Smartphone etiquette

smartphone etiquette
Dit beeld vind ik dus echt verschrikkelijk!

Nu bijna iedereen een smartphone heeft, en die ook veelvuldig gebruikt, roept dat nieuwe vragen en issues op als het gaat om etiquette.

Wat zijn de do’s en don’ts als het gaat om smartphones?

Persoonlijk hanteer ik de volgende etiquette regels op smartphone gebied.

Mijn persoonlijke smartphone etiquette

 1. Smartphone uit in kerk, bioscoop, musea en alle andere plaatsen waar een smartphone hinderlijk is!
 2. Smartphone bij voorkeur uit als ik met iemand afspreek.
 3. Als ik per sé bereikbaar moet zijn vanwege school of iets dergelijks, dan zeg ik dat van te voren eventjes. Dan vertel ik dat ik helaas bereikbaar moet zijn, en verontschuldig me bij voorbaat mocht het kreng afgaan. Want ik vind het niet netjes om tijdens een gesprek ineens te gaan telefoneren. Tenzij het dus echt niet anders kan.
 4. Als je met iemand in gesprek bent, niet tersluiks op je smartphone gaan zitten kijken. Dat geeft je gesprekspartner het gevoel dat hij niet interessant genoeg is. En zelfs al is dat ook het geval, dan nog is niet chique!
 5. Niet luidkeels gesprekken voeren op je smarphone in openbare gelegenheden. Misschien vind je jezelf wel enorm interessant, maar andere mensen zitten hoogstwaarschijnlijk niet te wachten op je ontboezemingen. (Hoewel er natuurlijk wel uitzonderingen zijn… Soms kan ik wel eens stiekem meegenieten van andermans conversatie moet ik bekennen.)
 6. Geen smartphone gebruiken in stilte coupé’s in de trein.
 7. Niet je smartphone opnemen als je net moet betalen in de rij bij de kassa! Dat is zwaar irritant voor de wachtende mensen achter je en voor de kassière. Handel eerst je boodschappen af!
 8. Niet ongevraagd andere mensen fotograferen met je smartphone.
 9. Geen harde muziek in openbare gelegenheden op je smartphone afspelen. Of netjes oordopjes in doen.
 10. Een beschaafde ringtone. Dus bij voorkeur niet een ringtone zoals onderstaande van de gruwelijke film Saw.

Wat is jouw smartphone etiquette? En wat is je grootste ergernis als het om smartphones gaat?

Credits plaatje: Shutterstock

Leestips

Similar Posts

44 Comments

 1. Waar ik mij het meest aan erger is aan jonge ouders die terwijl ze net hun kroost op de fiets zitten, zitten te bellen en te appen. Levensgevaarlijk! En dit is echt geen uitzonderlijk beeld, want ik zie dit heel vaak gebeuren.

 2. Wat ik heel belangrijk vind, is dat je iemand die jou belt aan het begin van het gesprek meedeelt hoe de situatie is. Zo ben ik ooit behoorlijk boos geworden op iemand die pas aan het eind van een gesprek meedeelde dat ie hands free aan het bellen was in de auto en dat hij niet alleen was. Ik vond dat erg gênant en ook heel ongemanierd.

  1. Dat vind ik een hele goede Sunny Mama. Daar had ik nog helemaal niet aan gedacht. Maar het lijkt me niet fijn dat je bijvoorbeeld denkt dat je een persoonlijk gesprek aan het voeren bent, en vervolgens hoort dat er iemand anders meeluistert. Behoorlijk lomp inderdaad.

 3. Ik vind het ook verschrikkelijk als je uit eten of lunchen gaat en je gezelschap blikt halverwege onaangekondigd op die smartphone. Laat hem lekker in je tas zitten, je kunt toch wel een paar uur onbereikbaar zijn? Of ga desnoods naar de wc als je niet kan wachten. Maar zo tussendoor vind ik echt niet kunnen.

  En wat Sunny zegt, asociaal! Zo’n situatie doet me ook gelijk denken aan zo’n romantische comedy waarbij hij in een vergadering zit en zij ongepaste toespelingen maakt. Moet je toch niet aan denken? Maar überhaupt, wat je ook zegt, je wil gewoon weten of iemand meeluistert.

 4. Zelf hebben wij er nog 1, smartfoontjes gaan niet mee aan tafel als we eten!
  En laatst was ik op een verjaardag waar alle aanwezige volwassenen op hun mobiel zaten…..ik ben maar bij de jonge kinderen gaan zitten, zo vreselijk ongelukkig werd ik daarvan.

 5. Het meest erger ik me toch aan punt 4, in gezelschap op je smartphone zitten scrollen, filmpjes en facebook berichten bekijken. En het ergste is dat ze er dan ook nog op gaan reageren in je bijzijn.
  En tijdens het eten is hier thuis de mobiele telefoon ook verboden. Dan is er tijd voor elkaar.

 6. Ik erger me vooral al mensen die óf harde gesprekken voeren óf de muziek zo hard zetten dat ik letterlijk iedere zin kan horen. Ook als ik met vrienden ben vind ik het zo ongemanierd als zij constant op hun telefoon zitten, maar ja, hoort er vast bij ;).

