Smartphone + laptop: hoe lang doe jij ermee? 3 jaar?

smartphone

Hoe lang doe jij met je smartphone of je laptop?

Wist je dat mensen gemiddeld 3 jaar met hun smartphone en/of laptop doen?

Hoe komt dat?

Is dat omdat ze het model zat zijn, of zijn er andere redenen?

Hoe zit dat met laptops?

Net als smartphones doen we met laptops gemiddeld ongeveer 3 jaar. De zwakke schakel bij laptops is de accu. Maar digitale apparaten van Apple gaan langer mee! Volgens de Consumentenbond gaat een Apple laptop gemiddeld 6,5 jaar mee! Dat is een prettige gedachte. Bijvoorbeeld als je kiest voor een refurbished MacBook.

De laptop van mijn man is irritant traag

In onze woonkamer staat de oude Acer laptop van mijn man. Hij wordt eigenlijk alleen nog maar gebruik om programma’s mee op de tv te kijken. Ik kijk er bijvoorbeeld graag Chateau Meiland mee op vrijdag. Daarvoor verbind ik de laptop met een kabeltje met de tv. Chateau Meiland vind ik met behulp van tvblik.nl. Maar deze laptop is denk ik al wel 6 jaar oud, en dat is te merken. Hij is tergend langzaam, en loopt regelmatig compleet vast.

Waarom we gemiddeld 3 jaar met onze smartphone doen

1. De smartphone is kapot

De oude is kapot. Bijvoorbeeld doordat hij een keer gevallen is of waterschade heeft opgelopen. Ik ken diverse mensen die een grote kras in het schermpje van hun smartphone hebben. Minder zichtbaar is de accu. Volgens de Consumentenbond is een kapotte accu één van de belangrijkste oorzaken van een kapotte smartphone.

2. Shiny New Object Syndrome

Gewoon het nieuwe model willen. Dit wordt ook wel Shiny New Object Syndrome genoemd. Fans van bijvoorbeeld iPhones popelen vaak van verlangen als er een nieuwe model iPhone uitkomt. Er zijn twee momenten per jaar waarin nieuwe modellen worden uitgebracht! Aan het begin van het jaar, en in het najaar.

Die nieuwe modellen kunnen dan vaak ook dingen die het ‘oude’ model niet kon. Op een gegeven moment sijpelen de vernieuwingen door naar de ‘gewone’ smartphones. Dan kan ook Jan met de korte achternaam gebruik maken van de nieuwste snufjes en ben je niet meer bijzonder met je nieuwe iPhone.

Dan komt er weer een spiksplinternieuw modelletje.

En zo herhaalt de cyclus zich voortdurend!

3. De smartphone is simpelweg verouderd!

Je verzint het niet, maar een smartphone veroudert heel snel. Het heeft te maken met de hardware waarmee een smartphone gemaakt is. Die hardware bepaalt op welke software je smartphone werkt. En die software vernieuwt voortdurend.

Je smartphone kan de nieuwe software niet meer aan

Dus op een gegeven moment kan de hardware van jouw smartphone die nieuwe software simpelweg niet meer aan. Bij het besturingssysteem Android is dat gemiddeld 2 jaar! Vaak kun je nog 1 keer één versie hoger installeren. Daarmee kun je het gebruik van jouw smartphone rekken tot 4 jaar.

Wat als je die nieuwe software toch niet wilt?

Nou kun je natuurlijk denken: ‘Wat een flauwekul! Ik doe daar niet aan mee. Ik houd gewoon mijn huidige software! Dan kan ik nog heeeeel lang doen met mijn smartphone.

Maar dan komt er een nieuwe complicatie om de hoek: je apps, zoals Whatsapp doen het op een gegeven moment niet meer! Die zijn namelijk afgestemd op de nieuwe software. Met andere woorden: je ontkomt niet aan die nieuwe software….

iPhone is veel duurzamer

Wat dat betreft ben je veel beter af met een iPhone! Bij een nieuwe iPhone krijg je namelijk de garantie dat hij maximaal vijf jaar meegaat wat betreft de software. Dat past beter bij een duurzamer leven dus.

Dit is ook meteen goed aandachtspunt als je een refurbished iPhone wilt kopen. Kijk even goed hoe lang de software nog mee kan.

Hoe kun je de gebruiksduur verlengen?

