Wat is een gezond ontbijt: keizer, koning, bedelaar!
- Is Sandwich spread geschikt voor een gezond ontbijt?
- Sandwichspread huismerk versie
- Creatief met ‘sandwich spread’
- Is Sandwichspread gezond?
- En hoe zit het met mijn halvajam?
- Welk broodbeleg is gezond?
- Welk broodbeleg is ongezond?
- Budwig papje
- Budwig papje origineel
- Budwig-protocol
- Eet ‘s ochtends als een bedelaar, ‘s middags als een koning en ‘s avonds als een keizer
- Eten als een koning tussen de middag
- Huisvlijt bezoekers over broodbeleg sandwichspread
- Leestips
Wat is een gezond ontbijt?
Volgens Het Voedingscentrum is een gezond ontbijt bijvoorbeeld:
- Een boterham van volkorenbrood of bruin brood met daarop halvarine en gezond beleg. Denk aan 30+ kaas en 100% pindakaas.
- Als je niet van brood houdt, kun je ook havermout of Aldi muesli nemen met magere of halfvolle melk of yoghurt. Combineer dit met fruit.
- Drink halfvolle melk of karnemelk of sojadrink. Thee of koffie zonder suiker mogen ook.
Op de site vind je ook een gratis tool waarmee je precies kunt zien hoeveel en wat jij het beste kunt eten! Je vult je geslacht in, en je leeftijd, en je krijgt advies voor een gezond ontbijt op maat.
Is Sandwich spread geschikt voor een gezond ontbijt?
Een gezond ontbijt wordt sterk bepaald door het beleg dat je erop doet. Bij wijze van broodbeleg besmeer ik tegenwoordig ‘s ochtends een volkoren boterham met halvajam). Tussen de middag doe ik er jong belegen kaas op en slok ik dat weg met een beker karnemelk.
Mijn man en kinderen eten graag sandwichspread als broodbeleg. Zelf ben ik er geen fan van. Ik vind het altijd zo stinken! Waarschijnlijk omdat er ei in verwerkt is. Maar de kinderen vinden het lekker, en beleggen er graag hun boterham mee. Mijn Lifesum app geeft Heinz sandwich spread naturel echter een donkerrood bozig gezichtje.
Sandwichspread huismerk versie
Om kosten te besparen koop ik meestal een huismerkversie, maar het blijkt dat de huismerkversie van de C1000 een brug te ver is. De kinderen vinden het ‘vies’ en ‘waterig’. Ik ben verbaasd, want alle andere versies die voorbij zijn gekomen, bijvoorbeeld van de Albert Heijn, Aldi en Jumbo aten ze zonder commentaar.
Creatief met ‘sandwich spread’
Ik moet trouwens altijd wel lachen hoe ze een variant verzinnen op de originele productnaam! De C1000 versie heet ‘Broodspread’. De Albert Heijn heeft ‘Frisse broodspread’, de Plus ‘Fris broodbeleg’, de Coop ‘Sandwich salade’.
Is Sandwichspread gezond?
Heinz sandwich spread naturel als broodbeleg is dus geen gezonde keuze. Bij de Markant versie geeft de Lifesum app een grijs gezichtje dat streng kijkt. Dat is dus ook niet zo’n gezonde keuze. Het ligt dus blijkbaar aan het merk sandwich spread hoe gezond het is.
En hoe zit het met mijn halvajam?
Ook mijn halvajam blijkt niet zo’n gezonde keuze. Ook hier een grijs gezichtje met een strenge gezichtsuitdrukking.
Welk broodbeleg is gezond?
Op onder andere de website van Voedingscentrum vind je antwoorden op de vraag: Welk broodbeleg is gezond? Het valt me op dat daar veel fruit bij zit! Hieronder een overzicht van gezond broodbeleg:
-
- Paprikaspread
- Ei
- 20 en 30+ kaas
- Sla met plakken avocado
- Tomaat,
- Komkommer,
- Paprika,
- Radijs
- Gebakken champignons
- Gegrilde courgette
- Avocado
- Banaan
- Appel
- Aardbei
- Pindakaas van 100% noten. Zie ook Helaes pindakaas van de Aldi.
Welk broodbeleg is ongezond?
Nu wil ik weleens weten welk broodbeleg ongezond is. En ja hoor, alles wat ik lekker vind, en wat weinig werk is:
- Chocopasta
- Hagelslag
- Chocolade vlokken
- Honing
- Vruchtenhagel
- Jam
- Appelstroop
Ik vroeg me af hoe dat dan met Nutella zat. Volgens Lifesum is dit ‘een beetje ongezond’.
