Duurzame meubels: waarom het belangrijk is + checklist

duurzame meubelsIn mijn herinneringen kochten mijn ouders zo om de 7 jaar nieuwe meubels. Dan gingen we met z'n allen naar een grote meubelzaak, en daar zochten ze dan een nieuwe bank uit. Vervolgens duurde het vaak nog zo'n 3 maanden voordat het bankstel bezorgd kon worden.

Mijn ouders wisselden dus wel eens van bankstel, maar de keukentafel is nooit veranderd. Ook nu nog staat dezelfde keukentafel bij mijn ouders in de keuken als waar ik als kind met mijn zusjes aan at, en ruziemaakten over wie de grootste kippenpoot had gekregen. We dachten altijd alledrie dat we tekort kwamen namelijk...

Hoe lang doe ik met mijn meubels?

Het zette me aan het denken: hoe lang doe ík eigenlijk met mijn meubels? Heb ik duurzame meubels? In het kader van duurzaam leven is er veel te zeggen voor meubels die tegen een stootje kunnen, en waarmee je je hele leven doet. Op die manier wordt het milieu immers niet onnodig belast. Toch vraag ik me af of er anno 2019 nog veel mensen zijn die spullen kopen waar ze de rest van hun leven meedoen. Vaak willen we op een gegeven moment toch 'iets anders'.

Duurzame meubels: wat zijn dat eigenlijk?

In het algemeen geldt dat duurzame meubels lang mee gaan, weinig slijten en milieuvriendelijk gemaakt worden. Dat laatste is bijvoorbeeld als ze worden gemaakt van zogenoemd 'gecertificeerd hout'. Dat komt uit een duurzaam beheerd bos. Je herkent dit aan het FSC-keurmerk. Duurzaam zijn meubels ook als ze gemaakt zijn van eerder gebruikte materialen.

Ook kant en klaar gerecyclede en vintage meubels vallen ook onder de noemer duurzaam. Er worden immers geen nieuwe natuurlijke grondstoffen voor gebruikt. Van dat laatste word ik dan weer erg blij, want ik ben dol op kringloopspullen.

Handige checklist voor duurzame meubels

 1. Zijn het tweedehands meubels? Dan ben je duurzaam bezig. Ga maar kopen ; )
 2. Check het materiaal: van welk materiaal is het meubel gemaakt? Bamboe is bijvoorbeeld duurzaam, maar hout niet persé. Jute is dan wel weer heel duurzaam.
 3. Controleer de herkomst van materiaal dat niet per definitie duurzaam is.
 4. Doe een klein onderzoek naar het beleid van de winkel waar je iets wilt kopen. Een grote keten als Ikea heeft bijvoorbeeld een duidelijk duurzaamheidsbeleid.
 5. Wil je het meubel thuis laten bezorgen? Kijk dan of de bezorging duurzaam gedaan kan worden. Denk bijvoorbeeld aan het gebruikte verpakkingsmateriaal. Sommige bedrijven versturen een kleine schaar nog in een gigantische grote doos.
 6. Is het meubel van stevig materiaal dat tegen een stootje kan? Met andere woorden: kun je er lang meedoen?

3 Voorbeelden van duurzame meubels

Tafel van hout dat duurzaam beheerd is

Een voorbeeld van duurzame meubels zijn de robuuste tafels van debommelmeubelen.nl. Op hun site staat het hout dat ze gebruiken uit bossen komt die duurzaam en ecologisch verantwoord beheerd worden. En waarvan bovendien de hele handelsketen van het bos naar de winkel op de juiste wijze wordt gecontroleerd. Hieronder een voorbeeld van zo'n robuuste, duurzame tafel die een leven lang meegaat:

Screen Shot 2019 07 02 at 12.35.32

Tafel van duurzaam materiaal: bamboe

Ook bij Ikea kun je terecht voor duurzame meubels en tafels. Onderstaande tafel is van bamboe!

Screen Shot 2019 07 02 at 11.59.29

Tafel die duurzaam is omdat hij tweedehands is

Tataa, ook mijn keukentafel mag in dit rijtje staan. Hij komt namelijk uit het ouderlijk huis van mijn vader, en is dus vintage : )

tafel

Mijn duurzame meubels

Mijn duurzame meubels zijn duurzaam omdat ze tweedehands zijn. Ik geloof niet dat mijn nieuwe meubels persé duurzaam zijn. Hieronder een overzicht van mijn duurzame meubels en mijn niet zo duurzame meubels.

