Boks geven toen en in 2023

boks

Zeven jaar geleden, toen een boks geven nog niet gewoner was geworden door de coronacrisis, schreef ik onderstaande blogpost over een hand en een boks geven.

Hand geven

‘Geef een stevige hand, en let er op dat je iemand ook echt aankijkt!’

Het is een les die ik er bij mijn kinderen stevig in stamp. Een slap handje* voelt niet prettig en komt niet zo goed over. Maar vervelender vind ik het als iemand me een hand geeft, maar me niet eens aankijkt.

Gemiddeld geef je in je leven zo’n 15.000 keer een hand! En terwijl je dat doet komt er een hormoon vrij dat je vertelt of je de ander kunt vertrouwen. Tsja… er wordt wel veel verwacht eigenlijk van zo’n handdruk!

Een goede handdruk bestaat uit een aantal elementen. Ik zet ze hieronder voor je op een rijtje!

Hoe geef je een goede hand?

 1. Gebruik je réchter hand. Tegen kinderen werd vroeger gezegd: ‘Het mooie handje’.
 2. Houd je hand altijd verticaal. Als je jouw hand bovenop manoeuvreert, oftewel horizontaal, komt dat heel dominant over.
 3. Handschoenen uit doen voor dat je iemand de hand schudt.
 4. Zorg dat de onderkant van je duim contact maakt met de duim van de ander.
 5. Maak oogcontact terwijl je iemand de hand schudt.
 6. Schudt vanuit de elleboog.
 7. Een handdruk duurt maximaal 4 seconden! Korter is slordig, langer is ongemakkelijk!

Een boks geven als groet

In het programma Utopia zie ik mensen elkaar vaak een zogenaamde boks geven. Daarbij maak je een vuist en stoot je met jouw vuist tegen de vuist van de ander. Bij een boks is er veel minder huidcontact, en het duurt een stuk korter dan een handdruk. Mensen geven elkaar een boks omdat ze ergens blij over zijn, of omdat hen iets is gelukt. In zo’n geval is zo’n boks een uiting van wederzijdse blijdschap en triomf!

Maar een boks geven wordt ook gebruikt als alternatief voor een handdruk! En Engelse wetenschappers zeggen dat een boks geven veel hygiënischer is en dat je er minder bacteriën mee verspreid. Om precies te zijn: 90% minder! Dat vind ik op zich een goed argument voor een boks in plaats van een handdruk. Maar toch. Een boks op bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek komt denk ik toch niet zo goed over.

Ik heb nog nooit iemand een boks gegeven!

En eerlijk gezegd zou ik me denk ik een beetje ongemakkelijk voelen.

Op Wikipedia noemen ze een boks geven overigens een vuistje!

Boks geven nu

Door corona werd een boks geven veel gewoner, hoewel ik het geloof ik zelden tot nooit heb gedaan. Een boks geven voelt toch een beetje ‘popie jopie’. Ik vond een beleefde buiging maken toch wat makkelijker. Ook de elleboog groet vond ik erg lastig. Bovendien kom je daarbij alsnog best dicht bij elkaar met je gezicht vind ik.

Leestips

Heb jij al eens iemand een boks gegeven? En kende je het verschijnsel boks geven?

* Soms kan er een medische reden zijn waarom iemand een ‘slap handje’ geeft.

Similar Posts

15 Comments

 1. Ik geef onze zoon wel eens een boks als ik hem naar school breng bij het afscheid. Dat is natuurlijk stoerder dan een knuffel of een aai over de bol. Dat doen we thuis achter de gesloten deur wel. Hahaha. Maar een boks met volwassenen heb ik nog nooit gedaan, dan geef ik gewoon een stevige handdruk. Mijn zwager geeft ook van die slappe handjes, doet mij altijd de rillingen geven. Mijn zusje ook maar dat heeft een medische oorzaak en heb daar dus iets minder moeite mee.
  Tegenwoordig willen de deurverkopers of in de stad je ook altijd een hand geven, nou die weiger ik altijd pertinent want ik hoef al die bacteriën niet. Brr… En ze snappen er niks van als ik zeg dat ik het niet nodig vind en zelfs onhygiënisch. Nou, jammer dan.

