Oude ledlampen weggooien: waar en hoe?
Last updated on May 30th, 2022 at 11:17 am
Volgens de Europese wet moet een ledlamp minimaal 6.000 uur meegaan. In de praktijk betekent dit dat een ledlamp gemiddeld 6 jaar meegaat. Dat is lekker lang. Waarom dan een blogpost over oude ledlampen weggooien?
Het antwoord is simpel! Sabine mailde met de vraag:
‘Hoe en waar kun je oude ledlampen weggooien?’
Ik ging voor haar op zoek naar het antwoord.
Maar eerst voor de mensen die, net als ik, het verschil tussen gloeilampen, spaarlampen en ledlampen lastig vinden, zet ik even op een rijtje wat ook alweer wat is.
Ledlampen, gloeilampen en spaarlampen
In den beginne was er vuur om licht in het duister te brengen. Daarna gingen mensen prutsen met olielampen en kaarsen. Vervolgens maken we even een grote sprong in de tijd en belanden ergens in de 19e eeuw! Om precies te zijn in 1879. Want toen presenteerde Thomas Edison de… gloeilamp!
Van gloeilamp naar spaarlamp
In de jaren 70 van de twintigste eeuw kwam de spaarlamp. De spaarlamp wordt ook wel ‘compacte fluorescentielamp’ genoemd. Het is eigenlijk een opgevouwen tl-lamp die in een normale lampfitting past. Zoals de naam al zegt sparen spaarlampen energie uit! Bovendien gaan ze ook nog eens langer mee dan gloeilampen.
Van spaarlamp naar ledlamp
Maar ook de spaarlamp raakte in het diskrediet! En toen kwam de ledlamp! Ledlampen zijn te koop in de vorm van lampen maar ook in van die handige led-strips. Een LED is een halfgeleider die licht geeft wanneer er in de juiste richting stroom doorheen wordt gestuurd. Het is een elektronisch component die rechtstreeks licht uitzendt. Het is dus geen lamp in de klassieke zin van het woord! Er zit geen gloeidraad in en ze werken niet zoals fluorescentielampen of TL-lampen.
Ledlampen gebruiken nog minder energie dan spaarlampen, en gaan langer mee. En ze zijn ook veel prettiger in het gebruik dan spaarlampen. Als je een spaarlamp aanzet, dan geeft hij niet meteen op volle kracht licht bijvoorbeeld. Een ledlamp wel.
Kortom: ledlampen zijn anno 2021 de norm geworden. Als je lampen nodig hebt, dan koop je… ledlampen!
Oude ledlampen weggooien
Terug naar de vraag van Sabine:
Waar en hoe kun je oude ledlampen weggooien?
Oude ledlampen weggooien mag in ieder geval niet in je prullenbak of vuilnisbak. Op de verpakking van ledlampen staat dan ook een plaatje van een kliko met een kruis erdoor.
Ledlampen horen namelijk bij kleine elektronische apparaten, en niet bij het huishoudelijk afval. Hoewel dit type lamp minder schadelijk is voor het milieu dan overige lampsoorten, bevatten ze nog steeds stoffen die slecht kunnen zijn voor het milieu. Door het inleveren en laten recyclen van oude led lampen kunnen deze stoffen worden hergebruikt.
Wil je er zeker van zijn dat je oude led lampen correct worden gerecycled? Lever oude lampen dan in op het bovengenoemde adres! Ledlampen kunnen namelijk gerecycled worden. Dat betekent dat je ledlampen waar je vanaf wilt ergens moet inleveren.
Oude ledlampen weggooien kan op deze 6 plekken
- Het afvalstation of milieustraat van je gemeente. Om het verwarrend te maken zijn er vele namen voor de plek waar je gemeente je ledlampen laat inleveren. Hou je vast, want hier volgt een hele waslijst met namen voor ‘milieustraat’: ecostation, retourstation, afvalpunt, de stort, het grof vuil, afvalbrengstation, scheidingsstation.
- Winkels met een inleverbak voor ledverlichting.
- Er zijn zogenoemde e-waste-punten voor oude ledlampen weggooien. Je kunt deze vinden op de website wecycle.nl. Je vult je postcode in, en vervolgens krijg je de dichtstbijzijnde locatie waar je met je ledlampen naartoe kunt. In mijn geval is dat de lokale kringloopwinkel. Een leuk toeval, want dan ga ik daarna natuurlijk even rondneuzen in de kringloopwinkel. Het maakt oude ledlampen weggooien extra aantrekkelijk.
- Je kunt oude ledlampen ook inleveren bij de winkel waar je nieuwe koopt.
- Oude ledlampen weggooien kan ook bij een aantal supermarkten. Daar staan namelijk zogenoemde Wecycle inleverbakken. Bij 2500 supermarkten om precies te zijn van de volgende ketens: Agrimarkt, Albert Heijn, Attent, Boni, COOP, DEEN Supermarkten, DEKAMarkt, Dirk Supermarkten, Emté, Hoogvliet, Jan Linders, Jumbo, MCD supermarkt, PLUS, Poiesz, SPAR en Vomar.
- Ook sommige woonwinkels, tuincentra, doe het zelf zaken en elektronicawinkels hebben tegenwoordig Wecycle inleverbakken. Hieronder een voorbeeld van zo’n Wecycle inleverbak:
Oude ledlampen weggooien, maar hoe zit het met oude gloeilampen en spaarlampen?
Oké, oude ledlampen weggooien moet dus op een speciale plek, en niet simpelweg in je kliko. Maar hoe zit dat met gloeilampen en spaarlampen weggooien?
- Gloeilamp mag bij je restafval.
- Spaarlamp: speciaal inleverpunt of de milieustraat.
- Ledlamp: speciaal inlevert punt of de milieustraat.
Samenvattend
Kapotte ledlamp in huis? Die mag niet in je kliko. In deze post las je 6 plekken waar je kapotte ledlampen verantwoord en duurzaam kunt inleveren.
Lees ook mijn post: Nieuwe ledlampen gekocht voor kroonluchter
Gebruikte bronnen o.a: Wikipedia, SolarlampKoning, Afvalscheidingswijzer, Consumentenbond Community, Vuilnisbakinfo, MilieuCentraal
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Goed om te weten. Eerlijk gezegd was ik er nog niet zo van op de hoogte (maar alles waar ik over twijfel zoek ik uit en anders helpen de mensen bij het recycle-perron ook wel). Van de gloeilampen wist ik trouwens wel nu ik het zo lees. Nuttig artikel!
Ik lever ze bij de bouwmartk in daar staan meestal van die bakken waar je ze in kan stoppen.