Duurzame meubels

 • Keukentafel
 • Keukenstoelen
 • Groene keukenkastje
 • Salontafeltje
 • Ons bed
 • Kastje waar de tv op staat
 • Boekenkasten
 • Bureautje
 • Witte stoof naast de Chesterfield voor mijn kopje thee
 • Bijzettafeltje
 • Fauteuil met oren
 • Ronde vloerkleed bij de houtkachel
 • De houtkachel!

Mijn helaas niet duurzame meubels

 • De Jennylund Ikea fauteuil naast onze koelkast
 • Onze Ikea bank
 • Onze Chesterfield bank is helaas niet langer duurzaam. Ik had een duurzaam tweedehands exemplaar van marktplaats, maar daar heeft onze kat op gepist. De nieuwe die ik kocht is denk ik niet duurzaam.
 • Ruggable vloerkleed in de woonkamer

Al met al toch niet slecht vind ik. De meerderheid van mijn meubels is toch wel duurzaam gelukkig.

Meubels van schimmels

Meubels van schimmels... Mijn eerste reactie was: 'Getver,' maar misschien moet ik me daar toch maar overheen zetten, want duurzaam is het wel. Een stel Engelse studenten maakt meubels van schimmels en hout! Kijk maar:

Duurzame meubels samengevat

Duurzame meubels kopen is goed voor het milieu. En als je kiest voor tweedehands ,vaak ook nog voor je portemonnee. Mijn favoriete manier om duurzame spullen te kopen is door simpelweg tweedehands te kopen.

Ik ben me er terdege van bewust dat na mij nog veel meer mensen deze aardbol hopen te bewonen. Aan mij dus de taak om hem niet onnodig te vervuilen of te beschadigen.

Lees ook mijn post Duurzamer wonen!

Hoe is het met jouw meubels gesteld? Zijn ze duurzaam? Welk meubel heb je het langst, en welke het kortst?

Gebruikte bronnen voor deze post: o.a. Bustle, Global Citizen, The Guardian, Constellagroup, Ecobalanza, KearneyAuctioneers, Viesso, De Volkskrant, De Bommel Meubelen, Ikea, VTWonen, Interior Works, EcoGoodies, Duurzame Toekomst.

Similar Posts

62 Comments

 1. Toen ik zeven jaar geleden op mezelf ging wonen, kocht ik alle meubels nieuw. Het staat er nog steeds en ik ben ook niet van plan om het binnen afzienbare tijd te vernieuwen, dus ik denk dat ik best duurzaam ben;).

 2. Wij kopen meestal duurzaam en ik denk dat een IKEA bank daar ook onder kan vallen omdat de hoezen verwisselbaar/wasbaar zijn. Wij kochten een half jaar geleden een kastje van Pastoe voor meer dan Euro 2.000,- en dachten dat dit duurzaam zou zijn maar hetuj blijkt zeer gebruiksonvriendelijk het beschadigd al als je er bij wijze van spreken naar wijst....denk ook dat het helemaal niet de bedoeling is om lang met spullen te doen denk ook aan elektrische apparaten wasmachines en vaatwassers van ca. 20/25 jaar geleden gingen veel langer mee.

 3. Echt duurzaam weet ik niet, maar we hebben alles wel erg lang, vooral de eettafel is er een die we al heel lang hebben en ook niet weg doen. We hebben een paar jaar geleden alles nieuw gekocht en zijn niet van plan dit te veranderen.

 4. In mijn eetkamer staan mijn meest duurzame meubels. De zes eikenhouten stoelen erfde ik van mijn grootvader 38 jaar geleden. Hijzelf kreeg ze als trouwcadeau begin de jaren 20 van vorige eeuw. Ze zijn dus bijna een eeuw oud en ik koester ze nog steeds. De bijhorende eikenhouten kast erfde mijn echtgenoot van zijn grootouders en is slechts een tiental jaren jonger.

 5. Hier staat een leren Ikea bank van 27 jaar geleden en Montel fauteuils van ongeveer de zelfde leeftijd. Allemaal nog in prima conditie. De platenkast is een antieke. noem maar op. Ja wij zijn erg duurzaam denk ik.

