Hoe vier jij Koningsdag?

koningsdag

Koningsdag 2023 valt op donderdag.

Toen de kinderen nog klein waren, gingen we met het hele gezin naar de vrijmarkt in de stad op Koninginnedag.

Dan kregen de kinderen wat geld, en daarvan mochten ze dan iets kopen. En daarna aten we een ijsje bij de Italiaan. Of bij slecht weer gingen we naar de Hema. Ik vond dat een superleuke gezinstraditie.

En eenmaal thuis aten we dan oranje tompoucen!

‘Das war einmal….’

Maar nu de kinderen ouder zijn, vinden ze de vrijmarkt niet meer zo leuk. Ze zijn de spulletjes die worden aangeboden ontgroeid. En zelf vind ik het daardoor ook minder leuk moet ik bekennen. Bovendien vind ik de drukte ook heel vervelend. Vroeger werd dit gecompenseerd door het plezier van de kinderen, maar nu dat verdwenen is blijft vooral de tegenzin tegen het gedoe.

Dat roept echter de vraag op: ‘Wat doen we nu met Koningsdag?’

Gaan we toch naar de vrijmarkt? Blijven we gewoon lekker rustig thuis? Wat doen we?

Hieronder een overzicht van koninginnedag en koningsdag sinds 2010!

Koninginnedag 2011

koningsdag

Ik vind rituelen en gewoontes belangrijk in een gezin. En dus eten we elke laatste zondag van de maand patat, kijken we op vrijdagavond met het hele gezin Buffy the Vampire Slayer met een bak chips, en wandelen we op Koninginnedag naar de stad voor de vrijmarkt.

Vrijmarkt op Koninginnedag

Dit jaar had ik eigenlijk niet zo’n zin, omdat ik opzag tegen de drukte, maar we waren er al om tien voor negen, en toen viel het nog wel mee. En prompt vonden we voor mijn dochter een standaard voor haar keyboard voor 7,50. Dat was echt een fijne vondst, want op Marktplaats was de goedkoopste 20 euro. De stemming zat er toen meteen goed in!

Koninginnedag koopjes

Mijn zoon Ot (10) kocht 7 Donald Duck pockets voor 3,50 en zit daar nu lekker in te lezen. Piet (7) kocht een plastic zwaard van 25 cent, en Teuntje (12) kocht een Suske en Wiske boek van 1 euro.

Iedereen was erg blij met de aankopen, en inmiddels hebben we de rust van thuis weer opgezocht!

Míjn Koninginnedag als kind

Terwijl we naar de stad wandelden, had ik het er met mijn man over dat ik als kind het hele Vrijmarkt principe niet kende. Wij woonden in het buitengebied, en op Koninginnedag gingen we naar ‘Zaal Nijhof’ in het dichtstbijzijnde gehucht, en dan draaide De Meester een film voor ons van de Chivvy kids. De Chivvy kids beleefden allerlei doldwaze avonturen, en ik vond het geweldig. We kregen zelfs een glas lauwe ranja. De rest van de Koninginnedag was een soort saaie zondag.

Mijn Koninginnedagen als kind waren dus heel anders dan die van mijn kinderen!

Koninginnedag 2010

Koninginnedagkoopjes

Het is inmiddels traditie in ons gezin om op Koninginnedag de kindervrijmarkt in de stad te bezoeken, met als afsluiting een ijsje bij de Italiaanse ijssalon. Maar dit jaar morden Jan (13), Ot (9) en ik dat we geen zin hadden. Het afgelopen jaar was het ontzettend druk, de prijzen hoog, en de aangeboden waar zooi.

Maar tradities moet je in ere houden, zeker gezinstradities, en dus gingen we toch. En dit keer was het weer ouderwets leuk, ondanks het winderige weer en een dreigende regenbui. Zelf vond ik een prachtige suikerpot/soepterrine, die ik denk te gaan benutten voor snoep.

