Tafelkleed Action: wit damasten tafelkleed van de Action

6 xTafelkleed Action 1

Ik kocht een tafelkleed  bij de Action.

Lees nu waarom!

We geven een etentje

We geven eigenlijk nooit etentjes, maar gisteren was het toch eens zo ver! Mijn ouders kwamen bij ons eten. Het eten hadden we op orde, maar we wilden de tafel ook dekken in restaurantstijl.

Tafelkleed Action

Dus gingen we naar de Action om een laken te kopen. Ik had namelijk bedacht dat een simpel wit laken van de Action mooi als tafellaken kon dienen. Maar eenmaal bij de Action vond ik nog iets veel beters:

Een wit tafelzeil met zo'n damast patroon.

Onze tafel is erg lang, want hij komt nog uit het ouderlijk van mijn vader. Destijds zaten ze daar met z'n vijftienen aan. Dus we hadden twee tafelkleden van de Action nodig. In totaal kostte het 10,-.

Het effect is prachtig, en aangezien je het zeil makkelijk kunt schoonvegen kan het nog jaren mee.

Met kerstmis ga ik het weer gebruiken!

tafelkleed Action

Damasten tafelkleed

Damast is een stof met ingeweven glanzende motieven die aan beide kanten (positief en negatief) zichtbaar zijn. (Bron: Ensie). Het tafelkleed van de Action deed me hieraan denken, maar het is natuurlijk niet een echt damast tafelkleed.

Wel of geen tafelkleed - 2011

Mijn oma had vroeger altijd een tafelzeil op haar keukentafel, vastgezet met punaises. Mijn moeder had in het midden een vrolijk, rood geblokt vierkant kleedje dat werd neergelegd na elke maaltijd.

Zelf gebruik ik geen tafelkleed op het moment. Ik heb er wel eens een gekocht, en over de tafel gedrapeerd om bijvoorbeeld een zomers effect te creëren. Maar het lag er nooit lang: ik verlangde al snel terug naar de eenvoudige, strakke lijnen van de tafel.

Zondag en Kerstmis

Op zondag vlei ik wel regelmatig een katoenen kleed over de tafel, om de Zondagse Lunch kracht bij te zetten. En met Kerstmis gebruik ik vaak een wit katoenen laken van de Zeeman, dat voor tafellaken kan doorgaan. Dat betekent wel meteen dat ik extra was heb, want er komen onmiddellijk vlekken op.

Dat vraag ik me dan ook wel eens af, bij mensen die altijd zo'n gezellig stoffen tafelkleed gebruiken bij de maaltijden: wassen ze die elke dag? En hebben ze er dan zeven?

Tafelkleden in allerlei variëteiten

Je hebt tafelkleden in allerlei soorten en maten, en materialen. Van de goedkope polyester kleden, met een katoenen onderlaag kleden van de Zeeman, tot de iets duurdere vinyl kleden die je bijvoorbeeld bij de Blokker op maat kunt laten knippen. Ook de hippe tafelzeilen van Kitsch Kitchen zijn hiervan gemaakt. Ik vind tafelkleden eigenlijk erg leuk, maar praktische overwegingen, en mijn verlangen naar 'simpel' weerhouden me ervan ze regelmatig te gebruiken.

Tafelkleed Action 2023

Bovenstaand tafelkleed van de Action kocht ik in 2014. Helaas kwamen er al snel oranje-achtige vlekken in door een sausje. En die trokken helemaal in dit tafelzeil. Ik kreeg ze er niet meer uit. Uiteindelijk heb ik daardoor minder lang met dit tafelkleed van de Action gedaan dan ik dacht.

Rond tafelkleed Action

Destijds kocht ik een rechthoekig tafelzeil. En helaas hebben ze al vrij lang geen ronde tafelkleden in het assortiment. Blijkbaar hebben ze meer rechthoekige modellen dan ronde. Dat is wel vervelend als je een ronde tafel hebt.

Plastic tafelkleed Action

Ook voor een plastic tafelkleed kun je prima terecht bij de Action. Hij is 180 bij 140 centimeter. Zo'n plastic tafelkleed van de Action gebruik je eenmalig, en daarna gooi je het weg. Maar duurzaam is is dit natuurlijk niet! En gezien de toestand van het klimaat zou ik een wegwerp tafelkleed dan ook niet aanraden.

