Boeken opruimen: wat te doen met oude boeken?

Boeken opruimen

Boeken opruimen is voor de meeste mensen niet eenvoudig. Ze hebben vaak sentimentele waarde, en kunnen voelen als goede vrienden. En die doe je toch ook niet weg?!

Toch kan er een moment komen dat je je boeken wilt opruimen. Omdat je kasten uitpuilen bijvoorbeeld. Of omdat je het boek Opgeruimd van Marie Kondo hebt gelezen, en de opruimkriebels hebt gekregen.

Zelf heb ik ook een aantal boeken waarmee ik eigenlijk niks meer heb. Die slingeren in mijn kast rond. Eigenlijk wil ik die boeken opruimen. Maar hoe zal ik dat doen? Het bracht me op de vraag: ‘Wat te doen met oude boeken?’

Ik heb een overzicht gemaakt van verschillende mogelijkheden voor boeken opruimen.

Boeken opruimen: wat te doen met oude boeken?

Geef ze weg

 • Breng ze naar de kringloop. Dit is een simpele en snelle oplossing. Je boeken zijn meteen het huis uit, en bij de kringloop zijn ze er hopelijk ook blij mee.
 • Zoek naar een lokale minibieb en leg er daar een aantal neer. Zo kunnen andere mensen van je boeken genieten, en bovendien steun je er het leuke initiatief van de minibieb mee.
 • Maak er een zwerfboek van. Dat wil zeggen dat je je boek ergens neerlegt, waar andere mensen het kunnen vinden en meenemen. Zelf vind ik het leuk om te weten of een boek inderdaad gevonden is. Heb jij dat ook dan kun je je zwerfboek registeren bij Bookcrossing.nl. Op die manier kun je zien waar je boek allemaal ‘komt’!
 • Doneer je oude boeken aan kaftwerk.com. Bij kaftwerk nemen ze covers van oude boeken en maken er notitieboekjes van. Je kijkt echt je ogen uit. Ik werd er helemaal enthousiast van. Zo’n notitieboekje kost 20,-. Hieronder een voorbeeld van een boek van Cissy van Marxveldt dat ze bij Kaftwerk hebben omgetoverd tot een notitieboek:

  kaftwerk
  Bron: Kaftwerk
 • Geef ze cadeau. Als een boek er nog goed uitziet, kun je het best weggeven. Pak het mooi in, en geef het cadeau. Zoals ze in een country liedje zingen: ‘And no one has to know,’ dat het niet nieuw is.
 • Bied ze gratis aan in een Facebookgroep. Je hebt allerlei lokale Gratis Op Te Halen Facebook groepen. Je vindt ze door bijvoorbeeld op Facebook te zoeken op Weggeef Hoek.
 • Er zijn vaak stichtingen en goede doelen die boeken verkopen om zo geld te verzamelen. Als je hen je boeken geeft doe je dus ook nog een goede daad.
 • Op diverse plekken vind je weggeefkasten. Bij mijn bibliotheek staat bijvoorbeeld een kast waar mensen spullen in kunnen leggen voor een ander. Je kunt daar ook een boek neerleggen. In heel Gelderland staan er maar liefst 82 van die weggeefkasten.
 • Deze suggestie doe ik met huivering, want ik vind het eigenlijk niet kunnen: gooi je oude boeken bij het oude papier. Brrr, er loopt een rilling over mijn rug….

Verkoop je oude boeken

Je kunt ook kijken of je nog wat geld kunt verdienen met je oude boeken. In dat geval combineer je boeken opruimen met geld verdienen.

Wel betekent deze methode dat je de boeken nog wat langer in huis hebt. Dat kan lastig zijn als je ze acuut wilde opruimen. Als je ze verkoopt zul je ze toch nog even moeten bewaren totdat iemand ze aanschaft.

