Lifesum app: waarom heb ik die in vredesnaam?!

Lifesum app

Als ik van mensen hoorde die zo’n app als de Lifesum app op hun smartphone hadden waarin ze moesten invoeren wat ze de hele dag aten, dacht ik altijd:

‘Wat een gedoe zeg! Daar begin ik niet aan hoor!’

En dat deed ik dan ook niet.

Maar mijn jongste dochter had er wel eentje. De Lifesum app om precies te zijn. En ze vertelde mij met regelmaat of de maaltijden die ik voor het gezin kookte een ‘blij gezichtje’ opleverden of juist niet. Op een gegeven moment werd ik nieuwsgierig als ik had gekookt. Ik begon aan mijn dochter te vragen:

‘En? Wat is het voor gezichtje? Was het gezond?’

Zo kon het gebeuren dat ik op een gegeven moment bedacht dat ik de Lifesum app toch ook wel wilde. Hij was gratis tenslotte, dus wat kon me gebeuren. Hieronder mijn ervaringen met de Lifesum app

Lifesum app: wat is het eigenlijk?

Op hun website omschrijven ze de Lifesum app als volgt:

De digitale zelfzorg app die je helpt je gezondheids en gewichtsdoelen te halen door beter te eten.

Met andere woorden het is een app waarmee je kunt bijhouden hoeveel je die dag hebt gegeten, en hoeveel je aan sport/beweging hebt gedaan.

Mijn ervaringen met de Lifesum app

Ik heb een hekel aan gebruiksaanwijzingen lezen, dus dat heb ik dan ook niet gedaan. Gelukkig wijst de Lifesum app zich vanzelf. Je klikt op een plusje om iets in te voeren dat je gegeten of gedaan hebt en klaar.

Hieronder zie je een screenshot van de app:

lifesum

En hieronder zie je een schermafbeelding van als je op het + teken klikt omdat je iets wilt toevoegen dat je hebt gegeten:

lifesum

Het fijne is dat ze ze rekening houden met gemakzuchtige mensen. Als je bijvoorbeeld klik op Ontbijt, dan kun je kiezen uit Recent. En dan zie je een lijst van wat je eerder hebt gegeten. Als je die dag hetzelfde at, is het dus heel makkelijk toe te voegen. Ook is er de mogelijkheid om simpelweg met je smartphone de streepjescode te scannen van wat je gegeten hebt. En registreert Lifesum automatisch wat het is.

Staat wat je hebt gegeten er niet bij? Dan kun je in het zoekvak intypen wat je at. Vervolgens verschijnt er een resultaat en daarbij kun je aangeven hoeveel je ervan at. Zo krijg je automatisch het aantal calorieën te zien. Ook zie je een blij gezichtje of een niet zo blij gezichtje.

Lifesum app: sporten

Je kunt dus ook opgeven wat en hoeveel je gesport hebt op een dag. Dit wordt vervolgens meegerekend met je voeding. Zo heb ik geleerd dat ik dankzij hardlopen prima wegkom met het feit dat ik ‘s avonds graag chocola snoep.

gezonder leven

Wat heb ik geleerd van de Lifesum app?

Hieronder een paar overpeinzingen en observaties over de Lifesum app.

 1. Ik heb een groter bewustzijn gekregen van of iets gezond is of niet.
 2. Ik heb geleerd dat ik op veel dagen te weinig calorieën binnenkrijg. Zeker in combinatie met het sporten… Vooral bij ontbijt en lunch eet ik niet genoeg volgens deze app.
 3. De Lifesum app wordt niet heel blij van gebakken champignons. Dat viel mij tegen. Het is toch groente?
 4. Bij sommige dingen ben ik verbaasd dat de Lifesum app er een blij gezichtje bij zet. Zoals bij jong belegen kaas. Ik had gedacht dat dit niet goed was, want ‘te vet’. Ook het blije gezichtje bij koffie met suiker en melk verbaast mij.
 5. Ik heb de gratis app, en dat betekent dat ik geen toegang heb tot alle mogelijkheden. Zo kan ik daardoor niet heel handig mijn Fitbit koppelen aan de Lifesum app. Ook kan ik niet zien waarom het gezichtje bij de gebakken champignons niet blij is. Maar goed, ik vind dat niet zo’n probleem dat ik ervoor wil betalen.
 6. Het invoeren van de gegevens van wat ik at en deed is veel minder irritant dan ik dacht. Er zijn soms best even van die momenten in de dag waarop ik denk: ‘Ik zal het even invoeren.’ En dankzij het geheugen van de Lifesum app kun je na een tijdje dingen gewoon aanvinken.
 7. Het is geen exacte wetenschap. Ik kan niet altijd exact dat vinden wat ik at in de lijst met opties van de app. Dan kies ik wat er bij in de buurt komt. Maar dat vind ik niet zo erg. Het geeft op z’n minst een indruk, denk ik dan maar.
 8. Je kunt er een doel kiezen. Bijvoorbeeld Afvallen. Ik koos voor mijn huidige gewicht behouden. Daar wordt het advies dat je vervolgens krijgt per dag op afgestemd.
 9. Je kunt zelfs de barcode van producten scannen om ze in te voeren. Dit heb ik nog niet gedaan, maar handig dat het een optie is.
 10. Geen inspiratie wat je moet koken? Je vindt ook recepten op de Lifesum app.
 11. Door de app snoep ik soms lekkerder! Want dan weet ik dat ik nog wel ruimte heb voor wat extra calorieën. (En ja, ik weet dat je je niet blind moet staren op calorieën).

