Vakantie budget

vakantie budgetHoe is jouw vakantie budget?

Hoewel wij meestal niet op vakantie gaan, hebben we toch elke zomervakantie weer een geldlek!

Een geldlek waarvan de effecten nog na ijlen tot in oktober. We leven in de zomervakantie toch wat losser. We bezoeken graag rommelmarkten met de kinderen, en 'omdat het vakantie is' mogen ze dan best een ijsje. Dat soort dingen…

Vakantie budget

Ondanks alle berichten over de economische crisis, en dat we allemaal de hand op de knip houden, geven Nederlandsers veel uit aan 'op vakantie gaan'. Het CBS heeft dat berekend. Zo geven mensen in Gelderland, waar ik woon, gemiddeld €791,58 per persoon uit aan de vakantie! Dat zou voor ons zevenkoppige gezin 5541,06 euro zijn!!!! Wat een hoog bedrag. Ik vind 791,58 al teveel om uit te geven aan een vakantieverblijf. Zo huurden we ooit via Marktplaats een prima stacaravan voor een week voor maar 225 euro.

Ik ken de verhalen dat belevenissen kopen meer blijvende waarde heeft dan bijvoorbeeld een nieuwe bank, maar toch vind ik 791,58 veel geld.

Wat is een reëel vakantie budget als je thuis blijft?

Ik wil dit jaar dat geldlek voorkomen, en daarom een vakantie budget instellen. Ik vind het alleen lastig te bedenken wat het zou moeten zijn. Want aan die bedragen van het CBS heb ik niet veel. Zou 791,58 een goed bedrag zijn voor de hele vakantie voor ons allemaal? Eigenlijk vind ik dat nog erg hoog.

Vakantie budget 2023

In 2020 gaven Nederlands gemiddeld per persoon per vakantie 645 euro uit volgens het CBS. Maar mamablogger Marisca denkt in de zomer van 2022 minimaal 4000 euro nodig te hebben voor haar vakantie met haar vierkoppige gezin. Dat is dan 1000 euro per persoon.

Leestips

Thuisvakantie

Vakantiegeld berekenen

Wat is jullie vakantie budget?

Wil je weten wat mensen in jouw provincie uitgeven per persoon? Klik dan hier.

Similar Posts

26 Comments

 1. Wat zeg je dat mooi: een Geldlek :)
  Reëel zou ik denken, is het ontvangen vakantiegeld, en niet meer dan dat. Uiteindelijk is het daar ook voor bestemd, al kan ik me heeeeel goed voorstellen dat je het ergens anders aan moet besteden....
  Fijne vakantie!!

  1. Dat is een goed punt: vakantiegeld. Dat is ook bedoeld voor vakantie vieren. Maar dat is denk ik niet genoeg om de vakantie te bekostigen als ik de gemiddelde cijfers van het CBS bekijk.

 2. Wij reserveren ongeveer 100 euro per week voor het hele gezin. Daarmee kunnen we ongeveer een tot twee betaalde uitstapjes per week maken (zwemmen, pretpark, benzinekosten voor familie andere kant vh land, een weekendje kamperen, een keer uit eten) en verder maken we veel gratis/ goedkope uitstapjes. De ervaring leert wel dat dat laatste makkelijker is als het mooi weer is ;)

 3. Ik bespaar vooral op alle andere dingen om maar op reis te kunnen. Aan ruim 7000 per jaar voor 2 personen kom ik met alle reisjes en uitjes makkelijk. Maar: ik ga er niet voor lenen en noodzakelijke dingen gaan voor.

 4. Wij hebben nooit aan een vakantiebudget gedaan. Gewoon op vakantie ook voorzichtig aan met geld. Wel probeerden we zoveel mogelijk voordelig te boeken. Dus als de vakantie vroeg viel, dan gingen we vroeg en bij laat dan gingen we dus aan het eind van de schoolvakantie.
  Als we op vakantie waren dan mochten de jongens wel elke dag een ijsje kopen en ze vonden de speelhal met computerspellen geweldig dus ook daar wat geld voor. Verder niet te dure uitjes en één echt duur uitje zoals naar een waterpretpark in Zuid-Frankrijk of hier in Nederland naar een pretpark.
  De mannen hier zijn gek van achtbanen.

  Dit jaar gaan we alleen een lang weekend weg. Andere uitjes zijn ook niet zo duur. Wandelen in het bos of nabije omgeving. Eten nemen we altijd zelf mee. Soms is een dieet dus goedkoop al is het soms wel wat onhandig.