 2. Ik hou ook niet van zo’n slap handje maar men moet ook mijn hand niet fijnknijpen hoor… En als iemand nog niet eens de moeite neemt om me aan te kijken, dan wil ik die persoon liever niet nog eens de hand schudden…
  Zo’n zogenaamde ‘boks’ is volgens mij puur een ding van deze tijd, geen blijvertje, en echt niet een waardig vervanger voor het schudden van de hand…
  Fijne zondag,
  Liefs,
  Mirjam

 3. Wij zijn druk bezig om Tobias boks, high five en handje geven te leren ;) Ik vind niet dat een boks het handje geven moet gaan vervangen…

 4. Ik denk dat ik (wij) te oud ben / zijn voor een boks. Hoort meer bij een jongere generatie… Als ik bij bijv. Lingo de kandidaten steeds met elkaar zie High Fiven (Is vast geen woord) word ik er wel eens moe van – wát een enthousiasme voor elk goed woord….

  1. Ik vroeg me ook af of een boks leeftijdgebonden is. Maar toen las ik dat ik president Obama het ook heel vaak doet. En die is toch wel wat ouder.

 5. Soms een boks met de kinderen, als ze vinden dat ik een sterke opmerking heb gemaakt.
  Een prettige handdruk is fijn inderdaad. Nog twee aandachtspunten: 1 als iemand je de linkerhand biedt om te schudden, schudt die dan zonder vragen of verbaasde blikken. Op mijn werk heb ik een enkele keer meegemaakt dat dat mensen hun rechterhand niet goed kunnen gebruiken en daarom met links schudden. Als je elkaar beter kent, hoor je vaak wel wat de achtergrond is, maar bij de kennismaking heeft niemand zin om zijn medische achtergrond toe te lichten. 2 als iemand een heel voorzichtige hand geeft, respecteer dat dan en schudt niet te woest. Mensen met reumatische klachten bijvoorbeeld kunnen heel veel pijn hebben en ervaren een stevige handdruk al snel als fijnknijpen.
  Kortom: houd een beetje rekening met elkaar.

  Bij naaste familie en goede vrienden omhelzen we elkaar vaak stevig, met een klapje op de schouder erbij. Gaat vanzelf :-)

  1. Bedankt voor de tip! Ik heb een oom die ook altijd zijn rechterhand aanbiedt, want zijn linkerhand heeft ooit in de cementmolen klem gezeten. Het is even wennen, maar nu houd ik er rekening mee.

 6. Over handen schudden gesproken. Oudste zoon z’n vriendin haar ouders willen ons ontmoete voordat ze gaan samenwonen. Dat begrijpen we wel. Maar we zijn al verwittigd dat N haar vader je hand zowat fijnknijpt al hij goeiedag zegt :) We zijn gewaarschuwd én benieuwd. Lijkt me een zelfzekere man te zijn!

 7. Het slapste handje was van mijn nieuwe tandarts. Ik bedacht meteen dat hij met slappe handjes aan mijn tanden zou zitten en misschien wel de boor en andere instrumenten ermee zou hanteren. HEEL eng idee…..

  Hij keek me niet aan, stotterde een korte groet en instructie. Oei…mijn twijfel werd erger….en het werkte ook erg op mijn lachspieren.

  Hij liet me heel ver achterover zakken in de tandartsstoel.
  Ik moest mijn mond open doen. Hij deed een mondkapje voor en latex handschoenen aan. De felle lamp kwam half over mijn gezicht te hangen.
  Mijn mond bleef als werkgebied over. En:…. daar ging hij direct met stevige handen vaardig in aan de slag…….Daar was ik heeeel verbaasd en ook erg opgelucht over.

  Aldoor als ik bij hem kom denk ik: misschien zou hij het fijner vinden als ik mijn mond en gebit gewoon af zou geven bij de dames aan de balie, en het later weer bij hen ophaal.
  Lijkt mij ook fijn. Dan kan ik intussen wat leukers doen. (maar ja, gelukkig heb ik geen kunstgebit, en dat wil ik toch graag zo laten…)

  1. Die arme man. Waarschijnlijk houdt hij heel erg van zijn werk, maar niet van de sociale kant er van. Maar als ik moest kiezen heb ik denk ik inderdaad liever een goede tandarts dan eentje die supersociaal doet.

   Maar wel grappig dat een handdruk zoveel oproept! Ik heb dat ook.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.