Hoe kies je de juiste lamp/peertje: 6 stappen

ledlampHeb jij wel eens in de winkel gestaan omdat je een nieuw lamp peertje voor een lamp nodig had?

Ik wel.

En kon je dan makkelijk je keuze maken?

Ik niet.

Ik wil best toegeven dat ik het lastig vind om het juiste lamp peertje te kiezen. Want er zijn zoveel soorten en mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit spaarlampen, halogeenlampen, ledlampen en tl-buizen. En al die verschillende lampen zijn ook nog weer verkrijgbaar in verschillende vórmen. Zoals kogellampen, maar ook kaarslampen.

Een handige vuistregel is: Led ampen zijn de meest milieuvriendelijke keus en de beste koop in het algemeen.

Maar, om de keuze voor de juiste lamp/peertje makkelijk te maken hier onder een lijstje met handige aandachtspunten!

Zo kies je de juiste lamp/peertje!

 1. Check voor je van huis gaat eerst hoe groot de fitting van de lamp moet zijn. Ik heb om de haverklap dat ik in de winkel sta, en niet weet of ik nou zo’n hele kleine fitting moet hebben of juist een wat grotere. Heel irritant! Bespaar jezelf deze irritatie, kijk van te voren even, en schrijf het op. Maak eventueel een foto van de fitting met je smartphone!
 2. Bepaal vervolgens hoeveel licht je wilt dat het lampje geeft. Wil je heel zacht sfeerlicht? Dan is een lampje van 7 Watt misschien al wel genoeg. Maar heb je net als ik een man die graag groot en fel licht wil? Dan kun je beter een lamp kiezen van 60 Watt.
 3. Maak je keuze uit het assortiment van de ledlampen. Die zijn namelijk het beste voor het milieu. Laat je niet afschrikken door de wat hogere aanschafkosten. Omdat ledlichten lang mee gaan, verdienen ze zichzelf als het ware terug.
 4. Je staat nu dus bij de ledlampen te kijken als het goed is! Vervolgens kun je kiezen voor een bepaalde vorm. In een kroonluchter doe je bijvoorbeeld meestal lampen in de vorm van een kaars.
 5. Last but not least: wil je een doorzichtig lampje of een ondoorzichtige?
 6. Bij sommige winkels kun je een lamp ter plekke even testen om te kijken of hij het doet. Als die mogelijkheid er is, gebruik hem dan!

Ledlampen: een aantal voorbeelden

Hier onder een aantal vormen van ledlampen!

ledlamp 488848 philips corepro ledcandle 6 40w 827 warm white e14 frosted ledlamp

ledlamp

Lamp peertje samenvattend

Als je nieuwe lampen nodig hebt, kies dan voor ledlampen. Die zijn namelijk de beste keuze. Ze zijn bijvoorbeeld beter dan spaarlampen. Maar heb je nog spaarlampen, maak die dan gerust eerst ‘op’.

Denk ook eens aan ledstrips en lees mijn post over Oude ledlampen weggooien!

Waar koop jij je lampen? En welke type kies je?

Similar Posts

30 Comments

 1. Ik hou zelf altijd wel van een warme led-lamp. Geeft net even wat meer sfeer. Wij hebben een Gamma vlakbij zitten, dus meestal gaan we daar naartoe.

 2. Meestal koop ik mijn lampjes bij de praxis of kruidvat en dan sla ik in op het moment dat er een 1 + 1 gratis actie is. Gelukkig gaan de LED lampen van tegenwoordig wel veel langer mee dan vroeger de gloeilampen en worden ze ook steeds warmer van kleur. Waar ik dus wel heel sterk op let bij de aanschaf is de kleurwarmte. Ik heb een hekel aan dat kille wit/blauwige licht.

