Vakantiegeld: 8% van je brutoloon

vakantiegeld

Ik lees geregeld artikelen over vakantiegeld.

Het wordt steeds minder besteed aan 'op vakantie gaan'. En steeds meer om financiële gaten te dichten.

Wat is vakantiegeld?

Het vakantiegeld is een extra betaling bovenop het normale salaris. Het is bedoeld als ondersteuning voor je vakantie-uitgaven.

Het bedrag varieert, afhankelijk van verschillende factoren, zoals het land waarin je werkt, het bedrijfsbeleid en je individuele arbeidsovereenkomst.

In veel landen is het gebruikelijk dat het geld voor de vakantie 8% van het bruto jaarloon bedraagt. Dit betekent dat je voor elke maand dat je werkt, 8% van je bruto salaris opspaart voor je vakantie. In sommige gevallen kan het percentage hoger of lager zijn, afhankelijk van de wetgeving of collectieve arbeidsovereenkomsten in een bepaald land of sector.

Beïnvloed door belasting, sociale premies en wetgeving

Het is belangrijk op te merken dat het bedrag ook beïnvloed kan worden door belastingen en sociale premies, afhankelijk van de wetgeving van het land.

Het nettobedrag dat je uiteindelijk ontvangt, kan dus lager zijn dan het brutobedrag.

Om het exacte bedrag van jouw vakantiegeld te bepalen neem je contact op met je werkgever of de salarisadministratie. Zij kunnen je voorzien van specifieke informatie over het vakantiegeld dat van toepassing is op jouw situatie.

Vakantiegeld als betaald verlof in 1910

Wanneer is het hele idee van vakantiegeld eigenlijk ontstaan? Een speurtocht op internet leerde me dat de vakantiebijslag in 1910 voor het eerst werd ingevoerd. Maar toen was het eigenlijk vooral 'betaald verlof'. Tot die tijd had je in de vakantie gewoon geen inkomen.

Een fijn extra-tje na 1945

Na de Tweede Wereldoorlog kwam er naast het betaalde verlof, ook echt een extra toeslag. Dát is het vakantiegeld zoals wij dat kennen. Het was bedoeld om mensen te stimuleren op vakantie te gaan. Het achterliggende belang was, dat mensen dan goed uitrustten, en daarna weer beter konden werken.

Vakantiegeld berekenen

Het vakantiegeld is in Nederland vastgesteld op 8% van het bruto loon. De vakantiebijslag moet apart op je loonstrookje vermeld worden. Het wordt meestal eind mei uitgekeerd. Op BerekenHet kun je online berekenen hoeveel je krijgt.

Ons vakantiegeld verdwijnt in het niets

Ook bij ons wordt dit geld niet besteed aan een reis naar binnen- of buitenland. We kunnen het te goed gebruiken voor de lopende zaken rondom huishouden en kinderen. En het is toch een fikse som die je in korte tijd uitgeeft.

Daar staat tegenover dat het beter schijnt te zijn dit geld uit te geven aan ervaringen en belevenissen dan aan dingen. Ook een argument is dat je een vakantie goedkoop kunt vieren. Zo huurden we ooit via marktplaats voor 220 euro een stacaravan op Bakkum voor een week. Dat was echt niet duur, en eten moet je thuis natuurlijk ook. Desondanks gaven we toen toch meer geld uit dan als we thuisblijven.

Ons vakantie geld wordt gebruikt om de gaten te dichten, en voor een bezoekje aan Emmerich en Oberhausen in Duitsland.

En van de vakantiebijslag, mogen de kinderen dan een ijsje met maar liefst twee bolletjes!

Leestip

Staycation

Waarvoor gebruiken jullie je vakantiegeld?

Vergelijkbare berichten

20 reacties

 1. Mijn man is ZZP-er en krijgt geen vakantiegeld. Zelf werk ik maar 1 dag dus het gaat om een relatief klein bedrag. Ik besteed het aan het potje wat het op dat moment het beste kan gebruiken.

 2. Van ons vakantiegeld gaan we wel degelijk op vakantie. En dit jaar gaan we, over drie weken al, een rondreis in Roemenie maken. Het wordt een busreis van 12 dagen. Daarvan zijn we wel twee keer twee dagen onderweg naar en van Roemenie, maar dat is allemaal heel relaxed en we overnachten in goede hotels. Elke dag een excursie en twee nachten achtereen in het zelfde hotel in Roemenie. We kijken er erg naar uit, zoals je je kunt voorstellen...
  Ik wens je een heerlijke dag,
  Lieve groet,
  Mirjam

 3. Bij ons gaat het vakantiegeld al jaren naar de unvisersiteit. Eerst voor manlief, nu voor mij. Van de 200 euro die overblijft doen we wat leuks met de kinderen. Als het even meezit dit jaar trouwens wel voor het laatst, want ik hoop komend jaar af te studeren :)

 4. Ik ga er zeker ook van op vakantie - fietsen met tent. Heerlijk, ik heb er enorm veel zin in! Maar ik realiseer me wel steeds meer dat het ook wel heel luxe is dat ik op vakantie kan......

