Opstaan voor ouderen die te laat komen?

opstaan voor ouderen

Opstaan voor ouderen vind ik belangrijk.

‘Voor ouderen, hulpbehoevenden en zwangere vrouwen moet je opstaan, en hen je plaatsje aanbieden,’ leer ik mijn kinderen.

Maar geldt dit ook als die ouderen twintig minuten te laat binnen komen stommelen?!

Opstaan voor ouderen die te laat komen?

Dit gebeurde bij één van de vele kerstvieringen op school. De kerstviering begon om 19.30 maar vanaf 19 uur mocht je komen binnenlopen. Een ruime marge dus om op tijd te komen! Maar rond 19.50 presteerden twee opa’s en oma’s het om veel te laat binnen te komen wandelen.

Ik begrijp mensen die te laat komen niet: tenzij er een onverwachte calamiteit is, lijkt mij op tijd komen een kwestie van prioriteiten stellen en simpelweg op tijd vertrekken. Daarom vind ik te laat komen slordig en niet netjes.

Dus toen die twee babyboomers met een grote tochtvlaag binnenkwamen, voelde ik de irritatie opborrelen, en ik dacht:

‘Nu vind ik niet dat ik moet opstaan voor ouderen en mijn stoel hoef op te geven!’

Maar om mij heen begon iedereen druk te schuifelen om de twee laatkomers te accommoderen. De kinderen op het podium die braaf het kerstverhaal stonden op te zeggen hoorde je niet meer.

Opstaan voor ouderen in de trein

Op het forum van de NS klaagt een oudere meneer over het feit dat zijn vrouw van ruim boven de 70,  reisde om 8 uur ‘s ochtends, de hele reis moest staan. Geen van de jongeren stond op, en bood haar zijn of haar plek aan. De schrijver verwondert zich er bovendien over dat de conducteur er niets van zei.

In de reacties wordt verwezen naar speciale priority plekken. Deze herken je aan dit plaatje:
Screenshot 2023 06 30 at 16.28.52

Opstaan voor ouderen van een ‘gewone’ plek is dus niet verplicht volgens de huisregels van de NS.

Maar zoals iemand op het NS forum opmerkt: ‘Het is wel een kwestie van goed fatsoen.’ Anderen opperen nog dat zijn vrouw er wellicht zo jong uit ziet, dat mensen haar niet herkende als oudere. In die zin zou het dus een compliment kunnen zijn als niemand voor je opstaat ; )

Leestips

Nu vraag ik me af: wat schrijft de etiquette voor op het gebied van oude mensen die te laat komen? Moeten ze daarvan de wrange vruchten plukken en staan?

Similar Posts

18 Comments

 1. Als je te laat komt zou je inderdaad zachtjes binnen moeten komen en zeker het toneelgezelschap en de mensen die wel op tijd zijn gekomen niet tot last moeten zijn. In de schouwburg moeten mensen soms zelfs wachten tot de pauze.

 2. Te laat komen vind ik ook niet kunnen moet ik eerlijk zeggen.
  En als ze dan ook nog zoveel lawaai maken dat de kinderen niet meer te verstaan zijn dan euh….zeg verder ff niks hoor ;-)
  Maar wat de etiquette ervan zegt, geen idee…

  Groet,Marga

 3. Te laat komen is niet netjes zeker niet als er zo een ruime marge is als jij aangeeft. Laatst in het theater stonden wij netjes in de rij bij de garderobe en toen viel het ons ook op dat veel van de oudere medemens niet netjes op hun beurt wachten en de jongeren wel. Kan toeval zijn geweest hoor maar mijn moeder zei altijd de jeugd van tegenwoordig is opgevoed door het schorum van vroeger ;-) Zit toch een kern van waarheid in…

 4. Dit schrijft de etiquette;

  Zorgt dat u op tijd bent voor een voorstelling, want na aanvang geen toegang. Houdt u dus ook rekening met de tijd die het kost om uw auto te parkeren en naar de voorstelling te lopen. Als u onverhoopt toch te laat bent, kunt u zich melden bij de portier/gastheer/gastvrouw. Deze kan beoordelen of (en eventueel wanneer) het mogelijk is u alsnog toegang te geven. Uiteraard kunt u dan na de pauze (indien aanwezig) uw plaats opzoeken.

  Mooie kerstdagen!

 5. Ik hoor dan altijd in mijn hoofd het beroemde nummer van Koot en Bie: ouwe lullen moeten weg! hahaha, wordt het meteen dragelijker…

 6. Ik weet niet of je altijd aan mensen kunt zien of ze een calamiteit hebben – sommmige mensen blijven daar uiterlijk heel rustig onder! Ik vind te laat komen nooit netjes, zeker ook niet als je daarmee anderen stoort – maar ik weet hoe “ouder” ze waren – heel vaak komt het ouderenvervoer, als Connexxion, Valyss e.d. veel te laat om mensen op te halen – dan heb je niet zoveel aan een half uurtje extra tijd, als het busje soms één of meer uren (écht, het komt voor!) te laat is….

 7. “Te laat komen is een vorm van arrogantie.
  Je geeft daarmee aan dat de ander wel kan wachten en niet belangrijk genoeg voor je is.”
  Met die woorden werd ik opgevoed, en ik kom dus meestal te vroeg.

  Hier in Brabant gaat men uit van “het Brabants kwartiertje”.
  Verwacht iemand je om half vier dan kom je pas om kwart voor.
  Tel daarbij mijn ingebakken kwartiertje te vroeg op en ik kan dus regelmatig een half uur wachten ;-))

  Leeftijd geeft je niet automatisch privileges, je moet ze wel verdienen vind ik.

 8. Te laat komen met zoiets is wel heel erg. Wie weet hoe hun kleinkinderen 20 minuten lang teleurgesteld waren omdat opa en oma niet komen, en dan heb ik het niet eens over de overlast die jullie blijkbaar van ze hadden. Als ze afhankelijk waren van zo’n busje is natuurlijk anders… (daarom haalden mijn ouders oma dan ook altijd op voor zoiets, vroeger waren die taxi-dingen al bagger ;) )

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.