 7. Ik PROBEER dit maar lukt niet altijd . Ik kijk geregeld op mijn telefoon (als de anderen dit ook doen). Maar wat ik raar vind: mensen die bellen met hun gym in de hand en op speaker… huh?

 8. Ik vind het meest irritante aan het hele smartphone gebruik dat je de mens waar ook ter wereld kan uittekenen met dat ding in zijn/haar hand, het ene armpje vooruit en de schoudertjes en het hoofdje gebogen naar het schermpje. Komen ze (van jong tot oud) ergens aan, hup ja hoor daar komt het smartphoontje tevoorschijn en vegen maar.

  Werkelijk overal.

  Ik vind het een verarming van de sociale vaardigheden. Mensen kijken niet meer om zich heen, genieten niet meer van de natuur, kunnen niet meer zonder fietsen, ook zoiets. De kinderen zien het van de volwassenen en gaan het gedrag (logisch natuurlijk) kopiëren en zijn binnen de kortste keren ook alleen nog maar gefocust op dat apparaat.

  Ik heb er zelf ook eentje en ik vind het reuze handig dat ik hem heb maar mij zal je nooit ergens zo met dat ding in mijn hand zien. Hij zit in mijn tas als ik weg ben en als ik met de hond ga lopen ligt ie thuis.

  Ik kijk liever naar alles om me heen dan naar een schermpje van 5×15. En erger me dan dus regelmatig aan al die schermloerders haha…

 9. Ik heb geen smartphone maar een voorhistorische gsm die kan bellen en sms’en. Meer moet dat voor mij niet zijn. Ik stoor me er enorm aan als ik mijn 14-jarige nichtje zie, dat ze altijd ‘bezig’ is met haar smartphone. Ik zie haar zelden zonder koptelefoontje en zonder haar smartphone…..Onlangs waren we op een huwelijksfeest en vele genodigden legden hun smartphone gewoon op de tafel tijdens het eten zodat ze regelmatig op hun toestel konden kijken. Ik vind dergelijke houding zeer asociaal en het waren zeker niet enkel jonge mensen die door die smartphone geobsedeerd waren…..

  1. Dat vind ik echt best erg voor het bruifdspaar Liesbet! Eigenlijk zou je gasten bij de ingang gewoon hun mobieltje moeten laten inleveren. Of een smartphone verbod op de uitnodiging zetten…

   1. Ik denk dat het bruidspaar het niet erg vond dat er zoveel genodigden hun smartphone tijdens het eten op tafel legden en regelmatig bekeken want het bruidspaar zat zelf ook regelmatig bezig met hun smartphones…..

 10. Ik kan me in alle reegels vinden. Wat ik ook niet vind kunnen: ouders van jonge kinderen die je achter de wandelwagen of buggy ziet lopen, helemaal verdiept in hun smartphone. Wat een eenzaamheid voor zo’n kindje.

 11. Af en toe denk ik waren we maar bij de prepaid bellen en smsen gebleven.

  Zelf gebruik ik mijn smartphone in de dienst. Af en toe app ik een tiener dat we hebben afgesproken dat er wel bijbel gelezen mag worden maar dat een spelletje niet helemaal binnen die afspraak valt, soms zitten ze tijdens het bidden met zijn zessen hardop over een schermpje te lachen. Of als ik oppas app ik een ouder als hun kind er echt doorheen zit, in plaats van 20 kinderen onder de 4 alleen te laten met 2 tieners en de bewuste ouder van vooraf in de kerk tijdens de preek te zoeken, ernaar toe te lopen en dan samen fluisterend de zaal uit te gaan. Alle nummers staan op een lijst en alle ouders zetten hun telefoon op trillen voor ze de deur uitlopen bij de kinderdiensten.

  Af en toe gaat er een telefoon, de persoon in kwestie wordt of knalrood of rent als een haas de deur uit om een brand te blussen, een ambulance te ondersteunen oid.

  Een spreker die regelmatig voorgaat bij ons heeft een documentje op zijn telefoon dat hij gedurende 50 minuten een keer of 5 bekijkt, of hij alle punten en teksten behandeld heeft.

  Zelf lees ik bijbelteksten mee op mijn telefoon en maak gelijk aantekeningen als ik het precies zo onthouden wil. Wel zit ik meestal op de achterste rij en ik heb mijn telefoon op stil, niet eens op trillen.
  Vroeger nam ik een bijbel, opschrijfboekje en pen en potlood mee. sinds we in een ander gebouw zitten zit ik te prutsen met al die dingen continu in mijn handen en op schoot te schrijven. Nu heb ik een fantastisch handschrift om arts mee te worden als ik netjes aan een bureau zit.. dus als ik met volle handen op schoot zit te krabbelen is het een verloren zaak.

  Tijdens allerlei situaties vraag ik met regelmaat of ik iemand even moet appen om de aandacht van de telefoon af te krijgen. En soms vertrek ik in alle stilte.

