Eetkamertafel kopen: 4 tips

eetkamertafel

Heb jij een eetkamertafel of een keukentafel?

Ik heb eigenlijk nooit goed begrepen wat het verschil is tussen die twee.

Maar voor wie een nieuwe eetkamertafel wil kopen, geeft Jaron hieronder 4 tips. Met daarna een nawoord van mij.

Nieuwe eetkamertafel kopen? Vergeet dan deze 4 tips niet!

De aanschaf van een nieuwe eetkamertafel is altijd een opwindend moment. Dit meubelstuk wordt vaak het kloppend hart van het huis, een plek waar talloze gezellige momenten plaatsvinden. Om maximaal te kunnen genieten van je nieuwe eetkamertafel, zijn er enkele cruciale tips die je in het achterhoofd moet houden. Dit artikel onthult vier onmisbare tips die je niet mag negeren bij de aankoop van een nieuwe eetkamertafel.

Tip 1: Meet de ruimte op

Vóór de aankoop van een nieuwe eetkamertafel is het essentieel om de beschikbare ruimte nauwkeurig te meten. Een tafel die te groot of te klein blijkt, kan enorm frustreren. Zorg voor voldoende afstand tussen de tafel en de muur, om comfortabel te kunnen zitten en bewegen. Denk ook na over de vorm van de tafel: rechthoekige tafels bieden vaak meer zitplaatsen, terwijl ronde tafels gezelligheid en interactie bevorderen.

Tip 2: Kies de juiste stoelen

Nieuwe stoelen zijn een must bij een nieuwe eetkamertafel. Het is van belang stoelen te selecteren die qua stijl en grootte goed bij de tafel passen. Draaistoelen zijn een populaire keuze vanwege hun comfort en mobiliteit. Ze zijn veelzijdig inzetbaar, zowel aan de eetkamertafel als bij een bureau. Ook kan je voor een eetbank kiezen. Let bij het kiezen van stoelen op het materiaal en de bekleding. Materialen die duurzaam en eenvoudig te reinigen zijn, zijn ideaal voor de eetkamer. Hieronder een voorbeeld van draaistoelen bij een eetkamertafel:

draaistoelen

Tip 3: Denk aan functionaliteit

Functionaliteit is een belangrijk aspect bij de keuze voor een nieuwe eetkamertafel. Hoe frequent gebruik je de tafel? Ontvang je vaak gasten? Voor hen die regelmatig grote groepen ontvangen, kan een uitschuifbare tafel ideaal zijn. Zo creëer je extra zitplaatsen wanneer nodig. Ook de hoogte van de tafel is een belangrijk element voor ergonomisch comfort tijdens het eten.

Tip 4: Kwaliteit en duurzaamheid

Een eetkamertafel is een investering, dus kies voor kwaliteit en duurzaamheid. Let op het materiaal van de tafel; massief hout is bijvoorbeeld een sterke en tijdloze keuze. De afwerking en het onderhoudsgemak van de tafel zijn ook belangrijk. Een tafel die makkelijk schoon te maken is en bestand tegen dagelijks gebruik zal langer mooi blijven.

Nawoord

Dankjewel Jaron. Bij de eerste tips dacht ik even:

'Duh! Natuurlijk moet je eerst thuis meten hoeveel ruimte je hebt voor een tafel!'

Maar toen realiseerde ik me dat ik dat inderdaad weleens vergeten ben. En dat is inderdaad niet handig, want dan sta je in zo'n winkel en je hebt eigenlijk geen idee hoe groot je tafel mag zijn. En in de toonzaal van een winkel lijken alle tafels kleiner. Je zult niet de enige zijn die denkt: 'Dat past wel,' om bij thuiskomst te ontdekken dat hij toch te groot is.

Liever geen stoelen op wieltjes

Bij de 'juiste stoelen,' moet ik altijd denken aan stoelen op wieltjes! Eén van mijn buurvrouwen heeft stoelen op wieltjes bij haar keukentafel, en ik vind het onweerstaanbaar om er mee te gaan rijden. Als ik nog kleine kinderen had, zou ik om die reden stoelen op wieltjes vermijden.

Uitschuifbare eetkamertafel

Een tafel die je kunt uitschuiven vind ik altijd een goed idee. Ik ben sowieso dol op multifunctionele meubels en meubels die je makkelijk groter en weer kleiner kunt maken. Dus uitschuifbare tafels vind ik briljant. Onze keukentafel kan ook worden uitgeschoven! Het enige probleem is dat onze keuken er niet groot genoeg voor is, dus we doen dat eigenlijk nooit.

Ik ben een voorstander van duurzaamheid

Wat betreft duurzaamheid: dat is natuurlijk een hot topic, zeker gezien alle signalen van klimaatverandering. Rekening houden met duurzaamheid bij de aanschaf van een eetkamertafel vind ik dan ook een goed idee. En ik ben blij te kunnen stellen dat onze keukentafel zeer duurzaam is, want hij komt dus uit het ouderlijk huis van mijn vader en werd gemaakt ergens in 1935 of zo! Hieronder zie je onze keukentafel:

tafel

Onze keukentafel wordt gebruikt om aan te eten, knutselen, werken etc.

Eetkamertafel of keukentafel

Nog even terug naar het vraagstuk over het verschil tussen een eetkamertafel of een keukentafel. In mijn beleving is een eetkamertafel chiquer en mooier dan een keukentafel. Ook staat een eetkamertafel, de naam zegt het al, in een aparte eetkamer. In het Engelse programma Location, location, location met Kirsty en Phil hebben huizen vaak een 'separate formal dining room.' Maar ik ken zelf helemaal niemand die een aparte eetkamer heeft!

Hoe zit dat bij ons?

Wij hebben alleen een keukentafel. Ik zou best een eetkamertafel willen in onze woonkamer, bijvoorbeeld rondom Kerstmis. Maar ik denk dat onze woonkamer daar toch net te klein voor is.

Leestip

Ronde tafel of rechte tafel?

Heb jij een echte eetkamertafel?

Similar Posts

6 Comments

  1. Mijn keuken zit in de woonkamer, dus ik heb een heuse woonkeuken;). Ik gebruik de termen eetkamertafel en keukentafel ook door elkaar. Mijn tafel is nu twaalf jaar oud en is echt nog helemaal prima, dus voorlopig geen plannen om 'm te vervangen. Ik zou trouwens ook zo iemand zijn die vergeet eerst even alles op te meten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.