Reacties

Thuisvakantie oftewel staycation: maar liefst 11 voordelen! — 61 reacties

 1. Vakantie is voor mij als we niet geleefd worden door de klok. Dit is mijn eerste jaar in het nieuwe huis met tuin. Dus buitenbadje op, parasolletje erbij en genieten.. Wij gaan ook vaak naar Oberhausen. Meiden willen altijd naar de Built a Bear. En we kopen Playmobil bij het Galerie Kaufhaus. Mooie traditie.

  • Wij vieren ook alweer een paar jaar thuis vakantie en daar is niks mis mee! Met leuke uitjes heb je inderdaad ook het gevoel dat je er even tussenuit bent. Al verlang ik ook wel weer naar een nieuwe verre reis... Balans is denk ik het toverwoord.

 2. Heerlijk , wij hebben al jaren een staycation. Deels omdat ik niet meer makkelijk op vakantie kan, maar vooral omdat wij het heerlijk vinden om thuis te blijven. Maar ik moet erbij zeggen dat wij in een prachtige omgeving wonen, waar anderen massaal naar toe komen voor vakantie, nl op Schouwen-Duiveland in Zeeland.

  Groetjes van Marianne

  • Wat luxe eigenlijk, om ergens te wonen waar anderen geld voor neerleggen om er ook te zijn : )

   Ik voel me altijd heel luxe als ik mijn jongste zoon naar huis heb gebracht en naar huis ren. Dan ren ik altijd langs een camping. En dan denk ik: 'En dit is gewoon mijn wóónomgeving!'

  • Hoi Marianne,

   Waar op Schouwen-Duiveland woon je? Ik interview deze zomer mensen die thuis blijven voor de PZC en vraag ze hoe ze zomermaanden doorbrengen. Misschien vind je het leuk om mee te doen?

   groetjes,
   Mariska

 3. Thuis blijven vind ik heerlijk, maar op vakantie gaan ook. We gaan van de drie weken vakantie er 1 op vakantie, de rest gaan we wat rommelen in huis. Lekker in de tuin, vrienden, BBQ, drankjes, perfect!

 4. Je hoeft idd niet altijd op vakantie, maar stiekem vind ik het heerlijk dat we er even als gezin eropuit gaan. Wij gaan 2 weken naar Zuid-Frankrijk. De andere 4 weken (ja ik ben juf) ben ik samen met de kinderen thuis. En vakantie ie geen vakantie als je dan gewoon doet waar je zin in hebt.
  Al denk ik dat niet op vakantie gaan ook wel geld kost. Vaak je ga dan meerdere dagen eropuit. En ook deze kunnen prijzig zijn.

  • Ja, dat kan een valkuil zijn van een staycation inderdaad! Als je een paar keer naar een pretpark gaat met het hele gezin vliegt het geld er uit. Dan kan een week kamperen soms al goedkoper zijn.

 5. Voor ons dit jaar ook een staycation (klinkt echt een stuk beter dan "thuisblijven).
  Hier was het kiezen, een hond of op vakantie. En alledrie de kinderen waren het er meteen over eens....een hond!
  Inmiddels hebben we onze hond al een paar maanden en is goed zindelijk zodat we deze vakantie niet helemaal aan huis gekluisterd zijn en wel leuke uitstapjes met of zonder de hond kunnen maken.
  Al een lijstje gemaakt met de wensen van de kinderen wat ze graag zouden willen doen in de vakantie.
  Zat net op een andere blog een leuk idee van een kalender voorbij komen, daar ga ik mee aan de slag.
  Zo moet een staycation ook een succes worden. Niet dat we andere jaren uitbundig op vakantie gingen hoor. Meestal 1 week in eigen land op vakantie.
  Leuk om te lezen dat er meer mensen zijn die thuis hun vakantie vieren, soms denk ik dat iedereen maar ver weg op vakantie moet om een supervakantie te hebben.

