Consuminderen met kinderen: 10 hoogtepunten uit het boek

Consuminderen met kinderen

In oktober kwam de nieuwe,  herziene versie uit van Marieke Henselmans boek Consuminderen met kinderen. Wat de herziene versie leuk maakt, is dat Marieke inmiddels kan zeggen hoe al dat consuminderen met haar kinderen heeft uitgepakt!

Hebben ze er onder geleden?!

Marieke’s antwoord is: ‘Nee. Het zijn gelukkige en evenwichtige volwassenen geworden.’

Wie al zuinig leeft, zal niet zo veel nieuwe dingen ontdekken in dit boek. Maar voor nieuwbakken ouders, en mensen die nog niet zo met zuinig leven bezig waren, is dit boek denk ik een heuse eye-opener. Het biedt een heel andere kijk op kinderen, consumeren en opvoeden.

10 interessante weetjes uit Consuminderen met kinderen

 1. In haar kraambed ontdekte Marieke Henselmans: ‘Het enige dat je zeker weet is dat je het fout doet. Er is altijd iemand boos op je. Wat je ook kiest. Waarom zou je dan niet gewoon dat doen waar je zelf het meeste zin in hebt?’
 2. Je kunt meer keuzes maken als je minder geld nodig hebt. Consuminderen met kinderen hoeft dus niet te beperken.
 3. De leukste dingen zijn gratis.
 4. Het is een groot misverstand dat als je wilt besparen, je op álles moet besparen. Je kunt bijvoorbeeld best kiezen voor biologisch voedsel als je moet leven van een uitkering.
 5. Natuurlijk wil je het beste voor je kind. Maar is dat hetzelfde als het duurste?
 6. Zwemles: hoewel privé zwemlessen per stuk soms het dubbele kosten van ‘gewone’ zwemles kan het feit dat er in kleine groepjes wordt gewerkt met veel aandacht voor elke kind, er voor zorgen dat je toch niet duurder uit bent. Simpelweg omdat je kind het veel sneller leert, en daardoor minder zwemlessen nodig heeft. Marieke Henselmans vond dergelijke zwemlessen bij een plaatselijk luxe hotel. De lessen werden gegeven in het gastenzwembad.
 7. Bezuinigingen die op het eerste gezicht futiel lijken, zetten op termijn flinke zoden aan de dijk.
 8. Vraag kinderen zelf ook na te denken over mogelijke besparingen. Ze hebben vaak hele originele en creatieve ideeën. Consuminderen met kinderen kun je samen doen.
 9. Uitstapjes. Leuke dingen doen is bijna verplicht. Vraag je eens af of kinderen voldoende rust krijgen en of er nog ruimte is om te spelen, tekenen of niksen.
 10. Het is als moeder moeilijk om te zien dat je kind het moeilijk heeft. Maar pas op dat je niet gaat mee lijden. Want dat schakelt je uit als mogelijke steun en toeverlaat.

Conclusie over Consuminderen met kinderen

Het mag duidelijk zijn: Consuminderen met kinderen is meer dan een boek met bezuiningstips. Ik vind het meer een boek dat staat voor een bepaalde manier van in het leven staan. En ik vind dat wel een prettige manier.

Praktische informatie over dit boek

Consuminderen met kinderen is voor 18,95 te koop bij bol.com.

Leestips

Doe jij aan consuminderen met kinderen?

Similar Posts

11 Comments

  1. Ik vond kinderen ook helemaal niet duur. Het wordt pas wat duurder als ze naar de middelbare school gaan. Dan gaat het schoolgeld omhoog, en komen er excursies. Maar ook dat is nog wel te doen.

 1. Ik wil het wel graag, maar ben er nog niet bewust mee bezig. Wil me er nog wel in verdiepen, helemaal nu we straks minder inkomen hebben. Het lijkt me ook wel voldoening geven om toch leuk en gelukkig te leven met minder.

 2. Deze tien tips waren alvast heel leuk om te lezen en alle tien helemaal waar…
  Ik wens je een heel fijne nieuwe week,
  Liefs,
  Mirjam

 3. Wat een geweldige titel heeft dat boek.
  Herkenbaar ook. Wij zijn sowieso niet materialistisch ingesteld. En als thuismama krijgt de kleine man voldoende tijd om te spelen en te niksen :-)
  Toch benieuwd naar de rest van het boek. Ga het zeker eens lezen.

  1. Ik kan het zeker aanraden Ann. Het is prettig geschreven, en meer dan een opsomming van tips. Marieke Henselmans staat op een bepaalde manier in het leven, en trekt zich niets aan van de drukte van onze huidige maatschappij.

 4. Het boek is natuurlijk niet zo interessant voor iemand zonder kinderen ;-). Ik begon dit artikel te lezen door de kaft, lekker creatief. Na het lezen van je stukje denk ik dat het boek ook interessant is als je geen kinderen hebt :-).

  1. Goede kaft blijkbaar Els!

   Ik denk dat het boek voor mensen zónder kinderen wel minder leuk is. De insteek is toch wel heel erg dat je kinderen hebt vind ik.

   Hoewel het daarnaast dus ook wel over je leefstijl in het algemeen gaat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.