Thuisvakantie: hoe doe je dat? + maar liefst 11 voordelen!

thuisvakantie

Een staycation is een hip woord voor gewoon een thuisvakantie. Terwijl iedereen om je heen hun koffers pakt en huis en haard verlaat, blijf jij gewoon lekker thuis. Dit jaar gaat een kwart van de Nederlanders niet ‘op vakantie’. Het aantal Nederlanders dat thuis vakantie viert is sinds 2012 gegroeid van 18% naar 26%.

Maar hoe maak je je thuisvakantie tot een succes?

Als ervaren thuisvakantie vierder deel ik graag mijn ervaringen met je.

Thuisvakantie: Relax en laat los

Eén van de belangrijkste redenen dat mensen óp vakantie gaan is om te voorkomen dat ze alsnog aan het werk gaan. En eerlijk is eerlijk: als je ziet dat het onkruid je bloemen overwoekert, en de stapel vieze was al maar groter wordt, dan gaat menigeen toch maar even onkruid wieden. En de was doen. En voelt het dan nog wel als een vakantie? Het antwoord is: ‘Ja hoor, dat kan best!’

De meeste mensen gaan met het hele gezin op vakantie. Dus ik ga er even vanuit dat tijdens je thuisvakantie iedereen thuis is. De truc is om van te voren goede afspraken te maken met je partner. Als jij normaliter de hoofd verantwoordelijke bent voor het huishouden, spreek dan af welke huishoudelijke taken je partner van je overneemt tijdens jullie thuisvakantie. Afhankelijk van de leeftijd van je kinderen kun je hen ook taken geven. Zo voorkom je dat het een puinhoop wordt, en hoef jij minder te doen.

Maak een lijst met leuke uitjes

Een leuke manier om tijdens je thuisvakantie een echt vakantiegevoel op te roepen is door toeristje te spelen. Word toerist in je eigen woonomgeving. Ga naar de plaatselijke VVV en bekijk daar wat er allemaal te doen is. In de zomer worden vaak allerlei activiteiten georganiseerd, dus je hoeft je beslist niet te vervelen. Denk aan braderieën, kofferbakmarkten, boekenmarkten, boerenmarkten en allerlei andere evenementen. Kijk er de gratis huis-aan-huis kranten maar op na.

Lees ook: Uitjes met kinderen.

Wij hebben als traditie dat we in de Zomervakantie naar de Duitse plaatsjes Emmerich en Oberhausen gaan. In Oberhausen is een enorm Coca Cola plein. Dat is een foodcourt met allemaal eettentjes er om heen. Iedereen gaat naar het eettentje dat hij of zij leuk vindt, en vervolgens zit je gezellig met z’n allen aan één tafel in de food court. ‘Zo zijn we ook nog in het buitenland geweest!’ zeggen we dan tegen elkaar.

Thuisvakantie: Doe dingen die je anders niet doet

Tijdens je thuisvakantie mag je relaxen. Gun jezelf de tijd om dingen te doen waar je anders niet aan toekomt. Haal bijvoorbeeld een enorme stapel boeken uit de bibliotheek en installeer je in je luie tuinstoel. Het is vakantie en je hoeft even helemaal niks. Dus lezen maar. Of neem de tijd voor een dagje zwemmen, wandelen of alle seizoenen van de serie Dexter op Netflix.

Doe waar je zin in hebt! Daar is het vakantie voor. Het mag!

Je spaart bakken met geld uit met een thuisvakantie

Aangezien je geen geld kwijt bent aan hotels, huisjes of een camping, kun je tijdens je thuisvakantie wat ruimer leven. Dus neem gerust een gebakje bij de koffie op een zonnig terras. Of ga eens wat vaker uit eten.

Wees niet bang voor routines en tradities

Met kleine kinderen kan het best fijn zijn om bepaalde routines gewoon te handhaven. Grote kans zelfs dat je leven makkelijker is als je bedtijden gewoon handhaaft tijdens je thuisvakantie

Voel je dus niet verplicht om alles anders te doen, alleen maar omdat het vakantie is. Soms ervaar je meer vakantiegevoel als je routines vasthoudt, dan wanneer je alles los laat!