Piet (6) scoorde skeelers voor 7,50 en een robot. Teuntje (10) kocht een fraai masker, dat ze meteen maar ophield.

koningsdag

Jan en Ot schaften een Donald Duck tijdschrift aan, en Maartje (13) een spannend meisjesboek. En net toen we naar de fietsen liepen vond Ot nog een doos met Wii accessoires voor 7,50 en sprong een gat in de lucht.

koningsdag

De enige die niks naar zijn gading vond was Floris.
Maar die ging met ons naar huis.

Koninginnedag 2012

koningsdag 2012

Ons plan was om deze Koninginnedag een relatief kleine vrijmarkt in een naburig dorpje te bezoeken, om zo de drukte van een grotere stad te vermijden.

Maar wat blijkt? Vrijmarkten zijn per definitie een oefening in koppen lopen. Na tweeënveertig jaar zou je toch denken dat ik mezelf kende, en weten dat de aanblik van een heleboel mensen die langzaam voorwaarts schuifelen, mij met ontzetting vervult?!

Bovendien heb ik inmiddels zoveel consuminderblogs gelezen, dat ik op mijn hoede ben voor de aanschaf van nog meer spullen, die weliswaar leuk zijn maar niet noodzakelijk. Toen de kinderen nog klein waren vonden we op Koninginnedag vaak goedkope fietsjes, en ooit zelfs een heuse kindertraktor. Ook voor fietstoeltjes kun je op zo’n vrijmarkt goed terecht. Maar het lijkt wel of naarmate de kinderen ouder worden, het minder leuk wordt.

Het leukste stuk van de ochtend vond ik dan ook toen we weer thuis waren, en gezellig samen koffie dronken met een in stukjes gesneden mergpijp.

Voortaan geen vrijmarkt op Koninginnedag meer voor mij.

Koninginnedag 2013

Koninginnedag 2013

Als ik ergens een boel mensen bij elkaar zie, dan is mijn instinctieve reactie er met een grote boog om heen te lopen. Dat is op Koninginnedag niet handig, want dan mis je juist alle leuke kraampjes. Die herken je namelijk aan de drukte…

Ondanks mijn natuurlijke drang drukte te vermijden heb ik toch 7 leuke ontbijtbordjes gevonden. En die hadden we ook wel nodig, want we moesten regelmatig van een schoteltje onze boterham eten, omdat alles nog vies was.

Vondsten op de vrijmarkt van Koninginnedag 2013

Mijn veertienjarige dochter vond een prachtige hardcover editie van een Engelstalige Harry Potter, mijn oudste (16) en jongste zoon (9) kochten gebroederlijk voor 30 euro een Nintendo, en mijn oudste dochter (18) vond het boek Gone van Michael Grant. Mijn middelste zoon kocht niets, want die is net jarig geweest, en had een koopverbod.

IJsje eten

Om 10 uur aten we met z’n alleen een ijsje bij een Italiaanse ijssalon, waar ik op de televisie de abdicatie nog kon zien ook. En toen gingen we weer naar huis: man en kinderen met de auto, en ik maakte van de gelegenheid gebruik om 9 kilometer naar huis te rennen. Onderweg luisterde ik naar Radio Gelderland, waar ze vertelden dat dit voorlopig de laatste Koninginnedag is! Toen drong het eigenlijk pas echt tot me door: vanaf nu hebben we een koning.

Laatste Koninginnedag

Hoe zou Koninginnedag/Koningsdag er volgend jaar uitzien? Het is in ieder geval al op een nieuwe datum! En zou de vrijmarkt blijven?

Koninginnedag 2017

Koninginnedag 2017

Om Koninginnedag te vieren gingen we vanochtend met het gezin ontbijten bij de Hema. We parkeerden een eindje verderop, en wandelden met z’n alleen via de vrijmarkt naar de Hema.

