Keizer, koning, Bedelaar

‘s Ochtends moet je eten als een keizer, ‘s middags als een koning, en ‘s avonds als een bedelaar.’ Als kind las ik dit in een kinderkookboek, en ik ben het nooit vergeten. Maar helaas eet ik juist ‘s óchtends als een bedelaar, tussen de middag als een koning, en ‘s avonds als een keizer. Alleen de koning doe ik goed!

Als ontbijt nuttig ik één à twee boterhammen met hagelslag, de lunch bestaat uit een tosti, petit pain of boterham met kaas, en ‘s avonds gooi ik alle remmen los en geniet van een grote warme maaltijd. Precies verkeerd om dus.

Toen ik nog een jong basisschoolmeisje was, aten we tussen de middag altijd warm, en ‘s avonds brood. Dat was dus al een stukje gezonder. De afgelopen drie weken hebben we wel op woensdag, tussen de middag, al warm gegeten. Mijn oudste dochter Maartje (15) had al vrij van school, en de andere vier kwamen rond 12.30 thuis.

Maar normaliter is de grootste maaltijd aan het eind van de dag. Ik troost me met de gedachte dat we wel relatief vroeg warm eten, namelijk om vijf uur.

Voldoe jij aan het bedelaar-, koning-, keizerprincipe?
Wat is jouw volgorde?
En hoe laat eet je warm?

Similar Posts

10 Comments

 1. Ik ontbijt niet, lunch met 2 broodjes en we eten s’avonds lekker warm. Afhankelijk van sportende kinderen is ons avondeten tussen 1630 en 1800.

 2. Hier ook zoals jij, 1 boterham s’morgens – 2 bij de lunche en diner warm rond 17.30/18.00

  Als ik in de avond zou eten als een bedelaar dan rammeld heel de avond mijn maag als een varkertje :-D

 3. Ik ben een echte ontbijtster, compleet met ei, vruchtensap, thee en geroosterd brood of broodjes uit de oven met wat halvarine ( dus zonder beleg, zo vind in s’ochtends brood het lekkerst ), s’middags eet ik meestal 3 boterhammen met heel veel magere melk en s’avonds eet ik maar 1 bord, want ik heb zelden trek in de avonduren. Ik eet het liefst na 18.00 uur, maar soms moet het om 17.00 uur en dan lust ik maar heel weinig.
  Volgens mij mag het tussen de middag ook wel een broodje minder, want mijn nieuwe weegschaal zegt dat ik enorm gegroeid ben….maar ik gooi het op de overgang en fitness ( spiermassa en geen vetmassa ), maar ik hou me natuurlijk voor de gek (-;

 4. ‘s Morgens kom ik niet verder dan 1 boterham. ‘s Middags 3 en ‘s avonds een bord warm eten rond 6 uur. Probeer ‘s avonds wel met mate te eten want anders staat het me al snel tegen. Maar ‘s ochtends een bord gebakken eieren met spek, daar hoef je echt niet mee aan te komen! Wel toen we ooit een fietsvakantie hielden in Engeland, dan kun je die energie prima gebruiken en gek genoeg smaakte het toen ook uitstekend!

 5. Bij mij is het ook andersom: bij het ontbijt eet ik vrij weinig (en snel), lunch wat meer, en bij het avondeten het meest. Avondeten (warm dus) meestal tussen 19.00 en 20.00 uur.

 6. hhahaha hier ook de heerlijk omgekeerde volgorde maar je wil toch niet om 23 uur met een rammelende maag zitten hihhhi dan denk ik dat de griek op de hoek het druk krijgt met mij!
  eet smakenlijk en het liefst savonds om 5 uur. zo hoort het toch????
  fijn weekend
  Yolanda

 7. OOOOH, jij hebt vast hetzelfde kinderkookboek dat ik ook nog steeds heb…een rode met kokende kinderen voorop! In de mijne staan nog door mijzelf bijgeschreven recepten (met heel veel fantasie en een heel slecht handschrift geschreven). Er stond ook een hoofdstukje in “als moeder ziek is” …door dat boek is mijn kookboekenliefhebberij begonnen.

 8. Is dit principe al niet meer up to date? We eten wel op vrij strikte tijden. ‘s Morgens eet ik een budwigpapje; de helft van wat geschreven staat, tussen de middag brood en het beleg wat ik op dat moment het lekkerst vind. Dus vaak een eitje, tomaat/komkommer, jam uit eigen keuken en kaas. Om 18.00 uur warm eten. Voor ons twee; minimaal 400 gram groente, 200/250 gram aardappelen en een stukje vlees. We hebben per week twee vleesloze dagen. En ook wel een dagje rijst. Ipv. aardappel eten we ook wel peulvruchten. Maar ik ben een van Gogh (aardappeleter) maar zoals je ziet wel minimaal.
  En minimaal twee stuks fruit per dag. Melk drinken we NOOIT, dat is voor kalfjes. De mens is het enigste zoogdier dat melk drinkt van een ander zoogdier en op volwassen leeftijd. We zijn AOWers, ik heb veel prednison moeten nemen, maar we hebben geen botontkalking en zijn ook niet gekrompen.
  En als je per dag niet teveel vet en/of calorieën binnen krijgt dan is het toch goed?
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

 9. Volgens mij maakt het niet uit wat je wanneer eet. Je hebt toch een x aantal calorieen als inname en een x aantal die je verbrand. Voor een auto maakt het tenslotte ook niet uit wanneer je tankt. Als je maar gezond eet maakt het denk niet uit wanneer je dat doet…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.