Boekselen: creatief met oude boeken

boekselen

In de bibliotheek kwam ik het boek Uitgelezen tegen, met de ondertitel 'Boekselen: verander een boek in je eigen creatieve speeltuin.'

Ik ben dol op boeken, en nieuwsgierig wat dat boekselen inhield.

Eenmaal thuis sloeg ik Uitgelezen open, en werd steeds enthousiaster. Het is namelijk meer dan een doe-boek. Het is ook een heel persoonlijk boek over hoe boekselen je kan helpen om tot rust te komen en jezelf te hervinden.

Hieronder mijn ervaringen met dit boek over boekselen.

Wat is boekselen eigenlijk?

Heb je nog nooit van boekselen gehoord, en vraag je je af of dit wel een 'echt' woord is? Dat is terecht, want Loes Vork heeft het zelf verzonnen. Ze zocht een goed woord dat zou aangeven wat je allemaal met, en op boekpagina's kunt doen. Daarom voegde ze de woorden 'boek' en 'knutselen' samen en kwam met boekselen.

Boekselen is bezig gaan met oude boeken door er in te tekenen, te plakken en nog veel meer.

En wat er nog meer mogelijk is, dat laat Loes Vork zien in haar boek Uitgelezen.

Maar in boeken mag je toch niet schrijven?!

'Ik ben heus wel netjes opgevoed,' schrijft Loes. Ze heeft geleerd dat je niet mag tekenen of schrijven in een boek. Maar de boeken die je gebruikt voor boekselen horen tot een categorie die niemand meer wil hebben. Denk bijvoorbeeld aan afgeschreven bibliotheekboeken. Boeken die zelfs op de rommelmarkt niet meer verkocht worden.

Die boeken krijgen een tweede leven.

Wat als je niet handig bent met schrijven en tekenen?

Loes zegt het heel duidelijk: je kunt het niet 'goed' of 'fout' doen. Wat je ook doet, het is altijd goed. Ook als het heel anders wordt dan gepland. Boekselen is spelen, en ontdekken waar je uit komt.

Uitgelezen: de opzet van het boek

Wat Uitgelezen zo leuk maakt is dat het een fijne combinatie is van informatie, persoonlijke ervaringen van Loes en praktische opdrachten. En dan niet van die opdrachten waarvoor je eerst van alles moet kopen of heel veel tijd nodig hebt. Nee, heel simpele opdrachten waaraan je meteen kunt beginnen. Het enige dat je nodig hebt is een oud boek.

Boekselen is meer dan knutselen dan alleen

Ik ben zelf helemaal geen knutselaar. Bullet journals vind ik bijvoorbeeld prachtig, maar zelf heb ik er geen. Sterker nog, mijn Moleskine die ik half gebruik als bullet journal ziet er hartstikke saai uit.

Maar ik merk dat boekselen mij toch wel aanspreekt. Ik denk dat dit ook komt door het beloofde psychologische effect. Zo is één van de opdrachten in het boek dat je woorden moet omcirkelen die jou opvallen.

Het feit dat juist die woorden jou opvallen, vertelt iets over jou. Met andere woorden, het bezig gaan met boeken op deze manier brengt je in contact met je zelf, en kan daardoor nieuwe inzichten opleveren.

Wat dat betreft doet het me denken aan hardlopen. Dat is veel meer dan sporten (waaraan ik overigens een grote hekel heb.) Hardlopen is ook een manier om jezelf te hervinden!

Mijn conclusie over Uitgelezen: een echte aanrader

Ik ben echt heel enthousiast over dit boek, en ook heel verrast. Wie had gedacht dat je zoveel leuke en inzichtgevende dingen kon doen met oude boeken?!

Ik niet!

Uitgelezen is een aanrader voor iedereen die van knutselen houdt, maar ook voor mensen die houden van lezen, boeken, taal en rust zoeken. Houd je van van bullet journaling, hand lettering en kleuren voor volwassenen? Dan denk ik dat je boekselen ook leuk zult vinden!

Praktische informatie over Uitgelezen

Uitgelezen is NIET te koop via bol.com wat ik best bijzonder vind. Je kunt het alleen rechtstreeks kopen of bestellen bij Loes. Overigens geeft Loes ook allerlei workshops.

Op haar website boekselen.nl vind je meer informatie en ook blogs van Loes.

Leestips

Wat vind jij van het idee van boekselen?

Similar Posts

12 Comments

  1. Wat een geweldig woord! Het lijkt mij een heerlijke hobby. Een bullet journal is bij mij gewoon een saai planboek, maar hoe heerlijk moet het zijn om in oude boeken bezig te zijn.

  2. Oude boeken inkleuren en vol kriebelen? Dat lijkt me de meest ultieme vorm om de opperste staat van verveling te doorbreken. Recentelijk kocht ik een jubileumuitgave van de Statenbijbel. Ik moet er niet aan denken dat iemand met een verveelde creatieve geest dit had ingekleurd met kleurige regenboogjes en Marsmannetjes. Voor elck wat wils natuurlijk, maar het is om te huilen.

  3. Hoe kan het dat ik als groot boekenliefhebber boekselen niet ken? En je maakt mij er gewoon enthousiast mee. Deze site ga ik zeker bezoeken en ik ga er mee aan de slag. Ik heb thuis drie boekenkasten vol en er zit altijd wel een boek tussen die ik hiervoor kan gebruiken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.