En ik ontdekte iets van mezelf, dat ik eigenlijk al wel wist:

Ik heb ééécht een hekel aan drukte!

Neem mij niet mee naar festivals of pretparken

Eerlijk gezegd kon ik maar één ding denken:

‘Ik wil weg van al deze mensen bij elkaar.’

Gelukkig was het bij de Hema wel rustig. En eenmaal thuis aten we in alle rust oranje tompoucen in de keuken : )

Maar het is een goede ‘reminder’ voor mij en het hele gezin, dat je mij dus echt niet moet meenemen naar festivals of pretparken! Want ik word daar dus echt helemaal niet goed van.

Koningsdag 2018 vind je hier.

Koningsdag 2019

Koningsdag 2019Het is vandaag Koningsdag 2019!

Toen onze kinderen nog klein waren gingen we op Koningsdag met het hele gezin naar de vrijmarkt. De kinderen kregen dan wat geld van ons dat ze daar mochten uitgeven. En als ouders deden we soms leuke vondsten wat betreft Duplo en Knex voor de kinderen.

Maar de kinderen zijn inmiddels ouder, en de spullen die verkocht worden op vrijmarkten op Koningsdag spreken niet meer zo aan. Tel daarbij op dat het vaak erg druk is, en we blijven dit jaar lekker thuis. Maar we hebben wel oranje tompoucen in huis ter ere van Koningsdag.

Ik heb wel te doen met de mensen die waarschijnlijk zitten te kleumen op de vrijmarkt op Koningsdag, want het weer is niet bepaald prettig vandaag. Op de site van RTL Nieuws las ik dat koning Willem-Alexander ‘al jaren pech’ heeft met het weer op zijn verjaardag.

Het artikel is zelfs getiteld: Koninginnedag inruilen voor Koningsdag was geen goede keuze.

N.B. In 2020 werd Koningsdag vanwege corona Woningsdag genoemd.

Koningsdag vieren

Dit schreven Huisvlijt bezoekers door de jaren over Koningsdag en Koninginnedag.

