14 goede manieren die ieder kind moet kennen
In 2011 schreef ik over 14 goede manieren voor kinderen die ik destijds belangrijk vond.
14 goede manieren
- Zeg ‘dankjewel’ als je iets krijgt, en ‘alsjeblieft’ als je iets geeft
- Hand voor de mond als je niest of hoest
- Wees vriendelijk
- Houd de deur open voor de mensen die meteen na je komen
- Gebruik geen schuttingtaal, vieze woorden of scheldwoorden
- Kijk mensen in de ogen als je ze een hand geeft
- Gééf mensen een hand. (Zie ook boks geven)
- Onderbreek volwassenen die in gesprek zijn niet. Wacht rustig tot je aan de beurt bent, tenzij het een noodgeval is
- Als je ergens gaat spelen, help je vriendje dan daarna even met opruimen
- Bedank netjes voor het spelen
- Spreek oudere mensen met ‘u’ aan
- Sta op voor oudere mensen in het openbaar vervoer, en bied jouw plek aan
- Sluit netjes achter aan in de rij
- Was je handen na toiletbezoek
Goede manieren – en nu dan?
Als ik het lijstje nalees, dan vind ik ze alle veertien nog steeds heel geschikt. Hoewel nummer 2 achterhaald is door corona. Tegenwoordig moet je niezen en hoesten in je elleboog. Dus de tweede klopt niet meer.
Leestips
Welke goede manieren geef jij je kind mee?
Ontdek meer van Huisvlijt
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Zo als jij. Kreeg van de week nog twee keer een compliment over dat dochter zo netjes is!
Helemaal mee eens, het is zo belangrijk om ze goede manieren bij te brengen.
groeten Herma
Hier thuis gedragen ze zich alsof ze geen enkele regel meekrijgen maar gelukkig brengen de kinderen het buitenshuis (meestal) aardig goed in de praktijk.
Joh, dat zijn er 14! Sowieso vind ik dat ze alles gewoon netjes moeten vragen en er ook voor bedanken. En als ze iemand aan willen spreken; beginnen met ‘mevrouw/meneer, mag ik u iets vragen’, niet ‘he!’ of gewoon beginnen. Maar dat geldt niet alleen voor kinderen ;-)
Oeps! Bedankt Lekker Leven Met Minder. Ik heb het verbeterd!
Niet alleen kinderen maar ook volwassenen zouden zich aan die regels moeten houden. Wat helaas heel vaak niet gebeurt!
Zo lijkt het aardig veel, maar deze regels worden hier ook in acht gehouden (wat klinkt dat streng :)). Dochterlief is eigenlijk altijd al wel netjes geweest, kan me 1x herinneren dat ze geen dankjewel wou zeggen toen ze stokjes kreeg bij de supermarkt. Toen heb ik dankjewel gezegd en ze opgegeten :) Klinkt een beetje bruut (viel mee hoor), maar daarna zei ze altijd netjes dankjewel!
Maar inderdaad, de meeste volwassenen zouden ook nog wel wat vaker deze regels in acht mogen nemen!
Maar onze kinderen noemen ons als ze willen wel bij de voornaam, dat vinden sommige mensen niet netjes. Ik vind dat het niets te maken heeft met respect ofzo.
Een hand voor je mond met niezen en hoesten is trouwens helemaal niet zo hygienisch. Met diezelfde handen pak je weer andere spullen op, geef je anderen een hand…
Ik las toevallig gisteren dat het ‘hand voor je mond’ stamt uit de Romeinse tijd. Toen waren de mensen bang dat de ziel uit het baby -en kinderlichaampje kon glippen als je niet je hand voor je mond deed met niezen en hoesten. Tja, erg nuttig is het niet, maar toch weer iets geleerd. ;)
Mijn ouders gaven mij ook mee om niet ‘wat?’ te vragen als ik iets niet verstaan had maar ‘sorry, ik heb het niet goed verstaan kunt u dat herhalen?’ of ‘wat zegt u?’.
Helemaal zoals jij dat doet, en als ik het zo bekijk is het redelijk geslaagd. Hij mocht ook geen rommel in de natuur achter laten.
Geweldig: geen ‘Wat’ of ‘Huh?’ zeggen mogen die van mij ook niet! Dat vind ik zo onprettig.
En inderdaad, ik leer ze ook: ‘Niet de natuur vervuilen!’
Over de hygiëne van een hand voor je mond: het is toch ook niet sympathiek om je bacteriën in iemands richting te sproeien! Dat voorkom je in ieder geval wel door je hand voor de mond te doen.
Ik bedenk er meteen nog één: hand voor de mond als je gaapt!
@ Vlijtig Liesje: ooit van het wonder van een zakdoek gehoord? ;)
Hij doet dit allemaal gelukkig meestal goed (we hanteren deze regels ook zo’n beetje). Zoals hij leerde. Ook hier idd. geen rommel in de natuur/op straat achterlaten. En huh of wat doen we ook niet. En zelf moet je natuurlijk het goede voorbeeld geven. Af en toe wordt hier wel eens gevloekt, ook door zoonlief. Maar hij lijkt te snappen dat het in het openbaar niet de bedoeling is. Ik heb al regelmatig complimenten van oudere mensen over ons nette kind gehad…. aaaahhh…. zwelg van trots dan ;) ;) En ook dat ie er leuk uitziet, trouwens. Mooie combinatie natuurlijk ;) ;)
Als ik soms kinderen zie en hoor. Dan krommen mijn tenen zich in mijn schoenen…. grrrr….. Het is niet stom of ouderwets. Maar gewoon normaal fatsoen, juist nu!
