Reacties

Hoe kies je de perfecte prullenbak? 6 snelle tips! — 42 reacties

 1. Eigenlijk maar 4: 2 op de slaapkamers van de kinderen, een in de badkamer en een in de keuken.
  Mijn favoriete model is de een na onderste die van de Blokker, omdat je hierin veel kwijt kan. Maar het systeem van Ikea vind ik ook fijn omdat je afval gelijk kan scheiden.
  Het nadeel van alle prullenbakken vind ik wel dat je er dan ook weer een passende vuilniszak bij moet komen en die zijn vaak veel duurder dan een universele zak uit de supermarkt.

  • Daar zeg je me wat Marion! Ik koop mijn vuilniszakken altijd standaard bij de Action. Bij voorkeur van die 60 liter zakken met handige trekbanden.

   Maar het lijkt me inderdaad lastig als je speciale vuilniszakken moet kopen voor je vuilnisbak.

 2. Wij hebben er twee. Één in het kantoor van ML, één in de keuken. Een kleintje, Knödd van IKEA. We hebben niet meer zoveel afval. We doen met dat kleintje dan ook wel twee weken of zo. We scheiden alles netjes.
  In de badkamer is geen prullenbak nodig, aangezien ik geen wegwerpproducten meer gebruik bij de menstruatie. Ideaal :-)
  DL heeft niet zo'n heel grote kamer. Haar prullen mogen in haar vader's prullenbak ;-)

  • Netjes, maar 2! Ik vind dat wij er wel erg veel hebben eigenlijk...

   Maar heb je dan geen lege shampooflesjes en dergelijke? Die hebben wij in de badkamer dus wel.

  • Er wordt hier denk ik 1 fles shampoo per half jaar gebruikt ofzo, en die moet dan toch bij het plastic :). Net als lege flessen schoonmaakmiddel. En lege wc rollen bij het papier. Dus we nemen ze mee naar beneden en sorteren ze.

 3. wij hebben er 2, waarvan een onder het aanrecht en een retro emmertje met deksel van b.rabantia in de badkamer.
  Een afvalbak waar ik afval in kan scheiden is voor mij belangrijk en onder het aanrecht.
  Passende zakjes gebruik ik vrijwel niet, gebruik dubbele afvalzakjes van groenten, om lekkage te voorkomen.
  Ook hangt er in de werkkast een plastic zak voor het plastic.
  Daarnaast door het vele scheiden heb ik steeds minder afval, mede vanwege bewustwording.

  • Leuk, zo'n retro emmertje! Die vind ik mooi. Ik merk nu dus dat ik nog een afvalbak vergeten was en kom dan op 8... Ik heb er namelijk eentje in het gootsteenkastje staan voor het organisch afval. En mijn lelijke witte vuilnisbak is voor het overige keukenafval.

 4. Ik heb in een keukenkastje een afvalbak. Een met 3 emmers. 1 voor plastic,1 voor gft en 1 voor restafval. Op die prullenbak heb ik ook nog een mandje staan voor oudpapier.
  In de wc en de badkamer elk 1 prullenbakje. En de oudste 3 hebben er elk 1 op hun kamer.
  Aardig wat dus.
  Ik wil in de badkamer er een tweede naast zetten, dan kunnen we daar ook meteen gaan scheiden. Dan wordt het er een voor papier en plastic. En de andere voor de rest.
  Dan hoef ik de wcrolletjes niet meer tussen het restafval uit te vissen.

  • Dat lijkt me wel superhandig zo'n afvalbak met 3 soorten afval. Hoe groot is jouw keukenkastje dan Grietje? En kan er wel veel in dan, of zijn het kleine bakjes?

  • Mijn keukenkastjes is 50 cm breed. Het zijn geen grote emmertjes. Het is 2x 15 liter en 1x 30 liter. De grote gebruik ik voor het plastic, dat hebben we het meest. Ik kan met die emmertjes toch wel een paar dagen doen. Vaak gebruik ik de schillenbak voor het groenteafval. Daar loop ik dan meteen mee naar de kliko. Dat prullenbakje binnen is vooral voor broodkorsten, appelschillen/klokhuizen etc.

 5. Ik heb er drie in de keuken, 1 voor plastic, 1 voor gft en een rest bak. Alledrie netje weggestopt in een kastje. Boven heb ik er eentje op de badkamer voor haren, wattenstokjes etc maar dat is een hele kleintje. Mijn dochter heeft sinds kort een eigen vuilnisbak op der kamer maar zij is de enige met een eigen bak. Die keuze hebben we gemaakt omdat zij haar haren kamt op haar eigen kamer en de haren uit haar borstel liet rond slingeren. Ik vond dat zo vies dat ze verplicht aan een vuilnisbak moest. Gelukkig helpt dat wel.