 • Oh, wij deden net als jullie altijd een rondje over de vrijmarkt hier in het dorp waar voornamelijk kinderspullen te koop staan. Daarna een oranje tompoes, gewoon in onze tuin :-) en de rest van de avond zat ik op de zaak. (Sillie)
 • Ik kan me niet voorstellen dat er aan de invulling van Kkoningsdag heel veel veranderd wordt. Het blijft een volksfeest en daar hoort bijvoorbeeld de vrijmarkt echt bij. Wij hebben een klein uurtje over de vrijmarkt hier in de buurt gehobbeld, toen begon onze kleuter ze zeuren om een ijsje, te dreinen om een ijsje. Ze heeft een puzzel voor 50 cent gekocht. uit haar spaarpotje. En onze peuter heeft een klein plastic taartje waar ze op school altijd zo leuk mee speelt in de huishoek van de klas van haar grote zus. :) Verder op de bank gehangen, niet veel bijzonders. Vonden het vooral steenkoud buiten! Om 10 uur met mijn zus en haar gezin naar het zingen op de markt. Bij thuiskomst is er een oranje tompouce. Kijken naar de koninklijke familie, met elkaar eten en ‘s middags gaat ieder gezin weer zijn weegs. Wat fijn dat het een zonnige en vrijwel droge dag was. Ik hou van koningsdag!! (Dee)
 • Ik vind Koningsdag vreselijk. Hier in het centrum kun je amper lópen. Wat heb je daar in vredesnaam aan?! Voorheen deden wij dit altijd. Vandaag hebben mijn lief en ik gewandeld met ons hondje. Onze meiden gingen hun eigen weg met vriendinnen. Vanavond gaan wij ‘uit’ maar dan in eigen huis! (Cynthia)
 • Ik hou niet van mensenmassa’s en ook niet van oude meuk ; ) Dus ik ben thuis gebleven, en heb heerlijk gewandeld in het park terwijl de twee anderen die dat wél leuk vinden naar de vrijmarkt op Koningsdag gingen. Iedereen blij! (Anke)
 • Ik heb helemaal niets met het koningshuis, dus doe ook niets met met Koningsdag. Dat gezegd hebbende zat ik vanmiddag te zappen en zag het programma: Met andere ogen. Dat ging over Laurentien en heb ik zitten kijken. Had eerst wel een beetje een negatief beeld van haar, maar ben om. Dit lid van de Oranje familie vind ik een interessante boeiende vrouw. (Johmar)
 • Niet. Koninginnedag was de dag van mijn vader. Zijn verjaardag. Dus meestal brachten we die dag met de familie door. Samen naar het kneuterige defilé kijken. Of naar het bezoek aan. Koningsdag zit niet in mijn systeem en of het daar ooit in komt. I don’t know. Misschien later, als ik groot ben. (Rianne)
 • Wij houden van de rommelmarkt :) De kinderen allemaal 2 euro en hebben mooie schatten gekocht. Zelf ook goed geslaagd met een mooi vergiet. Betekent dan wel dat een ander item uit de keuken moet verdwijnen. Na de rommelmarkt naar het feest op het dorpsplein in eigen dorp. Hier is van alles voor de kinderen te doen en allemaal gratis. En we zijn bijna niet nat geregend ondanks 5 uur buiten zijn (1x even geschuild voor een hele harde bui) (Mama Tinus)
 • Vroeger had je ook veel meer buurtfeesten, hele straten vierden samen Koninginnedag, nu is dat veel minder. Gezien het weer, kom ik de deur niet uit, en ga maar snert koken. Er was het defilé langs Soestdijk, met geschenken van de provincies en overzeese gebiedsdelen voor Juliana. En ook padvinders en zo. Het duurde altijd erg lang, de kleine prinsjes verveelden zich zichtbaar, de Koningin en prinsessen droegen doorzichtige paraplu’s zodat ze bij regen zichtbaar waren voor het volk.
  Verder was er nooit iets te doen, maar tv kijken was in die tijd bijzonderder dan nu. (Edward)
 • Ik herinner me Koninginnedag 1961. Ik was 12 jaar. Ik kreeg een mooie oranje strik in mijn (korte) haar. Eerst mijn moeder helpen de was van 10 personen te doen en ging toen met school naar het centrum om daar het Wilhelmus te zingen. Als dank kregen we een glaasje ranja en mochten toen weer naar huis gaan. Je ziet het, het was een koninginnedag om nooit te vergeten, Gr. Cisca, Servië
 • Mijn kinderen zijn nu 18+ en gaan zelf op pad op Koningsdag. Toen ik een kind was, vond ik de kermis het hoogtepunt op Koninginnedag. Die kermis stond er dan een week en ik probeerde elke dag wel even te gaan, met of zonder vriendinnen. Ik at altijd een suikerspin, al werd ik er misselijk van. Ook kocht ik een kaneelstok, noga en een wijnbal. Daarna was ik meestal ziek. Gek hè? (mevrouw Jee)
 • Bij ons in het dorp kreeg je vroeger op school een stempelkaart en maakte je een oranje hoed en ging je allemaal op het dorpsplein spelletjes doen bij de grote feesttent. Ook was er elk jaar een vijfkamp. De ochtend begon trouwens bij de sluis waar de muziekvereniging speelde en de burgemeester de bevolking toesprak. Nu wonen wij in een stad en voor ons kind is de belevenis heel anders. Op school wordt er eigenlijk niets aan Koninginnedag gedaan of gemaakt. Maar wij maken er onze eigen traditie van. Op de avond voor Koninginnedag gaan wij vast over de vrijmarkt en kijken wij ‘s avonds naar het grote vuurwerk dat elk jaar af wordt gestoken. De volgende ochtend kijken wij om 10 uur naar de koningin op tv en eten wij een oranje gebakje of iets wat er op lijkt ;) Daarna op de fiets naar het stadspark voor de kindervrijmarkt en als afsluiter een ijsje eten en weer naar huis. Dit jaar heeft onze zoon 2 gezelschapsspellen gescoord, een spelletje voor op de pc en een stoere legerpet ;) Leuk dat je kinderen ook zo blij zijn met hun aankopen. Hier ook de hele middag al spelletjespret. Groetjes Isabelle
 • Bij ons werd niks aan Koninginnedag gedaan thuis. Tenminste kan me niet herinneren. Je zag in de verte de vlag wapperen en dan dacht je o ja de koningin is jarig en dat was het. Zelf vind ik het niks die vrijmarkt, ja voor kinderen is het leuk. Wij zoeken altijd de rommelmarkten uit voor een goed doel, daar vind je echt het betere spul. (Johanna)
 • Ik deed als kind spelletjes op het plein in het dorp samen met alle schoolkinderen. Ik droeg altijd iets van oranje strikjes in mijn vlechten. Groet Thea
 • Koninginnedag van mijn jeugd… Je zet me aan het denken maar ik kan me met de beste wil van de wereld gewoon niet herinneren dat wij ooit Koninginnedag vierde.
  Het viel in vakantie periode dus ik denk zelf dat we dan rond die periode op de camping waren of zo.. geen idee! (Eurootje)
 • Wij bouwen er een feestje van, Uk en ik…nu moet ik daar wel bij zeggen, dat wij wel vaker feestjes organiseren… Vaak zonder directe aanleiding, maar gewoon, omdat we er zin in hebben ; ) (Diana)
 • Ik heb heerlijk gekookt en in de tuin gezeten, lekker geluncht met mijn grote kind en haar vriend, gehaakt en af en toe een 9 jarige wat te drinken gegeven als hij weer eens binnen kwam waaien! (Mevrouw Williams)
 • Wij hebben lekker geklust. In het zonnetje, korte broeken aan, lekker bruin worden én nuttig bezig zijn. Dat was overigens niet geheel gratis, maar onder dingen als schuurpapier e.d. kun je niet echt uit als je aan het schuren bent ;-) (Lekker leven met minder)
 • Wij zijn net terug van de rommelmarkt op Koningsdag, speciaal voor kinderen in het park in de stad. Voor het eerst dit jaar heeft onze zoon zelf verkocht op een kleed en 54.25 verdiend. Nou ja, 49.25 want hij heeft 5 euro uitgeven aan grabbeltonnen en blikgooien ; ) En nu zitten wij heerlijk in de achtertuin met een glas koud drinken bij te komen. Fijne dag nog! Groetjes Isabelle
 • Altijd gaan we dan naar meerdere rommelmarkten op Koningsdag, maar 1 steekt de kroon. Daar is het altijd gezellig, helaas was het terrein leeg vandaag. We konden ook geen aankondiging vinden. (Joanna)