 • Boeken verkopen via marktplaats. Op marktplaats kun je prima boeken verkopen. Wel klagen steeds meer mensen over asociale kopers op marktplaats die onzinnige bedragen bieden, of ineens niets meer van zich laten horen. Wil je dat niet? Kies dan voor de volgende optie van boeken opruimen:
 • Verkoop je boeken via bol.com. Het voordeel van boeken verkopen via bol.com is het proces van onderhandelen veel gestroomlijnder verloopt. En je hebt minder gedoe met kopers die ineens afhaken. Groot nadeel is wel dat bol.com een commissie rekent. Soms kan het daardoor amper meer lonend zijn om een boek te verkopen.
 • Verkoop je oude boeken in een Facebookgroep. Mijn oudste dochter heeft dit gedaan. Bijkomend voordeel was dat ze haar boeken precies kon aanbieden aan de juiste doelgroep. Daardoor liep de verkoop van haar boeken vlot.
 • Begin zelf een online winkeltje met boeken. Speciaal voor deze post heb ik dat even gedaan, en dat was me toch leuk! En makkelijk! Je kunt heel makkelijk een online winkeltje op je blog beginnen namelijk. Wil je mijn winkel in actie zien? Kijk dan op mijn boekenblog. Ik krijg helemaal zin om op al mijn blogs een winkeltje te zetten nu! Ik wist niet dat het zo makkelijk was. Je kunt mensen zelfs direct online laten betalen. Ik heb er maar liefst 2 boeken opstaan!online shop op je blog
 • Verkoop ze op Koningsdag
 • Schrijf je in voor een zogenoemde kofferbak verkoop of voor een tweedehands beurs. Je betaalt dan wel voor een tafel/plek maar als je flink veel verkoopt kan het de moeite waard zijn.

Overige dingen die je met je oude boeken kunt doen

 • Ruil je boek voor een ander boek. Op de site boekenruilen.nl kun je een account maken en boeken ruilen! Ik vond het alleen al leuk om te kijken waar mensen daar om vragen. Want stel dat je zo’n boek hebt dat iemand graag wil ruilen. Dan kun je meteen even iemand blij maken!
 • Als je maar genoeg boeken hebt dan kun je er van alles mee bouwen. Mijn bibliotheek heeft bijvoorbeeld een balie van boeken! Ze hebben gewoon zoveel boeken op elkaar gestapeld dat er een balie is ontstaan. Je kunt er ook een kerstboom mee bouwen : ) Kijk maar:
 • Als je het over je hart kunt verkrijgen om te scheuren in oude boeken zou je bepaalde bladzijden kunnen inlijsten bij wijze van kunst..
 • Knutsel ermee. Op zin.nl vind je allerlei knutseltips voor je oude boeken bijvoorbeeld met masking tape.
 • Je kunt van de rug van oude boeken boekenleggers maken.
 • Maak er een onzichtbare boekenplank van! Dat ziet er superleuk uit. Zelf ben ik er niet handig genoeg voor, maar hier zie je hoe het moet!
 • Lijm de bladzijden van een boek aan elkaar, en snijd daarin het middendeel eruit. Nu heb je een doos die eruit ziet als een boek.
 • Maak er mooie ansichtkaarten en/of enveloppes van.

Lees ook mijn post over Boeken schoonmaken!

Wat te doen met je oude boeken: filmpje

Verrassend: je kunt zelfs een plantenpotje maken van oude boeken : )

Boeken opruimen: samenvattend

Boeken kunnen aanvoelen als goede vrienden. Dat maakt boeken opruimen lastig. Want je doet ze niet zo maar weg. Maar soms ontgroei je je boeken, en weet je dat ze je nooit meer zult lezen.

In deze post kon je lezen over boeken opruimen en wat je kunt doen met je oude boeken. De tips zijn verdeeld in weggeven, verkopen en overige bestemmingen voor oude boeken.

Mijn favoriete methodes van boeken opruimen zijn een online winkeltje op je blog beginnen, en de optie van kaftwerk waar ze je oude boek omtoveren in een notitieboekje. Die laatste vind ik ook meteen een superleuk cadeau idee.

Stel dat iemand dol is op boeken van Cissy van Marxveldt. Dan kun je zo iemand blij maken met een notitieboekje met een originele Cissy van Marxveldt cover!

