Reuze mergpijpen vermeerderen

mergpijpenJe hebt ‘gehakt vermeerderen’, maar ik zou graag ‘ reuze mergpijpen vermeerderen’ willen introduceren!

Zondagse koffietafel

Op zondag hebben we altijd iets extra lekkers bij de koffie. Deze week waren dat reuze mergpijpen. Uit zuinigheids- en gezondheids overwegingen snijd ik mergpijpen graag door midden. Eén zo’n mergpijp is anders best erg veel. En zo doen we er veel langer mee!

Is het een mergpijp of een gebakje?

Ik vind dat mergpijpen overigens ook prima kunnen figureren als marsepeinen gebakjes! Ik mag bezoek graag een mergpijp serveren op een gebaksschoteltje. Met een gebaksvorkje er uitnodigend naast. Zoals ik de kinderen graag voorhoud: ‘Het zit allemaal in de presentatie!’

Mergpijpen: wat zijn het eigenlijk?

Mergpijpen hebben warempel een heuse wikipedia pagina! Ze worden daar omschreven als: ‘Een langwerpig gebakje dat sterk in grootte kan variëren’. Dat laatste klopt. Want je hebt ‘gewone’ mergpijpjes, en reuze mergpijpen. Zelf koop ik meestal de reuzen variant.

Gezaagde bovenbeen van een koe

Maar er is ook een andere variant mergpijp! En dat is een stuk bot met merg er in: het gezaagde bovenbeen van een koe. Deze soort mergpijp wordt vooral gebruikt om soep van te trekken.

Mergpijpen: wat zit er in

Op Rudolph’s Bakery staat een recept om zelf mergpijpen te maken. Er gaan flink wat ingrediënten in, en het kost 50 minuten.

 • 50 g boter
 • 4 eiwitten
 • 5 eidooiers
 • 100 g suiker
 • 100 g bloem
 • 1 vanillestokje
 • 125 ml melk
 • 25 g suiker
 • 1 eidooier
 • 1 el bloem
 • 125 g roomboter
 • 30 g poedersuiker
 • 4 el frambozenjam
 • Marsepein
 • 400 g witte amandelen
 • 500 g poedersuiker
 • 2 eiwitten
 • 1 tl rozenwater
 • 200 g pure chocolade

Mergpijpen van de Jumbo

Mijn mergpijpen kocht ik bij de Jumbo. Helaas lezen de ingrediënten daarvan als een scheikundig laboratorium… Anderzijds zit er in Rudolphs pure chocolade misschien ook wel E-nummers e.d. maar dat zie je niet terug in de ingrediënten.

Mergpijpen vermeerderd: van 3 naar 12

Maar dan nu over naar mijn vermeerder truc! Ik heb 3 mergpijpen vermeerderd, en er 12 mergpijpen van gemaakt. Gewoon door midden snijden. Leg ze op een etagère, en het oogt toch prachtig?! Ik vind het net bonbons.

mergpijp

Hoe ziet jullie zondagochtend er uit?

Similar Posts

17 Comments

 1. Lekker mergpijpjes, ik koop ze heel af en toe en dan koop ik die zonder cake. Ondanks alle toevoegingen zijn die tenminste glutenvrij en leuk voor een paar keer per jaar :-)

 2. oh heerlijk mergpijpen , je zou ze trouwens voor een nog mooiere presentatie aan de andere kant ook in chocolade kunnen dippen.

 3. 3 stuks doordemidden snijden en er dan 12 van maken, gij zijt waarlijk een magische vrouw ;-) (las ik ooit niet iets heks-achtigs?) :-D

 4. Oeps! die eten wij regelmatig en dan een hele!
  6 stks voor 99 cent en ze zijn heerlijk!
  Goedkoper dan een gebakje!

 5. Ik ben ook gek op mergpijpen en mijn man ook :) Maar omdat wij nooit mate kunnen houden, haal ik ze maar weinig in huis ;) Bij ons is het nooit een halve mergpijp; wij eten er eerder 2 per persoon per keer… * bloos *

 6. Toevallig deze week voor Joh de reuze mergpijpen gekocht, hij mag wel wat groeien en voor mijzelf de glutenvrije variant creme mergpijpjes. Waarbij ze van de jumbo het verschil niet eens kennen. De laatste keer hadden ze achter de cakevariant verstopt. Zelf halveer ik ook vaak omdat het nogal zoet is.

 7. Owww, lekker, mergpijpjes!!!
  Ik koop ze eigenlijk bijna nooit omdat manlief ze niet lust.
  En omdat ik er juist heel erg gek op ben is het dus niet verstandig om ze toch te kopen. ;-)

 8. Ich war im Septenber auf Zeeland und habe im C1000 die reuze mergpijpen gekauft.
  Ich möchte sie gerne online bestellen. Kann mir jemand behilflich sein ?
  lg aus dem Saarland

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.