Is Koningsdag een vrije dag?

Koningsdag is is inderdaad een officiële feestdag in Nederland. Toeristen kennen deze dag als King’s Day.

koningsdag
Erikt, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Wanneer wordt Koningsdag gevierd?

Koningsdag wordt gevierd op de verjaardag van koning Willem Alexander. Hij is jarig op 27 april, dus dat is Koningsdag. Tenzij Koningsdag op een zondag valt! Dan wordt het een dag eerder gevierd.

Koningsdag vieren samenvattend

Op Koningsdag zijn er in het hele land feestelijke activiteiten georganiseerd. Kenmerkend voor Koningsdag zijn:

 1. Oranje kleding
 2. Oranje tompoucen of ander oranje gebak
 3. De vrijmarkt waarop kinderen hun spulletjes verkopen
 4. Kinderen die muziek maken op straat en zo geld verdienen
 5. Drukte in de straten
 6. De koning bezoekt een stad. In 2023 gaat de koning voor Koningsdag naar Rotterdam
 7. Veel mensen schminken de Nederlandse vlag op hun wangen. Daarvoor zijn schminck sticks te koop. Bij de Action kosten ze maar 89 cent.schminkstift Nederlandse vlag

Leestips

Hoe vier jij Koningsdag? Wat zijn jouw tradities? En is dit in de loop der jaren ook veranderd?

Similar Posts

42 Comments

 1. Vroeger toen ik nog geen kinderen had ging ik vaak naar Amsterdam. Sinds ik kinderen heb, blijf ik altijd in onze stad en ga ik naar de rommelmarkt. Dit jaar wordt een super leuke Koningsdag, omdat ik dit jaar meegeholpen heb met de organisatie van alle activiteiten in onze stad. Ik kijk er erg naar uit, jammer dat het maar één dag is. Na Koningsdag val ik denk ik in een gat haha…..

 2. Toen ik op school zat vroeger, en daarna ook in mijn studententijd woonde ik in Amsterdam en zocht ik met vrienden juist de drukte erg op. Dingetjes kopen, muziek luisteren, feesten. Op een gegeven moment was ik dat ontgroeid. Vond er niets meer aan. Maar toen werden mijn kids wat groter en wilden ze zelf verkopen tijdens de vrijmarkt. Dat hebben we een aantal jaren gedaan. De opbrengst werd in 3en gesplitst en ze mochten het uitgeven aan wat ze ook maar wilden (betekende meestal bezoeken speelgoedwinkel). Maar dit jaar willen ze niet verkopen en ik ben er eerlijk gezegd niet rouwig om. Ik ga met de kleinste een beetje wandelen en daarna aan de oranje Tom Pouce thuis ;)

 3. Wij blijven gewoon in onze stad. Meestal lopen wij dan over de kleedjesmarkt, die de oranjevereniging als één van de vele activiteiten organiseert. Sinds een jaar of twee wil onze zoon ook steevast op de kleedjesmarkt staan. Of dat dit jaar ook gaat gebeuren, vanwege het slechte voorspelde weer, bekijken wij morgen.

  1. Het is inderdaad niet zo’n lekker weer om op een kleedje te staan of te zitten. Maar in ieder geval weet je van te voren dat het koud wordt, en kun je je er op kleden.

 4. Helemaal lekker niks.
  Nou ja, filmpje kijken op de bank of zo. Wasje draaien, hondje uitlaten, maar ik heb helemaal niks met k-dag. het is zo ontdaan van alles wat leuk is. Nope. Het wás al niks, maar nu is het 3x niks. Hoera! Tijd voor iets anders! Laat die meid later maar lekker dierenarts of stewardess worden :)

 5. Met de weersvoorspellingen denk ik niet dat we iets gaan doen op Koningsdag. Het is ook niet mijn favoriete feestdag, dus thuis blijven vind ik een hele mooie optie. :)

 6. Als het regent blijf ik binnen en dit vind ik heel triest voor alle horeca-ondernemers en kinderen want het is en blijft een super leuke feestdag maar dan wel met wat zon ajb.

 7. Vroeger gingen we met de kinderen de versierde fietsjes optocht mee lopenb, daarna aan de zeskamp mee doen, over de vrijmarkt slenteren, en inderdaad gezamelijk wat lekkers eten en drinken. Nu gaat ieder zo zijn eigen weg, jongste wil nog wat spullen verkopen en zit al heel vroeg in de stad. Ik ga denk ik lekker naar de tv kijken om te zien hoe Koningsdag gevierd word. en verder zie ik nog wel

 8. Ik ga werken op Koningsdag. Ik vind er niet veel aan, namelijk. Vorig jaar hebben we spulletjes verkocht op de rommelmarkt, maar dit jaar doen we dat ook niet.