Lees ook mijn posts over Tijdschriften opruimen en Gratis boeken lezen.

Wat doe jij met oude boeken? Welke van de genoemde methodes van boeken opruimen is jouw favoriet?

Similar Posts

40 Comments

 1. Wat een leuk blog. 17 feb sta ik.op een markt o.a. met boeken en daarna wil ik dingen via instagram/facebook weg gaan geven.

 2. Ik wist niet,dat er zoveel mogelijk was. Meestal geef ik boeken weg,soms via facebook. Als laatste redmiddel de kringloopwinkel.

 3. wat een leuke ideeeen ! dat Kaftwerk vind ik zeker gaaf ! Van manlief mag ik niet in boeken scheuren…Hier gaan ze naar de kringloop en boeken waar we zeg maar , wat mee hebben, gaan op een aparte Wil-wil-ze-hebben plank

 4. Op Utrecht Centraal staat weer een boekenkast waar je overbodige boeken neer kan zetten en ook zelf weer en boek kan meenemen. handig als ik richting werk ga om daar van boeken te wisselen

 5. Wij verkopen veel boeken door via een facebook groep, geven ze door aan vrienden of nemen ze mee naar de rommelmarkt. Boeken die echt niemand meer wil hebben/lezen doen we naar het recyclagecentrum.

 6. Goede tips! Ik heb niet zo veel boeken in huis (inderdaad het resultaat van een Marie Kondo sessie) en heb nu een abonnement op de bibliotheek, dus veel zal er ook niet bij komen binnenkort. Bij mij om de hoek heeft iemand een minibibliotheek aan z’n voorgevel: een soort vogelkooitje met boeken die je mee mag nemen of kan ruilen. Ook een origineel idee!

 7. Mijn oude boeken liggen allemaal op zolder. Meestal pak ik er eentje mee op zomervakantie om nog eens te lezen

 8. OH, dat eigen winkeltje lijkt me wel tof. Ik ehb nog een boel boeken en dvd’s die eigenlijk best weg kunnen voor een leuk prijsje. Ik ga dat ‘ns even onderzoeken

 9. Hele handige tips! Ik moet dringend mijn boekenkast onder handen nemen maar wist nooit zo goed waar naartoe met al mijn oude boeken.

 10. Ik kan geen boeken kapot maken of bij het oud papier doen haha, maar anders vind ik van die woorden vouwen in de bladzijden wel heel cool eruit zien ook!

 11. Jij hebt echt heel veel ideeën wat je allemaal met boeken kunt doen. Als ik op mijzelf ga, wil ik één wand met alleen maar boekenkasten. Dat lijkt mij zo gaaf! Voor nu nog maar even dromen. En ik wist trouwens niet dat je ook een boekenblog hebt, leuk!

 12. Ik heb HEEL veel boeken maar geen tijd om ze te lezen en geen mooi plekje om ze neer te zetten. Het resultaat is dat ze in verhuisdozen zitten. Toch “durf” ik ze niet weg te doen. Misschien vindt mijn dochter het straks wel leuk om ze te lezen (zitten heel veel meisjesboeken bij).

 13. Boeken opruimen is echt mijn ding niet. Mijn boekenkast zit volledig vol. Daarom besloot ik om enkele jaren geleden een e-reader aan te schaffen en terug naar de bibliotheek te gaan. Zo koop ik geen nieuwe boeken en kan ik toch nieuwe verhalen lezen zonder mijn huis te vullen.

 14. Wat een hoop mogelijkheden om je boeken op te ruimen! Erg creatief op hierover te schrijven en ik denk voor veel mensen ook heel handig. Zelf geef ik mijn boeken vaak weg, maar toen ik laatst in de supermarkt liep, kwam ik een soort verzamelpunt tegen met boeken waar iedereen zijn gelezen boeken kan neerleggen. Anderen kunnen die dan gratis meenemen. Vond ik echt geniaal, zeker op zo’n centraal punt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.