  • Oh wat leuk dat jullie een hond hebben! Wij willen ook nog steeds graag een hond, maar ik durf de stap niet zo goed te zetten.

   Hoe heb jij het aangepakt om een hond te vinden?

  • Wij hebben er ook behoorlijk lang over gedaan om daadwerkelijk een hond te nemen. Wel minstens anderhalf jaar over gedacht, haha.
   Maar nu we hem eenmaal hebben zou ik hem niet meer willen missen, vanaf dag 1 hoort hij er helemaal bij.
   Gevonden via een advertentie op MP, maar wel bij een kennel die geregistreerd staat bij de raad van beheer. Zo kun je via internet ervaringen over die fokker nazoeken.
   Denk dat vooral de klik met de mensen waar je de hond van koopt goed moet zijn. En het algehele plaatje wanneer je ergens komt om een pup te bekijken zegt ook veel.
   Is ook onze eerste hond dus veel ervaring met honden kopen hebben we verder ook niet ;)
   Hond van schoonouders kwam ergens uit een guur achterbuurtje, maar heel aardige mensen en heerlijke hond.

   Ben benieuwd of jullie het kopen van een hond doorpakken.
   Zo ja, dan zien we hem of haar vast wel voorbij komen op je blog!

 6. Wat een fancy woord, staycation, haha :). Wij doen meestal aan een staycation en ook deze zomer weer. Het enige lastige is dat je al snel in je dagelijkse routine vervalt en toch elke dag weer druk bezig bent met het huishouden. Dit jaar ga ik er extra op letten zodat ik echt even vakantie heb.

 7. Ik heb al jaren een thuisvakantie. En het fijne van zo'n vakantie is dat ik de kinderen hun gang kan laten gaan, want vertrouwde omgeving. Op de camping of huisjespark moet ik ze in de gaten houden. En kan ik nog steeds niet mijn eigen ding ook doen en dat kan thuis wel. Heerlijk buiten zitten met mijn knutselspul of boeken. En ik vind het ook niet erg om een beetje het huishouden thuis te doen, want dat moet op vakantie ook. Ik kan dan juist wat extra werk doen omdat manlief de kinderen in de gaten houd. In de zin van dat ze niet achter mij aan lopen en aan mijn hoofd "zeuren" want papa is er. Alleen volgend jaar ben ik wel de klos want manlief en de kinderen willen wel op vakantie. Maar dan wil ik wel in NL blijven en maximaal een week. Vind ik lang genoeg.
  In de vakantie gaan we een keer extra uit eten, ze willen graag naar de wok dus dat gaan we ook nog doen. En lekker fietsen, picknicken en hopelijk mooi weer dat we ook buiten kunnen zwemmen. En we hebben een abonnement op Julianatoren, dus daar gaan we ook nog een paar keer heen. Wijzelf hebben twee weken en de oudste dus 6, de jongste blijft naar de creche gaan in onze vakantie zodat we ook iets alleen met de oudste kunnen doen. Is ook belangrijk, en de kinderen gaan een keer bij de grootouders logeren, kunnen manlief uit eten en naar de bioscoop. En daarna in mijn eigen bed slapen en dat is voor mij vakantie!!!

  • Janneke, ik snap je helemaal! Vooral van dat je kinderen op een camping of park meer in de gaten moet houden dan thuis.

   En ik vind mijn eigen bed ook het allerfijnst.

  • Wauw, dat klinkt leuk Karen! Twee minuten van het strand af. Ik woon zelf in de Achterhoek en ben altijd weer onder de indruk van de wijdsheid van de zee en het strand.