   1. Ja, officieel is het ook een vrije dag, vandaar dat er een toeslag is voor werken op zulke dagen. Sander heeft wel vrij, zijn afdeling is dicht. Maar de Klantenservice gaat eigenlijk altijd door, behalve op eerste paasdag, eerste pinksterdag en eerste kerstdag, uit mijn hoofd gezegd.

 9. Als ik hier de deur uitloop, stap ik meteen de vrijmarkt op.. Een aantal jaar terug deed ik dat al om 08.00 ‘s ochtends en kon ik echt leuke spullen vinden voor thuis
  of peutergroepje.. De afgelopen jaren ga ik er wat later naartoe omdat we ook niet zoveel meer vinden. De little petshop en diddl dingen zijn ze hier ook wel ontgroeid. De afgelopen jaren hebben de 2 oudste ook op een kleedje gezeten, maar dit jaar gelukkig niet. Geen spullen om te verkopen en slechte weersvoorspelling houdt ons lekker langer in bed denk ik..
  Voorgaande jaren was het ook een mooie dag om op het balkon aan de slag te gaan.
  Maar nu hebben we een verjaardag, en gaan we weer proberen te denken aan de lampionnenoptocht (nooit lampionnen in huis) en het vuurwerk als afsluiting. Maar ook dat kunnen we eigenlijk vanuit het raam bekijken.

  En eigenlijk, maar daar wil ik niet aan toegeven vind ik het een soort angstig om naar de tv te kijken, bang dat er iets gebeurd en wij dat zien gebeuren.
  Maar goed, de tv zal vast wel aangaan die dag ;)

  1. Precies wat je zegt Tineke: de kinderen ontgroeiend op een gegeven moment de duplo, lego, didll en little petshop spullen. Dat maakt de vrijmarkt toch minder interessant.

   Wat je zegt over een gevoel van angst; daar had ik nog niet bij stilgestaan, maar nu je het zo zegt kan ik me er wel wat bij voorstellen.

 10. Ik vind het een heel gezellige dag, een bepaalde sfeer, echt Nederlands. Wij gaan de laatste jaren ‘s morgens bijtijds even over de rommelmarkt en dan een terrasje pakken als het weer het toelaat. Oranjetompoucen halen bij de Hema en even bij mijn oude moeder langs die dan tv zit te kijken. Maar tradities kunnen zomaar veranderen..

 11. Eerst ging ik bijna altijd richting Eindhoven, onwijs gezellig was dat, maar zooo druk! De laatste Koninginnedag heb ik in Breda gevierd en de laatste jaren loop ik even over de markt, pak ik een terrasje en vind ik het wel best haha. Liefs.x

 12. Het plan was eerst om zelf op de markt te gaan staan. Hier in de buurt wordt een kleinschalige vrijmarkt gehouden. Maar met de voorspellingen voor het weer…..als het zo vreselijk koud is dan lokt dat absoluut niet. Daar komt bij dat de school afgelopen vrijdag ook al een kleedjesmarkt georganiseerd heeft. Standgeld was voor het goede doel. Daar heb ik de meeste spullen wel verkocht en dat duurde maar drie kwartier ;-)
  Wat we uiteindelijk gaan doen weet ik nog niet. We hebben het er over gehad om een dagje naar Duitsland te gaan, maar nu voelt dat opeens wel een beetje fout op Koningsdag….
  Willen al je gezinsleden nog wel iets samen doen? Misschien naar een burcht/kasteel/landgoed oid?

  1. Toen wij nog in Arnhem woonden gingen we ook een keer naar Duitsland op Koninginnedag. Dat vond ik toch achteraf ook wel een beetje apart eigenlijk.

   De meeste gezinsleden willen gewoon lekker thuis blijven. Die hebben allemaal hard gewerkt, en genieten het meest van gewoon hun eigen gang kunnen gaan.

