Bijzettafeltje: make-over!

Wij hebben in onze woonkamer een salontafel. En een bijzettafeltje.

Het bijzettafeltje is een mooi donkerhouten tafeltje dat ik bij de kringloop vond. Het is een leuk tafeltje om thee aan te drinken. Zeker in de winter, als de kachel aan is!

tafeltje voor
Voor

Maar voor de zomer vond ik hem eigenlijk best wel donker. Toen vond ik in Groenlo bij tuincentrum Groenrijk een wit tafelkleedje in de aanbieding voor maar 4,50. Ik heb dit gebruikt om het tafeltje een zomerser look te geven. Bovendien doet deze stijl me denken aan Engelse Teas!

Romantisch, gezellig en mooi.

Tafeltje na
Na. ‘Ober mag ik Tea for two?’

Ik vind het helemaal prachtig. Nu heb ik alleen nog een hoed nodig, zodat ik bij het tafeltje pas.

Bijzettafels

Bijzettafels zijn meestal wat kleinere tafels. Je kunt ze duidelijk onderscheiden van salontafels. Het grote voordeel van een bijzettafel is dat je makkelijk ergens kwijt kunt. Zelfs als je klein behuisd bent. Ze worden in de regel gebruikt voor kleine dingen.

Bijzettafels burgerlijk?

Ooit was er geen interieur zonder bijzettafel! Zo’n tafeltje hoorde er gewoon bij! En dan het liefst drie van die bijzettafeltjes die je onder elkaar kon schuiven. Dat was zelfs een echte klassieker in de twintigste eeuw. Ik heb ze ooit ook gehad. Mijn schoonvader had ze langs de kant van de straat gevonden! Hij knapte ze op, en gaf ze aan mij. Maar ik weet nu niet waar ze zijn gebleven. Ze zijn gesneuveld in eenverhuizing denk ik.

In de jaren 50 en 60 werden ze ook nog gemaakt. Vooral de bijzettafels uit de jaren 50 zijn erg herkenbaar. Kijk maar:

fifties sidetable
Typisch jaren 50 bijzettafeltje!

Maar aan het eind van de twintigste eeuw raakten ze in diskrediet. Ze zouden te burgerlijk zijn. En bovendien ouderwets.

Toch zie ik anno 2014 bijzettafels bij best veel mensen. Mijn twee maandagochtenkoffievriendinnen hebben allebei bijzettafeltjes. Die staan náást hun bank.

Leestip

Tafelkleed Action

Heb jij een bijzettafel?

Similar Posts

7 Comments

 1. Wat een leuk stukje!
  Je hebt een handige oplossing gevonden voor je bijzettafel. (Mooie tafel trouwens, zo een wil ik ook wel vinden in de kringloop :-))
  Het doet me denken aan de antiek programma’s van de BBC. Daar ben ik dol op!
  Wat je ook nodig hebt is een bloemetjesjurk en een vestje :-)

 2. Ik vind jouw bijzettafeltje zonder kleedje ook mooi!
  Ik heb een bijzettafeltje uit begin jaren zestig. Lijkt op de vorm van die van de jaren vijftig. Daar zet ik een zelfgemaakte pickupkist uit de jaren zestig op. Daar hebben we muziek-cd’s in zitten. Die kist is gemaakt door een oom van mijn man en het tafeltje komt bij mijn ouders vandaan. Leuk, retro en met herinneringen :-)

 3. Ik ben dol op bijzet tafeltjes en net als wat je al aan gaf, ze zijn super handig.
  Jou tafeltje is ook nog eens een super mooi exemplaar zeg.En zo met dat kleedje ziet het er ook schattig uit, als de thee klaar is roep je maar even hoor dan kom ik gezellig langs haha.

 4. Wij hebben een paar roze krukken van de Ikea, die ik als student gekocht had omdat ze stapelbaar waren, en handig als extra zitplaats als ik bezoek kreeg. Tegenwoordig gebruiken we ze als bijzettafeltjes.

 5. Bijzettafeltjes zijn ontzettend handig. Ik heb inderdaad ook bijzettafeltjes gekocht in mijn studenten tijd, en gebruik ze nog steeds tijdens verjaardagen. erg handig.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.