 8. Ik ben blij dat we elk jaar op vakantie gaan. we waan niet ver weg, vanuit Twente naar Drenthe. Een weekje maar. Het is een totale ontspanning voor het hele gezin. Natuurlijk is het even stressen voor je weg bent maar dat is maar een paar uurtjes. Als we niet gaan blijf ik toch altijd bezig, dagelijks de was, badlkamer en toilet, bedden opmaken, stofzuigen. Dit kan ik op vakantie heel gemakkelijk overslaan hoor. Dat komt tussendoor en op de laatste dag wel weer eens. En ik ben nu al steeds een beetje bezig met de voorbereidingen voor de vakantie. Zo staat er al een boodschappenkrat klaar en als ik iets bedenk wat echt mee moet doe ik het er vast in. Het vakantiebeddengoed heeft gisteren lekker aan de waslijn gehangen en is nu klaar om fris mee te nemen. Zo voorkom je dat je de laatste dag voor vertrek nog erg druk bent. we zijn ook wel eens een jaar niet weggeweest maar dan had ik het gevoel geen vakantie te hebben gehad...

 9. Wij wonen op vakantie ;-)
  Voorwaarde voor een fijne zomer thuis met kinderen (met zwemdiploma) is een buitenzwembad. In onze woonplaats hebben we dat niet en installeren we het grootste opblaaszwembad in de tuin. Dikke pret (tot een jaar of 14, 15).
  Ik gedij op regelmaat en heb snel stress. Vakantie thuis vind ik heerlijk; er moet bijna niets en als het warm weer is leven we relaxed. Wat wasjes draaien, een keer stofzuigen en de wc schoonmaken moet ergens anders ook.

 10. Ik ben een kei in staycations, zelf. Kan me niet voorstellen waarom mensen die rust zoeken op vakantie gaan. Dat gaat thuis toch het makkelijkste? Wel even knop op (letterlijk die van de bel, die in je hoofd dat je moet strijken etc). Op vakantie ga ik om juist dingen te zien en te doen die we hier in de buurt niet hebben.

  • Ik ben het met je eens, maar toch geldt dit niet voor veel mensen. Die vinden het blijkbaar echt heel lastig om thuis tot rust te komen.

 11. Zelfs als reisspecialist verbaas ik me over al die mensen die elk jaar weer weg "moeten" om vakantie te hebben! Zelf geniet in intens van thuis zijn, lekker bakken, boeken lezen, spelen met dochterlief die toch heerlijk in d'r ritme kan blijven, fantastisch! We gaan dit jaar nog 3 dagen weg, naar Disneyland Parijs maar dan is 't ook wel weer mooi geweest en ga ik dolgraag weer naar ons kleine maar, oh zo fijne huisje!

 12. Heb dit ook wel eens gedaan, maar vond hij als student vrij saai. Voor mij voelt het niet echt als een vakantie dan. Maar het scheelt wel veel reistijd en geld!

  • Een vriendin van mij heeft hetzelfde: als ze niet op vakantie gaat heeft ze niet het gevoel dat ze vakantie heeft gehad. Dat is best vervelend.

 13. Toevallig heb ik van de week een blog zitten schrijven over mijn ideale zomer(vakantie) en ik herken bijna alles wat je schrijft. Op vakantie gaan is voor mij heel stressvol. Doe mij die stapel boeken in de tuin maar hoor!

 14. Mijn man zou ook het liefst een thuisvakakantie of op een plek ergens in Nederland vakantie willen houden, ik haa er minder energie uit.

 15. Wat fijn dat jij de thuisvakantie zo promoot, Nicole. Dat geeft me het gevoel dat ik niet de enige ben die graag thuis blijft. Heerlijk, thuis vakantie vieren. Relaxed!

 16. Leuk schrijven en artikel van je met veel tips daarbij. Ga al jaren niet meer op vakantie en op Costa Balcony voel ik mij ook wel thuis als het mooi weer is. En soms heerlijk de natuur in die gratis is te bezoeken maakt mij net zo blij. En dan heb ik ook daarbij enige niksdoen dagen ingesteld en dat houdt in geen huishouden maar op die dagen heerlijk genieten. Met daarbij soms uit eten of wat bestellen.