 3. Heb toen de gloeilampen eruit gingen nog genoeg voorraad voor jaren gekocht. Super goedkoop, warm licht. Dat vooral aan staat als de verwarming ook brandt, dus het hogere verbruik komt als warmte uitstekend terecht

 4. Ik heb ledlampen geprobeerd. Het is idd wat warmer licht dan spaarlampen, maar ik vind ze niet fijn. Ik heb niet zulke goede ogen en ik zie slechter bij licht van ledlampen. Met spaarlampen geen enkel probleem. Ik heb net als Mr. fob nog een flinke voorraad gloeilampen voor op plekken waar ik een lamp regelmatig aan en uit doe. Spaarlampen houden daar niet van.
  Ik heb een grote lamp in de zithoek met een 75 watt gloeilamp erin. Zo heb ik in de avond voldoende licht. Helaas past in dit armatuur geen spaarlamp. Ik ga binnenkort in de uitverkoop oo zoek naar een andere lamp voor de zithoek. Eigenlijk wel jammer, want de zeegroene kleur van de lamp past heel goed bij ons interieur. Ik hoop iets vintage jaren zestig lamp te vinden bij l. Bakker of k. Wantum in de uitverkoop.

 5. Ik koop eigenlijk nooit ledlampen. Deze tips zijn wel handig ik was ze wel toe nadat ik dus ook zovaak in de winkel stond dat ik niet wist welke ik moest nemen haha. Ik koop vaak 1+1 actie bij Hema.

 6. Het grootste opstaken is voor mij de sterkte van de lampen. Ik zie helemaal geen’ watts’ meer staan!

 7. Volgens mij heb ik vooral spaarlampen thuis hangen. Ik let ook altijd op de fitting en hoe veel watt een lamp heeft en hoe fel ik hem wil hebben. In m’n woonkamer heb ik van die kaarsvormige lampjes van 7 watt en in de keuken hangt er een beuner met veel watt voor veel licht.

 8. Ik vond spaarlampen fijner qua licht, maar dat gedoe met dat hij moet opwarmen. Zo niet handig als je even naar de wc moet. Daarom liet ik het licht in de gang standaard aan. Dat hoeft met de ledlamp niet. Overigens gaan ze bij mij altijd veel eerder stuk dan de beloofde levensduur… :(
  Qua fittingen weet ik eigenlijk precies welke lamp welke heeft. :)

  1. Dat is zeker niet handig inderdaad, dat als je naar de wc moet je eerst moet wachten tot het licht op gang komt. Dat kan ik me goed voorstellen.

   Goed dat je weet welke lampen welke fittingen hebben!

 9. Wij hebben overal warme let lampen in de woonkamer dat maakt de zweer toch anders. Hoewel ik niet vaak de lampen aan heb en liever kaarsjes aan heb staan. Ik stuur mijn vriend altijd op pad als er een nieuw bolletje nodig is dan weet ik zeker dat hij met het goede thuis komt haha.

 10. Ik heb altijd koele ledlampen in huis, ik vind koel licht toch altijd het fijnst. Meestal is het wel even zoeken tot ik het juiste formaat heb gevonden!

 11. Dit artikel van jou had ik eerder moeten lezen! Ik had dus een ondoorzichtige peer nodig voor de lampen die hangen boven de eettafel. Echter kocht ik doorzichtige… je kunt je voorstellen dat je telkens verblind wordt als je naar boven kijkt. oeps :/

 12. Ik had dus echt al veel eerder moeten weten. Ik sta ook altijd te vloeken in de winkel, dan wel thuis, omdat ik het verkeerde heb meegebracht. Ik kies vaak gewoon op gevoel, omdat ik het niet weet. Plus, ik lees eigenlijk niet vaak de wattage, dus neem het mee en kom erachter dat het te fel of te veel sfeer is. Kan ik weer terug.

  Thanks voor de tips!

 13. Ik heb er eigenlijk nog nooit bij stilgestaan, zolang de fitting goed is en de lamp past waar het in moet kocht ik het gewoon… :o Hou niet zo van fel licht dus ik mis stiekem wel de spaarlamp al is een led lamp natuurlijk veel beter voor het milieu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.