Ronde tafel of rechte: 8 versus 3 voordelen!

ronde eettafelWat is handiger? Een ronde tafel? Of rechte tafels?

Nu de kinderen het huis uit beginnen te vliegen, denk ik wel eens over een nieuwe eettafel.

Om precies te zijn over een ronde eettafel. Zo eentje met een wit tafelblad en daarop dan zo’n karaf met versgeplukte veldbloemen.

Maar omdat onze keukentafel met leren tafelblad veel sentimentele waarde heeft, blijft het denk ik bij dromen. Want zo’n erfstuk doe je niet weg. Niettemin vraag ik me wel eens af of een ronde tafel niet heel veel ruimte in onze keuken zou opleveren. De ruim 2m20 lange tafel neemt namelijk best veel ruimte in beslag.

En dat bracht me op het volgende vraagstuk:

‘Wat is handiger: een vierkante of een ronde tafel?’

Laten we eens kijken!

Voordelen ronde eettafel

 1. Er zitten geen harde punten aan. Dus als je kleine kinderen hebt, zijn ze gebruikersvriendelijker. Je kind kan zich niet stoten aan een scherpe punt.
 2. Bovenstaand voordeel is ook prettig voor volwassenen : ) Ik stoot tenminste regelmatig mijn heup aan een punt van de keukentafel. Au!
 3. Iedereen kan elkaar goed zien. Bij een vierkante of rechthoekige tafel kan iemand in een soort ‘dode’ hoek zitten waardoor je hem of haar niet ziet.
 4. Aan een ronde eettafel kun je meer mensen een plek bieden! Ook weer omdat er geen hoeken aan zitten.
 5. Het grootste voordeel vind ik toch wel dit: een ronde tafel neemt minder plek in. Precies de reden waarom ik soms van dit type eettafels droom.
 6. Iedereen is gelijk aan een ronde eettafel. Er zit niemand aan ‘het hoofd’ van de tafel. Niet voor niets zat King Arthur aan een ronde tafel ; )
 7. Ronde tafels lenen zich heel goed voor spelletjes. Als het spel in het midden van de tafel ligt, zit iedereen op gelijke afstand van het spel namelijk.
 8. Ze worden vaak gezelliger ervaren.

Voordelen rechte eettafel

 1. Een rechte tafel kun je tegen een muur zetten.
 2. Omdat de meeste ruimtes in huis vierkant of rechthoekig zijn, sluit een rechte tafel mooi bij de vorm van de ruimte aan.
 3. Omdat rechte tafels per definitie vier poten hebben, staan ze soms stabieler. (Onder sommige ronde tafels zit maar 1 poot in het midden).

Leuk feitje over ronde eettafels

Wist je dat Starbucks zaken bewust ronde tafeltjes hebben? Als iemand dan in zijn eentje koffie drinkt, ziet dat er aan een ronde tafel prettiger uit dan aan een vierkante tafel is de gedachte.

Rubinfeld Nadeel (Executive bij Starbucks):

‘In environmental psychology, the round table is much more comfortable and informal for individuals, as well as groups of people, to sit at.’

Kleine ronde tafel

Ben je klein behuisd en wil je daarom een kleine ronde tafel? Bij bijvoorbeeld Ikea vind je een ronde eettafel met een diameter van maar 85 centimeter, waar je toch met 2 personen aan kunt zitten.

Maar hoe klein mag een kleine ronde tafel zijn zodat je er toch nog met 2 mensen aan kunt zitten eten?

Het antwoord is: kies dan een kleine ronde tafel van minimaal 76 centimeter.

Op de site diameter.com geven ze een handig overzicht van de maten van ronde tafels gekoppeld aan het aantal mensen dat eraan kan zitten.