11 voordelen van een thuisvakantie op een rij

 1. Geen lange reistijd
 2. Geen gestress om alle koffers in te pakken
 3. Geen last minute drukte om het huis aan kant te krijgen voor vertrek
 4. Je hoeft niemand te regelen om je planten water te geven
 5. Geen opvang nodig voor huisdieren
 6. Veel minder kans op obstipatie op vakantie!
 7. Het is goedkoper
 8. Alle comfort van thuis. Ik weet nog dat we gingen kamperen toen de kinderen nog klein waren. Ik deed niets anders dan in de gaten houden of ze hun vingers niet in stopcontacten staken of van het trappetje vielen. Zeker als je kleine kinderen hebt is je eigen huis helemaal beveiligd en afgestemd op kleintjes!
 9. Geen verplichtingen. Dit zal sommige mensen misschien verrassen! Want als je thuis bent heb je toch juist nog de huishoudelijke verplichtingen? Maar vergis je niet: veel mensen ervaren het als een verplichting om van alles te bezichtigen, zodat ze bij thuiskomst kunnen vertellen wat ze allemaal hebben gezien. En dat kan weer stressvol zijn.
 10. Voor mensen met een hele drukke, stressvolle baan, kan op vakantie gaan extra stress met zich meebrengen. Zij ontspannen beter in een hun bekende en huiselijke omgeving.
 11. In je eigen omgeving, is het soms makkelijker om ‘de reis naar binnen‘ te maken. Omdat je niet wordt afgeleid door een nieuwe, vaak onbekende omgeving.
 12. Het is beter voor het milieu, oftewel goed voor een meer duurzaam leven.

Vakantie is je fijn voelen

Volgens Wikipedia is vakantie:

‘Een periode waarin een persoon zijn gewoonlijke dagelijkse activiteiten staakt, zoals naar school of het werk gaan.’

Nergens wordt gezegd vakantie hetzelfde is als ‘op vakantie gaan’. Vakanties zijn bedoeld als periode om bij te komen en vrij te zijn van verplichtingen. Veel mensen kunnen zich alleen maar vrij voelen door van huis weg te gaan.

Eigenlijk is het dus een groot geluk als jij je ook thuis vrij kunt voelen.

Geniet dus van je thuisvakantie!

Tip: Thuisvakantie voor beginners

Lees ook mijn review van het boek Thuisvakantie voor beginners.
Wat zijn jouw plannen voor de zomervakantie?

Similar Posts

32 Comments

 1. Vakantie is voor mij als we niet geleefd worden door de klok. Dit is mijn eerste jaar in het nieuwe huis met tuin. Dus buitenbadje op, parasolletje erbij en genieten.. Wij gaan ook vaak naar Oberhausen. Meiden willen altijd naar de Built a Bear. En we kopen Playmobil bij het Galerie Kaufhaus. Mooie traditie.

 2. Toerist-in-eigen-omgeving zijn is inderdaad heel leuk. Je hoeft echt niet naar Verweggistan te gaan om mooie plaatsen en dingen te zien, vind ik.

 3. Heerlijk , wij hebben al jaren een staycation. Deels omdat ik niet meer makkelijk op vakantie kan, maar vooral omdat wij het heerlijk vinden om thuis te blijven. Maar ik moet erbij zeggen dat wij in een prachtige omgeving wonen, waar anderen massaal naar toe komen voor vakantie, nl op Schouwen-Duiveland in Zeeland.

  Groetjes van Marianne

  1. Wat luxe eigenlijk, om ergens te wonen waar anderen geld voor neerleggen om er ook te zijn : )

   Ik voel me altijd heel luxe als ik mijn jongste zoon naar huis heb gebracht en naar huis ren. Dan ren ik altijd langs een camping. En dan denk ik: ‘En dit is gewoon mijn wóónomgeving!’

  2. Hoi Marianne,

   Waar op Schouwen-Duiveland woon je? Ik interview deze zomer mensen die thuis blijven voor de PZC en vraag ze hoe ze zomermaanden doorbrengen. Misschien vind je het leuk om mee te doen?

   groetjes,
   Mariska

 4. Thuis blijven vind ik heerlijk, maar op vakantie gaan ook. We gaan van de drie weken vakantie er 1 op vakantie, de rest gaan we wat rommelen in huis. Lekker in de tuin, vrienden, BBQ, drankjes, perfect!