 17. Ik ben heel graag thuis, we hebben een huisje in het bos, fietsen en wandelen graag, en werken en relaxen heel graag in onze bostuin, .
  Ik ga heel graag op vakantie, een andere omgeving, een andere taal, ontmoetingen met heel andere mensen. Lokale eethuisjes bezoeken, musea en (botanische)-tuinen bezoeken.
  Ik ben een gelukkig en rijk mens dat ik allergoedkoopste van twee werelden ken.
  Vakantie stress etc. heb ik nooit, zogauw we ons huisje afsluiten begint de reis en het genieten en zodra we de deur weer openen, genieten we van andere dingen!
  Thea

 18. Ik ben heel graag thuis, maar een of meerdere buitenlandse vakanties hebben we nog nooit overgeslagen sinds we - 46 jaar geleden - getrouwd zijn. Wij vinden het heerlijk om een paar weken in een totaal andere omgeving te zijn. Genieten dan mateloos van de sfeer, het eten, enz.

 19. Poeh, ik weet het even nog niet. Eigenlijk ben ik ook een van die mensen die wel 'klaar' is met thuisblijven. Maar dat zou ook zomaar kunnen komen omdat met corona ook ineens de partner thuis kwam te werken. En dat is op zijn zachtst gezegd niet altijd even soepel gegaan. Het voordeel van met vakantie gaan in het buitenland is de change of scenery. Juist een andere omgeving, zon, zee, strand en minder spullen om je heen doet mij altijd erg goed. Aan de andere kant heb ik geen zin in PCR-testen en quarantaines dus ik vermoed dat als we naar het buitenland gaan, het een 'veilige' bestemming zal zijn.

 20. Het grootste voordeel van thuis vakantie is, dat je niks hoef te pakken, niet in de file of wachtrij hoef te staan.
  Gewoon doen wat je zelf prettig vind. Hans

 21. Ik ben totaal niet van thuisblijven tijdens een vakantie, want dat voelt voor mij absoluut niet als vakantie plus dan gaan de gewone dingen gewoon door. Vakantie is voor mij vooral een kwestie van genieten in een andere omgeving met andere cultuur. Ik kijk dan ook reikhalzend uit naar onze volgende trip, eindelijk weer naar Oostenrijk.

 22. Ik ben net als jij. Ik ben ook het liefste thuis. Ik ga op mijn balkon zitten met een boek, lekker fietsen, veel naar het strand en een keertje naar de markt. Heerlijk! Vroeger toen mijn dochter nog klein was, waren we ook altijd thuis. Vriendinnetjes die bleven slapen, het badje opzetten in de tuin, een water-hindernisbaan maken, tentjes bouwen en picknicken in het park. En natuurlijk lekker lang opblijven! Ik heb er heerlijke herinneringen aan (en zij ook).

 23. Voor mij is thuisblijven geen vakantie. Staycation komt dan ook niet voor in mijn woordenboek. Wanneer ik thuis ben heb ik toch nog het huishouden, de post, klusjes links en rechts etc. Ik rust pas uit wanneer ik weg ben.

 24. Voor ons geen thuisvakantie , maar wel in Nederland. Ook min of meer thuis want we hebben sinds 1,5 jaar eigen huisje. Heel vertrouwd en heerlijk in eigen omgeving
  Kan in veel punten wel vinden. Je eigen vertrouwde omgeving, eigen spulletjes
  Geen incheck en uitcheck stress
  Gewoon relaxen en genieten

 25. Wij blijven in Nederland. Misschien een paar dagen naar Terschelling toe. Verder loop ik de Nijmeegse Vierdaagse mee en gaan we leuke dagjes uit.

 26. Als ik vakantie heb, dan wil ik er ook echt op uit en weg van de vaste plek waar ik altijd thuiskom. Heerlijk even naar een andere plek waar niets moet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder