Auto koel houden: 10 tips

auto koel houden

Je auto koel houden valt niet mee als het buiten tropisch warm is.

Heel even hadden we een auto met airconditioning. Dat was toen we onze nieuwe, tweedehands Opel Zafira net hadden.

En het was heerlijk! We genoten van de koelte in de auto. Maar nog diezelfde zomer ging de airconditioning kapot, en dat is nooit meer goed gekomen.

Dus nu rijden we weer rond in een hete bakoven. Omdat we maar kort airconditioning hadden, was de overgang gelukkig niet al te groot. Maar fijn is zo’n kokend hete auto natuurlijk niet.

Daarom tips om je auto koel te houden.

Auto koel houden: 10 tips!

 1. Maak je auto regelmatig schoon! Je zou het misschien niet verwachten maar een schone auto is koeler, en ik zal je uitleggen waarom! Een schone auto reflecteert het zonlicht. Hij weerkaatst als het ware de zonnestralen. Aangezien onze auto meestal zo stoffig is dat je er hele romans op kunt schrijven, vind ik dit een geweldige tip.
 2. Rijd op tijdstippen dat de zon nog niet zo krachtig is.
 3. Leg zo’n glinsterend scherm op je voor- en achterruit. Ze kosten maar een paar euro, en reflecteren de zon. Net als je inmiddels schone auto! In de winter gebruik je hetzelfde scherm om te voorkomen dat je ruiten dichtvriezen.
 4. Investeer in zonneschermen. Die heb je in diverse soorten en maten. Je hebt van die grappige voor kinderen die je met een zuignap aan het raam bevestigt. Maar je hebt ze ook in een soort zelfklevende folie.
 5. Als je leren stoelen hebt, dan zul je merken dat die erg heet kunnen worden. Leer absorbeert namelijk alle hitte. Autstoelen kunnen zo heet worden dat je bijna niet kunt zitten. Leg daarom een deken over dit soort autoestoelen.
 6. Leg een handdoek over je stuur! Net als leren stoelen, kan het stuur behoorlijk heet worden als je auto een tijd heeft staan bakken in de zon.
 7. Parkeer je auto in de schaduw. Houd daarbij rekening met de beweging van de zon. Ik weet nooit welke kant de zon op draait. Dus meestal staat mijn auto alsnog in de brandende zon als ik terug kom : ( Gelukkig heeft mijn man hier meer verstand van. Hij weet wél waar we de auto het beste kunnen parkeren, om schaduw te krijgen.
 8. Zet voor je instapt even alle deuren open, zodat in ieder geval wat van de hitte er uit kan.
 9. Zet alle raampjes open zo gauw je gaat rijden. Doe het raampje aan de kant van de bestuurder open, en het raampje schuin achter de bestuurder. Zo heb je een optimale luchtstroom. En dan maar hopen dat alle lichten op groen springen.
 10. Ook als je geen airconditioning hebt, heb je wel zo’n luchtsysteem. Zet die zo hard mogelijk.

Maar het meest effectieve is natuurlijk airconditioning…

Laat nooit kinderen of huisdieren achter in een stikhete auto.

Ook niet als je maar heel éven’een boodschap moet doen. Dus zelfs geen 5 minuten!

In onderstaand filmpje gaat een meneer 30 minuten in een auto zitten, om te laten zien hoe warm het wordt in een auto. Hoewel de raampjes een beetje open staan wordt het op een gegeven moment zelfs 45 graden in de auto.

Heb jij airconditioning in je auto? En zo niet, hoe ga je om met hitte in de auto?

Similar Posts

10 Comments

 1. Wij hebben airco in deze auto, maar voor we deze auto hadden, zo’n drie jaar geleden, hadden we dit nooit. Deze tips die je hier beschrijft zijn heel erg handig. Ondanks de airco zet ik de auto evengoed het liefst in de schaduw, want ook deze auto wordt bloedheet zolang de motor nog niet loopt. Dus hier gaan ook de raampjes nog even open als we op pad gaan hoor…
  Fijne dag vandaag,
  Lieve groet,
  Mirjam

  1. Ja, ik reed laatst met een vriendin mee en toen merkte ik ook dat bij het instappen je alsnog eerst in een soort oven stapt. Maar de airconditioning bracht snel soelaas!

 2. Ik heb tegenwoordig wel airco, maar ik gebruik het nooit. Tenminste, het kan zijn dat het per ongeluk aan staat, want ik snap die knoppen af en toe echt niet, maar bewust gebruik ik het niet. Ik houd er niet van. Liever zet ik gewoon de raampjes aan beide zijkanten open, dan waait het lekker door.

 3. Wij hebben deze zomer net hetzelfde aan de hand!
  De airco-vulling laten bijvullen (100 euro, auwie!) en een week later voelden we er niets meer van… Blijkt dat het kapot is en zo’n 400 euro zou kosten om het te laten maken.
  Bedankt voor de tips, daar kunnen we echt wat mee hier :)

 4. hebben wel airco. Maar meestal even de ramen open. Als ik alleen ben doe ik het raam open achter de passagierstoel. dan gaat het rond en werkt goed. Heb ik bij anderen gezien.
  Hier zijn auto’s standard met airco, maar ik vind het te koud als het vol open staat. Maar het kan hier al weken erg warm zijn.
  Let op de stand van de zon. Komt in het oosten op en gat in west onder. even oefenen en je bent safe.
  Groet, Wilma

 5. sinds kort doet mijn airco het weer (boffen met een schoonzoon die monteur is) maar ik gebruik hem alleen als ik op de snelweg rij. gewoon op 60 km wegen doe ik heerlijk de raampjes open.

  1. Fijn zo’n handige zoon! Hier boven was iemand die vertelde dat een reparatie kan oplopen tot 450 euro! Ik ben benieuwd: waarom doe je op 60km de raampjes open? Is dat fijner dan airconditioning?

  2. Ja klopt hoor ik ben ook super blij met hem nu was ik 55 euro kwijt dat scheelt dus een hoop geld. Waarom ik alleen airco op de snelweg gebruik nou eigenlijk omdat ik het dan te veel vind waaien in de auto en op 60 km wegen is dat natuurlijk niet dan is het heerlijk om met raampjes open te rijden. Bovendien gebruik je met de airco aan meer brandstof, en die benzine prijzen vind ik niet echt leuk.

 6. Om de ergste hitte voor het instappen kwijt te raken maak ik met een natte spons of doek het stuur en alle oppervlakken die ertegen kunnen lekker nat. Bij het verdampen koelt alles dan flink af. Ik heb hiervoor altijd een paar flessen water en een doek in de auto liggen.
  De airco gebruik ik eigenlijk nooit om te koelen. Ik kan door mijn hooikoorts slecht tegen de erg droge lucht. Alleen als de ramen dreigen te beslaan gaat hij even aan. ‘s Winters zelfs vaker dan in de zomer.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.