 • 2 personen: 76 centimeter
 • 4 personen: 91-112 centimeter
 • 4-6 personen: 112-137 centimeter
 • 6-8 personen: 137-183 centimeter
 • 10-12 personen: 211-244 centimeter

Hieronder heb ik hem voor jullie gemaakt in handige printable:

kleine ronde tafel

Ronde tafel Ikea

Een ronde tafel bij Ikea heb je voor 2 personen, 4 personen, 6 personen, 8 personen en zelfs 10 personen! Maar als je doorklikt naar een tafel voor 8 personen, dan zijn dat allemaal rechthoekige tafels. Zoek je een ronde tafel voor 8 personen bij Ikea? Dan komt model Vedbo het dichtst in de buurt. Kijk maar:

Ronde tafel 8 personen Ikea

Maar eerlijk is eerlijk: deze Ikea tafel voor 9 personen is niet echt rond. Wel zijn de hoeken ‘afgerond’ als het ware.

Een Ingatorp ronde tafel kun je uitschuiven, en dan is hij geschikt voor 6 personen.

Conclusie over wat handiger is: ronde of rechte tafel

Ik begon met een ‘open mind’ aan mijn inventarisatie van de voordelen van ronde en rechte tafels. Maar ronde eettafels hebben veel meer voordelen! Uiteindelijk is het, zoals me de meeste dingen, een heel persoonlijke keuze.

Maar als ik ooit een nieuwe keukentafel nodig heb, dan wordt het zeker een ronde!

Of je nou een ronde of vierkante tafel neemt, lees: juiste hoogte eettafel!

Wat voor vorm keukentafel heb jij?

Similar Posts

62 Comments

 1. Wij hebben een rechthoekige voor 6 personen.
  Ik zie tegenwoordig ook steeds meer ovale tafels. In bepaalde ruimtes staat dit erg mooi.
  Maar zelf houd ik het meeste van grote, rechthoekige tafels!

 2. Een rechte eettafel. Deze tafel past bij het huis en de ruimte. En praktisch gezien kan hij aan de kant geschoven worden. Gelukkig valt het hoofdjes stoten mee. In mijn ouderlijk huis met groot gezin, hadden we wel een ronde in de keuken. Gezellig vond ik dat!

 3. Ik ga helemaal op in de voordelen van de ronde eettafel! Ik heb zelf een vierkante en heel blij mee natuurlijk, maar ik had het lijstje over de ronde eettafel nog nooit zo duidelijk gezien. Wat zegt je gevoel? Je lijstje bij de ronde is wel meer.. ben benieuwd!

  1. Nou, mijn gevoel gaat nu dus echt naar de ronde. Maar onze keukentafel is een erfstuk, dus ik kan er geen afstand van doen. Maar mocht hij ooit in twee stukken breken, dan wil ik nu dus een ronde!

 4. Wij hebben een rechthoekige.. Maar inderdaad stoot vaak mn heup er tegen aan. Misschien net als wat cynthia zegt iets met afgeronde hoeken zou ideaal zijn.

 5. Wij willen juist ook een ronde eettafel nu. De rechthoekige is veel te lomp en groot voor onze ruimte en de ronde zou juist dat doorbreken en meer ruimte geven

 6. Ik vind een ronde tafel leuker, maar heb de indruk dat die meer plaats inneemt dan een rechthoekige. In mijn keuken past geen tafel. Onze eettafel is nogal onhandig. Het is een oude tafel met zo’n soort kruis aan de onderkant. Ook is de tafel aan de hoge kant. Ik heb daarom grote stoelen en er passen vanwege dat kruis geen twee stoelen tegelijk onder de tafel. Ik wil een andere tafel en andere stoelen. Toen ik een klein kind was, hadden mijn ouders een ronde eettafel en ik vond dat heel gezellig. Mijn ouders kochten een rechthoekige tafel omdat ze vonden dat dat meer ruimte gaf aan tafel.
  Wij eten bijna nooit aan de eettafel maar in de zithoek. Na het koken ben ik meestal best moe en moet ik even languit op de bank zitten. Op een stoel zitten is dan te vermoeiend.

