Droogtrommeldoekjes: voors en tegens van deze doekjes

droogtrommeldoekjes

Droogtrommeldoekjes. Wat zijn dat eigenlijk? En waarom zou je ze gebruiken?

Droogtrommeldoekjes: wat zijn het?

Droogtrommeldoekjes zijn (meestal) polyester doekjes die je bij je schone was in de droger doet. Zo’n doekje is gedrenkt in wasverzachter en meestal ook nog in een geurtje. Je kunt droogtrommeldoekjes kopen, maar je kunt ze ook zelf maken.

Waarom zou je ze gebruiken?

Ik dacht altijd dat ze alleen maar bedoeld waren om je was lekker te laten ruiken. Maar ze hebben nog een functie ook. Hier onder de gedachtes achter droogtrommeldoekjes:

 1. Ze voorkomen dat je was statisch geladen, en gekreukt uit de droogtrommel komt. Als je was in de droogtrommel rond draait ontstaat er namelijk wrijving. En die wrijving kan er voor zorgen dat je was aan elkaar gaat kleven, en dat je zelfs een schok krijgt als je het wilt opvouwen. Doekjes voor de droogtrommel hebben een laagje met positief geladen stoffen. Door de warmte van de droogtrommel komt dit op je schone was. En doordat je kleding letterlijk positief geladen wordt, kleeft de boel niet aan elkaar.
 2. Je was gaat er lekker van ruiken.
 3. Je kleding voelt zachter aan.
 4. Ze verminderen kreukels.

Demonstratie effect droger doekjes

In onderstaande video wordt iedereen ongelooflijk gelukkig van droogtrommeldoekjes.

Tegenstanders van droogtrommeldoekjes!

Droger doekjes zijn geen neutraal product. Er zijn mensen die ze een hele slechte zaak vinden. Een belangrijk argument tegen deze doekjes is dat je ze meestal maar één keer gebruikt. Oftewel het is weer extra afval. Daarnaast wordt gewezen op het gevaar van de chemicaliën waarin de doekjes gedrenkt zijn. Sommige mensen zijn daar allergisch voor en krijgen ook echt klachten.

Maar het belangrijkste argument tégen  deze doekjes vind ik toch wel dat ze niet nodig zijn voor een schone was.

Alternatieven voor droogtrommeldoekjes

Stel nou dat je erg blij bent met je droger doekjes voor de droogtrommel en wat ze voor je was doen, maar je vindt dat de tegenstanders eigenlijk wel gelijk hebben. Dan zijn er prima alternatieven!

Maak je eigen droogtrommeldoekjes

1. De simpelste methode is een oud doekje, bijvoorbeeld een stukje dekbedhoes, drenken in wasverzachter. Uitwringen en goed laten drogen. Als het doekje droog is gooi je het in de droogtrommel. Je kunt zo’n zelfgemaakt doekje in principe wel 20 tot 30 keer gebruiken.

Maar met bovenstaande methode gebruik je nog steeds chemicaliën. Wil je dat liever niet? Dan is onderstaande methode misschien iets voor jou.

2. Meng een halve kop schoonmaakazijn met 8 druppels tea tree oil. De schoonmaakazijn verwijdert geurtjes, helpt tegen statische kleding en beschermt de kleuren in je kleding. De tea tree oil draait samen met de schoonmaakazijn bacteriën de nek, om en zorgt voor een lekkere geur. Neem vervolgens een stel doekjes of lappen en leg die in het mengsel. Zorg dat ze helemaal doordrenkt worden. En voila! Je eigen milieu- en mensvriendelijke doekjes voor de droogtrommel.

Een handig formaat voor droogtrommel doekjes is 12 cm bij 12 cm.

3. Scheur een stuk aluminiumfolie van de rol en kneed het tot een bol. Klaar! Gooi hem bij in de schone was in de droogtrommel en drogen maar.

4. Gebruik een tennisbal!

Handige andere gebruik tips voor deze doekjes!

Kun je niet scheiden van je droogtrommeldoekjes? Dan vind je hier onder nog een aantal handige gebruikstips. Want die dingen zijn voor veel dingen te gebruiken!

 • Heb jij sportieve kinderen die met stinkende sporttassen thuiskomen? Een doekje onderin de tas vermindert de stank!
 • Soms krijgt je strijkijzer van die rare zwarte aanslag onderop. Met een doekje voor de droogtrommel veeg je dit zo weg.
 • Stinkende schoenen rieken een stuk minder als je in elke schoen een doekje voor de droogtrommel legt.
 • Eén van de redenen dat ik nooit polyester kleding draag is dat het altijd zo tegen me aan gaat kleven. Maar eendoekje verwijdert dit statische effect!
 • Een droogtrommeldoekje in een la met kleding zorgt voor een frisse geur.
 • Zelf houd ik wel van de geur van oude boeken. Maar wie er niet van houdt kan een doekje voor de droogtrommel in het boek leggen.
 • Gebruik ze als stofdoek.
 • Verwijder katten en hondenharen van kleding en meubels.
 • Is je haar statisch? Wrijf er even met een doekje voor de droogtrommel over!

