Bijzettafeltje: make-over + update 2022

bijzettafeltje

Wij hebben in onze woonkamer een salontafel. En een bijzettafeltje.

Het bijzettafeltje is een mooi donkerhouten tafeltje dat ik bij de kringloop vond. Het is een leuk tafeltje om thee aan te drinken. Zeker in de winter, als de kachel aan is!

Maar voor de zomer vond ik hem eigenlijk best wel donker. Toen vond ik in Groenlo bij tuincentrum Groenrijk een wit tafelkleedje in de aanbieding voor maar 4,50. Ik heb dit gebruikt om het tafeltje een zomerser look te geven. Bovendien doet deze stijl me denken aan Engelse Teas!

Romantisch, gezellig en mooi.

bijzettafeltje
Na. ‘Ober mag ik Tea for two?’

Ik vind het helemaal prachtig. Nu heb ik alleen nog een hoed nodig, zodat ik bij het tafeltje pas.

Bijzettafels

Bijzettafels zijn meestal wat kleinere tafels. Je kunt ze duidelijk onderscheiden van salontafels. Het grote voordeel van een bijzettafel is dat je makkelijk ergens kwijt kunt. Zelfs als je klein behuisd bent. Ze worden in de regel gebruikt voor kleine dingen.

bijzettafeltje

Bijzettafels burgerlijk?

Ooit was er geen interieur zonder bijzettafel! Zo’n tafeltje hoorde er gewoon bij! En dan het liefst drie van die bijzettafeltjes die je onder elkaar kon schuiven. Dat was zelfs een echte klassieker in de twintigste eeuw. Ik heb ze ooit ook gehad. Mijn schoonvader had ze langs de kant van de straat gevonden! Hij knapte ze op, en gaf ze aan mij. Maar ik weet nu niet waar ze zijn gebleven. Ze zijn gesneuveld in eenverhuizing denk ik.

In de jaren 50 en 60 werden ze ook nog gemaakt. Vooral de bijzettafels uit de jaren 50 zijn erg herkenbaar. Kijk maar:

fifties sidetable
Typisch jaren 50 bijzettafeltje!

Maar aan het eind van de twintigste eeuw raakten ze in diskrediet. Ze zouden te burgerlijk zijn. En bovendien ouderwets.

Toch zie ik tegenwoodig bijzettafels bij best veel mensen. Mijn twee maandagochtenkoffievriendinnen hebben allebei bijzettafeltjes. Die staan náást hun bank.

Bijzettafeltjes Action

Wil je een goedkoop bijzettafeltje? Dan zijn bijzettafeltjes van de Action een leuke optie. Zoals onderstaand bijzettafeltje van de Action:

bijzettafel

Deze tafel is tegelijkertijd ook een opbergplek. Hoewel dat dan wel weer slordig staat lijkt mij. Tenzij je er bijvoorbeeld mooie plaids in legt. In dat geval kun je hem ook juist verschillende looks geven. Hij kost 9,69 bij de Action.

En er zijn nog veel meer Action bijzettafeltjes te vinden. Op het moment dat ik deze post schrijf tel ik er op de Action website maar liefst tien! Hieronder een screenshot van het assortiment.

Action bijzettafeltjes

Stoof als bijzettafeltje

Als ik mezelf dan eindelijk zover heb dat ik op de bank zit met een boek, dan wil ik mijn thee graag binnen handbereik hebben. Een tijd lang zette ik mijn dampende mok thee daarom op een Mammut krukje van de Ikea. Maar op een gegeven moment liet er steeds een pootje los, en dus zocht ik een andere vorm van bijzettafeltje.

Uiteindelijk vond ik die in 2012 de vorm van een stoof, op Marktplaats. Ik vind het niet alleen mooi, hij is ook nog eens superhandig, want je kunt er van alles inleggen. Zoals bijvoorbeeld een boek waarin je bezig bent.

stoof als bijzettafeltje

Tien jaar later gebruik ik deze stoof nog steeds voor mijn mok thee! Allen is hij niet meer zo mooi wit. De verf is beschadigd geraakt door intensief gebruik. Maar dat geeft niet. Dat staat ‘authentiek’ zullen we maar zeggen ; )

Leestips

Tafelkleed Action

Keuken makeover tips

Hoe hoog is een eettafel?

Heb jij een bijzettafel?

Similar Posts

24 Comments

 1. Wat een leuk stukje!
  Je hebt een handige oplossing gevonden voor je bijzettafel. (Mooie tafel trouwens, zo een wil ik ook wel vinden in de kringloop :-))
  Het doet me denken aan de antiek programma’s van de BBC. Daar ben ik dol op!
  Wat je ook nodig hebt is een bloemetjesjurk en een vestje :-)

 2. Ik vind jouw bijzettafeltje zonder kleedje ook mooi!
  Ik heb een bijzettafeltje uit begin jaren zestig. Lijkt op de vorm van die van de jaren vijftig. Daar zet ik een zelfgemaakte pickupkist uit de jaren zestig op. Daar hebben we muziek-cd’s in zitten. Die kist is gemaakt door een oom van mijn man en het tafeltje komt bij mijn ouders vandaan. Leuk, retro en met herinneringen :-)

 3. Ik ben dol op bijzet tafeltjes en net als wat je al aan gaf, ze zijn super handig.
  Jou tafeltje is ook nog eens een super mooi exemplaar zeg.En zo met dat kleedje ziet het er ook schattig uit, als de thee klaar is roep je maar even hoor dan kom ik gezellig langs haha.

 4. Wij hebben een paar roze krukken van de Ikea, die ik als student gekocht had omdat ze stapelbaar waren, en handig als extra zitplaats als ik bezoek kreeg. Tegenwoordig gebruiken we ze als bijzettafeltjes.

 5. Bijzettafeltjes zijn ontzettend handig. Ik heb inderdaad ook bijzettafeltjes gekocht in mijn studenten tijd, en gebruik ze nog steeds tijdens verjaardagen. erg handig.

 6. Die stoof vind ik mooi! En ook weer eens heel wat anders dan een bijzettafeltje. Ik gebruik overigens een poef als bijzettafeltje. Voor een mok thee is dat te wiebelig, maar voor tijdschriften of boeken werkt het prima.

 7. In deze tijd vind bijzet tafel erg modern uit. Wij houden meer van klassiek. Blanke eiken. Wij hebben een bijzet tafel uit Frankrijk. Hele sterke kwaliteit. Iemand kwam brengen naar ons. Het is weer tijdje geleden. Leuke spulletjes heb jij daar.

 8. Wij hebben geen salontafel maar wel 4 ‘bijzettafeltjes’
  Ongeveer de vorm van de jaren 50 tafeltjes, tweedehands gekocht, ze waren wit maar nu hebben ze een kleurtje. Reuze handig!

 9. Zo leuk om te zien hoe je met een kleine aanpassing een hele metamorfose kunt geven aan een tafeltje! Wij hebben op dit moment geen bijzettafeltje meer omdat het niet praktisch is met 2 labradors en 2 kleintjes. Maar het is wel heel gezellig! Ook met een fijn plantje erop.

 10. Toch best handig zo’n bijzettafeltje naast de bank! Voor een koukleum als ik is een bijzettafeltje met opbergruimte voor een warme deken echt een must eigenlijk. En ik wist niet dat ze bij Action zoveel keuze hadden op dit gebied.

 11. Met de aankomende prijzen kun je de stoof misschien wel weer gebruiken waarvoor hij ooit bedoeld was.

  Love As Always
  Dimario

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.