Oude ledlampen weggooien: waar en hoe?

oude ledlampen weggooien

Volgens de Europese wet moet een ledlamp minimaal 6.000 uur meegaan. In de praktijk betekent dit dat een ledlamp gemiddeld 6 jaar meegaat. Dat is lekker lang. Waarom dan een blogpost over oude ledlampen weggooien?

Het antwoord is simpel! Sabine mailde met de vraag:

‘Hoe en waar kun je oude ledlampen weggooien?’

Ik ging voor haar op zoek naar het antwoord.

Maar eerst voor de mensen die, net als ik, het verschil tussen gloeilampen, spaarlampen en ledlampen lastig vinden, zet ik even op een rijtje wat ook alweer wat is.

Ledlampen, gloeilampen en spaarlampen

In den beginne was er vuur om licht in het duister te brengen. Daarna gingen mensen prutsen met olielampen en kaarsen. Vervolgens maken we even een grote sprong in de tijd en belanden ergens in de 19e eeuw! Om precies te zijn in 1879. Want toen presenteerde Thomas Edison de… gloeilamp!

oude ledlampen weggooien

Van gloeilamp naar spaarlamp

In de jaren 70 van de twintigste eeuw kwam de spaarlamp. De spaarlamp wordt ook wel ‘compacte fluorescentielamp’ genoemd. Het is eigenlijk een opgevouwen tl-lamp die in een normale lampfitting past. Zoals de naam al zegt sparen spaarlampen energie uit! Bovendien gaan ze ook nog eens langer mee dan gloeilampen.

Van spaarlamp naar ledlamp

Maar ook de spaarlamp raakte in het diskrediet! En toen kwam de ledlamp! Ledlampen zijn te koop in de vorm van lampen maar ook in van die handige led-strips. Een LED is een halfgeleider die licht geeft wanneer er in de juiste richting stroom doorheen wordt gestuurd. Het is een elektronisch component die rechtstreeks licht uitzendt. Het is dus geen lamp in de klassieke zin van het woord! Er zit geen gloeidraad in en ze werken niet zoals fluorescentielampen of TL-lampen.

Ledlampen gebruiken nog minder energie dan spaarlampen, en gaan langer mee. En ze zijn ook veel prettiger in het gebruik dan spaarlampen. Als je een spaarlamp aanzet, dan geeft hij niet meteen op volle kracht licht bijvoorbeeld. Een ledlamp wel.

Kortom: ledlampen zijn anno 2021 de norm geworden. Als je lampen nodig hebt, dan koop je… ledlampen!

Oude ledlampen weggooien

Terug naar de vraag van Sabine:

Waar en hoe kun je oude ledlampen weggooien?

Oude ledlampen weggooien mag in ieder geval niet in je prullenbak of vuilnisbak. Op de verpakking van ledlampen staat dan ook een plaatje van een kliko met een kruis erdoor.

niet in kliko Ledlampen horen namelijk bij kleine elektronische apparaten, en niet bij het huishoudelijk afval. Hoewel dit type lamp minder schadelijk is voor het milieu dan overige lampsoorten, bevatten ze nog steeds stoffen die slecht kunnen zijn voor het milieu. Door het inleveren en laten recyclen van oude led lampen kunnen deze stoffen worden hergebruikt.

Wil je er zeker van zijn dat je oude led lampen correct worden gerecycled? Lever oude lampen dan in op het bovengenoemde adres! Ledlampen kunnen namelijk gerecycled worden. Dat betekent dat je ledlampen waar je vanaf wilt ergens moet inleveren.

Oude ledlampen weggooien kan op deze 6 plekken

 1. Het afvalstation of milieustraat van je gemeente. Om het verwarrend te maken zijn er vele namen voor de plek waar je gemeente je ledlampen laat inleveren. Hou je vast, want hier volgt een hele waslijst met namen voor ‘milieustraat’: ecostation, retourstation, afvalpunt, de stort, het grof vuil, afvalbrengstation, scheidingsstation.
 2. Winkels met een inleverbak voor ledverlichting.
 3. Er zijn zogenoemde e-waste-punten voor oude ledlampen weggooien. Je kunt deze vinden op de website wecycle.nl. Je vult je postcode in, en vervolgens krijg je de dichtstbijzijnde locatie waar je met je ledlampen naartoe kunt. In mijn geval is dat de lokale kringloopwinkel. Een leuk toeval, want dan ga ik daarna natuurlijk even rondneuzen in de kringloopwinkel. Het maakt oude ledlampen weggooien extra aantrekkelijk.
 4. Je kunt oude ledlampen ook inleveren bij de winkel waar je nieuwe koopt.
 5. Oude ledlampen weggooien kan ook bij een aantal supermarkten. Daar staan namelijk zogenoemde Wecycle inleverbakken. Bij 2500 supermarkten om precies te zijn van de volgende ketens: Agrimarkt, Albert Heijn, Attent, Boni, COOP, DEEN Supermarkten, DEKAMarkt, Dirk Supermarkten, Emté, Hoogvliet, Jan Linders, Jumbo, MCD supermarkt, PLUS, Poiesz, SPAR en Vomar.
 6. Ook sommige woonwinkels, tuincentra, doe het zelf zaken en elektronicawinkels hebben tegenwoordig Wecycle inleverbakken. Hieronder een voorbeeld van zo’n Wecycle inleverbak:oude ledlampen weggooien

Oude ledlampen weggooien, maar hoe zit het met oude gloeilampen en spaarlampen?

