Hoeveel apps heb jij op je smartphone? van 30 naar 81!

apps

In 2017 vroeg ik me af hoeveel apps jij en ik gemiddeld op onze smartphone hebben staan.

Een app is een afkorting van het woord applicatie. Een applicatie is software waarmee je van alles kunt doen met je smartphone. Zoals muziek luisteren of bankieren.

Vijf jaar later stelde ik deze vraag opnieuw.

Ik ging van 30 apps in 2017 naar 65 in 2022!

Hieronder eerst de post uit 2017, en daarna de update!

Hoeveel apps heb jij op je smartphone – 2017

Wist jij dat er zo’n 905.644 gratis en zo’n 394.513 apps in de App Store zijn?

En als je een android smartphone hebt, heb je zelfs keuze uit 2.201.784 gratis apps en 253.163 betaalde applicaties

Toch heeft de gemiddelde Nederlandse smartphonegebruiker niet meer dan zo’n 25 apps op zijn of haar smartphone staan. In 2013 waren dat er nog zo’n 33.*

We zijn dus minder apps gaan gebruiken!

Welke apps gebruiken we: de top 9

 1. Facebook
 2. Messenger
 3. WhatsApp
 4. Google Maps
 5. YouTube
 6. Google Search
 7. GMail
 8. GoogleDrive
 9. Google Play

Toen ik dit had gelezen, wilde ik natuurlijk weten welke applicaties ík zoal op mijn iPhone5c heb staan. En hoeveel!

Ik heb 30 apps op mijn smartphone

Ik heb ze geteld, en ik blijk 30 applicaties op mijn smartphone te hebben. Maar dat is niet omdat ik ze bewust heb gedownload. De meeste stonden er gewoon op. De applicaties die ik wel bewust heb gedownload zijn de volgende:

 • Rabobank app, zodat ik makkelijk kan bankieren
 • Fitbit app: ik vind het leuk om mijn statistieken wat betreft aantal stappen, slaappatroon en hartslag te zien.
 • Bliep app: ik gebruik prepaid van Bliep. Met de app kan ik snel zien hoeveel geld er nog op staat.
 • Netflix app. Deze app heb ik op mijn smartphone gezet nadat we een Google Chromecast hadden gekocht. Daarmee kun je met behulp van je smartphone Netflix kijken. Helaas werkt het voor geen meter, dus die app ga ik er af gooien.
 • NPO Radio: ik luister graag naar de radio als ik ga hoelahoepen na het hardlopen. Als ik maar dicht bij ons huis blijf, heb ik genoeg internet om Radio Nostalgia te kunnen luisteren.

De apps die ik het meest gebruik zijn:

De applicaties die ik het meest gebruik zijn de Rabobank app, NPO Radio en Whatsapp. Eén keer per week gebruik ik de Podcasts app, namelijk als ik naar Doetinchem fiets. Dan luister ik graag naar de podcasts van Darren Rowse over bloggen. En soms kijk ik op de weer app, om te zien wat de temperatuur buiten is.

In totaal gebruik ik van de 30 applicaties op mijn smartphone maar een stuk of 8.

Conclusie over apps

Als je bedenkt hoeveel er wel niet zijn, gebruiken we er eigenlijk maar weinig.

Hoeveel apps heb jij op je smartphone? 2022

Ooit pasten ze op mijn smartphone op 1 schermpje.

Maar tegenwoordig heb ik maar liefst 3 ‘bladzijden’ met applicaties…

Wat zeg ik?!

Het blijken er zelfs 4 te zijn!

Hoeveel apps heb ik op mijn smartphone?!

Ik ben ze weer eens gaan tellen. Het zijn er in totaal 81! Ik ben acuut gaan kijken of er niet wat weg kunnen. Bijna had ik de Tiktok app verwijderd, want daar doe ik toch niks mee.

Maar toen bedacht ik:

‘Maar Johnny Depp heeft daar net een account aangemaakt…’

Toen heb ik die toch maar laten staan.

Uiteindelijk had ik er nog 74 over.

In 2017 had ik nog de Bliep app, maar ik ben overgestapt naar Simyo. De NPORadio app heb ik verwijderd omdat ik hem nooit gebruik. De overige 3 die ik in 2017 noemde heb ik nu nog steeds.

Tsja.