 13. Ik ben gek op vrijmarkten. Tegenwoordig probeer ik de markten te zoeken met van/door/voor kinderen. Maar met de weersvoorspellingen hoop ik dat er wel wat is te doen dit jaar. Want het ziet er niet rooskleurig uit.

  In Arnhem zijn overigens ook genoeg leuke activiteiten. Maar natuurlijk allemaal buiten. Dus door het weer twijfel ik. Ik ga zo maar eens op internet kijken wat er nou precies te doen is in de buurt.

 14. Wat heeft een vrijmarkt met Koningsdag te maken? Vroeger versieren we onze fiets en deden spelletjes. Ik ben, denk ik, al veel te lang weg

 15. Meestal gaan we naar het centrum (muziekpodia) en rondje vrijmarkt. Of rondje varen.
  Dit jaar blijven we thuis denk ik. Weersverwachting is niet echt goed en binnenspeeltuinen zijn dicht

 16. Dat hangt van het weer af. Vorige jaar geloof ik, zat ik met onze oude troepen maar niet zo groot succes. Dit jaar wil ik wel doen maar toch niet, denk ik. Als et weer droog is, gaan wij misschien naar vrijmarkt kijken of in natuur wandelen. Als slecht weer dan gewoon thuis blijven

 17. Bij ons is het meestal zo dat mijn zusje en in moeten schminken, dit jaar hebben we geen opdracht aangenomen. Mijn man werkt de hele dag voor de hulpverlening in het centrum en ik ga vroeg (7.30 uur) met mijn meiden op pad omdat de oudste mee danst in de openingsactiviteit bij het gemeentehuis.

  Ik denk dat we tussen de middag weer heerlijk thuis zijn ;)

 18. Ik heb een jaar of 5 achter elkaar zelf op de Koninginnedag op de vrije markt gestaan in Nijmegen. Dat was heeeeeeeel vroeg op en best wel even wat voorbereiding. Rond half 3 stonden we dan al bij de ingang tot je het teken kreeg en er rond schrik niet half 6 pas in mocht. dan snel snel een goede plaats zoeken , en alles uitpakken en als een haas je auto weer kwijt zien te raken ergens. Maar het was elk jaar de moeite waard. Super gezellig en aan het einde van de dag meestal zo tegen half 7 was je dan weer terug thuis. De helft van je spullen lichter en een leuk zakcentje rijker. Nu zie k mezelf dat niet meer doen, tenminste niet meer op die manier. Drie kids en het is toch een heel aangaan. Geen idee nog wat we dit jaar gaan doen. Denk wel dat we er even lekker tussen uit gaan. hangt ook een beetje van het weer af.

 19. Lekker naar de vrijmarkt geweest ,allerlei leuke mensen gesproken,koffie,erwtensoep ,oranjegevoel,blije gezichten en bepakt en bezakt doodmoe en voldaan thuis gekomen.

  En jij …naar Zwolle geweest?
  Of naar Doetichem naar Paul De Leeuw?
  Ben benieuwd hoor

  1. We hebben er uiteindelijk voor gekozen om gewoon thuis te blijven. Maar we hebben bij de koffie heerlijk gesmuld van oranje tompoucen. Dus het oranje gevoel was er wel.

 20. Ik ga werken!
  Sta in een banketbakkerij en verkopen dan heel veel tompoucen en soezen:)
  We zijn dan maar tot 12 uur open,maar is altijd een gekkenhuis;)
  Verder niks bijzonders, vroeger dat de kinderen klein waren weleens naar een rommelmarkt geweest, en het viel ook vaak in de meivakantie en waren we vaak in buitenland.

 21. Toen de kinderen hier nog klein waren, gingen ze ook de vrijmarkt met een kleedje.
  We konden de avond ervoor de spullen al neerleggen bij een horeca bedrijf, waar ze voor de deur stonden.
  Nu volg is het met een half oog op de tv en soms in de omgeving. Hans

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.