genoeg. De huidige uitgeverij heet Uitgeverij Genoeg.

Vergeleken met haar nieuwste reïncarnatie, was de Vrekken krant eigenlijk best een onooglijk blaadje. Maar die onooglijkheid weerspiegelde wel het uitgangspunt: met zo min mogelijk, zo simpel mogelijk leven. Niet iedereen is dan ook blij met de veel glamoureuzere uitstraling van tijdschrift Genoeg.

Vrekkenkrant compleet bestellen

Gelukkig voor de tegenstanders van de nieuwe look kun je op bol.com, tweedehands nog de complete serie van de Vrekkenkrant bestellen! Klik op De vrekkenkrant compleet. De prijs is niet erg vrekkig helaas: rond de 50 euro!

Slogans Vrekkenkrant

De vorige versie van het tijdschrift had als ondertitel: ‘Non-glossy magazine voor minima en maxima. Boordevol bespaar- en bezuinigingstips‘. De nieuwe versie heeft geen ondertitel, maar in het colofon staat: ‘Genoeg is een onafhankelijk tijdschrift voor iedereen die meer wil doen met minder.’ Op de gelijknamige website genoeg.nl staat wel een ondertitel: ‘Less is more’.

Tijdschrift Genoeg doet een klein beetje aan Flow denken

Ook voor mensen die niet veel hebben met consuminderen is het een leuk tijdschrift om te lezen. De basisgedachte is bewust en aandachtig leven. Dat is tenminste wat ik er uit haal. Dat zie je terug in de interviews en artikelen. Tegelijkertijd zijn er ook gewoon heel praktische artikelen en tips over zuinig leven. Ik vind het een mooie balans. Heel in de verte doet de nieuwe Genoeg me een beetje aan de Flow denken.

Opzet van het tijdschrift Genoeg

Genoeg bestaat uit vier onderdelen/rubrieken, en verschijnt in haar huidige vorm elk kwartaal.

 1. Gelukkig met genoeg
 2. Genoeg voor iedereen
 3. Geld genoeg
 4. Praktisch genoeg

Advertenties in Genoeg: heikel onderwerp?

Ah, een heikel onderwerp! Want wat doet een tijdschrift dat een levensstijl voorstaat waarbij minder, meer is, met advertenties? Menig blogger zal zich hierin ook herkennen! Teunie Luijk van Eenvoudig Leven kreeg een storm van kritiek te verduren toen ze advertorials plaatste. De uitleg van Genoeg vind ik prachtig: om alle informatie op de gelijknamige website gratis te kunnen blijven aanbieden maken ze gebruik van zorgvuldig geselecteerde advertenties.

Genoeg thema lente 2013: Wonen

Het Lentenummer heeft als thema wonen. Het leukst vond ik het artikel over mensen die in kleine huizen wonen. Naast informatie kun je interviews lezen met mensen die bewust kleinbehuisd zijn: mensen die een beperkt woonoppervlak genoeg vinden!

Praktische informatie over tijdschrift Genoeg

Een los nummer kost 6,95. Een jaarabonnement kost 30,-.

Geen abonnement, maar wel interesse in de informatie van tijdschrift Genoeg? Bezoek dan de website genoeg.nl.

Verfrissend overigens dat Genoeg nu eens niet wordt uitgegeven door Sanoma!

Wat vind jij van het tijdschrift Genoeg? Is het een tijdschrift dat je zou kopen of lezen?

 

Similar Posts

15 Comments

 1. Ik neem ieder jaar een ander tijdschrift en heb zo ook de Geneg een jaar gehad.
  Vond het een leuk blad maar na dat jaar had ik wel het idee dat alles al eens langs geweest was. Dit vind ik bij veel tijdschriften.

 2. Ik ben enorm fan van de vrekkenkrant en ben ook in het bezit van de vrekkenkrant compleet. Genoeg vind ik ook wel leuk, het leukste vind ik de rubriek waarin je in iemand zijn huishoudboekje kijkt. Maar ik vind de prijs aan de hoge kant. Ik koop meestal oude nummers of ik vraag ze cadeau.

 3. Ik heb een abonenment op de Vrekkenkrant gehad en een paar jaar op Genoeg, maar de onderwerpen boeide me steeds minder en minder. Sterker nog, ik las bijna niets meer. Heel af en toe heb ik een los exemplaat gekoecht en dat bewees alleen maar dat ik achter mijn eerder genomen besluit sta.
  Tegenwoordig koop ik af en toe in de kringlopen boeken over tips voor een euo of minder.

 4. Dankjewel voor deze update! Alles over bezuinigen was denk ik al vaak genoeg behandeld en dan moet je een andere koers gaan varen. Overigens heb ik onlangs mijn complete serie Vrekkenkranten plus nog een aantal Genoeg magazines van afgelopen jaren, voor €60,= verkocht…..ik vind het dat wel waard. Dat geld verdien je makkelijk terug :) Groeten!

 5. Ik realiseer me nu dat ik al sinds 2004 een abonnement heb – heb ik mezelf cadeau gedaan na mijn afstuderen. Ik vond (vind?) het een inspirerend blad – veel meer dan de Flow, waar ik helemaal niets mee heb. Ik weet nog niet wat ik van de nieuwe Genoeg vind – ik vond het altijd zo leuk om eens in de twee maanden naar uit te kijken, maar nu verschijnt het wel erg weinig, en is het wel een heleboel leeswerk ineens.

  Overigens is het een blad waar ik heel bewust een abonnement op heb, omdat ik het belangrijk vind dat het wordt gemaakt – net als bij de krant, en de Opzij. Andere tijdschriften lees ik wel in de bieb, als ik eens zin heb.

 6. Ik was lid van de vrekkenkrant en later van genoeg. De eerste genoeg vond ik beter passen. Toen het een soort glossy werd heb ik opgezegd.

 7. Ik zal hem weer eens lenen bij de bieb. Ik heb jaren een abonnement gehad en ik vond het blad toch steeds minder interessant worden. De begintijd van Genoeg vond ik het leukst.
  Af en toe lees ik hem nog wel, maar dan dus van de bieb.
  En nu met al die consuminderblogs is de behoefte aan zo’n blad bij mij niet meer zo groot.

  1. Zou het kunnen dat je op een gegeven moment alle belangrijke informatie al weet, en dat zo’n blad daardoor minder boeiend wordt? Destijds was de Vrekkenkrant geloof ik echt wel vernieuwend.

   Nu zijn er inderdaad veel consuminderblogs en boeken over zuinig leven. Er is veel meer informatie over en het is gangbaarder geworden.

  2. Het ligt ook wel aan de redacteur. Ik vond Hanneke van Veen en Jeanine Schreurs de beste Genoegs maken

 8. Ja dat denk ik wel,alle tips en tricks ken je zo langzamerhand toch wel?

  De vrekkenkrant heb ik verslonden tot ze met die slaapzakken of huiskleden kwamen,de verwarming op nul gezellig!;)

  En een beetje adverteren mag,een blad uitgeven kost geld ,een gratis blog niet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.