  Over die ervaringen in vergelijking met een bank heb ik ook gelezen. Ik denk dat zoiets heel persoonlijk is. Ik zou eerder kiezen voor de bank (of het bed) omdat ik daar dagelijks plezier van heb. Een ervaring hoeft niet duur te zijn.
  Toen wij jaren geleden in Spanje op vakantie waren gingen we naar een natuurpark. Wij vonden dat helemaal prachtig. Onze campingburen waren al naar heel veel landen geweest, ook buiten Europa en zij vonden het jammer dat ze daar wat blasé van waren geworden en van weinig nieuwe plekken meer konden genieten.
  Ik geniet ook van plaatjes van verre landen of docu's. Ik hoef er niet heen. In mijn geval is het misschien ook anders omdat ik weet dat ik er niet heen kan en op deze manier wel een soort ervaringen van krijg.

  1. Scheelt dat wij geen kinderen hebben want kan me voorstellen dat je dan toch zo wat meer uitgeeft in de vakantie als je die wél hebt. ;-)

 5. Ons budget is mijn vakantiegeld en dat was afgelopen keer 400 euro. Mijn man krijgt geen vakantiegeld is nl zelfstandige. Wij hebben geen vakantie, ik moet ook gewoon werken en gaan dagjes weg. Ik kijk dan wel naar kortingsacties en dat is gelukt dus we hebben zo en zo 4 uitstapjes. We gaan een paar keer makkelijk (uit) eten en achter huis vind ik het ook heerlijk. We hebben ook in de omgeving wel fietsroutes en een groot park met zwemvijver. En een paar dagen naar mijn ouders en dan zijn die 6 weken zo voorbij, waarvan er nu al 1 voorbij is.
  Ik vind het wel gigantisch wat CBS berekend, maar als je idd op vakantie gaat ben je dat ook wel kwijt, want een vakantiehuisje in het hoogseizoen is vreselijk duur. En kamperen wordt bij ons kramperen dus dat doen we niet.

  1. Ik vond het ook gigantische bedragen van het CBS. Persoonlijk vind ik het toch zonde om zulke enorme bedragen in een paar weken tijd er door heen te jassen. Hoe mooi de ervaring dan ook mag zijn.

   Maar ik denk dat als je met een vliegtuig gaat, je er al snel aan komt.

 6. Wij blijven deze zomer thuis, met 2 vakantiekinderen die 3 weken hier zijn.

  Geen idee wat we uitgeven. Niet echt heel veel meer volgens mij.
  Ik heb 100 euro apart gelegd voor extraatjes en hetgeen we meer uitgeven aan boodschappen moet gewoon van het boodschappenbudget kunnen. Lukt dat niet dan sparen we die maand niet van het boodschappenbudget (gewoonlijk 120 euro). Totaal is ons budget dus rond de 200 euro, waarbij ik voor de vakantie al wat extra voorraden heb ingeslagen (siroop, zonnebrandcreme enz).

 7. ik heb geen vakantiebudget, het is nu ook geen vakantietijd voor mij. die ligt buiten het seizoen.
  Ik ga weg als ik er geld voor heb en anders niet.
  En ik geef maximaal uit wat er in mijn portemonnee zit en anders niet.

 8. Ik heb ook geen vakantiebudget, ik geeft automatisch nooit meer uit dan ik me veroorloven kan. Toen de kinderen nog thuis woonden kregen ze vakantie-geld om eens een ijsje, tijdschrift o.i.d. te kopen. De uitjes werden door ons betaald, het eten en drinken en wat lekkers namen we altijd mee en het ijsje/ de suikerspin e.d. betaalden ze zelf. Bespaart geld en gezeur.....Het bedrag hangt natuurlijk af van wat je te besteden hebt!

 9. Elk jaar neem ik me voor een groot gedeelte van het vakantiegeld het sparen, maar elk jaar gaat het op aan dingen waar ik anders geen geld voor heb. Hobbies, wat luxer eten en dat soort dingen. Het lijkt of ik met vakantiegeld losser ben dan met ander geld. Net of het dan mag.

  Ik woon in Zuid-Holland en daar besteden mensen €994,71 per persoon aan de vakantie. Hmmm. ik dacht dat er cisis was, maar met de vakantie laten mensen de teugels toch meer vieren denk ik. Een vakantie budget is zo'n gek idee nog niet, zeker niet als je, zoals ik, van het vakantiegeld ook wil sparen. Wat dit jaar niet is gelukt trouwens. :-(.

  1. Volgens mij zitten de hoogste inkomens ook in Zuid-Holland, dat er dan gemiddeld ook meer aan vakantie uitgegeven wordt kun je verwachten. Ik ben wel benieuwd hoeveel mensen procentueel van hun inkomen aan vakantie besteden. Want bij uitgaven voor kinderen blijkt dat niet gerelateerd te zijn aan het inkomen maar aan het aantal kinderen. Bij 1 kind gemiddeld 17% van het inkomen, 2: 25% en 3: 33% En dan maakt het niet uit of je minimum verdient of tonnen. (Bron: Nibud)

  2. Allemachtig, dat is helemaal veel geld dat mensen in Zuid-Holland uitgeven! Dat had ik nog niet eens zo gezien. Ik was al onder de indruk van Gelderland.