Action tafelkleed slechts 79 cent!

Een wegwerp tafelkleed van de Action kost maar 79 cent! En ze zien er leuk en fleurig uit. Mijn ervaring is wel dat het plastic van zo'n wegwerp tafelkleed heel dun is. Wees er dus voorzichtig mee als je het op tafel legt, want je trekt er zo een gat in. Hieronder zie je een voorbeeld:

wegwerp tafelkleed action

Geen wegwerp, maar ook niet zo sterk als vinyl tafelkleed Action

Een iets duurder tafelkleed is een tafelzeil met een soort stoffen onderkant. Dit type tafelzeil is duidelijk een stuk beter dan een wegwerp tafelkleed, maar het is niet zo goed als een vinyl tafelkleed. Het zit er echt tussenin. Hieronder zie je een voorbeeld van 140 bij 200 centimeter:

wegwerp tafelkleed action

Dit tafelzeil is ietsje duurder: 99 cent, maar nog steeds spotgoedkoop natuurlijk. Op de site van de Action staat er bij vermeld dat het 'geen wegwerp' is. Maar mijn ervaring is dat het niet lang mooi blijft.

Tafellaken Action

De duurzaamste keuze is een tafellaken, oftewel een tafelkleed van stof. Een tafellaken van de Action kost 7,95. Het kan gewassen worden op 40 graden en is met 140 bij 250 centimeter lekker lang. Het grote nadeel van tafellakens vind ik dat als je er een vlek in krijgt, je het in de was moet doen. Daarom is dat voor ons gezin geen optie. Bij elke maaltijden zijn er bij ons vlekken...

Wit laken Action

Wil je een goedkoop tafellaken? Dan is een wit laken van de Action een optie. Voor 6,49 koop je een wit laken bij de Action. Je spaart dan 1,50 uit op een officieel tafellaken van de Action.Screenshot 2022 03 03 at 12.32.12

Voor een dramatisch effect kun je kijken voor een zwart laken bij de Action! Maar pikzwart is dat niet. Het is meer grijzig. Om vlekken te voorkomen kun je een doorzichtig tafelzeil over je laken vleien.

Papieren tafelkleed Action

Stel je vindt een plastic tafelkleed van de Action niet een verantwoorde keuze vanwege het milieu. Is een papieren tafelkleed van de Action dan een optie? Volgens mij heb je rondom Pasen vaak wel papieren tafelkleden bij de Action. Maar in het gewone assortiment vind je vooral papieren lopers bij de Action. Niet complete tafelkleden.

Witte plakfolie Action

Voor een meer permanente make-over van je tafel kun je kiezen voor witte plakfolie van de Action. Zelf zou ik me hier niet zo gauw aan wagen! Het formaat van witte plakfolie van de Action is namelijk smal, dus je zult meerdere banen op de tafel moeten plakken. Dat geeft zichtbare naden. Bovendien plak je het vast....

Papieren tafelkleed op rol Action

Ken je die rollen met daarop papieren tafelkleed? In de zomer van 2021verkocht de Action papieren tafelkleed op een rol. Maar op dit moment is zo'n papieren tafelkleed op een rol helaas niet bij de Action te vinden. Wel vind je een tafekleed op een rol bij onder andere bol.com:

papieren tafelkleed op een rol

Tafelklem Action

Goed, dan heb je een mooi tafelkleed, hoe zorg je dat het netjes blijft zitten? Veel mensen zoeken (tevergeefs) naar een tafelklem bij de Action. Ik denk dat dit een echt seizoensproduct is. Tafelklemmen heb ik nog maar weinig gezien bij de Action. Wel hebben ze er meestal van die gewichtjes die je aan je tafelkleed kunt hangen.

Bij Xenos verkopen ze wel tafelkleedklemmen:

Screenshot 2022 03 03 at 12.38.47

Action tafelkleed samenvattend

Bij de Action kun je terecht voor diverse soorten tafelkleden. Van stof, plastic, vinyl en een soort tussenvorm. Kun je daar niet vinden wat je zoekt. Dan kun je ook kijken voor tafelkleden bij de Hema, Xenos en Blokker.