 7. Ik heb weer een rechthoekige tafel, maar ik had hetzelfde. En ik heb die ronde tafel ook een tijdje gehad, maar toch beviel het niet. Ik kan niet concreet aangeven waarom niet, misschien toch de ruimte die het in beslag nam als de stoelen niet werden aangeschoven. De rechte tafel staat netjes tegen de wand en een ronde midden in het keukengedeelte. Het was voor mij te rommelig denk ik. Maar het lijkt me nog steeds knusser (op een plaatje) ;-)

 8. Wij hadden een poos een ronde tafel en mijn ervaring is dat die juist meer ruimte inneemt en veel minder praktisch is, zowel binnen een ruimte als om aan te zitten.

 9. Een ronde eettafel is alleen kleiner als je doe voor 4 of 5 personen hebt, vanaf zes is een rechthoekige kleiner. Denk maar aan de enorme loze ruimte in het midden als je een ronde 10 persoons tafel neemt….

 10. Altijd een ronde keukentafel gehad maar nu hebben we al jaren een rechthoekige. In de praktijk is dat behoorlijk ruimtebesparend. Vier mensen kunnen tegenover elkaar zitten, maar meestal zijn wij maar met zijn tweeën en gebruiken de helft van de tafel om aan te eten. Dat doe je niet zo gemakkelijk als je een ronde tafel hebt. Je hebt gelijk met het doen van spelletjes. Aan een ronde tafel gaat dat stukken fijner. Daarom hebben we een ronde tafel gekocht in de huiskamer. Rond is gezelliger dan vierkant of rechthoekig, maar als ruimte een ding is dan zou ik zeggen: geen ronde.

  1. Zo hebben jullie dus het beste van twee werelden eigenlijk : ) Een rechte in de keuken en een ronde in de woonkamer. Onze woonkamer is helaas te klein voor nog een tafel.

 11. Wij hebben een rechte eettafel en sinds onze dochter het huis uit is gegaan, wel nagedacht over een andere en kleinere.
  Máár toen stond ik nog niet stil bij de “aanhang”, om het maar even oneerbiedig te zeggen. ☺
  Want wanneer iedereen er is met vriend/vriendin, dan is zelfs onze huidige krap. Wij zijn dus op zoek naar een leuke eettafel die je kan uitschuiven. Maar aangezien mijn man en ik niet dezelfde smaak hebben, heeft dat geen haast. We komen er vanzelf eentje tegen.

 12. Leuk geschreven! Zelf heb ik een lange rechte tafel. Alhoewel wij ook over een ronde tafel hebben nagedacht. Beide heeft zijn voor en nadelen. Toen zagen een lange rechte tafel en waren we eigenlijk meteen verkocht… volgende keer een ronde dus? Haha

 13. Wij hebben een ovale tafel van de Ikea, die je in elkaar kunt klappen tot een ronde tafel. We klappen het eigenlijk nooit in.Dat er bij beide opties geen hoeken aan zitten, is handig voor de kleine kinderen die we hebben. Ik ben heel tevreden met de ovale tafel, het geeft voor mijn gevoel iets ‘ zachts’ in de woonkamer. Het enige nadeel is dat ik moeilijk tafellakens vind ervoor. Rechthoekige of ronde tafellakens liggen er niet altijd mooi op.

 14. Mja, mocht ik een hele grote ruimte hebben zou ik gaan voor een ovale :-)

  Jammer genoeg is dat niet het geval en heb ik dus voorlopig een mooie rechte designtafel.

 15. Ik verkoop allerhande gerestylde meubeltjes en ik merk dat de ronde tafel bijzonder populair is. Het klinkt misschien raar maar gescheiden moeders kopen vaak een ronde tafel bij me zodat de lege plek van papa niet opvalt….

 16. Buiten hebben we een ronde tafel en binnen een rechte. Persoonlijk vind ik een rechte tafel toch echt wel prettiger. Ik vind het ook moeilijk positioneren rond een ronde tafel, klinkt misschien raar, wie weet ben ik gewoon erg rechtlijnig. ;)

 17. Ik zoek al tijden naar een mooie betaalbare ovale tafel. Ik speel graag spelletjes met vrienden aan tafel en dan is een rechthoekige soms minder handig dan een ronde, maar aan een ronde heb je altijd maar zo weinig plek. Ik wil met veel mensen aan tafel kunnen zitten. Dus ovaal voor mij! :)

