‘Huh?’

huh

Als ik vroeger mijn moeder niet goed verstond, en antwoordde met ‘Huh?’, zei ze steevast:

‘Wat zeg je?!’

Dit heeft ze er goed ingeramd, en je zult mij dan ook nooit ‘Huh?’ horen zeggen als ik iemand niet goed versta. Sterker nog: ik vind het zeer onfatsoenlijk als anderen het doen.

Huh zeggen hoort niet

Het is dan ook een belangrijk punt voor mij, in de opvoeding van de kinderen. Als ze ‘Huh?’ tegen zeggen, dan antwoord ik: ‘Wat zeg je?!’ Ik kan alleen maar hopen, dat deze opvoedingsmethode bij mij net zoveel vruchten afwerpt, als bij mijn moeder.

Het kan ook verbazing betekenen

Overigens kan Huh ook een uitroep van verbazing zijn. ‘Huh? Echt waar?!’ Maar dat hoor je volgens mij toch minder vaak. Daarnaast kan het ook verwarring uitdrukken. Zo van: ‘Ik snap er niks van.’

Boek ‘Huh’

Er is ook een heus boek met de titel Huh. Dat is van Berhold Gunster, de auteur van het boek Omdenken:

huh

Leestips

Is ‘Huh?’ een aandachtspunt voor jou?
Zeg je zelf ‘Huh?’ als je iemand niet goed verstaat?
Wat is voor jou een aandachtspunt bij de opvoeding?

Similar Posts

12 Comments

 1. soms heb ik het niet in de gaten en dan zeggen ze het een paar keer, maar meestal antwoord ik hetzelfde als jij. Alleen zeggen mijn kinderen nog ‘u’ tegen ons..
  (is ook iets wat er ingeprent is vroeger)

 2. Onze kinderen hebben de neiging om “wah?” (plat brabants voor wat?)te zeggen. En ik zeg dan ook “wat zeg je?” U hoeven ze van me niet te zeggen.

  jacqueline

 3. Ik zeg vaak ‘hmm?’ omdat ik dan bezig ben of in gedachten. Anders zeg ik over het algemeen ‘sorry?’ of ‘pardon?’. ‘Wat zeg je’ zeg ik alleen in combinatie met sorry of pardon.

 4. Hier is Huh? ook verboden en wordt steevast gecorrigeerd. Verder mocht ik vroeger nooit zeggen dat ik iets moest, mijn moeder zei dan steevast: ik zou graag willen!
  Dat zit bij mij zo diep dat ik soms ook anderen dan mijn kinderen erop wijs:-)

 5. “Dat is vies!” is ten strenggggste verboden :) Ook “dat lust ik niet!” wil ik eigenlijk niet horen….

  De kinderen mogen hooguit zeggen: “dat is mijn smaak niet”

  En dan vooral als we bij iemand anders eten. Ik bedoel.. mensen hebben hun best gedaan op het eten en dan ‘dat lust ik niet’…. dat kan niet hoor ;)

 6. Dat is een hele goede opvoeding. Zelf deed ik dat ook en ik vind als je tegen elkaar praat dat je elkaar dan ook aankijkt. Aandacht voor elkaar.

 7. Hoe herkenbaar :-D Hier is het antwoord op “Huh” ook steevast “Wat zeg je?” Net als mijn moeder vroeger deed. En “jij moet” en “ik wil” zijn ook geen uitspraken waarop enige actie van mij volgt behalve zinsnedes als “ik moet niks” en “mag ik…?”

 8. als je het vroeg aanpakt,is het zo over, dat ge-huh of ge-heh.Mijn buurvrouw,-50-plus -amtwoordt stelselmatig op elke vraag die je haar stelt:hè?? Ik word er gek van!Het komt zo hard en overzorgd over!En dat had niet gehoeven als ze er vroeger in haar jeugd op hadden gehamerd,nu krijg je dat er niet meer uit…:-(

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.