 6. ehhhhhhhhh ik koop meestal tweedehandsies :-) mijn bed was nieuw...
  omdat ik dikke verkering kreeg die bleef slapen:-)
  anders was dat ook nog een eenpersoons bedje geweest, een tevreden mens slaapt overal :-)

  Jij doet van di e leuke onderzoekjes, lijkt me wel héél tijdrovend :-)

 7. Bij mij is bijna alles wel in huis ouder dan 15 jaar, ik koop niets omdat ik er op uit gekeken zou zijn, maar pas als iets stuk is en niet meer te repareren is. Indien dan nodig.. dan pas een andere.

  Love As Always
  Di Mario

 8. Het bed waar ik in slaap is van mijn grootmoeder geweest, als kind vroeg ik altijd aan haar, oma als je dood gaat mag ik dan je bed. Ik heb het ook gekregen en er zeker 27 jaar met mijn man in geslapen, tot ik in de overgang kwam, toen was het wel heel smal nl. 1.20 x 190. We kochten een groot bed, drie jaar geleden is mijn man overleden en al die tijd voelde het heel naar, die lege plek naast me, een paar maanden geleden besloot ik weer in het bed van mijn grootmoeder te gaan slapen, ik heb het blauw geschilderd en ik ben er weer blij mee. De broer van mijn opa maakte het bed als cadeau voor hun trouwen, ze zijn 60 jaar getrouwd geweest, ik ben inmiddels 66 het is dus wel meer dan 100 jaar oud, dat vind ik duurzaam🤪.
  Groet Adriana

 9. Ik koop meestal tweedehands, om verschillende redenen (milieu, prijs, uniek product). Als we iets kopen is het vaak van hout. Dat gaat veel langer mee dan die glimmende meubels. Plus je kan het ook een ander kleurtje geven als je er zat van bent. Ik heb daarbij niet echt op het keurmerk gelet, maar dat is wel een goede tip indd. Leuk artikel! Oh en super leuke buffetkast!!!

 10. We hebben onze meeste meubels nieuw gekocht, tussen 25 en 35 jaar geleden. En omdat dat onze smaak is, tweedehands aangevuld indien nodig want deze meubels worden niet meer nieuw gemaakt en veel andere mensen willen wel eens iets anders.
  Onze smaak is pragmatisch en eenvoudig, we zijn geen trendy stylisten. Als ik in het woonkatern van onze krant zie hoe mensen hun huis "eigen" en "authetiek" maken, zie ik vaak hetzelfde type meubels en woonaccessoires en over 4 jaar liggen die ook weer bij de kringloop wegens niet in de gewenste kleur of sfeer.
  Ik vind het leuk bij een ander, maar voel me er niet op mijn gemak bij.

 11. ik ben met meubels niet zo duurzaam als ik zou moeten zijn...omdat ik nooit weet wat ik wil, koop ik bijvoorbeeld banken die niet al te lang mee gaan...
  Bye the way: die keukentafel van jou in fantastisch!

 12. Vrijwel alles is hier 2de of 3de hands en tussen 25 en 100 jaar oud. Gewoon tijdloos spul, dat ik deels heb georven van m'n ouders. Kan het ook repareren. Geef er niet zo om. Ooit een jaar of 30 geleden een 'kapotte' lattenbodem gekocht. Stond achter in een winkel en was precies wat ik zocht. Dwz gewoon handmatig te verstellen en goede latten. Kreeg 'm gratis bij een matras dat ik daar kocht. Binnen 10 minuten gemaakt en ik gebruik 'm nog altijd. Zit/hang er nu op om dit te typen.

 13. Hier eikenhout en al 43 jaar oud...de rest wordt wel vernieuwd zoals bankstel
  Wel de meubels laten behandelen en zijn van donker naar licht gegaan 10 jaar terug...groetjes

 14. Elke 7 jaar nieuwe meubelen, ik moet er niet aan denken. Bij ons wordt pas iets vervangen als het sleets is en dat duurt knap lang. En aan trends doen we al helemaal niet.

  1. Tsja, zoals ik schreef is dat in mijn herinnering. Het zou zo maar kunnen dat het veel minder vaak was. Als kind heb je al snel het gevoel dat iets 'altijd zo was' is mijn ervaring : )

   Pas vervangen als het stuk is, is zeker een duurzame manier van leven denk ik.

 15. Iemand moet het eerst gekocht hebben voordat het ergens als tweedehands wordt aangeboden. Ik denk dat als iedereen echt duurzaam wil gaan leven we weer een hoop winkels kunnen sluiten.

