Veel liefs of Vr.Gr?

communicatie

Als ik een mailtje verstuur dan onderteken ik dat altijd met mijn naam. En een groet.

Grrrr

En daar heb ik gradaties in. Als het om werkmail gaat onderteken ik met ‘met vriendelijke groet’. Zijn ze onvriendelijk tegen me, dan maak ik daar nog wel eens heel kaal ‘Groet’ van. Je moet altijd netjes blijven. Maar dat vriendelijke haal ik dan toch even weg… Een tussenvorm is Vr.Gr. Daar gaat ook weinig hartelijkheid van uit vind ik. Vooral dat ‘Gr’. Dat klinkt als ‘Grrrr!’ Deze groet gebruik ik graag voor mensen die zich niet aan hun afspraken houden!

Mail ik een goede bekende? Dan onderteken ik meestal met ‘hartelijke groet’. Is het een vriendin, of een heel informeel mailtje dan gebruik ik ‘groetjes’.  Voor familie gebruik ik ‘liefs’ en mailtjes voor mijn gezin onderteken ik met xxx. Dat doe ik niet bewust. Het gaat eigenlijk automatisch.

Liefs

Soms krijg ik een mailtje van iemand die ik nauwelijks ken. En als die ondertekent met ‘Liefs,’ dan ben ik altijd een beetje verbaasd. Want ‘Liefs’ betekent voor mij dat je een warme, hartelijke relatie met elkaar onderhoud. Dan moet ik mezelf er altijd even aan herinneren dat niet iedereen dezelfde betekenis aan een woord geeft. Voor zo’n relatief onbekende betekent liefs misschien wat voor mij groetjes betekent! Het heeft voor mij waarschijnlijk veel meer betekenis dan voor de schrijver. En als het om ‘veel liefs’ gaat helemaal!

Is ons woordgebruik onderhevig aan inflatie?

Toch vraag ik me wel eens af: is er een inflatie in ons taalgebruik?!

Verliezen bepaalde woorden hun betekenis? Zo roepen ze John de Mol reality show Utopia om de haverklap: ‘Love you!’ En als er iemand weg gaat roepen ze bij wijze van afscheid ‘Love you!’ Waarna ze het nooit meer over de persoon die wegging hebben.Wat ooit een liefdesverklaring was, wordt niet meer dan een groet. Dat vind ik toch wel jammer eigenlijk.

Veel liefs betekenis

Liefs is dus een groet! Een afsluiting van een brief, mail of appje. Voor mij betekent ‘liefs’ best veel. Het heeft voor mij te maken met liefde en zeer warme gevoelens voor de persoon aan wie ik schrijf.

Wanneer sluit je af met liefs?

Wanneer je afsluit met veel liefs is heel persoonlijk. De één is veel makkelijker en kwistiger met zijn ‘liefs’ dan de ander. Ik zit in het kamp van de ‘zuinige’ afsluitende groet. Je krijgt van mij niet gauw een ‘veel liefs’ als afsluiting. Maar krijg je die wel? Dan betekent het ook echt wat. Dan behoor je bij mijn dierbaren, en ben je belangrijk voor me.

Hoewel afsluiten met een lieve groet of veel liefs dus persoonlijk is, is het goed om te bedenken dat het een informele en persoonlijke afsluiting is. Het is dus niet passend als afsluiting voor een brief aan de directeur van je kind bijvoorbeeld.

Een lieve groet is soort veel liefs synoniem.

Warme groet betekenis

Ik krijg vaak een beetje kromme tenen van een ‘warme groet’. Wat is er mis met hartelijke groet? Maar goed, soms vind je lieve groet misschien te ver gaan, en kies je daarom voor een soort tussenweg. En dat is dan warme groet.

Met een warme groet druk je warmte, vriendelijkheid en positieve intenties uit.

Het is een manier om een gevoel van welwillendheid over te brengen naar de ontvanger van je bericht.

Leestip: Op de site Taaladvies leggen ze uit hoe je een brief het beste kunt begínnen.

Hoe onderteken jij je mail? Met veel liefs? Lieve groet? Warme groet?

Similar Posts

16 Comments

 1. Zo ongeveer hetzelfde. Op mijn werk onderteken ik alles met ‘Met vriendelijke groet’, collega’s waar ik veel contact mee heb ‘Groetjes’, familie en goede vrienden ‘Liefs’.