Hoe kun je de gebruiksduur van je digitale apparaten verlengen?

 1. Met stip op nummer 1, een oud maar gedegen advies: door er voorzichtig mee om te gaan!
 2. Koop een smartphone hoesje voor je telefoon zodat hij bij eventuele valpartijen beschermd is.
 3. Kies voor een Apple product, want die gaan per definitie langer mee.
 4. Gebruik de energiespaarstand op je laptop.
 5. Zet dingen uit als je ze niet gebruikt. Zoals bluetooth of wifi.
 6. Voorkom dat een laptop helemaal leeg loopt. Laadt hem ruim op tijd weer op. Dit doen wij dus fout met de laptop van mijn man…
 7. Zet automatische updates uit.
 8. Zet apps die je niet gebruikt uit.
 9. Maak je smartphone en laptop regelmatig ‘schoon’ door oude zooi weg te gooien.

Samenvattend

Volgens de Consumentenbond gaan laptops en smartphones gemiddeld 3 jaar mee. Kies je voor een Apple product dan kan dit een stuk langer zijn. Je kunt door software te upgraden de gebruiksduur van een apparaat met een jaar of twee verlengen.

Maar er komt een moment waarop de hardware van je smartphone of laptop simpelweg te oud is voor de nieuwe software. Programma’s en apps werken dan niet goed meer, en dan is de enige optie een nieuw apparaat kopen.

Leestips

Hoe lang doe jij met digitale apparaten?

Gebruikte bronnen onder andere: De Consumentengids, AD, Androidplanet, Seniorweb, Leapp, SmartSys, Techgirl, kieszeker

Similar Posts

49 Comments

 1. Mijn oude smartphone heb ik vier jaar gebruikt en daarna mijn dochter nog eens drie jaar. Nu is ze aan mijn telefoon bezig die ik drie jaar had. Hij gaat nog wel even mee.

  Love as always
  dimario

 2. Mijn laptop is ongeveer 9 jaar oud, mijn desktop PC ongeveer een half jaar (zelfbouw) en mijn telefoon 4 maanden. Mijn telefoon was echt gaar geworden dus die moest vervangen worden.

 3. Ik had vroeger ook een oude Acer die was zo langzaam geworden, maar manlief heeft het apparaat opgeschoond en eerlijk is eerlijk hij doet het weer.

 4. Mijn laptop is inmiddels 5 jaar oud en werkt alleen nog aan de stroom. Mijn PC gaat ik denk nu een jaar of 4 mee. Maar we hebben er hier ook die ouder zijn en waar W11 niet op werkt. Mijn telefoon gaat denk ik een jaar of 4 mee. Veel wordt idd bepaald door de software.

 5. Hen mijn acer laptop apire 5 ook al langer als 3 jaar en werkt perfect. Af en toe het cache legen is een optie en ook mijn gratis cc cleaner en malware doet goed zijn werk. Met de eerste heb je veel opties daarbij. En meijn phone heb ik ook al lang, maar die is alleen om eens te bellen. Zit geen internet op want heb dit niet nodig. Men laat ook soms de accu van een laptop te lang in topcontact zitten en dat is slecht hiervoor. Soms is op schonen ook heel goed. Weg al die oudelog bestanden of programma’s. en dat kan je ook doen met de gratis cc cleaner.

 6. Ik dacht juist altijd dat het goed was om apparaten helemaal leeg te laten lopen…
  Mijn laptops gaan zo’n vijf tot zes jaar mee (nee, geen Apple). Qua telefoons had ik altijd Samsung. Die gingen (soms zelfs niet eens) twee jaar mee. Daarna kreeg ik problemen met opladen en ging de accu zó kort mee dat ik er eigenlijk de deur niet meer mee uit durfde. Terwijl dat de voornaamste taak van mijn smartphone is: zorgen dat ik buiten de deur iemand kan bellen bij bijvoorbeeld pech onderweg. Nu een Huawei die al bijna vier jaar meegaat en qua accu ook nog steeds prima is. Nieuwste modelletje willen heb ik gelukkig geen last van!