 10. Wij hebben drie jaar geleden een zespersoons tent gekocht via Marktplaats voor 600 euro. Zo'n hele echte merktent die onverwoestbaar is. De vorige eigenaars waren er heel zuinig op en hadden zelfs de handleiding in drievoud geplastificeerd erbij gedaan. Daar hebben we al een aantal keer bijzonder goedkoop mee gekampeerd, zodat we de kosten tov een vakantiehuisje er ruimschoots uit hebben. (33 euro stageld voor een lang weekend met z'n 5-en bijvoorbeeld, ipv een huisje huren).
  Dit jaar blijven we thuis en wil ik een museumjaarkaart voor ons gezin. Iedere week één museum/kasteel en je hebt het er in de zomervakantie al uit.

 11. Noordhollanders schijnen het meeste uit te geven, maar wij kamperen graag en meestal... en dat is meestal low-budget te noemen in vergelijking met een hotel/huisje etc.
  Wij hebben niet echt een vastomlijnd budget, maar kijken wel een beetje naar de campingprijzen etc etc. Maar natuurlijk geven we wel meer geld uit aan uitjes en extraatjes, dan we in normale maanden doen, maar de bedragen die rtl noemt halen wij niet pp.
  Ik vind zelf vakantie zijn geld wel waard, ik laad er echt wel van op en vind eens een andere omgeving bv echt ook leuk.( alhoewel ik na een week of wat in de bossen wel klaar ben met dat geritsel van die blaadjes en die muren van groen om me heen en ik graag weer de weidse blikken van de tulpenvelden en strand en zee zie :-) )

 12. In de zomer geef ik ook veel meer geld uit aan ijsjes dus mijn wekelijkse boodschappen zijn hoger. Ook 'losse' ijsjes gebeuren weleens. De camping kost ons aan jaargeld 2300 Euro per jaar, maar je kan er maar 7 maanden naartoe. En we doen af en toe ook veranderingen aan de caravan.
  Deze zomer huren we ook weer een huis in Frankrijk voor een week. Dat kost 2000 Euro , maar we gaan wel met 9 personen en het is met een zwembad en veel ruimte. 2 keer gaan wij ook op hotel met de hele kroost. Dat kost nog eens 500 Euro.
  Best weel, maar we genieten er wel intens van. Het is echt vakantie.

  Wanneer we gewoon thuis blijven doe ik amper geld op. Dat is en blijft het goedkoopste :-).

 13. We zijn net terug van twee heerlijke weken Toscane. We hebben gewoon gedaan zoals we normaal ook doen en ik heb alle bonnetjes bewaard, dus moet nog even narekenen wat het ons exact gekost heeft. De boodschappen zijn van het normale budget gedaan dat we iedere week ook kwijt zijn.
  Verder natuurlijk wat extra's gedaan, maar dat betekent niet per definitie dat het bergen geld gekost heeft.
  Bijna 900 euro voor het vakantiehuishuis, 400 euro brandstof en ongeveer 300 euro boodschappen/ ijsjes/ uitstapjes, parkeergelden en uiteten.
  Ruwe schatting is dus 1600 euro, dus 800 euro per week voor vier personen, dus zeg maar 200 euro per persoon per week inclusief alles.
  In de vier weken die nog komen doen we vooral gratis dingen.
  Zo gaan we nog naar de dierentuin met gratis kaarten van Eneco. Ik denk dat het reel is om te denken dat we dan in totaal 200 euro meer uitgeven, dus 50 euro per week meer dan anders.

 14. Nou, wij geven echt niet zoveel uit hoor, wat een bedragen zeg.
  Wij gaan dan ook niet op vakantie hoewel we soms wel een kind op kamp laten gaan. Verder gaan we soms een dagje weg, niet eens vaak. Een of twee dagen zijn duurdere dagen de andere uitjes zijn low-budget. Bij ons is juist eens een ijsje kopen al een extraatje, omdat we dat weinig doen.
  Onze kinderen vermaken zich goed en we hebben het ook druk met de tuin enzo. De oudsten werken allemaal in de vakantie.

 15. wauw, Noord-Holland 1063,- p.p.

  Meestal gaan wij een weekje kamperen in Frankrijk. Kosten afhankelijk van de plek, maar altijd onder de 20,- per voor 4 personen. Het kost ons in elk geval dan 500,- incl. benzine en peage en boodschappen. Dit jaar willen we voor het eerst kijken of we een lastminute kunnen vinden. geschatte kosten 300,- per persoon, dan probeer ik iets all inclusive te vinden, of en plek waar het niet duur is.
  Ik kom dus echt niet aan 1063,- pp, zou het ook niet kunnen betalen.

  Groetjes Alice

 16. Er zijn legio betaalbare en gratis uitjes heb ik inmiddels ontdekt. Het is alleen jammer dat er dan wel weer regelmatig benzine kosten bijkomen. Gelukkig is er ook veel op de fiets te doen. Maar zoals je al zei: mooi weer helpt er wel bij!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.