 2. Hier ook een bewuste keuze qua schriftelijke groet.
  Liefs schrijf ik alleen naar mensen die ik daadwerkelijk lief heb.
  Warme / hartelijke groet vind ik nog wel een mooie tussenweg als ik iemand een warm hart toedraag, maar die persoon net niet onder m’n directe naasten valt.

  Vr gr vind ik echt niks en gebruik ik niet.
  Dat is net alsof je naar iemand gromt.

 3. Vriendelijke groet als het om zakelijk dingen gaat. Groetjes bij vrienden. XX of liefs eigenlijk alleen bij Sander en mensen uit mijn ouderlijk gezin. En bij een vriend van vroeger, gek genoeg ;)

 4. Ik onderteken mails net zoals jij.
  Maar ik zet bij onbekenden, als ik bijv via Marktplaats contact heb, er ‘Mvg, Nina’ onder.
  Of ‘grt, Nina’.
  Dan heb je nog de categorie ‘belangrijke personen’, bijvoorbeeld de dominee of de boekhouder. Dan schrijf ik Mvg voluit, soms ‘Hartelijke groet’ ;)
  Zelf nog niet meegemaakt dat onbekenden ‘liefs’ onder hun mail schrijven.
  En naar m’n schatjes thuis zend ik ook drie kusjes mee!

  Groetjes,
  Nina

 5. Ik zet heel vaak groetjes of warme groet, onder mails.
  Maar naar mensen waar ik echt een band mee heb zet ik altijd lieve groet of liefs.
  die kruisjes gebruik ik eigenlijk nooit.

 6. ‘zakelijke dingen’ worden vriendelijke groet; hartelijke groet als ik de betrokkene aardig vind.
  Vrienden/kennissen krijgen lieve groeten, greetz, groetjes of Xx van me, naar gelang mijn stemming en de inhoud van de boodschap.
  De echtgenoot weet dat er problemen zijn als er geen Xx onder mailtjes staat ;-)

 7. Hmm het valt mij al niet meer op maar je hebt inderdaad wel gelijk. Van smsjes en apjes van collegaatjes staat tegenwoordig vaak ook drie xx jes onder :-)
  Op zich wel aardig ( we zijn nogal een klef team geloof ik) maar idd t was vroeger meer iets tussen geliefden :-)
  Zelf xx gewoon maar terug, weet ook niet goed waarom, onbewust?

 8. Vaak doe ik dat ook zo. Niet die afkortingen dat slaat nergens op. Als het kontakt wat langer bestaat gebruik ik nog weleens liefs maar niet bij iedereen. Ik kan je nog steeds niet ontvangen via de mail.

 9. Die afkortingen gebruik ik nooit, vind ik zo lelijk staan.
  Verder eindig ik meestal met ‘vriendelijke groet’ en bij mensen die me heel na staan met ‘liefs’.

 10. Ongeverr hetzelfde. Gebruik voor goede vrienden ook vaak liefs. En helaas gaat het niet altijd automatisch. Liefs staat er soms iets te snel. Zakelijk zal dat niet gebeuren, ander emailadres met standaardondertekening.

 11. Ik ben heel saai: zowel zakelijk als privé een standaardhandtekening “Met vriendelijke groet, naam” Privé met mijn adres / telefoongegevens erbij (meestal een beetje overbodig, maar dan hoeven mensen daar niet naar te zoeken), zakelijk met naam, functie, bedrijfsnaam, contactgegevens, werkdagen. Voor directe collega’s poot ik daarbij nog even kort mijn voornaam – maar verder geen fratsen, thuis niet, op kantoor nog minder!

 12. Mijn kinderen krijgen van mij: dikke zoen van mama. Mijn man krijgt vaak: je Maaike/de jouwe…(maar mailen doen we zelden, dat is meer appen en dan krijgt hij zomaar een hartje of een smiley met zoen of een mond) Naar mijn naasten ben ik creatief, dat is een beetje hoe mijn pet staat en wat er in me opkomt. Liefs is voor echte vriendinnen. Warme groet is voor mensen die ik in mijn hart heb maar een tikkie meer afstand hebben. De grootste groep krijgt van mij een standaard: groet van Maaike en vaak is mijn naam in een schrijfletter en gebruik ik de regenboogkleuren. Als ik andere mensen app, meer zakelijk, dan krijgen ze een lach of knipoog of alleen de melding.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.