  1. Nee, dat geld voor Nickel Cadmium en Nickel metaal accu’s. Tegenwoordig heeft bijna elk apparaat een lithium batterij/accu. Deze houden niet van te ver ontladen maar ook niet van maximaal opladen dus liever iedere dag een beetje laden rond 40 procent en stoppen rond 80 procent dan aan de lader laten hangen de hele nacht. Ik laat trouwens apparaten die opladen nooit uit het zicht. Tegenwoordig worden (in ieder geval) de Apple apparaten slim opgeladen maar hoe dat bij de andere apparaten zit dat weet ik niet.

 7. Ha Nicole,

  met de accu van de laptop doe je langer, als je hem niet de hele tijd oplaadt.
  Ik heb de snoer er pas in als ik een waarschuwing krijg: accu bijna leeg.

  Ik heb ‘m al 10 jaar!
  En nog steeds razendsnel…

  Prettig weekend, Marlou

 8. Wat mij op is gevallen dat de elektronica plots na een verplichte update kuren gaat vertonen. De batterij gaat minder lang mee, de opslag zit te vol. Het lijkt wel beïnvloed van buitenaf

 9. Toevallig ging mijn vorige laptop maar 3 jaar mee en toe viel er een beetje koffie in het toetsenbord. Heb de SSD-systeem schijf overgezet in een 2e hands en die doet het alweer anderhalf jaar prima en snel. Mijn vorige laptops gebruikte ik circa 10 jaar per stuk. En natuurlijk geen Apple-ellende, maar gewoon goedkope Compaqs. Ze doen het nog, maar moesten weg omdat ze niet meer te updaten waren naar XP en later Windows8/10. De huidige is niet te updaten naar 11, maar dat zie ik niet als een probleem. 10 blijven ze nog 5 jaar ondersteunen en daarna werkt het nog wel een aantal jaren. Mijn oude laptops kregen last van scharnierproblemen, maar dat kon ik oplossen. Anderen gooien dan zo’n ding weg. Maar ik consuminder ook als het om elektronica gaat. ;-) Heb altijd snelle laptops gehad door overbodige balast uit het besturingssysteem te halen. Bij Apple gaat dat volgens mij niet lukken. Er is een prima gratis onderhoudprogramma van Wise365.

  M’n laptop gebruik ik ook als enige TV. Bij anderen moet je ook meerekenen hoevaak een TV (of een fototoestel wordt vervangen.)
  Anderhalfjaar geleden heb ik voor het eerst een smartphond gekocht omdat m’n camera het begaf. Kocht een nieuwe met goede camera voor 250 euro en Android 10. Binnen een maand werd die geupdate naar Android 11 en ik verwacht dat die (met een 3x zo grote accu als bij een apple) nog wel een tijdje meegaat.

 10. Ik heb steeds mijn smartphone gebruikt tot hij echt kapot was. Maar met mijn laatste heb ik recent een uitzondering gemaakt. Het toestel werkte nog wel prima. Toch heb ik een ander aangeschaft puur om veel betere foto’s me te nemen zodat ik niet steeds mijn fototoestel mee moet nemen tijdens een wandeling.
  Laptops, daar deed ik vrij lang mee omdat ik er echt wel in investeerde. Uiteindelijk heb ik nu voor een desktop of toren gekozen (ik heb dus nu beiden) omdat ik dan aan de hardware kan werken zoveel ik wil, iets wat standaard is voor iemand die ook gamer is.

 11. Onze electronica varieert héél erg in levensduur. We zijn met zeven hier in huis, dus we hebben ook de nodige computers, laptops en smartphones. Sommige exemplaren worden na twee jaar vervangen of doorgeschoven en sommige exemplaren gaan al 10 jaar mee!

 12. Bedankt voor de tips. Is ook weer een stapje naar duurzamerleven wanneer mensen wat langer met dit soort apparaten doen. Ik heb een refurbished iphone 8 en ben net met het 4e jaar begonnen. Een hoesje en screenprotector is echt een aanrader. Want vallen voorkom je bijna niet en dan blijft het tenminste heel.

 13. Mijn desktop (Mac) is uit 2013 nog. Mijn laptop is 2 jaar oud, via de zaak. De laptop daarvoor is een kleine 6 jaar meegegaan.

 14. Met de laptop doe ik best lang! Nu al bijna 5 jaar. Met mijn mobiel doe ik wat korter. Max 3 jaar. Vooral omdat de batterij snel leeg gaat dan!

