Reacties

Oude ledlampen weggooien: waar en hoe? — 27 reacties

 1. Ik denk niet dat ze stuk gaan. Dwz op de verpakking (van mijn goedkope Hema LED-lamp) staat dat ze minimaal 25.000 branduren meegaan. 6.000 is bijzonder slecht, dat is de helft van een gemiddelde spaarlamp of TL-buis. https://nl.wikipedia.org/wiki/Ledlamp
  Een LED-lamp is een diode en diodes in mijn radio's gaan eigenlijk nooit stuk en doen het in sommige gevallen al 50 jaar.

  Maar idd gewoon in de elektronicabak, dan worden ze gerecycled. Geldt ook voor oude adapters en oude mobiele telefoons. Die gaan in de praktijk korter mee door updates.

 2. Ik heb een speciale bak voor batterijen, lampen en elektronica die neem ik eens in de zoveel tijd mee naar "het grof afval" of zoals dat hier heet, de "gemeentewerf". Waar dat woord vandaan komt is me ook een raadsel. Ga ik eens uitzoeken. Toch geen krant vandaag.

 3. Dat verhaal van een lamp die zes jaar meegaat, is hier nog niet opgegaan. Ik moet zeggen dat sommige spaarlampen er al ruim negen jaar in zitten (die zaten er al in bij de oplevering), maar ledlampen heb ik al diverse keren vervangen. En ik doe er niets geks mee, voor zover ik weet;).

 4. Bij onze AH staan inderdaad van die bakken. Ook eentje voor batterijen. Vind ik heel handig. En huh? Ik had werkelijk geen idee dat spaarlampen zo lang al bestonden!

 5. In 1993 verhuisde ik van mijn eerste flatje naar een écht huis. Mijn vader draaide op de zolder en in de schuur een spaarlamp in de fitting. "Dan is het niet zo erg als je een keer vergeet het licht uit te doen", zei hij. In 2006 ben ik weggegaan uit dat huis. De lampen op de zolder en in de schuur deden het nog steeds.

  Overigens gooi ik mijn oude lampen altijd in zo'n verzamelbak.

 6. Helder overzicht geef je! Mijn eerste ingeving zou zijn: bij de bouwwinkel, bij een Gamma of Praxis o.i.d. Volgens mij hebben ze ook een bak bij de supermarkt waar ik altijd heenga.

 7. Goed om te weten. Eerlijk gezegd was ik er nog niet zo van op de hoogte (maar alles waar ik over twijfel zoek ik uit en anders helpen de mensen bij het recycle-perron ook wel). Van de gloeilampen wist ik trouwens wel nu ik het zo lees. Nuttig artikel!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>