Praktische informatie over droogtrommeldoekjes

Droogtrommeldoekjes kun je eigenlijk overal kopen. Uiteraard ook online, zoals bij bol.com. Daar koop je 20 droogtrommeldoekjes van Robijn voor 4,29. Best duur! Bij de AH ben je dan een stuk goedkoper uit. Daar betaal je maar 3,39 voor dezelfde Robijn droogdoekjes.

Droogtrommeldoekjes Action

Bij de Action heb ik nog geen droogtrommeldoekjes gezien. Ook bij Kruidvat hebben ze geen doekjes voor de droogtrommel.

Conclusie geurdoekjes droger

Droogtrommeldoekjes zijn niet nodig voor een schone, nette was. Maar sommige mensen vinden ze toch fijn om te gebruiken vanwege de geur en het anti-statische effect. Wie er geen geld aan wil uitgeven, maar toch graag zulke doekjes wil gebruiken, kan ze heel makkelijk zelf maken.

Lees ook mijn post Action wasparfum!

Haal jij regelmatig het droogtrommel pluis weg?

Gebruik jij droogtrommeldoekjes? Waarom wel, of juist niet?

Similar Posts

26 Comments

 1. Ik gebruik geen droogtrommel doekjes. .Want ik heb geen droger ivm milieu.
  Dus heb ik die zorgen niet. Mijn was droogt aan de lucht of boven op zolder..
  vroeger had ik wel een droger maar ik was allergisch voor de doekjes.
  goede tip van die schoon maakazijn..

 2. Ik heb ze ooit gekocht maar nauwelijks gebruikt. Ik vergeet het gewoon… Dus hebben ze voor mij vast niet veel waarde, anders dacht ik er wel aan.

 3. Wij gebruiken van die balletjes met punten eraan voor in de droger. Je was wordt er ontzettend zacht van en het is helemaal niet meer gekreukt. Ook gaan ze ‘forever’ mee.

  1. Nee, dan heb je ze inderdaad daar niet voor nodig. Maar zoals je in de post kunt lezen kun je ze ook voor allerlei andere dingen gebruiken!

 4. Ik gebruik ze soms. Voornamelijk bij beddengoed. Ik vind het fijn als daar een lekker fris geurtje aan zit. Dat ze ook helpen tegen het statisch zijn van kleding heb ik nooit geweten. Eigenlijk ook nooit last van gehad. Hahaha.

 5. Droogtrommeldoekjes mooi woord voor scrabble/wordfeud trouwens. Geen idee overigens dat die dingen bestaan. Maar ik doe de was dan ook niet thuis :-)

 6. Ik vind ze heerlijk ruiken! Maar ik hang de was meestal op het rekje of buiten, dus heel vaak gebruik ik ze niet. Onlangs nog een reportage gezien : ‘my strange addiction’ of zoiets. Was er eentje die verslaafd was aan het eten van zulke doekjes! Ze deed het al ja-ren en verschillende doekjes per dag. Die haar adem zal altijd fris ruiken, zoveel is zeker ;)

  1. At ze ze op?! Dat is toch wel heel erg zeg. Dat kan nooit gezond zijn… En dan zijn er mensen die zich al zorgen maken dat ze de chemicaliën in ademen. Zij eet ze zelfs op.

   Wat zijn er toch bijzondere mensen.

 7. Kunnen de doekjes ook bij donzen kleding in? Dons mag absoluut niet met wasverzachter gewassen worden dus ik weet niet of de geurdoekjes in de droger wel mag.. Weet iemand dit? Ik wil graag een fris geurtje aan mn jas geven aangezien de dons wasmiddel waar ik het mee was geurloos is

  1. Ik heb het opgezocht Wn en de meningen zijn verdeeld. De een zegt dat je geen geurdoekjes moet toevoegen omdat die de beschermende laag van een donzen jas aantasten.

   Maar er zijn er ook die zeggen dat je een donzen jas in de droogtrommel moet doen met een paar handdoeken en twee tennisballen. De handdoeken helpen vocht te absorberen en de tennisballen zorgen dat de dons goed blijft.

   Als je het eng vindt, zou je de jas misschien buiten kunnen hangen zodat hij fris gaat ruiken? Of eventueel een beetje parfum er op?

 8. Als ik mn wasdroger gebruik (‘s zomers gaat alles lekker buiten) dan gaat er altijd een doekje mee. Soms wel eens 2. Ik koop ze eigenlijk altijd bij Action, maar gister waren ze daar op. Bij onze Kruidvat verkopen ze ze niet, maar zag dat ze bij Blokker maar €1, kosten.
  Ik wist het niet, van die statisiteit en de anti-kreuk, maar het blijft bij mij ook vrij lang in de machine zitten ????
  Wel handig om te weten, dat ze eventueel hergebruikt kunnen worden.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.