Reacties

Duurzaam reizen: een verrassende uitkomst? — 39 reacties

 1. Als ik op reis ga, pak ik altijd de auto, want vliegen durf ik niet. Ik zei pas tegen iemand dat ik wel een dagje naar Parijs zou willen en omdat ik een dorpeling ben, durf ik daar niet met de auto heen. De trein lijkt me dan echt wel een goede oplossing. En oké, een dagje, zei ik, dus ik blijf niet zo lang mogelijk weg;).

 2. Ik vind het belangrijk dat we duurzamer reizen. En dat de trein duurzamer was dan vliegen wist ik. Toch is mijn wederhelft vliegend sneller in Denemarken dan met de trein. Een heel stuk sneller zelfs.

 3. De enkele keer dat ik over de grens ga(eens per twee jaar) neem ik toch het vliegtuig. Twee of meer dagen i de auto zitten is een aanslag op mijn gezondheid, ook belangrijk.

 4. Gemiddeld maak ik een keer in 18 maand en een hele verre reis (Down Under) per vliegtuig, dat kan niet anders. Per boot kost veel meer tijd en veel meer geld en bivendien is reizen per boot ook niet milieuvriendelijk. Met de trein naar Parijs, Gent, Brussel, Praag, Dresden, Munchen, Amsterdam, Leiden, Berlijn etc. is geweldig leuk! Treinreizen in Engeland zijn boeiend en mooiere stationnetjes dan daar zie je nergens!
  In het verleden ben ik naar Moskou, St.Petersburg, Kaliningrad en Londen gevlogen maar toen was ik niet wijzer😥
  Bij iedere vlucht comoenseer ik de CO2 uitstoot en ik koop niet bij “AliBaba-achtige online en echte winkels”

 5. Wij reizen heel erg veel (niet zo gek, met een outdoorblog) maar altijd zo duurzaam mogelijk. Omdat ik niet geloof in Co2 compensatie door middel van geld (is toch een beetje schuld afkopen in mijn ogen) reizen we zoveel mogelijk met de trein.
  Voor ons (4 personen) is dit veel duurder dan met het vliegtuig of de auto. Puur een duurzame overweging dus. Leuk om dan te lezen dat dit daadwerkelijk wat oplevert qua duurzaamheid...

 6. Zelf heb ik bezopen veel gevlogen voor m'n werk. Tot soms wekelijks een retourtje naar Noord-Engeland. En die vluchten, de kortste zijn het beroerdst omdat bij het opstijgen de meeste kerosine wordt verstookt. Maar ja, met een boot was je 3x zo lang onderweg en daar de weekende blijven was door hotelkosten ook duurder voor de baas.

  Voor vakantie ben ik 1x in 1988 naar Turkije gevlogen en 1x in 1996 van Lisaabon naar Amsterdam. Het stuk terugfietsen zag ik niet zitten en er rijden geen treinen van Lissabond naar Madrid, laat staat Alkmaar. Het meeste ging ik op vakantie met de fiets, met stukken trein of een stuk veerboot.

  Voor alleengaande is de auto al snel beroerder dan een vliegtuig dat ze volproppen met medepassagiers. Ik heb geen rijbewijs, voor mij is de auto geen optie.

  • O ja, en bij dit soort sommetjes wordt ook de aanleg en onderhoud van (spoor-)wegen vergeten. Heb ook nog nooit een zoutstrooivliegtuig gezien die voor wat vliegtuigen uit vloog. Spoorwegen zijn volgens mij erg duur. Tussen 2 treinen zit doorgaans meer dan 10km rails waar niets op rijdt. Op de weg is de afstand tussen de voertuigen en stuk korter, maar dan stoppen ze weer bitter weinig mensen in zo'n voertuig. Een volle bus is dan ook veel beter, waar de trein vaak niet tegenop kan.

 7. Wij gaan ook bijna nooit op vakantie. Toevallig dit jaar wel, maar Kreta. En dus met het vliegtuig. Ik voel me er ook wel rot onder, maar troost me met de gedachte dat we 1 keer per 5 jaar gaan ofzo....

 8. Leuk om te lezen! Ik heb wel een foutje ontdekt: het kleinste verschil in tijd geldt naar Parijs, niet naar Praag. Ik kon me al niet voorstellen dat het wel Praag zou zijn.

  Zelf reis ik weinig, maar heb ik wel een sterke voorkeur voor de trein. Qua prijs merk ik wel vaak dat het vliegtuig vaak nog altijd heel veel goedkoper is. Hier gaan ze ook uit van vliegen via Schiphol. Als je met Ryanair vanuit Duitsland naar Londen Stansted vliegt, kost dat bijvoorbeeld geen drol, en het is als je dicht bij de grens woont ook nog eens veel sneller.

 9. Na een nare ervaring, vier jaar geleden, durf ik niet meer te vliegen. Niet erg, we hebben heel veel van de wereld gezien. En na een ongeluk vorig jaar, hebben we besloten geen auto meer te nemen. En dat bevalt uitstekend. We waren altijd reislustig, maar een echte grote, verre treinreis hebben we nog niet gemaakt. Gaat beslist nog gebeuren, want meestal bevalt de trein uitstekend.

 10. Ik ben één keer (alleen) met de trein op reis geweest. Het duurde langer om op mijn bestemming te raken, maar het was zo gezellig! Echt tien keer leuker dan met het vliegtuig.

 11. Onze laatste vliegreis is intussen ook al weer vijf jaar geleden (door de kids), maar ik mis het wel. Anderzijds proberen we ook zo duurzaam mogelijk te leven, dus ja, afwachten of we het in de toekomst nog veel gaan doen...

 12. Goede blog! Maar vind dit wel een beetje te, sorry maar je moet overal om denken tegenwoordig, dit mag niet, dat mag niet. En zelfs naar vakanties moet je dan al kritisch kijken. Ik snap wel hoeveel treinen en vliegtuigen op en neer gaan per dag. Maar je je 5 x in het jaar op vakantie wil gaan moet je dat gewoon doen. Genieten van het leven is ook belangrijk haha

  • 5 keer per jaar op vakantie gaan is prima, maar ik zou dan liever niet 5 x gaan vliegen binnen Europa. Een beetje aandacht en zorg voor de wereld mag wel vind ik.

 13. Leuk om steeds meer te lezen over duurzaamheid. Ik reis best veel en heb al meerdere dingen gelezen over het compenseren van de CO2 uitstoot. Ik moet hier ook echt mee gaan beginnen!

 14. Interessant artikel! Haha leuke tip inderdaad, zo lang mogelijk weg blijven, erg vervelend! Qua reizen ben ik eigenlijk nog niet echt duurzaam bezig, maar met bijvoorbeeld auto rijden probeer ik wel zo zuinig mogelijk te rijden en voor korte stukjes probeer ik zo vaak mogelijk op de fiets te gaan.

 15. Ik ben ondertussen volop mee aan het strijden om bijvoorbeeld de nachttrein terug in te voeren en ik blijf het heel onlogisch vinden dat het vliegtuig nemen goedkoper is dan de trein te nemen tegenwoordig.

  Als er aan die 2 dingen al iets gedaan wordt, gaan we sowieso terug meer naar het meer duurzaam of ecologisch reizen....

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>