Dit lag er bij jullie op tafel in 2011!

 • Wij hebben een prachtige houten tafel, maar ook jonge kinderen in huis. Die combinatie maakte dat de vorige tafel erg lelijk was geworden. Nu hebben we een doorzichtig zeil op tafel liggen, met een leuk kleedje eronder. Dat wissel ik af. De tafel blijft mooi, je ziet het blanke hout, en het kleedje of de loper geeft een gezellig effect. Ik vind het een ideale combi met een gezin! Mijn zussen en schoonzussen hebben allemaal ons voorbeeld gevolgd trouwens… (Atalanta)
 • Hier van de week ook een leuk kleedje rood met wit geblokt op tafel. Maar ik wordt gek van de katten die zich er op nestelen! Dus alleen met het eten erop (als ik eraan denk). (Noelle)
 • Hier altijd een tafellaken tijdens het eten. Damast of gewoon katoen wit laken. Wel 4 à 5 in de week. ‘s Morgens wil ik een schone bij het ontbijt, dan wil ik geen vaag vlekje van warm eten zien, want dan ga ik over m’n nek… (Petra)
 • Ik heb mijn eetkamertafel zelf gemaakt (nogal een apart maatje 65 x 220 cm) van 4 sierlijke poten en een afzichtelijk blad van OSB plaat. Deze heb ik dan ook maar bekleed met ruitjeszeil. Heel praktisch met eten. Doekje erover en klaar. Sinds deze week heb ik een afdankertje: een damastkleed. Het is prachtig op tafel, maar een crime voor de was. Vlekken gaan er niet uit en gestreken natuurlijk veel mooier. Nee, voor mij alleen een kleedje met Kerst! (Deysi)
 • Tijdens de maaltijden ligt hier een zeiltje over de tafel. Na de maaltijd haal ik het meteen weer weg. Ik vind het mooier staan zo zonder kleed. Met Kerst en hoogtijdagen gebruik ik een tafellaken. (Lisete)
 • Als we met z’n tweetjes etenn en een bord bij het aanrecht klaarmaken, gebruik ik geen tafelkleed. Anders wel. Dat is een stoffen, en die was ik niet elke keer. Ik schud ze buiten uit (voor vogeltjes e.d.) en stop ze in de was als er vieze vlekken op zitten. Voor brood is dat zelden zo, dus dan gaan ze gerust een poos mee. (Lekker Leven met Minder)
 • Hier een tafellaken, ik vind het makkelijk en gezellig. Ik schud ze uit en gebruik en hooguit 2 per week. (Deb)
 • Mijn kleden zijn van katoen, en liggen alleen tijdens de maaltijden op tafel. Ik gebruik er ongeveer 2 per week. (Anoniem)
 • Ik vind een tafelkleed praktisch en ook gezellig. Ik heb er één met streepjes en één rood/wit geblokte. Voor de kerst etc. een mooie donkerbruine. Het schijnt ook goed te zijn voor stadsmussen, deze zie je steeds minder omdat er geen kruimels meer uitgeklopt worden uit tafellakens. (Liesbeth)
 • Placemats op een houten tafel (Inge)
 • Er ligt hier standaard een kleed op tafel met een plastic bovenkant. Af en toe wordt erin geknipt of geprikt en moet deze vervangen worden. (Spaarmoeder)
 • Gewoon uitkloppen na elke maaltijd, en 1 keer per week een schone, tenzij de vlekken echt heel erg zijn. Ik heb 2 gewone tafelkleden en 1 iets mooiere.  Als er visite mee-eet leg ik wel altijd een schoon kleed op tafel.(Spaarcentje)
 • Meestal heb ik 2 kleden in de week nodig. Ik zou niet anders willen. Het staat toch veel gezelliger dan die koude houten tafel. Mooie damasten kleden liggen volop op de rommelmarkt, dus duur hoeft het niet te zijn. Van mijn wiegekleed ook nog een geruit tafel laken gemaakt. Als de kinderen komen gebruik ik een groot tafelkleed, dat ik als ze weer weg zijn dubbel vouw en nog de hele week kan gebruiken. Anders gebruiken we altijd een klein tafelkleed dat iets meer dan de halve tafel bedekt. (Johanna)
 • Doordeweeks heb ik altijd een leuk passend tafelzeil op onze (vrij nieuwe) tafel liggen, dan hoef ik niet voortdurend de kinderen te waarschuwen om niet op mijn tafel te kleuren etc. Zaterdagsavonds gaat het eraf en ben ik weer helemaal blij met mijn tafel! Ik denk dat als ik met de maaltijd een tafelkleed zou gebruiken ik er geen 7 maar 21 nodig zou hebben….. Groetjes, Corine
 • Een echt damasten tafelkleed, en dan 't liefst wit, prachtig vind ik dat. Of een witte, met geborduurde romantische bloemen….ik heb ze wel maar gebruik ze alleen met speciale gebeurtenissen…. (Sillie)
 • Tijdens de maaltijden altijd een tafellaken. Voor mijn gevoel is dat juist praktisch en simpel. Na afloop even buiten uitkloppen en klaar. Een paar vlekjes is niet erg. Verschonen doe ik pas na plm. 5 dagen of eerder als het echt nodig is. Ik heb er 2 dus dat komt goed uit. In verband met een allergie zit ik liefst zo weinig mogelijk met mijn handen in het sop, dus voor mij geen placemats want dan moet je de tafel èn de placemats afsoppen. Voor mijn gevoel is dat dubbelop. Groet, Greetje54
 • Wij gebruiken eigenlijk alleen nog maar placemats omdat we meestal met zijn tweeën zijn. Blijft er toch iemand mee eten dan leg ik wel eens een kleed neer. Ik heb een gekleurde katoenen, een witte katoenen en een plastic tafelzeil. Dat wordt meestal gebruikt als er geschilderd wordt, of een maquette gemaakt o.i.d. (Mevrouw Jee)
 • Hier in de keuken een grote glazen tafel die regelmatig afgeveegd wordt met detergent en tijdens het eten gebruiken we placemats. In de woonkamer ligt zo’n vinyl tafelkleed met een rustig patroontje dat ik tussendoor ook gemakkelijk kan afwassen. Aan die tafel wordt eigenlijk enkel gegeten als er bezoek is en dan leg ik wel een stoffen tafelkleed op. Dat gaat dan gelijk na de maaltijd in de was. (Anoniem)

Leestip

Wat ligt er bij jou op tafel?

Similar Posts

11 Comments

 1. Ziet er mooi uit, ik heb jaren lang geleden ook heel lang plezier gehad van zo'n soort plastic tafelkleed. Wij eten nu meestal op de bank ipv aan tafel. Is zo gekomen door mijn vermoeidheid. Na het koken had ik geen energie meer om rechtop op een stoel te kunnen zitten.

 2. Ziet er mooi uit! Ik heb ook een hele grote tafel en we krijgen regelmatig eters. Meestal gebruik ik zelfgemaakte tafellakens (bij I.ke.a hebben ze de mooiste stoffenvoor weinig geld, tafellaken van ruim 3,40 meter voor 13 euro) Maar bij fonduen of gourmetten met kleine kinderen erbij gebruik ik een plastic "kanten" kleed, ook heel mooi!

 3. Dit ziet er heel mooi uit hoor, zelf heb ik mijn witte tafellakens bij de kringloop vandaan. Drie stuks, zodat ik de hele tafel kan bedekken en ook nog eentje voor reserve, als er wat morst. Tafel is 210 cm lang... met twee lakens kan ik uit de voeten... en ze waren maar €1,50 per stuk... maar ja, die moeten wel in de was natuurlijk...
  Een wit tafellaken maakt een tafel wel af, als je een etentje geeft, dat ben ik helemaal met je eens...
  Fijne avond,
  Lieve groet,
  Mirjam

 4. Nog een tip: als ze na verloop van tijd plakkerig worden (wat met een doekje niet meer weg wil) doe ik ze in de wasmachine op een wolwasje. Uit de wasmachine druipen ze dan van het water, even oppassen voor je vloerbedekking ;) Maar dan zijn ze weer als nieuw!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.