Deze heb ik

Hieronder zie je de applicaties op mijn Huawei smartphone:

apps

apps

apps

apps

Apps verwijderen

Applicaties verwijderen is gelukkig niet moeilijk. Het is een kwestie van langdurig met je vinger op de applicatie drukken, en dan verschijnt er een plaatje van een prullenbak. Daar druk je dan met je vinger op, en weg is je app!

Sommige apps vreten energie!

De reden dat het belangrijk kan zijn om te weten hoeveel applicaties je op je smartphone hebt, is omdat ze veel stroom gebruiken. Van bepaalde applicaties loopt de batterij van je smartphone sneller leeg.

Volgens mijn Huawei smartphone zijn mijn grootste energievreters:

 • Foto’s
 • Google
 • HMS Core (ik weet eens wat dat is!)
 • Google Play store WhatsApp

Wil jij weten welke applicaties veel stroom gebruiken op jouw smartphone? Dat kan via ‘Instellingen’ en dan ‘Batterij’. Volgens Computertotaal gebruiken social media-apps veel stroom, maar bij mij valt dat wel mee.

Welke apps gebruiken veel data?

Applicaties kunnen energie vragen van de batterij van je smartphone. Daarnaast kunnen ze ook data gebruiken, tenminste als je een abonnement hebt. Berucht zijn Twitter, Facebook en Google maps.

Gemiddeld aantal apps op de smartphone

Ik heb even een mini onderzoekje gedaan bij mij thuis. Mijn jongste dochter heeft 114 apps op haar smartphone! Mijn jongste zoon heeft er 99.

Dan zijn die 65 van mij eigenlijk zo gek nog niet

Leestips

Nu ben ik wel benieuwd: hoeveel apps heb jij op je smartphone staan? En herken je jezelf in de top 9 van meest gebruikte apps?

*Dit blijkt volgens een artikel de Elsevier van 24 juni 2017 uit onderzoek van de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland en marktonderzoeksbureau GFK.

Similar Posts

102 Comments

 1. ik heb 35 apps op mijn telefoon en groot deel daarvan zijn van apple zelf en dan een aantal apps die ik zelf gebruik zoals whatsapp, instagram, snapchat, vakantieveilingen, deezer, facebook , tmobile, rabobank en dan nog kobo plus app en 2 apps van werk

 2. ik heb er maar een paar die ik echt gebruik, de rest probeer ik zo veel mogelijk te verwijderen. Wat ik gebruik: whatsapp, buienalarm, de app bij mijn horloge en heel soms maps. Bankzaken regel ik niet op mijn telefoon, waarom zou je dat op zo’n klein schermpje willen doen? 1x per week je bankzaken bij houden lijkt me meer dan voldoende. Zoveel veranderd er toch niet.
  Zelfde voor Facebook en Messenger, zijn op de laptop al onzin dingen, dus waarom dan op je telefoon.

 3. Gebruik maar 7 apps regelmatig, waaronder Facebook, Whatsapp en Instagram het meest denk ik. Grappig feitje. Staan namelijk idd veel ongebruikte apps op.

 4. Ik heb er ook best veel staan als ik het zo bekijk..die negen in het rijtje heb ik ook allemaal,die laatste twee doe ik niks mee. WhatsApp, Gmail, npo gemist, Netflix en social media apps gebruik ik het meest

 5. Ik heb voornamelijk social media apps en fotobewerking apps op mijn telefoon staan. Wat ik soms wel vervelend vind is hoeveel extra (verborgen ) ruimte ze innemen

 6. 32 apps! O.a. marktplaats, wisselkoers, translate, Maps( met kleine weggentjes voor paardrijden), Hongaarse taal app, jofogas (Hongaarse marktplaats) en nog veel meer ook die jij opnoemt heb ik.

 7. Ik heb er best weinig gezien ik niet superveel opslagruimte op mijn iphone heb! Gewoon enkele spelletjes om me te vermaken en de typische sociale media-apps (facebook, instagram..)

  1. Mijn iPhone5c heeft ook maar heel weinig ruimte. Zo weinig dat hij problemen veroorzaakt. Ik probeer me nu te bekeren tot de Wiley Fox die ik kreeg om te reviewen.

 8. Ik ga de apps niet eens tellen haha dat zijn er echt teveel. Ik denk dat ik er een stuk of 10 echt gebruik. Voornamelijk; whatsapp, Instagram, Facebook & mijn mail!