  1. Ik ben onder de indruk van het feit dat er bij jullie in de kerk wel 20 kinderen zijn om op te passen Petra. Dat hoor je niet veel meer. Bij de dichtstbijzijnde kerk zie ik eigenlijk nooit kinderen en in het naburige dorpje zijn er meestal maar 3 of zo.

   Ik vind het wel slim om de smartphone te gebruiken om belangrijke dingen uit de dienst op te schrijven.

 12. Een avondje naar de kroeg is niet meer zoals het eerst was door die verrekte smartphones en dat is zo zonde!
  Wanneer ik een avondje weg ga, of bij iemand op visite ben dan hou ik er echt rekening mee en hou ik mijn smartphone in mijn tas. Natuurlijk ben ik geen heilige en kijk ik weleens op dat verrekte ding, maar er is niets onbeschofter als constant met je smartphone bezig zijn in gezelschap. Liefs.x

 13. Zelf heb ik bewust geen smartphone. Waar ik me vaak aan erger zijn foto’s. Ben je ergens met vrienden of familie worden er zeker foto’s genomen die ook meteen op facebook belanden. En vaak voor iedereen zichtbaar. Iedereen gaat er maar vanuit dat ze steeds moeten laten zien hoe gezellig ze het hebben.
  Tuurlijk kan je zeggen dat je dat liever niet hebt maar meestal vergeet men dat toch steeds.
  Smartphones in het verkeer vind ik ook verschrikkelijk.

  1. Gelijk heb je Ilona.Ik heb me ook best lang tegen smartphones verzet. Maar nu moet ik bekennen dat ik ze toch ook wel heel handig vind. Als fototoestel voor foto’s op mijn blog bijvoorbeeld en voor bankzaken.

   Maar ik zie ook zeker de schaduwkanten van dat ding.

 14. De nagel op de kop. Die smartphones zijn gewoon niet meer weg te denken, helaas. Bij mij is het pas doorgedrongen toen mijn grootmoeder begon te huilen op een familiefeestje, omdat al haar (klein)kinderen meer met hun telefoon bezig waren dan met het gezelschap dat er was. Dus als wij bij oma op visite gaan, gaat de telefoon resoluut uit.

 15. Als ik dit zo lees, doe ik het best goed. Eigenlijk doe ik elk van de dingen uit dit rijtje braaf. Toen ik nog caissière was kon ik me er echt aan storen als klanten al bellend aankwamen en ook bellend weer weggingen bij de kassa.

 16. Ik vind het irritant dat je overal echt overal mensen ziet met een telefoon vastgeplakt in hun handen.
  Zelf heb ik ook schuldig hoor maar ik probeer buiten zo min mogelijk aan mijn telefoon te zitten.

 17. Dat mensen menen omdat je zo’n ding hebt dat je altijd bereikbaar moet zijn.
  Ik sta voor de klas, dan staat hij stil en ik bekijk hem pas terug onder de pauze of als ik naar mijn auto wandel…a

 18. De mijne geeft bijna geen geluid, alleen als ik gebeld wordt. Scheelt een hoop irritante piepjes en geluidjes.

  Ik erger me het meest aan mijn kinderen die net als leeftijdsgenoten de hele dag aan dat scherm zitten, ook tijdens het eten. De een met “musically”, de ander met een dino-spel. En whatsapp natuurlijk…

  1. Dat is ook niet fraai. En het vervelende is dat vanaf de middelbare school een smartphone voor kinderen bijna wel noodzakelijk is voor school… Dus je kunt het ook niet vermijden.

 19. Ik Heb geen mobiel. maar stoor me er wel aan hoor. Laatst zagen we ergens een slab voor een baby met deze tekst(vertaald): Leg je phone neer en gverschoon me!
  ook weleens een bordje gezien bij de kassa: als u belt helpen we eerst iemand anders.
  Voel me soms wel een eenling hoor,maar ik geniet van wat ik zie om me heen.
  Als ik aan het werk ben zie je de meeste klanten aan de telefoon.
  Groet, Wila

 20. Dat de gastvrouw of gastheer de hele tijd op zijn telefoon zit te kijken voor Facebook, twitter en what’s app en ook nog gaat reageren op vanalles en nog wat. Voel me dan echt niet welkom. Mijn man heeft er nog erger een hekel aan en durft er ook botweg iets van te zeggen. Ik durf dat meestal niet.

 21. Zelf heb ik eigenlijk sowieso een hekel aan telefoons!! Ik zie het als een inbreuk in mijn privacy! Manlief kan werkelijk niet zonder telefoon omdat met een eigen zaak moet je gewoonweg bereikbaar zijn. Die telefoon gaat dus werkelijk altijd, ook ‘s nachts (!!) want Amerikanen (bijvoorbeeld) kijken niet eerst op de klok of Europa slaapt. :( Ik heb een smartphone, puur om bereikbaar te zijn voor mijn kinderen en om zelf te kunnen bellen als ik bv met autopech sta. Voor de rest? Pfff…weg met dat ding!! ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.