Een gezond ontbijt: hoeveel calorieën?

ontbijt calorieën

Soms lees je iets, dat je verrast. Of waar je een beetje van schrikt.

Dat had ik toen ik las dat een gezond ontbijt uit 400 calorieën moet bestaan. Want ik vermoedde dat ik daar niet aan kwam. N.B. Het 'oude' Hema ontbijt bestond uit 477 calorieën.

Mijn ontbijt bestaat uit zoveel calorieën:

Geschrokken zocht ik op uit hoeveel calorieën mijn ontbijt bestaat. Mijn ontbijt bestaat uit anderhalve bruine boterham met een dun laagje halvarine en een dun laagje Venz hagelslag. Een bruine boterham is 79 kcal. Dus qua boterhammen kom ik op zo'n 119 calorieën. Een portie melkhagelslag van pak 'm beet 20 gram is 91,2 calorieën. Dat komt dus bij mij op zo'n 136 calorieën.

Mijn ontbijt bestaat dus uit 119 + 136= 255 calorieën.

Faal!

Het is een grove schatting van de calorieën in mijn ontbijt, maar zelfs dan nog kan ik denk wel concluderen dat mijn ontbijt een onvoldoende scoort. Bovendien weet ik natuurlijk ook best dat hagelslag niet bepaald gezond beleg is. Kuch...

Daarnaast prop ik de boterhammen gedachteloos in mijn mond. 'Neem de tijd om rustig van je ontbijtje te genieten,' animeert het Voedingscentrum. Dat doe ik dus totaal niet.

Nou komt dat ook omdat ik veel meer van de warme maaltijd houd. Het ontbijt, in mijn geval brood, is gewoon een verplicht nummer voor me. En dan te bedenken dat ik op dat slechte ontbijt vervolgens 45 minuten ga hardlopen en vervolgens 10 minuten hoelahoepen.

N.B. Ik gebruik nu de lifesum app om me te helpen voldoende te eten!

Ontbijt inspiratie

Op Pixabay staan allemaal gratis afbeeldingen. Ik typete 'ontbijt' in en de prachtigste foto's verschenen! Daar steekt mijn bruine boterham pover bij af:

ontbijt

cereal 898073 640

pancakes 2291908 640

Ik moet toegeven dat bovenstaande ontbijtjes er heerlijk uitzien. Maar ze vragen wel een stuk meer moeite. Meer moeite dan even snel een bruine boterham klaarmaken. En ik zie mezelf 's ochtends op dit moment niet echt gaan staan koken. De truc is dus om gezonder te ontbijten, zonder dat het me veel moeite kost.

Hoeveel calorieën ontbijt?

Een gezond ontbijt bestaat uit 400 calorieën volgens het Voedingscentrum. Je kunt de Lifesum app gebruiken om ervoor te zorgen dat je aan deze 400 calorieën komt.

Lees ook mijn posts over een Goedkoop ontbijtje en het Hema ontbijt!

Hoe ziet jouw ontbijt er uit? Kom jij aan de 400 calorieën?

Similar Posts

49 Comments

 1. Ik haal de 400 ook niet. De laatste tijd ontbijt ik met magere kwark. Ik denk dat het ook uitmaakt wat erin die 400 calorieën zit. Je kan wel voor 400 calorieen met allemaal zoetigheid ontbijten, maar veel voedingsstoffen voor de dag haal je er niet uit denk ik. Ik denk dat een voedzaam, gezond ontbijt belangrijker is dan het aantal calorieën.

 2. Ik ben niet zo'n ontbijter, dus eet halverwege de ochtend vaak wat fruit. Heel slecht! Overigens is hagelslag of ander zoet beleg niet per definitie slecht. In kaas en vleesbeleg zit vaak vet en zout. Wel goed dat je halvarine smeert!

 3. Ik begin de dag met een glas warm water, 2 koppen koffie en geweekte havermout met lijnzaden, geprakte banaan en 200 ml volle yoghurt. Geen idee hoeveel calorieën dat zijn maar sinds ik op deze manier ontbijt zijn de pieken en dalen van mijn bloedsuikerspiegel verdwenen!

 4. Geen idee hoeveel calorieën mijn ontbijt heeft maar ik denk wel veel :)
  Het bestaat meestal uit Griekse yoghurt met een handvol noten en banaan. En heel soms als ik tijd heb havermout van amandelmelk met bramen/bessen.