Budwig papje
Ken je het Budwig papje? Het wordt ook wel het Budwig ontbijt of Budwig-dieet genoemd. Het Budwigpapje is een ontbijtgerecht. Het is bedacht door de Duitse biochemicus Dr. Johanna Budwig. Het bestaat uit een mengsel van kwark (of yoghurt) en lijnzaadolie. Hieronder een voorbeeld dat ik vond op Facebook:
Budwig papje origineel
Het oorspronkelijke recept voor het Budwigpapje bestaat uit de volgende ingrediënten:
- 2 eetlepels magere kwark of Griekse yoghurt
- 1 eetlepel lijnzaadolie (biologisch en koudgeperst)
- Optioneel: vers fruit zoals bessen, plakjes banaan, stukjes appel, enzovoort
- Optioneel: gehakte noten of zaden zoals walnoten, amandelen, zonnebloempitten, enzovoort
- Optioneel: een snufje kaneel of honing voor extra smaak
Deze ingrediënten worden gemengd tot een romig geheel.
Budwig-protocol
Dr. Johanna Budwig ontwikkelde dit ontbijtrecept als onderdeel van haar Budwig-protocol. Ze geloofde dat de combinatie van kwark (rijk aan eiwitten en calcium) en lijnzaadolie (rijk aan omega-3 vetzuren) een zogenoemd synergetisch effect had op het lichaam. Ze zei zelfs dat het helpt bij kanker. Maar op de site van het Nationaal fonds tegen kanker staat dat daar geen enkel bewijs voor is.
Op de site van Het Voedingscentrum zeggen ze helemaal niks over het Budwigpapje!
Het Budwigpapje wordt vaak geassocieerd met gezondheidsvoordelen. Denk aan een betere spijsvertering, ondersteuning van je immuunsysteem en als bron van essentiële voedingsstoffen. Het wordt vaak gezien als een voedzaam ontbijt. Vooral in alternatieve en natuurlijke gezondheidsgemeenschappen.
Eet ‘s ochtends als een bedelaar, ‘s middags als een koning en ‘s avonds als een keizer
Als kind las ik in een kinderboek het advies:
‘s Ochtends moet je eten als een keizer, ‘s middags als een koning, en ‘s avonds als een bedelaar.
Dat advies ben ik nooit vergeten. Maar helaas eet ik juist ‘s óchtends als een bedelaar, tussen de middag als een koning, en ‘s avonds als een keizer. Alleen de koning doe ik goed!
Eten als een koning tussen de middag
Toen ik nog een jong basisschoolmeisje was, aten we tussen de middag altijd warm, en ‘s avonds brood. Dat was dus al een stukje gezonder. In 2010 hebben we drie weken tussen de middag warm gegeten op woensdag. Mijn oudste dochter Maartje (15) had al vrij van school, en de andere vier kwamen rond 12.30 thuis.
Maar normaliter is de grootste maaltijd aan het eind van de dag.
Ik troost me met de gedachte dat we wel relatief vroeg warm eten, namelijk om vijf uur.
Huisvlijt bezoekers over broodbeleg sandwichspread
- Ik heb eens 1 keer zo’n potje sandwichspread gekocht. dat was dus 1 keer teveel. wat een vreselijk zure zooi was dat. een slok zoetzuur van de zilveruitjes is lekkerder dan dat. vind ik trouwens van de meeste maaltijdsalades ook. (Ineke)
- Hahaha! Wat een leuk onderwerp! Eens in de zoveel jaar koop ik een potje ‘origineel’ puur vanwege de nostalgie…… In mijn jeugd logeerde mijn 4 jaar oudere nicht ‘s zomers bij ons thuis en dan wilde ze altijd zooooo graag ‘spulletje’, want dat kreeg ze thuis niet. Enne…… ‘spulletje’ is dus sandwichspread! (Francisca R.)
