Consumeren: In 5 stappen functioneel consumeren

Last updated on May 10th, 2024 at 01:21 pm

consumeren

Babette Porcelijn doet sinds 2014 onderzoek naar consumeren en de ‘verborgen impact:’ milieubelasting die je niet ziet. Het blijkt dat onze spullen de grootste negatieve impact op het milieu hebben!

Lekker dan.

En de overheid maar zeggen dat we vooral veel moeten consumeren om de economie te steunen. Voor het milieu is dit dus juist níét goed.

Volgens Babette Porcelijn is het de kunst om functioneel te consumeren.

Functioneel oftewel duurzaam consumeren: wat is dat?

Babette Porcelijn legt uit hoe je dat functioneel of duurzaam consumeren kunt doen:

‘Koop alleen wat je écht nodig hebt. En dat ook nog het liefst tweedehands of refurbished.’

Die eerste zin doet me meteen denken aan mijn tante Dina, die altijd zei: ‘Het is mooi spul, voor wie het nodig heeft,’ en dan kocht ze het niet. Ze was beslist een consuminderaar avant la lettre!

Als duurzaam consumeren is: alleen kopen wat je echt nodig hebt, wat is dan ook alweer gewoon, ordinair consumeren?

Wat is consumeren?

Er zijn twee gangbare betekenissen van consumeren.

Volgens Van Dale is dat ‘nuttigen, gebruiken’.

Maar dat gaat dus over consumeren in de zin van iets eten. En daar gaat het hier niet om. Babette Porcelijn heeft het over consumeren in termen van de economie. In dat geval is het beste antwoord op de vraag: Wat is consumeren:

‘Het kopen van goederen of diensten’ en ‘gebruiken of verbruiken van goederen en diensten om de behoeften te bevredigen.’ (Bron: scholieren.com)

Top 4 spullen die het milieu belasten

  1. Elektronica met computerchips zoals computers, smartphones, tablets etc. En dan las ik deze week dus ook nog dat digitale apparaten vaak maar 3 jaar meegaan!
  2. Apparaten met een stekker die 1 ding kunnen. Zoals kruimeldief, stofzuiger, staafmixer.
  3. Kleding!
  4. Spullen zonder elektronica of stekker. Denk aan tuinstoelen, kandelaars en badeendjes.

Ik moet dan meteen denken aan mijn post over het aantal huishoudelijke apparaten dat ik in huis heb. In 2015 telde ik er 25… In mijn verdediging: ik doe er wel heel lang mee en heb sindsdien volgens mij amper nieuwe apparaten gekocht.

Compenseert tweedehands de vervoerskosten?

Wat ik me verder afvraag: ik koop mijn kleding meestal tweedehands via de Engelse eBay of Vinted.. Ben ik dan alsnog slecht bezig, omdat het vanuit Engeland naar hier moet? Of compenseert het feit dat het tweedehands is voldoende?

Hoe duurzaam consumeren: tot slot

Als ik het goed begrijp is de moraal van het verhaal dat je alleen koopt wat je écht nodig hebt. Maar daarin zit volgens mij ook meteen ‘de ruis’.

Want wat heb je écht nodig?

Veel mensen vinden een vakantie bijvoorbeeld écht nodig. En internet wordt tegenwoordig ook gezien als eerste levensbehoefte. Maar als je echt alleen koopt wat je nodig hebt om te overleven kom je toch al snel uit bij ‘een dak boven je hoofd en genoeg eten?’

Duurzaam consumeren 6 snelle tips

  1. Koop tweedehands, kies voor refurbished kopen.
  2. Reis met de trein in plaats van het vliegtuig naar verre bestemmingen.
  3. Pak de fiets in plaats van de auto.
  4. Koop lokaal.
  5. Doe boodschappen met herbruikbare tassen en zakjes, en laat plastic zakjes op de groenteafdeling links liggen.
  6. Koop iets alleen als je het echt nodig hebt, oftewel vermijd de Action!

Praktische informatie over duurzaam consumeren

Babette Porcelijn schreef een doeboek om je op weg te helpen: EcoPositief in 5 stappen. Dat leek mij wel wat, maar ze hebben het niet in de bibliotheek. Dat vind ik dan weer niet zo handig van Babette… Want ik wens dit boek niet te kopen omdat ik niet nog meer boeken nodig heb.

Door boeken en tijdschriften lenen in de bibliotheek draag ik bij aan duurzaam consumeren, maar ja, dat kan nu dus niet. Kijk dit is ‘m:

550x802 1
9 euro bij bol.com

Overigens zijn twee andere boeken van Babette wel verkrijgbaar in de bibliotheek.

Op de site ecopositief.org vind je meer informatie.

Leestips

Wat heb jij echt nodig? Waar zou je niet zonder kunnen/willen?

duurzaam consumeren


Discover more from Huisvlijt

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Similar Posts

12 Comments

  1. Het is inderdaad vrij ingewikkeld waar de grens ligt tussen echt nodig of niet. Ik leerde vroeger: 1. Heb je er plek voor? 2. Heb je het nodig? Op beide vragen ja? Dan kun je het kopen. Je zou denken: hoort daar niet eerst nog de vraag voor of je er geld voor hebt? Maar die was zó vanzelfsprekend. Alleen als je ergens geld voor had, kwamen die andere twee vragen om de hoek kijken.

  2. Ik denk dat we allemaal wel eens zondigen en economisch gezien moet je producten uit eigen land kopen alhoewel dat ook niet altijd opgaat omdat veel bedrijven in buitenlandse handen zijn.

  3. Ja, ik probeer wel bewuster te kopen. En dus inderdaad niet te kopen dus. Dat vind ik niet altijd even makkelijk. De uitspraak van je oma vind ik wel een mooie om als motto te onthouden

  4. Nou, dan doe ik het best goed. Ik koop inderdaad alleen wat ik nodig heb. Aan onnodige spullen heb ik een hekel. Dat valt voor mij in de categorie ‘rotzooi’ en ik wil zo min mogelijk rotzooi in huis. Wat ik écht niet kan missen is mijn iPad. Maar ik doe ook echt heel lang met zo’n ding. Tot-ie echt niet meer bruikbaar is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.