 5. Mwoah, eerlijk gezegd geloof ik absoluut niet in het tellen van calorieën. Stel dat ik 10 cm langer dan jou en iedere dag 15 km hardloop dan zou ik echt niet hetzelfde hoeven te ontbijten als iemand die de hele dag een zittend beroep uitoefend. Gewoon goed kijken naar je eigen voedingspatroon. Iedereen weet dat een boterham met hagelslag nou niet bepaald een gezonde start van de dag is ;-)! Wel lekker maar gezond is anders haha.
  Ik snap dat het allemaal om een gemiddelde gaan maar ik vind het altijd zo misleidend op de één of andere manier. Ieder mens is anders en als je zorgt met een voedzaam ontbijt te starten, of dit nou 300 of 500 calorieën is.. Dan is het naar mijn mening toch helemaal goed!

 6. Zwanger, dus trek. Niet zwanger = geen ontbijt, maar nu dus wel. Ontbijt tegenwoordig met koffie en een bak brinta, banaan, rozijntjes, soms nootjes en sojamelk. Vult behoorlijk!

 7. Mijn ontbijt varieert nogal. Van brood met eieren met spek, naar gebakken boterhammen met kaas of cake in a cup met havermout en fruit, yoghurt, whatever. Ik ga in de ochtend geen calorieen tellen. In de avond trouwens ook niet.

  By the way: ik ren meestal op een nuchtere maag. Alleen flink wat water en een of twee koppen koffie. Kan ik in ieder geval geen last van mijn ontbijt krijgen tijdens het rennen ;-)

  1. Cake in a cup is 1,5 minuten voorbereiden, 3 minuten magnetron en smullen maar. Het gebakken spul doe ik vooral op dagen dat ik niet hoef te werken. Maar omdat ik redelijk op tijd opsta eet ik het ook wel eens op een doordeweekse ochtend.

 8. 400 kcal. Dat red ik bij lange na niet. Misschien zou ik wel iets meer moeten pakken bij het ontbijt en de mooi pronkendende zou ik zo op kunnen peuzelen. Maar wie heeft er tijd om in de ochtend pannenkoekjes te bakken?!

 9. 400 ? oh daar kom ik niet aan. Tenminste, ik tel mijn calorien niet sochtends, wel dat ik een goede bodem heb en het zo gezond mogelijk is

 10. Ben eigenlijk wel benieuwd waarom zij vinden dat je 400 kcal binnen moet krijgen bij het ontbijt! Daarnaast is dat echt per persoon afhankelijk. En daarbij of ik nou 400 kcal witte chocolade naar binnen werk of 400 kcal kwark met fruit en granola. Dat scheelt ook enorm in hoe je lijf eea verwerkt.

 11. Geen idee uit hoeveel calorieën mijn ontbijt bestaat.
  Ik eet elke morgen ong een kleine halve liter havermout.
  Gebruik havermout of havervlokken of een mix van beide van de molen.
  Doe s avonds 4 grote eetlepels havermout in een schaaltje, vervolgens water erop om te laten weken.
  Ik kook dit smorgens in verse melk van de boer, of doe er volle yoghurt of kwark bij.
  Dan strooi ik er een eetlepel lijnzaad en zonnepitten op.
  Soms op de warme havermout wat kaneel.
  Omdat ik A2 melk gebruik hoef ik niet te zoeten.
  Ik kan hier mee doen tot ong 9.30 - 10 uur als ik werk en eet een eigen gebakken boterham rond koffietijd.
  Belangrijk is waar heeft je lichaam behoefte aan.
  Een goed ontbijt doet wonderen!

 12. Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag! Als je niet voldoende eet 's morgens, dan daalt je suikerspiegel, waardoor je door de dag heen meer zin in koolhydraten en zoet gaat hebben. Dat begint met een koekje bij de koffie en gaat dan door naar broodjes voor de lunch of een pasta als avondmaal. Daardoor maakt je suikerspiegel dan weer een piek, en maakt je lichaam (te) veel insuline aan. En hop, daar heb je weer een dip, en ga zo maar door.
  Dus ja, je moet voldoende eten 's morgens, maar vooral: eet dingen die je suikerspiegel niet doen stijgen, zoals bvb havermout.

  X Lazy Bird

 13. Bij mij zijn het vaak twee boterhammen met pindakaas of twee crackers met hetzelfde erop haha maar soms heb ik het in mn hoofd en ga dan voor yoghurt met ontbijtgranen en een halve banaan. Ik heb ook geen zin om sochtends teveel moeite te doen. Maar het ontbijt is wel de belangrijkste maaltijd van de dag, dus zou het eigenlijk wel moeten doen ????

 14. Als ik opsta drink ik eerst drie mokken koffie. Dan zijn we inmiddels 2 uur verder. Dan pak ik twee sneetjes witbrood en op een smeer ik roomboter. Op die andere snee smeer ik honing of jam. Dan heb ik een z.g. dubbele boterham. Calorieën? Ik heb geen idee. Veel zal het niet zijn, maar ik lever dan ook geen inspanningen meer.