- Ik heb het nog nooit gekocht, geen enkel merk, want ik heb het vroeger ooit 1x gegeten en ik vond het zooo vies, vreselijk. Ik hou van ei, ik hou van allerhande (brood/toast)salades, maar dit vind ik vreselijk. Tenminste, toen. Nooit de neiging gehad om het weer te proberen :-) (Aline)
- Ik hou er zo nu en dan ook wel van, maar een hele pot is mij teveel om in huis te nemen. Jammer dat het alleen in de grote (ja.. zelfs de kleine is nog te groot) verpakkingen hebben. Maar áls ik het dan neem, dan de klassieke op een bruine boterham of de komkommer op een volkoren cracker. Mjammie… dat is me eigenlijk lang geleden… ;o) (Mama Monique)
- Als wij sandwichspread kopen, dan ook altijd het huismerk. Dat komt er over het algemeen op neer dat het Jumbo huismerk is. Die vind ik wel lekker. (Ioon)
- Hier vinden ze alle soorten sandwichspread op overgeefsel (KOTS dus) lijken. Nou kan ik het dus nooit meer eten zonder hier aan te denken (en jullie nu wrsl ook niet meer)…. (Roelien)
- Haha, dat gezichtje van haar spreekt boekdelen. Hier geen frisse broodspread, ik vind het ook stinken :-) (Fluitenkruid)
- Hoi, nou ik moet zeggen , het is al jaren geleden dat ik voor het laatst sandwich spread heb gekocht en gegeten. Ze lusten het hier geen van allen. Ik ben de enige die het eet. Jaren geleden had je een tonijnspread. Ik weet niet of die er nu nog is, maar die vond ik wel lekker. Een hele fijne dag !! (Monique Elisabeth)
- Bij ons mogen de kinderen eten nooit vies vinden, hooguit niet lekker. Poep is vies maar wat ik op tafel zet niet!:-)) (Liesbeth)
- Ik heb deze net meegenomen! Zelf eet ik het niet, maar ben benieuwd wat de rest ervan vindt! (Ik eet het sowieso niet, dus maakt niet uit of het huismerk is of niet) (Lekker leven met minder)
- Heeeeeeeeeeerlijk juist! Maar alleen de echte.. ;) Normaal ben ik ook van de huismerken, maar Nutella en Sandwichspread smaken origineel toch gewoon beter Ik ben niet zo’n fan van zoet-op-brood, maar probeer ook zo weinig mogelijk zuivel en vlees te eten, dus sandwichspread vind ik een geweldig alternatief! (Linda)
- Nou, die gaat er hier wel door hoor! Meer dan een grote pot per week, maar dan wel uit de koelkast. Ik ben er blij mee, want het is hartig beleg. Inderdaad vinden wij die van de C1000 ook niet lekker (en dat is raar want over het huismerk van de C1000 ben ik over het algemeen beter te spreken dan over dat van de AH). Hij staat dus standaard op ons lijstje bij Albert.nl. (Karien)
- Ik gebruik sandwich spread van Heinz – komkommer. Nooit puur maar altijd als dun laagje op de kaas. (Aritha)
- Sorry, maar deze chemische rommel eet ik echt niet. Ik weet het, smaken verschillen, maar lees het etiket eens ….Groet, Joke
- Nooit! Het ziet er niet uit…. Maar dat is heel persoonlijk. Je ziet mij ook geen huzarensalade eten of al die andere bakjes met ‘prut’ die je op toastjes kunt doen. (tineke)
- Af en toe koop ik een pot en die gaat met smaak op, huismerk van Deen wordt hier net zo lekker weggesmikkeld als de echte.Zelf ben ik er niet gek op, maar ik snap wel dat het frisse, licht zurige aspect, op warme dagen wel lekker is als lunch. (Sillie)
- Ik vind het sowieso niet lekker. (Huize Steen)
- Heel af en toe kopen wij sandwichspread. Alleen Dochter en ik smeren het op brood. Volgen smij koop ik dan altijd wel de originele…. Ik weet het geeneens, want het is alweer een tijdje geleden! (Zonnig en zuinig)
- Nou ik vind het ook absoluut niet lekker hoor. Dit broodbeleg schijnt wel goed te zijn voor de lijn?! (Yentl)
Leestips
Begin de dag met een lekker wentelteefje! En weet jij hoeveel calorieën een ontbijt moet bevatten?
Voldoe jij aan het bedelaar-, koning-, keizerprincipe?
Wat is jouw volgorde?
En hoe laat eet je warm?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Ja hier ook de verkeerde volgorde en wij eten meestal om 6 uur warm
Ik ontbijt niet, lunch met 2 broodjes en we eten s’avonds lekker warm. Afhankelijk van sportende kinderen is ons avondeten tussen 1630 en 1800.
Hier ook zoals jij, 1 boterham s’morgens – 2 bij de lunche en diner warm rond 17.30/18.00
Als ik in de avond zou eten als een bedelaar dan rammeld heel de avond mijn maag als een varkertje :-D
Ik ben een echte ontbijtster, compleet met ei, vruchtensap, thee en geroosterd brood of broodjes uit de oven met wat halvarine ( dus zonder beleg, zo vind in s’ochtends brood het lekkerst ), s’middags eet ik meestal 3 boterhammen met heel veel magere melk en s’avonds eet ik maar 1 bord, want ik heb zelden trek in de avonduren. Ik eet het liefst na 18.00 uur, maar soms moet het om 17.00 uur en dan lust ik maar heel weinig.