Oké, oude ledlampen weggooien moet dus op een speciale plek, en niet simpelweg in je kliko. Maar hoe zit dat met gloeilampen en spaarlampen weggooien?

 • Gloeilamp mag bij je restafval.
 • Spaarlamp: speciaal inleverpunt of de milieustraat.
 • Ledlamp: speciaal inlevert punt of de milieustraat.

Samenvattend

Kapotte ledlamp in huis? Die mag niet in je kliko. In deze post las je 6 plekken waar je kapotte ledlampen verantwoord en duurzaam kunt inleveren.

Lees ook mijn post: Nieuwe ledlampen gekocht voor kroonluchter

Gebruikte bronnen o.a: Wikipedia, SolarlampKoning, Afvalscheidingswijzer, Consumentenbond Community, Vuilnisbakinfo, MilieuCentraal

Similar Posts

27 Comments

 1. Ik denk niet dat ze stuk gaan. Dwz op de verpakking (van mijn goedkope Hema LED-lamp) staat dat ze minimaal 25.000 branduren meegaan. 6.000 is bijzonder slecht, dat is de helft van een gemiddelde spaarlamp of TL-buis. https://nl.wikipedia.org/wiki/Ledlamp
  Een LED-lamp is een diode en diodes in mijn radio’s gaan eigenlijk nooit stuk en doen het in sommige gevallen al 50 jaar.

  Maar idd gewoon in de elektronicabak, dan worden ze gerecycled. Geldt ook voor oude adapters en oude mobiele telefoons. Die gaan in de praktijk korter mee door updates.

 2. Wat een fijne tips! Wij brengen ze inderdaad ook altijd weg. Gelukkig gaan ze heel erg lang mee.

 3. Ik heb een speciale bak voor batterijen, lampen en elektronica die neem ik eens in de zoveel tijd mee naar “het grof afval” of zoals dat hier heet, de “gemeentewerf”. Waar dat woord vandaan komt is me ook een raadsel. Ga ik eens uitzoeken. Toch geen krant vandaag.

 4. Dat verhaal van een lamp die zes jaar meegaat, is hier nog niet opgegaan. Ik moet zeggen dat sommige spaarlampen er al ruim negen jaar in zitten (die zaten er al in bij de oplevering), maar ledlampen heb ik al diverse keren vervangen. En ik doe er niets geks mee, voor zover ik weet;).

 5. goh, wat een goed idee! ik had er nog helemaal niet over nagedacht waar ik mijn kapottte ledlampen moest laten!

 6. Er zijn locaties genoeg om je oude ledlampen in te leveren.
  In de restafval dumpen is gewoon een kwestie van gemakzucht. Hans

 7. De inleverpunten waren me al opgevallen in negatieve zin dat ze overal in de weg staan bij de supermarkten. Wel een handige blogpost zie dat het voor veel mensen nieuw is.

 8. Bij onze AH staan inderdaad van die bakken. Ook eentje voor batterijen. Vind ik heel handig. En huh? Ik had werkelijk geen idee dat spaarlampen zo lang al bestonden!

 9. In 1993 verhuisde ik van mijn eerste flatje naar een écht huis. Mijn vader draaide op de zolder en in de schuur een spaarlamp in de fitting. “Dan is het niet zo erg als je een keer vergeet het licht uit te doen”, zei hij. In 2006 ben ik weggegaan uit dat huis. De lampen op de zolder en in de schuur deden het nog steeds.

  Overigens gooi ik mijn oude lampen altijd in zo’n verzamelbak.

 10. Hier kan het volgens mij bij de supermarkt, al heb ik het tot nu toe nog niet hoeven te gebruiken.

 11. Helder overzicht geef je! Mijn eerste ingeving zou zijn: bij de bouwwinkel, bij een Gamma of Praxis o.i.d. Volgens mij hebben ze ook een bak bij de supermarkt waar ik altijd heenga.

 12. Goed om te weten. Eerlijk gezegd was ik er nog niet zo van op de hoogte (maar alles waar ik over twijfel zoek ik uit en anders helpen de mensen bij het recycle-perron ook wel). Van de gloeilampen wist ik trouwens wel nu ik het zo lees. Nuttig artikel!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.