 15. Ik heb nog nooit calorieën geteld. Volgens mij bestaat voeding uit meer dan alleen calorieën.
  Maar voor de gelegenheid heb ik eens opgezocht wat er in mijn ontbijt zit. Het is nu winter en dan ontbijt ik meestal met pap van rijstmelk en boetweitvlokken met een gedroogde ongezwavelde abrikoos. Ik kan het helaas niet exact achterhalen, omdat ik daarvoor die twee lepels boekweit moet gaan wegen en omrekenen, maar kom uit op ongeveer 250-300 kcal.
  Ik pas mijn ontbijt aan, aan de seizoenen en ik ontbijt periodes tussendoor zelfgemaakte groentesoep. Ik leef losjes volgens de ayurvedische keuken.

 16. Vanochtend was het een fruisalade van een banaan, driekwart appel, wat aardbeien en wat gebroken walnoten. Daarbij een kop koffie met flink wat sojamelk. Dit was vast geen 400 calorien, maar wel lekker en voor mij gezond.

 17. Als je bedenkt dat je als vrouw 2000 kcal gemiddeld nodig hebt, dan is klopt 400 kcal ook wel. Stel 400 kcal voor ontbijt en lunch = 800, dan iets maar voor de warme maaltijd, 600 = 1400. Dan blijven er nog 600 over voor een tussendoortje. Deze neem je 3x per dan = 200 kcal per tussendoortje. Dat is best wel veel. Ik denk dan ook dat je beter je kcal binnen kan krijgen met de hoofdmaaltijden, dan met een tussendoortje.

 18. Ik tel de calorieën niet, dat heb ik mijzelf jaren geleden wel afgeleerd na mijn eetstoornis. Wel zorg ik voor afwisseling. Niet te veel gluten. De ene keer een groene smoothie en granenreep, de andere keer gebakken ei en vaak ook grote bak fruit met pindakaas erover(rauwe variant).

 19. Ik eet een bakje havermout, maar dat doe ik voornamelijk omdat daar een hele zwik eiwitten in zit, en daar moet ik 68 gram per dag van eten dus dan heb ik al een flinke hap gehad ;-)

 20. O, dat voedingscentrum... Ik ben er niet zo'n fan van, eerlijk gezegd. Ze roepen maar wat en dan ook nog iedere twee tot vijf jaar iets anders.
  Ik eet 's ochtends twee gekookte eieren, dat is nog geen 200 calorieën, maar ik hou het er gemakkelijk op vol tot de lunch. Als ik twee boterhammen met beleg eet (meer calorieën), heb ik om tien uur weer honger. Schijnt aan de hoeveelheid eiwitten te liggen. Langzaam en bewust eten vind ik wel belangrijk, als ik niet registreer dat ik gegeten heb, eet ik teveel.

 21. Calorien tellen is eigenlijk onzin want het gaat erom wat je eet. Ook belangrijk, luister naar je lichaam, misschien heb je helemaal geen trek in eten op de nuchtere maag maar een paar uurtjes later wel, dat kun je dan ook zien als een ´uitgesteld´ontbijt. Meestal eet ik overnight oats,d.w.z. een flinke kom met havermout,daar doe ik een flinke koffielepel pompoen of zonnebloempitten bij, nog wat noten, soms ook nog wat gemengde suikervrije muesli erbij, dit aangevuld met een plantaardige melk en laat dit dan een nacht staan in de koelkast. Bij het opstaan haal ik het gelijk uit de koelkast en drink eerst een grote beker kamillethee, wacht een 15 min. en warm de havermout dan iets op in de magnetron, heel lauw maar en daarna maak ik het iets fijner met de staafmixer. Daarna doe ik er een in stukjes gesneden banaan of blauwe bessen of kersen bij. De kersen en blauwe bessen komen uit de diepvries van AH, in de zomer vers.Dit is een snel, gezond en voedzaam ontbijt.Heel soms eet ik een paar volkorencrackers met pindakaas en plakjes banaan er bovenop.

 22. Klopt ja, 400 calorieën! Ik ontbijt tegenwoordig heel goed want geef borstvoeding, maar daarvoor was ik er echt rommelig in... goed artikel!

 23. Ik vind een heerlijke schaal met yoghurt, vruchten en granen een heerlijk ontbijt. Maar soms eet ik ook gewoon een lekker broodje als ontbijtje. Het is net hoe mijn pet staat. En tja, die 400 calorieën zijn gewoon richtlijnen he? Je moet uiteindelijk gewoon doen wat voor jou goed voelt, denk ik altijd!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.