Gelezen boeken bijhouden: 5 manieren!

gelezen boeken bijhouden

Je gelezen boeken bijhouden.

Regelmatig zie ik op blogs en Facebook lijstjes voorbij komen  met daarop gelezen boeken.

Je gelezen boeken bijhouden is iets wat meerdere mensen doen blijkbaar.

Dat verbaasde mij eerst een beetje, want ook al lees ik veel, het was nooit bij mij opgekomen om mijn gelezen boeken bij te houden!

En nu nog vraag ik me af:

‘Waarom zou je gelezen boeken bijhouden?!’

Ik ging op zoek naar antwoorden!

Gelezen boeken bijhouden: waarom?

De belangrijkste reden om je gelezen boeken bij te houden is als je meedoet aan zo’n challenge. Bijvoorbeeld de challenge dat je dit jaar 12 boeken gaat lezen. In zo’n geval helpt je gelezen boeken bijhouden om te zien hoe goed het gaat met je doel behalen.

Als naslagwerk

Als je veel leest, dan kan het best zijn dat je wel eens een boek vergeet dat je hebt gelezen. Of je herinnert je vaag iets, maar kunt niet meer op de titel komen. Heel vervelend! Als je hebt opgeschreven welke boeken je las, kun je dit eenvoudig opzoeken.

Als motivatie

Gelezen boeken bijhouden werkt vaak motiverend om meer boeken te lezen. Zo’n groeiende lijst met gelezen titels versterkt enthousiasme en motivatie.

Gelezen boeken bijhouden als spiegel voor jezelf

Tegenwoordig hoor je wel eens dat we allemaal in een soort bubbel leven. Een bubbel die we soms ongewild bevestigen door alleen bepaalde dingen te lezen.

Als je bijhoudt wat je leest, kun je daarin patronen ontdekken. Bijvoorbeeld dat je eigenlijk altijd hetzelfde genre leest. Dat kan een reden zijn om bewust buiten je bubbel te stappen en een ander soort boeken te lezen.

Het is gewoon leuk!

Last, maar zeker ‘not least’ is het gewoon leuk om je gelezen boeken bij te houden. Zeker als je het meerdere jaren volhoudt. Dan kun je bijvoorbeeld eens kijken of je leesgewoonten en interesses zijn veranderd.

En zo ja hoe.

Je gelezen boeken bijhouden verdiept je leeservaring

Je gelezen boeken bijhouden verdiept bovendien je leeservaring. Als ik nu even denk aan mijn eigen boekenblog, dan heb ik gemerkt dat ik door het schrijven van een review anders nadenk over wat ik heb gelezen. Het maakt dat het verhaal zich als het ware meer in mij verankert.

Oké, nu we weten waarom je gelezen boeken bijhouden een goed idee is, hoe kun je dat doen?

3 x Gelezen boeken bijhouden apps

Om te beginnen zijn er diverse gelezen boeken bijhouden apps! Eén van de allerbekendste is denk ik toch wel de gratis Hebban boekenapp.

gelezen boeken bijhouden app

Gelezen boeken bijhouden met de GoodReads app

Ook heel bekend is GoodReads. Dit gebruik ik zelfs, zij het nogal halfslachtig. Ik kijk regelmatig welke boeken er nieuw zijn uitgekomen. Vervolgens vink ik de boeken aan die ik graag wil lezen.

gelezen boeken bijhouden app

Gelezen boeken bijhouden met de Mijn bibliotheek app

De naam van deze app vind ik een beetje misleidend: ik dacht eerst namelijk dat hij van de bibliotheek was. Maar dat is dus niet zo. Dit is een algemene app om je gelezen boeken mee bij te houden. Hij heeft trouwens wel mijn favoriete logo, met die boeken zo op elkaar.

gelezen boeken bijhouden

Gelezen boeken bijhouden manieren

Misschien wil je net als ik niet teveel apps op je smartphone. In dat geval zijn er ook talrijke andere manieren om de boeken die je hebt gelezen bij te houden.

 1. Maak een logboek van de boeken die je leest. Een zogenoemd reading journal. Noteer de titel, de auteur en wat je ervan vond. Schrijf ook op wanneer je aan het boek begon, hoeveel bladzijden het had, en wanneer je het uit had. Leuk om te zien hoe lang je erover deed. Een korte samenvatting en je mening is ook belangrijk. In zogenoemde reading journals vind je vaak speciale rubriek hiervoor.
 2. Begin een boekenblog! Niet alleen houd je zo makkelijk bij wat je leest, je kunt het ook nog delen met anderen. Zo heb ik mijn blog Momlit!
 3. Op GoodReads kun je ook ‘gewoon’ op hun website bijhouden welke boeken je leest. Je hoeft daarvoor niet de app te downloaden.
 4. Het is zo logisch dat je het bijna zou vergeten! Maar een goede manier van gelezen boeken bijhouden is om ze na het lezen een mooie plek in je boekenkast te geven!
 5. Gelezen boeken bijhouden apps (zie hierboven)
 6. Ben je lid van de bibliotheek? Als je daar inlogt, zul je alle boeken zien die je de laatste tijd hebt gelezen.