Je hoort de hoesten en niezen in de binnenkant van je elleboog. Nieuwe regel van de overheid of zo.
verder heb ik hier vele regels maar de hoofdregel is dat je een ander moet behandelen zoals je zelf behandeld wilt worden.
Heulemaal mee eens, hetzelfde geldt ook voor volwassenen trouwens,
‘k Heb ooit eens iets gehoord over ’n goed voorbeeld….
groet
Ben het er ook mee eens dat helaas veel volwassenen deze dingen niet altijd onder de knie hebben.
Ik kan het nu nog niet echt vragen maar netjes eten in gezelschap is ook erg fijn om aan te leren. Het gaat zelden falikant mis maar ik heb zo iemand gekend en toevallig begon een vriendin laatst te vertellen over een oud-collega die ook zo erg was en waar niemand naast wilde zitten tijdens het eten. Het bleek dezelfde dame te zijn. Gatver.
Wij hebben ook de regel: “Gasten gaan voor de kwasten”. Dat houdt bijv. in dat een vriendje eerst mag kiezen, bijv. welk koekje.
Vriendelijk zijn vind ik belangrijk maar daar valt geen schuttingtaal en bedanken als je gespeeld hebt ook onder
Ik had 2 weken geleden een interessant gesprek met iemand over delen. Wij vinden het namelijk heel belangrijk dat onze kindjes leren om alles te delen wat ze hebben. Maar zij gaf aan dat kinderen dan niet leren dat ze niet altijd hoeven te delen. Omdat leren ontvangen (in plaats van altijd geven) ook een waardevolle les is. Dat vond ik wel een mooi en bijzonder inzicht.
Dat is inderdaad een mooie toevoeging Claire. Kunnen ontvangen is ook een kunst.
Ik ben denk ik de enige die reageert in 2022. Ik heb mijn kinderen redelijk “streng” opgevoed, vooral met eten hield de oudste van ” hooien” en “containeren”. Ze zijn al jaren het huis uit dus ik hoop maar dat gasten eerst aan de beurt zijn, ze mensen met “u” aanspreken…….. hoop doet leven ( hoop ik).
Vaak doen kinderen het buiten het gezichtsveld een stuk beter dan bange ouders vrezen ; )
Als je dit als ondergrond mee krijgt dan zit je goed…nog steeds :)
Ik vind ze allemaal nog heel actueel. Zo hebben wij het thuis geleerd, zo hebben wij het ook aan onze zoon geleerd.
Héél herkenbaar lijstje!
Ik kan me daar wel bij aansluiten, alleen hoeft niemand mij met u aan te spreken…
Ja absoluut nog steeds actueel en belangrijk! Haha, ja nummertje 2 is inderdaad iets gewijzigd…
Leuke afbeelding trouwens!!
Ja hè? Ik vond hem zo gezellig ogen : )
6) Voor heel wat kinderen is dat toch een lastige. Denk aan kinderen met Autisme. Die zijn overigens vaak blij met een boks of luchtige elleboogje.
Goed punt Neeltje!
Zeker allemaal belangrijk en ik geef het mijn kinderen zeker mee. Mijn oudste van 12 jaar is heel erg verlegen en heeft moeite met het aanspreken van volwassenen, netjes gedag zeggen, handje geven etc. Ze durft het gewoon niet goed als ze de mensen niet kent. Vlijtig Liesje zou jij hier tips voor hebben?
Mijn eerste idee is om haar de ruimte te geven om hierin te groeien. In onze vaak extraverte maatschappij kan er best veel druk op liggen om naar buiten te moeten treden. Ik kan me de verlegenheid van je dochtertje best voorstellen. Anderzijds is het natuurlijk wel handig als ze zich sociaal goed kan redden. Misschien zou ze kunnen beginnen met in ieder geval één ding? Bijvoorbeeld eerst netjes ‘Dag’ zeggen. En als dat dan gaat bijvoorbeeld een ‘hand geven’ erbij? Zo kan ze het rustig opbouwen.
Ik ken nog wel een aantal ouders die deze regeltjes moeten leren.
Dan kun je ze ook aan je kinderen overbrengen. Hans
; )
Ik vind het een mooi lijstje, ook nu nog. Ik heb deze regels ook wel aan mijn dochter mee gegeven. En ik leerde haar ook dat ze het altijd mocht zeggen als ze het ergens niet mee eens was. Zolang ze dat maar netjes en beleefd deed. Ik moest daar nog heel erg om gniffelen toen ze een kijkdag had in hun nieuwbouwhuis. Met kordate stappen troonde ze de aannemer mee naar iets waar ze niet mee eens was. Heel beleefd liet ze weten daar ab-so-luut niet mee akkoord te gaan. Het werd zonder problemen aangepast.
Ze kon haar wensen ook nog eens duidelijk overbrengen dus : )