 9. Ik gebruik maar 4 apps van de meest gebruikte apps.
  Heb vooral de standaard apps op de telefoon en een paar extra. Maar de meeste staan er eigenlijk gewoon ruimte in te nemen haha

 10. Oh wauw, ik heb 150 apps! Veel sociale media maar ook sport, yoga en meditatie apps. En ook enorm veel spelletjes en taal apps, misschien moet ik eens wat opkuisen en verwijderen!

 11. Ik gebruik de ING app om te bankieren, whatsapp, buienradar, fotografie apps en you tube, NPO uitzending gemist, Shazam, post nl en de NS reisplanner. De rest kan ik er eigenlijk wel ‘afgooien’ en dat ga ik meteen dien. ????

  1. Bloggen via mijn smartphone doe ik echt nooit. Maar dat komt natuurlijk ook wel omdat ik thuis de beschikking heb over mijn computer en dat vind ik dan toch makkelijker. Als je veel onderweg bent is het natuurlijk wel heel handig.

 12. Geen idee hoeveel precies en dat ga ik ook niet tellen. Sowieso wisselt het elke dag omdat ik soms iets zoek, er een paar uitprobeer en dan weer apps verwijder. De meest gebruikte bij mij zijn: Facebook, Telegram, Google maps, Tikkie en Spotta.

 13. Ik heb wel meer dan 25 apps op mijn telefoon staan. Heb natuurlijk de standaard apps zoals messenger,facebook en instagram. Maar lees ook de kranten en kijk tv op mijn smartphone. Verder nog wat gezondheid apps en functie apps van winkels en parking ed en je komt aan een redelijk aantal :)

 14. Eigenlijk tel ik niet hoeveel apps heb ik gebruik. Die van top 9 heb ik 5 apps gebruik, de rest zijn al in de smartphone maar ik gebruik ze niet. Verder heb ik foto/filmbewerking apps Picstart, VSCOCAM, Videoshow, Videoshop, Boomerang, Timely, Instagram,Timehope, Afterlight, A Color Story, KPN iTV, 1secondeveryday

 15. Ik heb er wel wat meer op mijn telefoon staan, maar heleboel gebruik ik bij nader inzien toch niet. Handige apps: Fitmanager (met rooster van bootcamp), app van de bibliotheek om boeken te kunnen verlengen, 7 minutes workout, npo, waze,scoupy, tripadvisor

 16. 30? Nee dat red ik niet dan zit mijn geheugen al vol haha! Geen idee hoeveel het er precies zijn, maar de meest gebruikte zijn de Rabobank, Instagram en Netflix :-)

 17. Ik heb geen idee de apps die ik handig vind heb ik er wel op staan zoals nu.nl
  Twitter en instagram en Facebook en rtv oost en buien rader,
  ook de ad en de folder app.
  Dat was het wel z’n beetje maar wil er ook niet zo veel rommel op hebben.

 18. Naast jouw top 9 (heel herkenbaar) gebruik ik Instagram heel veel. En die van weeronline vaak, omdat ik meestal buiten werk. Maar inderdaad, het merendeel gebruik ik echt nooit!

 19. Wat zijn er veel!!
  Ik gebruik naast FB, google maps en watsapp , rabo bankieren, fitbit, weeronline, klompenpad en MP, de laatste bijna nooit , andere dagelijks.

 20. *Slik* Ik heb er 517 (niet geteld, maar dat zegt mijn telefoon). En ik gebruik er misschien 50 regelmatig. Maar ik doe wel veel met mn iPhone, ook voor werk. Mailen, Skypen, bankieren, social media, nieuws, de Volkskrant lezen, boeken lezen, muziek luisteren, enz enz.

  1. Ja, heel veel. Hoef ik nooit meer over foto’s, muziek en dergelijke na te denken.
   Ik heb wel een paar apps gedelete na dit bericht :-)

 21. Zoveel als Hermieneke heb ik er niet, maar ik heb er ook meer dan 30. Heb een SD kaart in mijn telefoon waar ik de apps opzet. Dat scheelt qua geheugen, maar ik moet ook zo nu en dan het een en ander verwijderen. Oh enne bellen doe ik er bijna nooit mee ;)

 22. Jij hebt er behoorlijk wat, maar ik bedenk dat ik het één en ander gegroepeerd heb, dus ik kom ook best een eind. Overigens vooral met apps die op mijn telefoon stonden toen ik hem kocht en die ik nooit gebruik. Ze zitten bij elkaar onder de naam ‘onnodige zooi’. Dan zitten ze mij niet in de weg.
  Ik gebruik WhatsApp en Instagram het meest. Overigens ben ik verrast dat WhatsApp niet op één staat in de rij van meest gebruikte apps.

