14 goede manieren die ieder kind moet kennen

 1. Zeg ‘dankjewel’ als je iets krijgt, en ‘alsjeblieft’ als je iets geeft
 2. Hand voor de mond als je niest of hoest
 3. Wees vriendelijk
 4. Houd de deur open voor de mensen die meteen na je komen
 5. Gebruik geen schuttingtaal of scheldwoorden
 6. Kijk mensen in de ogen als je ze een hand geeft
 7. Gééf mensen een hand
 8. Onderbreek volwassenen die in gesprek zijn niet. Wacht rustig tot je aan de beurt bent, tenzij het een noodgeval is
 9. Als je ergens gaat spelen, help je vriendje dan daarna even met opruimen
 10. Bedank netjes voor het spelen
 11. Spreek oudere mensen met ‘u’ aan
 12. Sta op voor oudere mensen in het openbaar vervoer, en bied jouw plek aan
 13. Sluit netjes achter aan in de rij
 14. Was je handen na toiletbezoek

Welke goede manieren geef jij je kind mee?

Neem een email abonnement!

Similar Posts

18 Comments

 1. Joh, dat zijn er 14! Sowieso vind ik dat ze alles gewoon netjes moeten vragen en er ook voor bedanken. En als ze iemand aan willen spreken; beginnen met ‘mevrouw/meneer, mag ik u iets vragen’, niet ‘he!’ of gewoon beginnen. Maar dat geldt niet alleen voor kinderen ;-)

 2. Zo lijkt het aardig veel, maar deze regels worden hier ook in acht gehouden (wat klinkt dat streng :)). Dochterlief is eigenlijk altijd al wel netjes geweest, kan me 1x herinneren dat ze geen dankjewel wou zeggen toen ze stokjes kreeg bij de supermarkt. Toen heb ik dankjewel gezegd en ze opgegeten :) Klinkt een beetje bruut (viel mee hoor), maar daarna zei ze altijd netjes dankjewel!

  Maar inderdaad, de meeste volwassenen zouden ook nog wel wat vaker deze regels in acht mogen nemen!

 3. Maar onze kinderen noemen ons als ze willen wel bij de voornaam, dat vinden sommige mensen niet netjes. Ik vind dat het niets te maken heeft met respect ofzo.

 4. Een hand voor je mond met niezen en hoesten is trouwens helemaal niet zo hygienisch. Met diezelfde handen pak je weer andere spullen op, geef je anderen een hand…
  Ik las toevallig gisteren dat het ‘hand voor je mond’ stamt uit de Romeinse tijd. Toen waren de mensen bang dat de ziel uit het baby -en kinderlichaampje kon glippen als je niet je hand voor je mond deed met niezen en hoesten. Tja, erg nuttig is het niet, maar toch weer iets geleerd. ;)

 5. Mijn ouders gaven mij ook mee om niet ‘wat?’ te vragen als ik iets niet verstaan had maar ‘sorry, ik heb het niet goed verstaan kunt u dat herhalen?’ of ‘wat zegt u?’.

 6. Geweldig: geen ‘Wat’ of ‘Huh?’ zeggen mogen die van mij ook niet! Dat vind ik zo onprettig.

  En inderdaad, ik leer ze ook: ‘Niet de natuur vervuilen!’

  Over de hygiëne van een hand voor je mond: het is toch ook niet sympathiek om je bacteriën in iemands richting te sproeien! Dat voorkom je in ieder geval wel door je hand voor de mond te doen.

  Ik bedenk er meteen nog één: hand voor de mond als je gaapt!

 7. Hij doet dit allemaal gelukkig meestal goed (we hanteren deze regels ook zo’n beetje). Zoals hij leerde. Ook hier idd. geen rommel in de natuur/op straat achterlaten. En huh of wat doen we ook niet. En zelf moet je natuurlijk het goede voorbeeld geven. Af en toe wordt hier wel eens gevloekt, ook door zoonlief. Maar hij lijkt te snappen dat het in het openbaar niet de bedoeling is. Ik heb al regelmatig complimenten van oudere mensen over ons nette kind gehad…. aaaahhh…. zwelg van trots dan ;) ;) En ook dat ie er leuk uitziet, trouwens. Mooie combinatie natuurlijk ;) ;)
  Als ik soms kinderen zie en hoor. Dan krommen mijn tenen zich in mijn schoenen…. grrrr….. Het is niet stom of ouderwets. Maar gewoon normaal fatsoen, juist nu!

 8. Je hoort de hoesten en niezen in de binnenkant van je elleboog. Nieuwe regel van de overheid of zo.

  verder heb ik hier vele regels maar de hoofdregel is dat je een ander moet behandelen zoals je zelf behandeld wilt worden.

 9. Ben het er ook mee eens dat helaas veel volwassenen deze dingen niet altijd onder de knie hebben.
  Ik kan het nu nog niet echt vragen maar netjes eten in gezelschap is ook erg fijn om aan te leren. Het gaat zelden falikant mis maar ik heb zo iemand gekend en toevallig begon een vriendin laatst te vertellen over een oud-collega die ook zo erg was en waar niemand naast wilde zitten tijdens het eten. Het bleek dezelfde dame te zijn. Gatver.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.