 5. Je hoeft idd niet altijd op vakantie, maar stiekem vind ik het heerlijk dat we er even als gezin eropuit gaan. Wij gaan 2 weken naar Zuid-Frankrijk. De andere 4 weken (ja ik ben juf) ben ik samen met de kinderen thuis. En vakantie ie geen vakantie als je dan gewoon doet waar je zin in hebt.
  Al denk ik dat niet op vakantie gaan ook wel geld kost. Vaak je ga dan meerdere dagen eropuit. En ook deze kunnen prijzig zijn.

  1. Ja, dat kan een valkuil zijn van een staycation inderdaad! Als je een paar keer naar een pretpark gaat met het hele gezin vliegt het geld er uit. Dan kan een week kamperen soms al goedkoper zijn.

 6. Voor ons dit jaar ook een staycation (klinkt echt een stuk beter dan “thuisblijven).
  Hier was het kiezen, een hond of op vakantie. En alledrie de kinderen waren het er meteen over eens….een hond!
  Inmiddels hebben we onze hond al een paar maanden en is goed zindelijk zodat we deze vakantie niet helemaal aan huis gekluisterd zijn en wel leuke uitstapjes met of zonder de hond kunnen maken.
  Al een lijstje gemaakt met de wensen van de kinderen wat ze graag zouden willen doen in de vakantie.
  Zat net op een andere blog een leuk idee van een kalender voorbij komen, daar ga ik mee aan de slag.
  Zo moet een staycation ook een succes worden. Niet dat we andere jaren uitbundig op vakantie gingen hoor. Meestal 1 week in eigen land op vakantie.
  Leuk om te lezen dat er meer mensen zijn die thuis hun vakantie vieren, soms denk ik dat iedereen maar ver weg op vakantie moet om een supervakantie te hebben.

  1. Oh wat leuk dat jullie een hond hebben! Wij willen ook nog steeds graag een hond, maar ik durf de stap niet zo goed te zetten.

   Hoe heb jij het aangepakt om een hond te vinden?

   1. Wij hebben er ook behoorlijk lang over gedaan om daadwerkelijk een hond te nemen. Wel minstens anderhalf jaar over gedacht, haha.
    Maar nu we hem eenmaal hebben zou ik hem niet meer willen missen, vanaf dag 1 hoort hij er helemaal bij.
    Gevonden via een advertentie op MP, maar wel bij een kennel die geregistreerd staat bij de raad van beheer. Zo kun je via internet ervaringen over die fokker nazoeken.
    Denk dat vooral de klik met de mensen waar je de hond van koopt goed moet zijn. En het algehele plaatje wanneer je ergens komt om een pup te bekijken zegt ook veel.
    Is ook onze eerste hond dus veel ervaring met honden kopen hebben we verder ook niet ;)
    Hond van schoonouders kwam ergens uit een guur achterbuurtje, maar heel aardige mensen en heerlijke hond.

    Ben benieuwd of jullie het kopen van een hond doorpakken.
    Zo ja, dan zien we hem of haar vast wel voorbij komen op je blog!

 7. Wat een fancy woord, staycation, haha :). Wij doen meestal aan een staycation en ook deze zomer weer. Het enige lastige is dat je al snel in je dagelijkse routine vervalt en toch elke dag weer druk bezig bent met het huishouden. Dit jaar ga ik er extra op letten zodat ik echt even vakantie heb.

