Wat is de juiste hoogte voor een tafel?

keukentafel hoogte
Onze tafel is 78 centimeter hoog

Hoewel niet iedereen ruimte heeft voor een keukentafel of eettafel, ben ik er dol op.

Ik vind dat keukentafels het hart van huis kunnen vormen. Het is de plek waar de kinderen hun schooltas op smijten als ze uit school komen. Het is de plek waar ik met vriendinnen koffie drink, en het is de plek waar we met het gezin eten.

In bovenstaande afbeelding zie je mijn keukentafel.

De gemiddelde hoogte van een keukentafel

Onze keukentafel is 78 centimeter hoog. Dat is vrij gemiddeld.

Want gemiddeld zijn keukentafels tussen de 75 en 80 centimeter hoog. (Dat is gemeten vanaf de grond tot aan de bovenkant van het tafelblad.)

Maar als je wat langer bent, bijvoorbeeld 1 meter 90, dan is een tafelhoogte van 80 centimeter fijner.

Even wat cijfertjes op een rij:

 • De meeste eettafels zijn zo’n 76 centimeter hoog.
 • Stoelen zijn gemiddeld zo’n 46 centimeter hoog.
 • Houd een ruimte van zo’n 30,5 centimeter tussen het zitvlak van de stoel en de tafel aan.

Aandachtspunten als je een nieuwe keukentafel kiest

 1. Hoe lang is de langste persoon bij jou in huis? En hoe lang is de kleinste persoon bij jou in huis? Als het verschil heel groot is, dan kun je dit overigens het beste oplossen met stoelen. Je kunt een tafel nu eenmaal niet verschillende hoogtes geven, maar stoelen gelukkig wel.
 2. Hoeveel ruimte heb je? Onze eettafel is bijvoorbeeld 2 meter 30 lang, maar tegelijkertijd maar 80 centimeter breed. Het is dus een lange smalle tafel. Dat is maar goed ook, want anders zou hij waarschijnlijk niet geschikt zijn voor onze keuken. Nu kunnen we goed om de tafel heen lopen. Maar als hij breder was geweest, dan hadden we een probleem gehad. Dat is meteen ook de reden waarom ik niet makkelijk een andere keukentafel kan kopen. De meeste tafels zijn veel te breed.
 3. Welke type keukenstoelen gebruik je bij je keukentafel? Nu denk je misschien: ‘Wat hebben keukenstoelen met een tafel te maken?’ Maar stel dat je keukenstoelen met leuningen wilt. Dan moet je er rekening mee houden of je die dan nog onder de tafel kunt schuiven. Of niet. In het laatste geval nemen ze veel meer plek in.
 4. Hoeveel personen moeten er aan tafel kunnen zitten? Aan onze keukentafel kunnen maar liefst 16 mensen zitten. Maar wij zaten er altijd met 7 personen aan. Inmiddels zijn er een aantal kinderen het huis uit, en nu zijn we meestal met z’n vieren. We hebben dus eigenlijk niet meer zo’n lange tafel nodig. Maar hij komt uit het ouderlijk huis van mijn vader, en ik vind hem mooi en praktisch.
 5. Welk type materiaal vind je mooi? Een glazen tafel geeft bijvoorbeeld een heel ruimtelijk effect, maar je moet er wel van houden.
 6. Wat voor type stijl vind je leuk? Houd je bijvoorbeeld van Fifties meubels? Of ben je meer van de Scandinavische inrichting? Dan zul je een totaal ander type tafel willen.

Samenvattend: Wat is de juiste hoogte van een tafel?

Heel simpel gezegd is de juiste hoogte van een tafel, een hoogte die prettig zit. Gemiddeld zijn tafels tussen de 75 en 80 centimeter hoog.

Is jouw tafel eigenlijk iets te hoog? Dan zou je kunnen proberen of kussens op de stoel helpen. Of eventueel hogere stoelen. Bij een iets te lage tafel, kun je juist stoelen met kortere pootjes zetten. Soms is het mogelijk een stuk van de poten van de tafel af te laten zagen. Of er iets onder te zetten om de tafel op die manier hoger te maken.

Kun je de tafel van je dromen niet vinden? Dan kun je er ook eentje helemaal naar wens laten maken. Bijvoorbeeld een op maat gemaakte kloostertafel. Die kun je dan zo lang/hoog/laag/breed laten maken als je zelf wilt.

Lees ook: 10 opties voor je tafelblad.

Hoe hoog is jouw eettafel/keukentafel?

Similar Posts

5 Comments

 1. Wij hebben een tafel van 2.30 meter lang en 1.00 meter breed. Manlief heeft de tafel gemaakt, van eikenhout, passend op de plaats waar we ‘m wilden zetten. Doordat we niet zulke brede stoelen hebben, passen we er ook met 16 personen aan. We zijn met z’n 10’en, dus de tafel is redelijk gevuld. Hij is 75 cm hoog, dus behoorlijk laag, zie ik nu. De stoelen zijn 46 cm hoog, er zit maar zo’n 23 cm tussen de onderkant van de tafel en de bovenkant van de stoelen. Gelukkig vind iedereen het lekker zitten, dus zo’n kleine tussenruimte (en zo’n lage tafel) hoeft geen probleem te zijn. En wordt het dat wel, dan maakt m’n man gewoon nieuwe, iets langere poten!

 2. Ik heb eigenlijk nooit echt nagedacht over de hoogte van mijn keukentafel, maar de onze is prima. Ze lijkt een beetje op jouw tafel op de foto. We hebben ze ooit gekregen, ik ben er nog altijd heel blij mee.

 3. Geweldige Tips! Ik wil ook een keukentafel aanschaffen, maar ik had er nieteens over gedacht om rekening te houden met de hoogte. Gelukkig dat ik het artikel optijd heb gelezen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.