  1. Thanks voor de tip! Ik wil alleen nooit meer een uitklaptafel.Dan heb je vaak gedoe met tafelpoten die in de weg zitten. Ik snuffel altijd op Marktplaats en bij de Kringloop. Ow en bij het grofvuil natuurlijk. ;)
   En ik wil juist langzaam van mijn IKEA spullen af. Die heb ik ooit gekocht toen ik in dit appartement kwam te wonen en niet veel geld had. Alles moest uiteindelijk vervangen worden door originelere meubels. ;)

 18. Wij hebben een rechthoekige… maar inderdaad, vooral voordeel nummer 2 van de ronde tafel zou goed van pas komen hier, haha! :)

 19. Wij hebben in de leefruimte een ronde tafel die je kan omvormen tot een ovale en in de keuken staat een grote langwerpige tafel en buiten een ovale tuintafel.

 20. Jaren terug hebben we onze ovale tafel weg gedaan want ik wilde graag een ronde tafel in de keuken. Maar het blijde gevoel was snel weg want het nam veel meer plaats in en ik kon er met het eten niet genoeg op kwijt, Ook had de tafel 4 poten wat ook vervelend was want je visite zat dan altijd met een poot van de tafel tussen de benen. We hebben het denk ik een jaar vol gehouden en nu hebben we weer een langwerpige tafel met afgeronde hoeken een queen ann tafel.

  1. Dat is dus geen positieve ervaring Adrienne. Jammer zeg! Maar als het niet praktisch is, kan ik me goed voorstellen dat je afknapt op zo’n tafel.

 21. Ik realiseer me, dat ik in deze woning niet eens een echte eettafel zou kunnen plaatsen, daar is de kamer te klein voor.
  Wel heb ik een klein 4-kant tafeltje staan, wat aan weerszijden uitgeschoven kan worden als dat nodig mocht zijn, wat maar zelden is.
  Tenzij je voldoende ruimte hebt, zou ik niet voor een ronde tafel kiezen, omdat deze meer ruimte inneemt.
  Voorheen altijd een rechthoekige tafel gehad.

  Groetjes Lily

 22. Wij hadden lange tijd een ovalen eettafel (hoezo tegendraads ;) ). Nu hebben we zo’n mooie vierkanten eikenhouten tafel. Daar ben ik tot op de dag van vandaag nog steeds heel blij mee. Alleen wordt hij een beetje te klein voor ons almaar groter wordende gezin. Ruilen?

 23. Wauw, ik wist niet dat er zo veel voordelen zaten aan het hebben van een ronde tafel! Zelf vind ik een rechthoekige tafel mooier staan, ook omdat ik altijd het idee heb dat je zo weinig ruimte hebt aan een ronde tafel. Het idee van de ronde tafel met het veldboeket is daarentegen wel echt heel erg leuk, dus ik ben benieuwd of je misschien toch voor de ronde tafel gaat!

 24. hier een rechthoekige die aan 2 kanten een halve cirkelflap heeft. Klap je die omhoog dan is het een ovale tafel en een stuk groter. Bij ons staat hij altijd uitgeklapt. Nooit zelfs maar gedacht aan een ronde. Die bij de chinees met een draaiplateau in het midden vond ik wel leuk. Ik heb altijd het idee dat je of niet genoeg zitplaatsen hebt , of dat je niet meer bij het midden kunt, bij een rond tafel (en dat je in de ruimte eromheen veel ruimte kwijtraakt )

 25. Ik heb een rechthoekige tafel met twee ‘oren’. Als je die omhoog klapt heb je een ovalen tafel met 3a4 zitplekken extra. Ik vin dat heel fijn in het gebruik.

 26. Wij hebben een rechthoekige en bovendien een hele zware, daar wil je niet al te vaak mee slepen. Een ronde tafel is met 5 man in huis niet te doen, dan moet de doorsnee wel groot genoeg zijn en passen.

 27. Vind een ronde tafel echt heel mooi maar zo onhandig. Mijn voorkeur gaat dan snel toch uit naar een vierkante of rechthoekige tafel.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.