 5. Dankzij een cadeautje van mijn ouders kunnen we voor veel minder geld toch naar Noorwegen :D Maar het blijft duur, we gaan twee weken kamperen voor ongeveer 450 euro, en dan moeten we daar nog rondrijden, eten... ja, een flink deel van ons vakantiegeld blijft daar denk ik.

 6. Hier wordt het vakantiegeld besteed aan dagjes weg in de vakantie. We gaan niet op vakantie, want alleen ik krijg een beetje vakantiegeld en daarvan kun je niet op vakantie. En ik heb nog over van vorig jaar, omdat we toen helemaal niks hebben gedaan door omstandigheden. Ik moet er bij zeggen dat ik ook niet van vakantie houd buitenshuis. Ik kook en slaap liever in mijn eigen huis. En ik vind het belachelijk dat ze zoveel geld durven te vragen in het hoogseizoen voor een weekje in een bungalow/stacaravan.
  En een klein gedeelte van mijn vakantiegeld ga ik aan mij zelf besteden. Dat wordt dit jaar waarschijnlijk wat hobby spullen. De rest van het jaar denk ik altijd aan mijn gezin en geef alleen het hoognodige uit aan mijzelf, maar met vakantiegeld denk ik ook aan mijzelf. Heb er tenslotte ook voor gewerkt, he :-)

  1. Bij ons gaat het grootste deel in het 'grote zwarte gat', en dan nog een beetje aan twee uitjes op. Net als jij ben ik ook het liefst gewoon thuis. Blij dat ik niet de enige ben.

 7. naar het buitenland van mijn vakantiegeld , nee dat zit er niet in , in nederland zou ik er wel van op vakantie kunnen ,maar heb het geld te hard nodig voor andere zaken tegenwoordig ,zo ging er dit keer een deel van mijn vakantiegeld op aan eigen risico i.v.m. medicijnen en vorig jaar heb ik het vakantie geld gebruikt zodat mijn dochter een laptop kon kopen en dan aan mij af zou betalen, het restant bedrag heb ik haar geschonken i.v.m. halen diploma.

 8. Bij ons is het vakantiegeld meteen naar de spaarrekening gegaan. We sparen voor het volgende huis. We gaan dit jaar ook niet echt op vakantie. We klussen wat bij huis en in september gaan we een lang weekend weg en dan is het ook alweer het laagseizoen en niet zo duur. Dat weekend weg doen we in de omgeving waar we willen gaan wonen. Het is er mooi en zo leren we het alvast beter kennen.

  1. Wat een slim idee om op vakantie te gaan in je toekomstige woonomgeving! Dat is de beste manier om te voelen hoe het daar is, lijkt me.

 9. Ik krijg niet zo veel vakantiegeld.
  Meestal zet ik het gewoon op mijn spaarrekening
  op vakantie ga ik over het algemeen al voor het vakantiegeld wordt uitgekeerd.
  En dat doe ik als ik genoeg over heb gehouden aan het eind van de maand.

  Dit jaar zal mijn vakantiegeld (en meer) onvoorzien opgaan aan medische kosten die natuurlijk weer net niet onder mijn toch best uitgebreidde verzekering blijken te vallen.
  Ben ik blij dat ik mijn buffer altijd goed op pijl blijf houden.

 10. Wij gebruiken het vakantiegeld daadwerkelijk om echt op vakantie te gaan. Toen de kinderen nog meegingen en we dus aan het hoogseizoen gebonden waren, werd het wel steeds moeilijker om 2 weekjes weg te kunnen. Als ik me goed herinner gingen we de laatste keer 11 dagen. Nu mijn man en ik buiten het hoogseizoen kunnen gaan, kunnen we veel meer doen van ons geld. Twee weken in september, een weekje in juni en ook nog een paar weekendjes weg. We zijn weliswaar nog nooit buiten Europa geweest, dat trekt ons niet zo, maar we genieten er enorm van: we hebben lang genoeg zuinig aan moeten doen toen de kinderen nog studeerden. Gr. Greetje54

 11. Dit jaar hebben we heel weinig vakantiegeld. Maar van 5 maanden. Het andere deel hebben we gebruikt om het gat te dichten omdat Joh een maand moest wachten op zijn a.o.w Daarom gaan we wel op vakantie, we hebben er rekening mee gehouden want het was immers al lang bekent.

 12. Wij hebben een zaakje en dus geen vakantiegeld en geen doorbetaalde vakanties.
  Desalniettemin gaan we wel met vakantie :-)

 13. Bij ons worden aan het begin van het jaar alle potjes gevuld. Is het vakantiepotje nog niet gevuld (de laatste die gevuld wordt) dan gaat het vakantiegeld in de vakantiepot. Is deze wel vol dan gaat een gedeelte naar de extra aflossing en een gedeelte op de spaarrekening.
  In principe gebruiken wij het dus wel voor de vakantie zij het met een omweg omdat manlief het al in april krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.