 16. Interessant om bij stil te staan. Hier veel Ikea, vanwege de kleine kinderen. Niet heel duurzaam, al doen we er lang mee. Van mijn oma en opa kreeg ik mee dat je dingen opgebruikt en hoewel dat hier niet helemaal het geval is, probeer ik daar wel naar te leven. Scheelt je ook een boel geld 😉

 17. 12 jaar geleden hebben we alles nieuw gekocht bij L. Bakker. Was toen nog niet zo bezig met duurzaamheid. Maar de meubels staan er nog! Echt goede kwaliteit. Blij mee. Vanwege verhuizing wel wat weggedaan ivm ruimte. Naar de kringloop. Verder koop ik alles zoveel mogelijk 2e hands. Behalve ons gloednieuwe bed met matrassen. Die zijn vandaag bezorgd. Met de bedoeling ons verdere leven hiermee te doen.

 18. Duurzaam is ook maar relatief; als je elk jaar nieuwe duurzaam geproduceerde meubels koopt, is dat niet beter dan een niet-duurzaam geproduceerd meubel te kopen en daar jaren mee te doen.

 19. Al onze meubelen zijn tweedehands, we hebben namelijk zelf een antiekzaak en kopen ook regelmatig inboedels op en soms zitten daar leuke dingen tussen die we zelf houden.

 20. Bij de aanschaf van kleding let ik er wel op of het duurzaam is, maar bij meubels ben ik nog niet zo ver. Ik koop haast nooit meubels en die we al hebben, staan er al jaaaaaren :). Dat is volgens mij ook duurzaam!

 21. Ik heb ook tweedehands dingen in huis.
  Maar zeker niet alles, we kopen wel kwaliteit met het ook op duurzaam.

  Toch sluipt er ook wel een ikeatje binnen! :)

 22. Meubels met schimmels... IEWW... Wij wachten nu al een paar weken op een nieuwe eetkamertafel en bedenken of we van oude tafel nog iets kunnen maken, en anders kan die altijd nog naar de kringloop.

 23. Ik koop mijn meubels graag bij de kringloop om ze vervolgens op te knappen, vind dat zo leuk om te doen. Mocht het we nieuw zijn dan ga ik graag voor hout, en dan zeker met een keurmerk. En hoop jaren plezier te hebben van mijn aankopen. Vind het daarom ook niet erg om er iets meer aan uit te geven, als het maar lang mooi blijft!

  1. Ik vind het altijd zo knap van mensen die meubels echt kunnen opknappen. Ik koop graag bij de kringloop maar opknappen kan ik helaas niet zo goed.

 24. Meeste van mijn meubels zijn absoluut niet duurzaam en trendgevoelig, maar heb wel eeen antieke kast en tafel in mijn slaapkamer staan.

 25. Wij hebben onze meubels ook al heel lang en als ik straks uit huis ga vind ik het ook echt niet erg om tweedehands te kopen. Die schimmel meubels zou ik dan weer nooit kopen.. krijg er kriebels van!

 26. Haha de volgende die klaagt over dat de veren in je kont prikken bij onze bank geef ik als antwoord. Ik doe duurzaam.
  Het leer van de bank is nog goed maar de bank zit echt niet meer door kapotte veren. Ze zijn er van de winkel al bij geweest om te kijken of ik er eventueel nieuwe veren in kan krijgen. Bank bevalt me prima. Man zei ook wat ziet hij er nog goed uit verder. Waar maak je hem mee schoon? Nou uh net billendoekjes. Vroeger toen ik de kids verschoonde op de bank kwamen er altijd meerdere velletjes uit. De velletjes die ik niet gebruikte daar poetste ik mee op de bank. En als je zag welk vuil daar elke keer mee afgehaald werd..

 27. Oeps! Ik ben zo iemand die geregeld verander... Voor mijn zoon heb ik wel een doorgroeikamer, waardoor hij heel lang met zijn babykamer kan doen.

 28. Och jeetje. Daar heb ik nog nooit over na gedacht. In elk geval vind ik dat we alles al veel te lang hebben. Toch zeker 15 jaar. Ik zou eigenlijk wel wat nieuws willen maar ik weet niet wat. Dus tikken de jaren door. Wordt het dan vanzelf duurzaam?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.