 6. Hier hebben we er 5. 2 in de keuken (een kleine voor plastic in een kastje en een grotr) badkamer en toiletten. Ik vind die pastelkleurige ook het leukste. Onlangs eentje voor de badkamer gekocht. Die in de keuken vind ik maar lelijk, metaalkleur waar je ieder vlekje op ziet. Ik ben nog op zoek naar de ideale prullenbak met een mooi kleurtje voor daar met juiste grootte

 7. Ik heb een zak die in de meterkast hangt voor plastic afval, en een prullenbakje(klein) in de keuken en wc. Glas gaat in een tas, kranten in een doos(niet eens nodig de krantencontainer van deze buurt staat naast het huis) Keukenafval gaat in de composthoop, koffieprut in de tuin, eierschillen in een potje, dat wordt gemalen tot schuurmiddel, of het gaat in de tuin.
  Veel dingen maak ik zelf. Ik let ook erg op met spullen kopen of er weinig verpakkingsmateriaal in/aan/om zit, dat scheelt enorm in de afval. Ik zit nu op 1 kilo afval per maand.

  • Ik woon alleen, dat scheelt wel hoor. En ik heb mezelf nooit een doel gesteld, enkel elke keer 1 verandering ingevoerd. Geen papieren zakdoekjes meer maar zakdoeken kopen. Zelf jam maken voor op brood en in de yoghurt. Groenten op de markt kopen en in mijn eigen tasje laten doen. Dus doe iets, wt bij jou kan, wat gaat lukken. Dan heeft het milieu al gewonnen.

 8. Ik heb er een onder het aanrecht een grote bij mijn werkplek onder het raam een kleintje met deksel op het aanrecht voor klein keukenafval en in de badkamer en op drie slaapkamers dat zijn er dus7 ons keukenafval gaat op de composthoop het papier gaat naar de voetbalcontainer en dan is er nog een grote voor restafval die zet ik een keer per maand buiten vol of niet het word toch gewogen.

 9. Die seventies bak is wel mooi hoor <3
  Maar ik heb in een keukenkastje zo'n ikea ding waar je normaal plastic tasjes in bewaart voor het restafval (ik gebruik oude broodzakken als afvalzak, padt precies) een oude doos voor het oud papier, een doos voor het plastic en dan nog een bokasi emmer in de trapkast voor het gft afval (zodat het als compost in de tuin kan nadat het is gefermenteerd). Een beetje gek, maar zo werkt het tenminste wel voor ons ;)

 10. Ik heb maar een kleine prullenbak en die staat in de badkamer.

  Verder heb ik in mijn voorraadkast een paar haakjes waaraan ik een vuilniszak voor plastic heb hangen en een vuilniszak voor restafval.

  De reden dat ik daar geen prullenbak voor gebruik is dat het gewoon weer een ding meer is dat plek in neemt in mijn toch al kleine keuken en schoongemaakt moet worden.

  Ik vind dit praktischer.

 11. 2 vuilnisbakjes in het toilet en badkamer en 1 grote ( met twee vakken voor groen en restafval) in de keuken. Deze laatste koste een vermogen, maar is ideaal voor het scheiden van afval.

  • Zo'n bak lijkt mij ook wel wat. Ik vind afval scheiden nu best een gedoe namelijk. Organisch scheiden van de rest gaat goed, maar plastic en andere huishoudelijk afval vind ik lastig omdat ik daar geen goed systeem voor heb.

 12. Bedankt voor de tips om de juiste prullenbak te vinden. Ik zoek er nog een voor in mijn keuken, maar weet niet zo goed welk formaat het beste past. Ook vind ik het belangrijk dat ik mijn afval kan scheiden en meerdere vakken heb. Ik ga snel verder zoeken.

 13. Wij hebben een grote Brabantia pedaalemmer in de keuken. Toch zou ik er bij een nieuwe keuken voor kiezen om een pedaalemmer te verwerken achter een keukenkastje

 14. Die met al die leuke kleurtjes vind ik wel heel leuk, maar zelf heb ik toch ook een grijs, praktisch exemplaar. Meerdere grijze exemplaren zelf. Een pedaalemmer vind ik het fijns. Voor mijn idee is dat ook het meest hygiënisch.

 15. Met een tweepersoonshuishouding valt het scheiden van afval reuze mee. Plastic gaat meteen in de daarvoor bestemde zak, papier dito, dus blijft er weinig restafval over. Ik heb de bak (Blokker met dicht deksel) in de keuken nooit vervangen voor een kleinere. We zorgen wel dat de vuilniszak niet te vol raakt want anders past hij niet in afvalklep van de gemeente.

 16. Toch wel wel wat, bedenk ik me nu. Een klein zwart pedaalemmertje in het toilet voor lege wc rollen. In mijn washok staan twee Ikea-schoenenkastje die ik gebruik voor afval. In eentje gaat het karton en in de andere glas. Dan heb ik nog een grote zilverkleurige pedaalemmer staan voor mijn plastic-afval. En in het keukenkastje heb ik een afvalemmertje voor het restafval.

 17. Ik hou van afvalbakken met een mooi design en niet zo eentje dat 'afval' schreeuwt.
  We hebben er uiteraard verschillende omdat we sorteren.
  Deze met een deksel dat opengaat door op te tikken vind ik makkelijk.

 18. Nou ik denk dat het wel mee valt. Badkamer en WC hebben we een kleintje staan. En in de keuken een grotere. Uiteraard hebben we dan nog de kliko's van de gemeente maar die staan fijn in de tuin. Wat ik vooral verbazingwekkend vind is hoeveel plastic er in ons leven is en hoeveel we daar weer van weggooien. Die bak wordt maar 1x in de twee weken opgehaald maar hij zit vaak toch wel tot de rand vol.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder