Boeken: wat te doen met oude boeken? + 6-stappen plan

Boeken opruimen

Boeken opruimen is voor de meeste mensen niet eenvoudig. Ze hebben vaak sentimentele waarde, en kunnen voelen als goede vrienden. En die doe je toch ook niet weg?!

Toch kan er een moment komen dat je je boeken wilt opruimen. Omdat je kasten uitpuilen bijvoorbeeld. Of omdat je het boek Opgeruimd van Marie Kondo hebt gelezen, en de opruimkriebels hebt gekregen.

Zelf heb ik ook een aantal boeken waarmee ik eigenlijk niks meer heb. Die slingeren in mijn kast rond. Eigenlijk wil ik die boeken opruimen. Maar hoe zal ik dat doen? Het bracht me op de vraag:

‘Wat te doen met oude boeken?’

Ik heb een overzicht gemaakt van verschillende mogelijkheden voor boeken opruimen.

Boeken opruimen: wat te doen met oude boeken?

Geef ze weg

 • Breng ze naar de kringloop. Dit is een simpele en snelle oplossing. Je boeken zijn meteen het huis uit, en bij de kringloop zijn ze er hopelijk ook blij mee.
 • Zoek naar een lokale minibieb en leg er daar een aantal neer. Zo kunnen andere mensen van je boeken genieten, en bovendien steun je er het leuke initiatief van de minibieb mee.
 • Maak er een zwerfboek van. Dat wil zeggen dat je je boek ergens neerlegt, waar andere mensen het kunnen vinden en meenemen. Zelf vind ik het leuk om te weten of een boek inderdaad gevonden is. Heb jij dat ook dan kun je je zwerfboek registeren bij Bookcrossing.nl. Op die manier kun je zien waar je boek allemaal ‘komt’!
 • Doneer je oude boeken aan kaftwerk.com. Bij kaftwerk nemen ze covers van oude boeken en maken er notitieboekjes van. Je kijkt echt je ogen uit. Ik werd er helemaal enthousiast van. Zo’n notitieboekje kost 20,-. Hieronder een voorbeeld van een boek van Cissy van Marxveldt dat ze bij Kaftwerk hebben omgetoverd tot een notitieboek:

  kaftwerk
  Bron: Kaftwerk
 • Geef ze cadeau. Als een boek er nog goed uitziet, kun je het best weggeven. Pak het mooi in, en geef het cadeau. Zoals ze in een country liedje zingen: ‘And no one has to know,’ dat het niet nieuw is.
 • Bied ze gratis aan in een Facebookgroep. Je hebt allerlei lokale Gratis Op Te Halen Facebook groepen. Je vindt ze door bijvoorbeeld op Facebook te zoeken op Weggeef Hoek.
 • Ga er mee boekselen! Dat is knutselen met oude boeken. Op Etsy kun je zelfs prachtige dingen kopen die van oude boeken zijn gemaakt!
 • Er zijn vaak stichtingen en goede doelen die boeken verkopen om zo geld te verzamelen. Als je hen je boeken geeft doe je dus ook nog een goede daad.
 • Op diverse plekken vind je weggeefkasten. Bij mijn bibliotheek staat bijvoorbeeld een kast waar mensen spullen in kunnen leggen voor een ander. Je kunt daar ook een boek neerleggen. In heel Gelderland staan er maar liefst 82 van die buurtkasten.
 • Deze suggestie doe ik met huivering, want ik vind het eigenlijk niet kunnen: gooi je oude boeken bij het oude papier. Brrr, er loopt een rilling over mijn rug….

Boeken opruimen als in anders ordenen

Nou kan het natuurlijk zijn dat je met boeken opruimen bedoelt, dat je ze netter wilt neerzetten. Opruimen hoeft niet altijd te betekenen dat je boeken wegdoet, hoewel ik dat zelf vaak wel een goede methode vind. Maar stel, je hebt een heleboel boeken opgeruimd, en die je over hebt wil je opruimen in de zin van opnieuw netjes neerzetten.

Dan kun je dat op verschillende opgeruimde manieren doen!

Een populaire methode is bijvoorbeeld om boeken op kleur in de boekenkast te zetten. Het voordeel van deze opruimmethode is dat je boekenkast veel rustiger oogt. Het nadeel vind ik zelf, dat alle genres en schrijvers dan door elkaar staan. Het lijkt me lastig om een boek te vinden.

Boeken opruimen stappenplan:

 1. Ik begin bovenaan in de boekenkast, en haal alle boeken van die plank.
 2. Ik kijk welke boeken ik wil houden, en welke niet. De boeken die ik niet wil houden doe ik in een doos.
 3. De boeken die ik wil houden stof ik af.
 4. Daarna kijk ik welk genre het boek is, want ik orden mijn boeken graag op soort.
 5. Als het boek past in het genre van die plank zet ik het op basis van de naam van de auteur op alfabetische volgorde terug in de kast.
 6. Dit proces herhaal ik voor elke plank.

Verkoop je oude boeken

Je kunt ook kijken of je nog wat geld kunt verdienen met je oude boeken. In dat geval combineer je boeken opruimen met geld verdienen. Boeken verkopen is een prima combinatie van opruimen en geld verdienen.

Wel betekent deze methode dat je de boeken nog wat langer in huis hebt. Dat kan lastig zijn als je ze acuut wilde opruimen. Als je ze verkoopt zul je ze toch nog even moeten bewaren totdat iemand ze aanschaft.

Tweedehands boeken verkopen tips

 • Boeken verkopen via marktplaats. Op marktplaats kun je prima boeken verkopen. Wel klagen steeds meer mensen over asociale kopers op marktplaats die onzinnige bedragen bieden, of ineens niets meer van zich laten horen. Wil je dat niet? Kies dan voor de volgende optie van boeken opruimen:
 • Verkoop je boeken via bol.com. Het voordeel van boeken verkopen via bol.com is het proces van onderhandelen veel gestroomlijnder verloopt. En je hebt minder gedoe met kopers die ineens afhaken. Groot nadeel is wel dat bol.com een commissie rekent. Soms kan het daardoor amper meer lonend zijn om een boek te verkopen. N.B. Helaas is bol.com gestopt met deze dienst! Je kunt nu helaas geen tweedehands boeken meer verkopen via bol.com
 • Verkoop je oude boeken in een Facebookgroep. Mijn oudste dochter heeft dit gedaan. Bijkomend voordeel was dat ze haar boeken precies kon aanbieden aan de juiste doelgroep. Daardoor liep de verkoop van haar boeken vlot.
 • Begin zelf een online winkeltje met boeken. Speciaal voor deze post heb ik dat even gedaan, en dat was me toch leuk! En makkelijk! Je kunt heel makkelijk een online winkeltje op je blog beginnen namelijk. Wil je mijn winkel in actie zien? Kijk dan op mijn boekenblog. Ik krijg helemaal zin om op al mijn blogs een winkeltje te zetten nu! Ik wist niet dat het zo makkelijk was. Je kunt mensen zelfs direct online laten betalen. Ik heb er maar liefst 2 boeken opstaan!online shop op je blog
 • Verkoop je tweedehands boeken op Koningsdag
 • Schrijf je in voor een zogenoemde kofferbak verkoop of voor een tweedehands beurs. Je betaalt dan wel voor een tafel/plek maar als je flink veel tweedehands boeken verkoopt kan het de moeite waard zijn.

Tweedehands boeken gevraagd

Als je jouw tweedehands boeken wilt verkopen, kun het ook omdraaien. In plaats van ze te koop aan te bieden, kun je ook zoeken op Tweedehands boeken gevraagd. In zo’n geval weet je al dat er interesse is in tweedehands boeken. Op bijvoorbeeld marktplaats zijn best veel mensen op zoek naar boeken.

Waarde oude kinderboeken

Als je oude boekjes gaat verkopen, is het goede om je bewust te zijn van de waarde van oude kinderboeken. Sommige oude boekjes zijn namelijk heel waardevol. Op de site van de Libelle schrijven ze dat sommige kinderboeken duizenden euro’s waard zijn! Bijvoorbeeld een Engelstalig exemplaar van het kinderboek Rupsje nooitgenoeg van voor 1969.

Hoe kom er erachter wat een oud kinderboek waard is?

Een goede plek om te starten om de waarden van oude kinderboeken te bepalen is zoeken op marktplaats. Zo kun je zien of er vraag is naar een bepaald oud kinderboek, en zo ja, wat ervoor gevraagd wordt/geboden.

Een andere goede optie is met je oude kinderboek naar een antiquariaat gaan, en daar kijken in de kasten wat ze ervoor vragen. Als ze het daar tenminste hebben. Zie je het niet in kasten staan? Dan kun je natuurlijk ook met jouw kinderboek naar de eigenaar gaan, en hem vragen wat hij denkt dat het oude kinderboek waard is.

Vervolgens kun je ook nog contact opnemen met Tussen kunst en kitsch natuurlijk! Dit programma is gespecialiseerd in oude spullen taxeren. Wellicht kunnen ze je ook helpen met de waarde van oude kinderboeken bepalen.

Boeken.tweedehands.net is ook een goede plek om te kijken wat een boek waard is.

7 factoren die de waarde van een oud boek bepalen

Op Catawiki geven ze 7 factoren die de waarde van een oud boek bepalen:

 1. Het historisch belang van een boek
 2. Kwaliteit en zeldzaamheid van illustraties en ontwerp
 3. De druk: eerste drukken zijn geliefd.
 4. Uiterlijk van het boek: de toestand van het boek is ook belangrijk. Hoe mooier het is gebleven, hoe waardevoller. Een oud bibliotheekboek heeft praktisch 0 waarde bijvoorbeeld.
 5. Staat er een handtekening/inscriptie of opdracht van de schrijver in? Elke authentieke handtekening van de auteur, illustrator of redacteur laat de waarde stijgen.
 6. Wie was de vorige eigenaar van het boek?
 7. Is het boek zowel gewild als zeldzaam? Was dat bijvoorbeeld een beroemdheid?

Wil je oude boeken verkopen? Gebruik dan bovenstaande lijst om een goede prijs te bepalen.

Waarde oude encyclopedie

Misschien heb je er nog wel eentje in huis staan: een oude encyclopedie. Wat is de waarde van een oude encyclopedie in dit tijdperk waarin je alles online kunt opzoeken en we Wikipedia hebben? Op de site Boeken tweedehands net zie ik een oude encyclopedie uit 1955 waarvoor 113 euro wordt gevraagd bijvoorbeeld.

Kiloprijs boeken

Wat is de kiloprijs van boeken? Er zijn twee antwoorden:

De kiloprijs van boeken die je betaalt als je een kilo boeken als pakketje verstuurt. Bij TNT betaal je 4,60 om een pakketje van 2 kilo te versturen. De kiloprijs van boeken om te versturen is dus 4,60.

De kiloprijs van boeken als je een kilo boeken verkoopt voor 1 vaste prijs. Boeken per kilo verkopen kun je doen als je ervan af wilt. Gewoon een boek boeken in een doos smijten en tegen een liefhebber zeggen: ‘Voor 4 euro mag jij deze doos met 1 kilo boeken hebben!’

Boeken doneren bibliotheek

Het lijkt zo logisch: oude boeken doneren aan je bibliotheek! Maar dat is in Nederland niet de gewoonte! Als je zoekt op boeken doneren bibliotheek dan krijg je wel de optie om geld te doneren. Maar boeken doneren aan de bibliotheek wordt nergens genoemd. In België daarentegen vroeg het personeel van de bibliotheek in Holsbeek mensen om hun boeken te doneren aan de bieb.

N.B. Je kunt natuurlijk altijd bij je lokale bibliotheek vragen of ze interesse hebben in je oude boeken.

Overige dingen die je met je oude boeken kunt doen

 • Ruil je boek voor een ander boek. Op de site boekenruilen.nl kun je een account maken en boeken ruilen! Ik vond het alleen al leuk om te kijken waar mensen daar om vragen. Want stel dat je zo’n boek hebt dat iemand graag wil ruilen. Dan kun je meteen even iemand blij maken!
 • Als je maar genoeg boeken hebt dan kun je er van alles mee bouwen. Mijn bibliotheek heeft bijvoorbeeld een balie van boeken! Ze hebben gewoon zoveel boeken op elkaar gestapeld dat er een balie is ontstaan. Je kunt er ook een kerstboom mee bouwen : ) Kijk maar:
 • Als je het over je hart kunt verkrijgen om te scheuren in oude boeken zou je bepaalde bladzijden kunnen inlijsten bij wijze van kunst..
 • Knutsel ermee. Op zin.nl vind je allerlei knutseltips voor je oude boeken bijvoorbeeld met masking tape.
 • Je kunt van de rug van oude boeken boekenleggers maken.
 • Maak er een onzichtbare boekenplank van! Dat ziet er superleuk uit. Zelf ben ik er niet handig genoeg voor, maar hier zie je hoe het moet!
 • Lijm de bladzijden van een boek aan elkaar, en snijd daarin het middendeel eruit. Nu heb je een doos die eruit ziet als een boek.
 • Maak er mooie ansichtkaarten en/of enveloppes van.

Lees ook mijn post over Boeken schoonmaken!

Wat te doen met je oude boeken: filmpje

Verrassend: je kunt zelfs een plantenpotje maken van oude boeken : )

Boeken opruimen: samenvattend

Boeken kunnen aanvoelen als goede vrienden. Dat maakt boeken opruimen lastig. Want je doet ze niet zo maar weg. Maar soms ontgroei je je boeken, en weet je dat ze je nooit meer zult lezen.

In deze post kon je lezen over boeken opruimen, en wat je kunt doen met je oude boeken. De tips zijn verdeeld in weggeven, verkopen en overige bestemmingen voor oude boeken.

Mijn favoriete methodes van boeken opruimen zijn een online winkeltje op je blog beginnen, en de optie van kaftwerk waar ze je oude boek omtoveren in een notitieboekje. Die laatste vind ik ook meteen een superleuk cadeau idee.

Stel dat iemand dol is op boeken van Cissy van Marxveldt. Dan kun je zo iemand blij maken met een notitieboekje met een originele Cissy van Marxveldt cover!

Leestips

Wat doe jij met oude boeken? Welke van de genoemde methodes van boeken opruimen is jouw favoriet?

Similar Posts

41 Comments

 1. Wat een leuk blog. 17 feb sta ik.op een markt o.a. met boeken en daarna wil ik dingen via instagram/facebook weg gaan geven.

 2. Ik wist niet,dat er zoveel mogelijk was. Meestal geef ik boeken weg,soms via facebook. Als laatste redmiddel de kringloopwinkel.

 3. wat een leuke ideeeen ! dat Kaftwerk vind ik zeker gaaf ! Van manlief mag ik niet in boeken scheuren…Hier gaan ze naar de kringloop en boeken waar we zeg maar , wat mee hebben, gaan op een aparte Wil-wil-ze-hebben plank

 4. Op Utrecht Centraal staat weer een boekenkast waar je overbodige boeken neer kan zetten en ook zelf weer en boek kan meenemen. handig als ik richting werk ga om daar van boeken te wisselen

 5. Wij verkopen veel boeken door via een facebook groep, geven ze door aan vrienden of nemen ze mee naar de rommelmarkt. Boeken die echt niemand meer wil hebben/lezen doen we naar het recyclagecentrum.

 6. Goede tips! Ik heb niet zo veel boeken in huis (inderdaad het resultaat van een Marie Kondo sessie) en heb nu een abonnement op de bibliotheek, dus veel zal er ook niet bij komen binnenkort. Bij mij om de hoek heeft iemand een minibibliotheek aan z’n voorgevel: een soort vogelkooitje met boeken die je mee mag nemen of kan ruilen. Ook een origineel idee!

 7. Mijn oude boeken liggen allemaal op zolder. Meestal pak ik er eentje mee op zomervakantie om nog eens te lezen

 8. OH, dat eigen winkeltje lijkt me wel tof. Ik ehb nog een boel boeken en dvd’s die eigenlijk best weg kunnen voor een leuk prijsje. Ik ga dat ‘ns even onderzoeken

 9. Hele handige tips! Ik moet dringend mijn boekenkast onder handen nemen maar wist nooit zo goed waar naartoe met al mijn oude boeken.

 10. Ik kan geen boeken kapot maken of bij het oud papier doen haha, maar anders vind ik van die woorden vouwen in de bladzijden wel heel cool eruit zien ook!

 11. Jij hebt echt heel veel ideeën wat je allemaal met boeken kunt doen. Als ik op mijzelf ga, wil ik één wand met alleen maar boekenkasten. Dat lijkt mij zo gaaf! Voor nu nog maar even dromen. En ik wist trouwens niet dat je ook een boekenblog hebt, leuk!

 12. Ik heb HEEL veel boeken maar geen tijd om ze te lezen en geen mooi plekje om ze neer te zetten. Het resultaat is dat ze in verhuisdozen zitten. Toch “durf” ik ze niet weg te doen. Misschien vindt mijn dochter het straks wel leuk om ze te lezen (zitten heel veel meisjesboeken bij).

 13. Boeken opruimen is echt mijn ding niet. Mijn boekenkast zit volledig vol. Daarom besloot ik om enkele jaren geleden een e-reader aan te schaffen en terug naar de bibliotheek te gaan. Zo koop ik geen nieuwe boeken en kan ik toch nieuwe verhalen lezen zonder mijn huis te vullen.

 14. Wat een hoop mogelijkheden om je boeken op te ruimen! Erg creatief op hierover te schrijven en ik denk voor veel mensen ook heel handig. Zelf geef ik mijn boeken vaak weg, maar toen ik laatst in de supermarkt liep, kwam ik een soort verzamelpunt tegen met boeken waar iedereen zijn gelezen boeken kan neerleggen. Anderen kunnen die dan gratis meenemen. Vond ik echt geniaal, zeker op zo’n centraal punt!

 15. Boeken delen is altijd tof, inmiddels hebben we alweer 2000 minibiebs door heel Nederland. Ze komen uit Amerika las ik op deboekenbrouwerij.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.