Speciale reading journals

Hoewel je dus een mooi schrift kunt gebruiken voor je reading journal, zijn er ook speciale officiële reading journals te koop.

Zoals deze prachtige reading journal:

Screenshot 2022 04 27 at 14.04.59

en zo ziet dit leesdagboek er van binnen uit:

Screenshot 2022 04 27 at 14.06.02

Hier nog een book journal:

Screenshot 2022 04 27 at 14.03.00

En de binnenkant van deze reading journal:

Screenshot 2022 04 27 at 14.02.48

Nederlands boekendagboek

Voor de mensen die zich ergeren aan het Engels, er ook een heus Nederlands boekendagboek:

reading journal

Op bol.com vind je een inkijkexemplaar van deze reading journal. Ik las daar bijvoorbeeld meteen een vraag die me aan het denken zetten:

‘Welke boeken zou je redden bij een brand?’

Tot slot: ga ik nu mijn gelezen boeken bijhouden?

Ga ik nu voortaan mijn gelezen boeken bijhouden? Ik denk het eigenlijk niet. Voor mijn gevoel is daar geen beginnen aan namelijk. En als puntje bij paaltje komt, interesseert het me niet genoeg om hier werk van te maken.

Bovendien komen veel van de boeken die ik lees terug in besprekingen op Huisvlijt en Momlit.

Dus eerlijk gezegd vind ik het wel best.

Leestips

Een boek per dag

Welk boek lezen?

Je boekenkast inrichten

Houd jij gelezen boeken bij? En zo ja, hoe?

Similar Posts

15 Comments

 1. Bookjournal zeker heel apart om te zien. Nooit geweten dit bestond. Ik ben geen boeken fans. Ik hou helemaal niet van. Succes met boeken lezen.

 2. Zo’n boekendagboek vind ik dus heel leuk, maar ik denk dan altijd dat het iets is waar ik nooit meer in ga kijken. Ik houd een lijstje met gelezen boeken bij in Excel, echt al jaren. Omdat ik het leuk vind én omdat ik op die manier snel na kan kijken of ik een boek al eens gelezen heb, voor ik het (weer) op de leeslijst zet.

  1. Zo’n bestandje wil ik ook wel.
   Heb je een blanco versie voor me?
   Nu kopieer ik de boeken die ik gelezen heb in een mapje op mijn peecee.
   Met als gevolg dat alle boeken die ik gelezen heb er dubbel op staan :)

 3. Ik hou t bij in Goodreads, maar puur voor mezelf omdat ik soms even niet meer weet of ik iets al gelezen heb, of als iemand om een tip vraagt.

 4. Ik heb het nog nooit bijgehouden, vroeger niet en nu lees ik te weinig (niets) om iets bij te houden.

  Love As always
  Dimario

 5. Ja! Sinds ik weer boeken ben gaan lezen, na jaren niet lezen, ben ik ze gaan opschrijven. Ik heb een lijst in Trello. Ik vind het motiverend. Ik onthoud slecht titels, vooral van e-books. Ik lees 2-3 boeken per maand en schrijf alleen titel, auteur en datum dat ik het uit heb.

 6. Ja, ik hou het wel bij. Vooral omdat ik anders inderdaad per ongeluk een boek voor de tweede keer lees. En om voor mijn blog terug te kunnen zoeken welke boeken ik ook alweer las. Her verhaal blijft me meestal wel bij, maar de titel en auteur niet, haha.

 7. Ik houd mijn gelezen boeken bij in Goodreads. En eigenlijk alleen maar om ze een aantal sterren te geven. Er wordt vaak gevraagd of ik nog een goed boek weet. En dat weet ik kan zo een-twee-drie niet. Nu kijk ik in Goodreads en selecteer op het aantal sterren dat ik een boek gegeven heb en dan kan ik precies zien welke boeken ik het beste vond.

 8. Zekerweten dat ik dat doe, het heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat ik mijn tijd niet meer verspil aan en in een bibliotheek maar mijn eigen bibliotheek heb aangelegd. Ik kijk elke maand wel eens terug in mijn lijstjes zeker als ik me een boek als minder goed herinner en iemand het bejubeld.
  Mijn lijstjes staan in Evernote, ik heb ook nog een lijst met de boeken ik in bezit heb.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.