Volgens mij mag het tussen de middag ook wel een broodje minder, want mijn nieuwe weegschaal zegt dat ik enorm gegroeid ben….maar ik gooi het op de overgang en fitness ( spiermassa en geen vetmassa ), maar ik hou me natuurlijk voor de gek (-;
‘s Morgens kom ik niet verder dan 1 boterham. ‘s Middags 3 en ‘s avonds een bord warm eten rond 6 uur. Probeer ‘s avonds wel met mate te eten want anders staat het me al snel tegen. Maar ‘s ochtends een bord gebakken eieren met spek, daar hoef je echt niet mee aan te komen! Wel toen we ooit een fietsvakantie hielden in Engeland, dan kun je die energie prima gebruiken en gek genoeg smaakte het toen ook uitstekend!
Bij mij is het ook andersom: bij het ontbijt eet ik vrij weinig (en snel), lunch wat meer, en bij het avondeten het meest. Avondeten (warm dus) meestal tussen 19.00 en 20.00 uur.
hhahaha hier ook de heerlijk omgekeerde volgorde maar je wil toch niet om 23 uur met een rammelende maag zitten hihhhi dan denk ik dat de griek op de hoek het druk krijgt met mij!
eet smakenlijk en het liefst savonds om 5 uur. zo hoort het toch????
fijn weekend
Yolanda
OOOOH, jij hebt vast hetzelfde kinderkookboek dat ik ook nog steeds heb…een rode met kokende kinderen voorop! In de mijne staan nog door mijzelf bijgeschreven recepten (met heel veel fantasie en een heel slecht handschrift geschreven). Er stond ook een hoofdstukje in “als moeder ziek is” …door dat boek is mijn kookboekenliefhebberij begonnen.
Is dit principe al niet meer up to date? We eten wel op vrij strikte tijden. ‘s Morgens eet ik een budwigpapje; de helft van wat geschreven staat, tussen de middag brood en het beleg wat ik op dat moment het lekkerst vind. Dus vaak een eitje, tomaat/komkommer, jam uit eigen keuken en kaas. Om 18.00 uur warm eten. Voor ons twee; minimaal 400 gram groente, 200/250 gram aardappelen en een stukje vlees. We hebben per week twee vleesloze dagen. En ook wel een dagje rijst. Ipv. aardappel eten we ook wel peulvruchten. Maar ik ben een van Gogh (aardappeleter) maar zoals je ziet wel minimaal.
En minimaal twee stuks fruit per dag. Melk drinken we NOOIT, dat is voor kalfjes. De mens is het enigste zoogdier dat melk drinkt van een ander zoogdier en op volwassen leeftijd. We zijn AOWers, ik heb veel prednison moeten nemen, maar we hebben geen botontkalking en zijn ook niet gekrompen.
En als je per dag niet teveel vet en/of calorieën binnen krijgt dan is het toch goed?
Hartelijke groet en tot laters
Gerrie
Volgens mij maakt het niet uit wat je wanneer eet. Je hebt toch een x aantal calorieen als inname en een x aantal die je verbrand. Voor een auto maakt het tenslotte ook niet uit wanneer je tankt. Als je maar gezond eet maakt het denk niet uit wanneer je dat doet…
ik ontbijt altijd rond 8u en al meer dan 50 jaar hetzelfde
boterham met banaan en koffie, mmmmm
Een @->- voor U.
En prak je banaan of doe je die in plakjes op de boterham?
Alles waar je teveel van eet is ook ongezond. Daar hou ik me aan vast. Eten moet wel lekker zijn.
Love As always
Dimario
Ik denk bedelaar, bedelaar, keizer.
Net als ik dus ‘s avonds het lekkerste : )
Ik ontbijt met kwark met muesli en een banaan. En met broodbeleg heb ik hetzelfde probleem als jij. Kaas vind ik heerlijk, maar 30+ vind ik dan weer weinig smaak aan zitten. En ik eet ook graag hagelslag of leverworst, maar ja, dat is dan allemaal weer niet gezond…
Nee, dat zul je inderdaad altijd zien…
‘k Eet dus altijd ‘keizer’lijk…!
Lie(f)s.
Ik eet steeds enkele boterhammen met jam als ontbijt en voel me daar goed bij.
Mijn eetpatroon is overwegend gezond, maar mijn ontbijt meestal niet. Twee volkoren crackers met pure chocopasta. Haha!
De volkoren crackers zijn in ieder geval wel gezond : )
Al járen eet ik iedere ochtend warme havermoutpap, zelfs in een hittegolf. Alleen als we op vakantie zijn eet ik iets anders.
Ik gun mezelf eigenlijk geen tijd om te ontbijten. Een krentenbol of peperkoek in de trein. Niet goed eigenlijk. Ik eet graag rond een uur of vijf warm. Als ik naar kantoor moet, is dat meestal veel later.
Moet je dan bij thuiskomst nog helemaal koken Nicky? Of heb je dan alles al voorbereid eerder?