 23. Heel weinig. Heb ook nog maar een paar jaar een smartphone en die gebruik ik hoofdzakelijk als camera. Verder zit er Whatsapp op en een webbrowser van Firefox. Daarbinen gebruik ik soms Google-maps of OV9292. Heb er zelf ook Google Lens op gezet om te zien hoe plantjes heten. De Corona-app zit er op, die heb ik wel 1x gebruikt. Er zit ook nog een app op voor het inregelen van een setje Wifi-versterkers van een een blinde kennis. Zou eigenlijk op zijn iPhone moeten, maar daar kan ik niet mee omgaan. Heb er nog geen e-mail op gelezen, mailen doen ze maar naar m’n gewone mailadres die ik alleen af en toe op de laptop bekijk. Zit er aan te denken om Twitter er op te zetten, maar wil dat waarschijnlijk ook in Firefox doen en niet in hun eigen app waar ik geen reclame en andere ellende in kan blokkeren. TV-kijken, de krantlezen, bankieren en radioluisteren doe ik op m’n laptop. Heb er geen behoefte aan onderweg. Dan hoor ik liever de vogeltjes en het verkeer.

  (Deze bijdrage is getikt op m’n 2e hands Dell Laptop uit 2014 in Firefox/Windows10.)

  1. Onderweg naar de vogeltjes luisteren lijkt mij ook nog eens rustgevender. En op het verkeer letten is goed voor de veiligheid.

   Wat handig dat je met Google Lens kunt zien hoe plantjes heten trouwens! Ik voel nu nog een app aankomen op mijn smartphone ; )

 24. Ik heb net gecheckt uit nieuwsgierigheid en ik heb er 14. Minder dan gemiddeld dus. Facebook heb ik bijvoorbeeld niet op mijn mobiel, dat check ik alleen op de computer. En wat ik doe is wanneer ik bijvoorbeeld reis, dan heb ik nsinternational of wat ook op dat moment relevant is op mijn mobiel, maar na de reis verwijder ik die app(s) dan weer.

 25. Ik heb mijn apps even geteld, ik heb er om precies te zijn 20! Maar ik gebruik ze niet allemaal regelmatig.

 26. Eerst dacht ik dat ik maar weinig apps op mijn smartfoon heb staan, maar toen noemde je de min of meer standaard dingen op, die je er niet bewust zelf op zet. Zoals Foto’s, weer, google maps, messenger, klok, agenda. Kun je nagaan hoe het brein werkt. Alles wat er al standaard is, dat telt niet mee :-)

 27. Haha. Wat veel! Eerlijk gezegd heb ik ze nog nooit geteld maar zijn er vast ook heel wat… de meeste gebruik ik wel, maar zo nu en dan als ik het heel lang niet gebruik verwijder ik ze.

 28. Ahum, ik heb even geteld, nou ja, ik ben opgehouden toen ik op de 130 zat, maar ik heb er ook wel een stuk of 25 alleen al voor mijn werk.

  Love As Always
  Dimario

 29. Via apparaatonderhoud gooi ik regelmatig de apps die ik niet of niet vaak gebruik eraf. Mocht ik naar de hema/ lidl gaan dan zet ik voor vertrek de app op mij telefoon

 30. Ik heb niet zo veel apps op mijn GSM staan. Ik gebruik mijn computer ook nog steeds liever voor verschillende zaken. Ik installer van vele zaken dus geen apps en als ik ze niet meer gebruik, gooi ik ze eraf. Kwestie van het overzichtelijkte houden.

 31. haha ik ga ze niet eens meer tellen. Ik denk dat ik schrik!
  Wel ruim ik geregeld wat app die ik niet meer gebruik op. Ook om mijn telefoon overzichtelijk te houden. Ik heb ook alles in mapjes bij elkaar staan. Zou gek worden wanneer ik de apps zo los op mijn telefoon heb,.

 32. Naast de standaard apps van iPhone heb ik precies 50 apps. Moet eerlijk zeggen dat ik dacht dat het er minder waren.

 33. Ik zit rond de 50 apps geloof ik, maar daar zitten ook wat standaard apps bij zoals de agenda, foto’s, whatsapp, email etc. Ik zou er voor nu ook geen verwijderen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.