 15. Mijn laptop (zakelijke) wordt echt al eerder vervangen dan drie jaar. Ik gebruik deze dan ook zeer intensief. De telefoon redt de drie jaar vaak ook niet, maar dat is vaker door schade dan doordat het niet zou moeten kunnen. ;-)

 16. Voor mij hoeft steeds het nieuwste van het nieuwste niet en doe er dan ook langer mee dan hier wordt aangegeven. Zolang het naar behoren werkt…en ik heb de tijd
  Wel pas een nieuwe smartfoon…de oude was echt op. (oudje van schoonzoon en ik heb er nog een paar jaar plezier van gehad)
  Groetjes en fijn weekend

 17. Drie jaar… Dat is ook niet lang. Mijn laptop heb ik al aardig wat jaren, maar ik heb nu net een nieuwe telefoon na vier jaar. Hij werd zo langzaam en de batterij hield het nog geen twee uur uit. Ik vond het wel prima, maar mijn vriend vond mijn geklaag wat minder.

 18. Volgens mij doen wij zo’n 5 tot 7 jaar met zowel laptops als smartphones. Ik gebruik de laptop vooral voor mijn werk tegenwoordig en heb een aparte smartphone voor mijn werk. Dat scheelt ook wel in het gebruik denk ik.

  1. Ik doe meestal zo’n 2 a 3 jaar met een telefoon. Momenteel heb ik een vaste computer aangeschaft aangezien de laptops inderdaad bijna net zo lang meegaan als een telefoon… Dat vond ik vreselijk zonde. Aangezien ik hem toch niet meer overal naar toe hoef te slepen leek dat mij wel handig.

 19. Oh ik schrok wel een beetje van de tijd dat een smartphone en laptop mee gaan. Ik ben nl verknocht aan mijn phone en laptop. Ben er super zuinig op en hoop er dan ook nog een lange tijd mee te kunnen doen.

 20. De drang om een nieuwe smartphone of je laptop te kopen is vaak groter dan dat het technisch nodig is.
  De levensduur is ook afhankelijk van de manier waarop men er gebruik van maakt. Hans

 21. Ik ben heel zuinig op mijn spullen en ik doe er altijd heel lang mee. Ik hoef ook niet het allerlaatste nieuwe model of zo. Meestal vervang ik die dingen pas als ze echt stuk zijn.

 22. De gemiddelde telefoon gaat 2 jaar mee tenzij je het laat vallen dan mag je van geluk spreken dat hij het nog doet. Telefoons en laptops gaan helaas niet lang mee.

 23. Ik doe nu al 6 jaar met mijn laptop. Met mijn vorige mobiel heb ik 7 maanden gedaan. Ondanks dat ik er een hoesje om heen had, was die na een val kapot en niet niet meer te maken. Normaal doe ik er zo’n 3 a 4 jaar mee. Ik koop pas nieuwe apperaten als de oude echt op of kapot zijn

 24. Ik probeer zo lang mogelijk met mijn telefoon te doen, meestal toch wel vier jaar en dan merk je wel dat de accu steeds vaker leeg is en dat je de telefoon steeds vaker moet herstarten.

 25. Ik heb alles van Apple, dus ja mijn laptop kan zeker langer mee maar mijn telefoon is nu 3 jaar oud en die gaat denk ik niet zo lang meer mee..

 26. Mijn iPhone gebruik ik tot hij het niet meer doet. Mijn huidige telefoon kocht ik tweedehands omdat mijn vorige ontplofte, en hij doet het nog uitstekend, dus ik hou hem nog wel even. Mijn laptop gebruik ik jaren, tot hij traag is, vol raakt van niks en het niet meer goed doet.

 27. Ik koop een nieuwe telefoon wanneer ik dat wil haha.. ik heb er nu 2 jaar meegedaan en mijn telefoons geef ik altijd aan mijn ouders, ik ben van de iphone xr (10) naar de 13 gegaan

 28. Ik doe toch wel bijna 10 jaar met 1 laptop eigenlijk. Heb net een nieuwe van 4 maanden, dus hopelijk gaat die nog lang mee

 29. Mijn iPhone heb ik inmiddels ruim 2 jaar, daarvan merk ik wel dat hij wat trager/slechter wordt (laat hem ook wel vaak vallen, oeps). Mijn laptop heb ik denk ik al een jaar of 7 en ik hoop dat die nog even mee gaat.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.