Uitleg in filmpje

In onderstaand filmpje wordt het nog even makkelijk uitgelegd!

Mijn conclusie over de Lifesum app

Ik ga de Lifesum app voorlopig houden op mijn smartphone, want ik heb er plezier in. Ik krijg inzicht in mijn voedingsgewoonten, en leer over het gezondheidsgehalte van verschillende voedingswaren. Wel is het zo dat hij soms blije gezichtjes laat zien bij dingen waarvan ik het niet verwachtte.

En ja, het zal vast allemaal niet exact kloppen, maar het is in ieder geval een stap in de juiste richting.

Praktische informatie

Op de gelijknamige website vind je meer informatie over de Lifesum app. De betaalde versie is vanaf 3,75 per maand. Maar ik kan me dus uitstekend redden met de gratis versie.

Zie ook mijn review van de Headspace app.Leestip

Op de site AndroidWorld vind je een review van iemand die de premium versie van Lifesum kocht!

Wat is jouw favoriete app op dit moment?

Similar Posts

18 Comments

 1. Haha, even checken bij je dochter of je wel gezond hebt gekookt. Ik vind dat grappig. Zelf begin ik niet aan zo’n app. Ik zou me dan te veel gaan focussen op eten en calorieën en daar knap ik niet van op.

  1. Dat gevaar kan het inderdaad wel een beetje hebben. Net zoals alles wat je kunt gaan meten. Ik merk dat ook wel met mijn Fitbit. Tijdens het hardlopen moet ik bijvoorbeeld niet gaan kijken naar mijn hartslag, want dan wil ik meteen gaan wandelen….

 2. Ik sport gemiddeld 1,5 uur per dag en dan loop ik nog met de hond door de polder. Eten doen we hier echt gezond. Ik heb 2 maal een app voor eten geprobeerd maar dat werkt niet voor mij. Die apps zijn niet berekend op gezonde sporters met een laag vetpercentage.

 3. Ha Nicole,

  Oeps! dat zou me toch allemaal echt te ingewikkeld zijn…
  Ook al hoef je geen gebruiksaanwijzing te lezen.
  Ik heb het te druk voor extra appjes op mijn mobieltje. Stom he! haha… maar ook wel weer prima.

  Groetjes!

 4. Prima voor de liefhebben, dat ben ik niet dus. Het enige dat ik gebruik bij eten en bewegen is gezond verstand. Dat sloeg al snel op tilt toen ik dit artikel zat te lezen dus ben ik maar gestopt met lezen;-)

 5. Leuk, ik hou af en toe een weekje de eetmeter bij. Zag ook dat meer calorieën mocht. Deze Lifesum ga ik ook proberen. Ik ben benieuwd of alles toe te voegen is, zoals bijv. 100% pindakaas of een volkoren beschuit.

 6. Haha! Klinkt leuk! Zeker als die app zegt dat je nog wat mag snoepen. Ik heb een of ander dieet-appje. Daar kun je ook van alles invullen. Als je iets goeds doet (water drinken of sporten of zo) krijg je een kledingstuk voor je poppetje. Echt zo heerlijk kinderachtig. Maar gek genoeg helpt het wel om wat gezonder te eten, merk ik. Als ik weet hoeveel ik extra moet sporten om iets weer te verbranden, denk ik vaak ‘Nah, zó lekker is het nou ook weer niet’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.