 8. Ik heb al jaren een thuisvakantie. En het fijne van zo’n vakantie is dat ik de kinderen hun gang kan laten gaan, want vertrouwde omgeving. Op de camping of huisjespark moet ik ze in de gaten houden. En kan ik nog steeds niet mijn eigen ding ook doen en dat kan thuis wel. Heerlijk buiten zitten met mijn knutselspul of boeken. En ik vind het ook niet erg om een beetje het huishouden thuis te doen, want dat moet op vakantie ook. Ik kan dan juist wat extra werk doen omdat manlief de kinderen in de gaten houd. In de zin van dat ze niet achter mij aan lopen en aan mijn hoofd “zeuren” want papa is er. Alleen volgend jaar ben ik wel de klos want manlief en de kinderen willen wel op vakantie. Maar dan wil ik wel in NL blijven en maximaal een week. Vind ik lang genoeg.
  In de vakantie gaan we een keer extra uit eten, ze willen graag naar de wok dus dat gaan we ook nog doen. En lekker fietsen, picknicken en hopelijk mooi weer dat we ook buiten kunnen zwemmen. En we hebben een abonnement op Julianatoren, dus daar gaan we ook nog een paar keer heen. Wijzelf hebben twee weken en de oudste dus 6, de jongste blijft naar de creche gaan in onze vakantie zodat we ook iets alleen met de oudste kunnen doen. Is ook belangrijk, en de kinderen gaan een keer bij de grootouders logeren, kunnen manlief uit eten en naar de bioscoop. En daarna in mijn eigen bed slapen en dat is voor mij vakantie!!!

  1. Janneke, ik snap je helemaal! Vooral van dat je kinderen op een camping of park meer in de gaten moet houden dan thuis.

   En ik vind mijn eigen bed ook het allerfijnst.

  1. Wauw, dat klinkt leuk Karen! Twee minuten van het strand af. Ik woon zelf in de Achterhoek en ben altijd weer onder de indruk van de wijdsheid van de zee en het strand.

 9. Ik ben blij dat we elk jaar op vakantie gaan. we waan niet ver weg, vanuit Twente naar Drenthe. Een weekje maar. Het is een totale ontspanning voor het hele gezin. Natuurlijk is het even stressen voor je weg bent maar dat is maar een paar uurtjes. Als we niet gaan blijf ik toch altijd bezig, dagelijks de was, badlkamer en toilet, bedden opmaken, stofzuigen. Dit kan ik op vakantie heel gemakkelijk overslaan hoor. Dat komt tussendoor en op de laatste dag wel weer eens. En ik ben nu al steeds een beetje bezig met de voorbereidingen voor de vakantie. Zo staat er al een boodschappenkrat klaar en als ik iets bedenk wat echt mee moet doe ik het er vast in. Het vakantiebeddengoed heeft gisteren lekker aan de waslijn gehangen en is nu klaar om fris mee te nemen. Zo voorkom je dat je de laatste dag voor vertrek nog erg druk bent. we zijn ook wel eens een jaar niet weggeweest maar dan had ik het gevoel geen vakantie te hebben gehad…

 10. Wij wonen op vakantie ;-)
  Voorwaarde voor een fijne zomer thuis met kinderen (met zwemdiploma) is een buitenzwembad. In onze woonplaats hebben we dat niet en installeren we het grootste opblaaszwembad in de tuin. Dikke pret (tot een jaar of 14, 15).
  Ik gedij op regelmaat en heb snel stress. Vakantie thuis vind ik heerlijk; er moet bijna niets en als het warm weer is leven we relaxed. Wat wasjes draaien, een keer stofzuigen en de wc schoonmaken moet ergens anders ook.

 11. Ik ben een kei in staycations, zelf. Kan me niet voorstellen waarom mensen die rust zoeken op vakantie gaan. Dat gaat thuis toch het makkelijkste? Wel even knop op (letterlijk die van de bel, die in je hoofd dat je moet strijken etc). Op vakantie ga ik om juist dingen te zien en te doen die we hier in de buurt niet hebben.

 12. Zelfs als reisspecialist verbaas ik me over al die mensen die elk jaar weer weg “moeten” om vakantie te hebben! Zelf geniet in intens van thuis zijn, lekker bakken, boeken lezen, spelen met dochterlief die toch heerlijk in d’r ritme kan blijven, fantastisch! We gaan dit jaar nog 3 dagen weg, naar Disneyland Parijs maar dan is ‘t ook wel weer mooi geweest en ga ik dolgraag weer naar ons kleine maar, oh zo fijne huisje!

 13. Heb dit ook wel eens gedaan, maar vond hij als student vrij saai. Voor mij voelt het niet echt als een vakantie dan. Maar het scheelt wel veel reistijd en geld!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.