De ultieme methode om je tafel of andere meubels een make-over te geven!

Meubel make-over voor beginners

Stel je voor: je hebt een prachtige nieuwe tafel, maar je maakt je zorgen dat je mooie tafelblad beschadigd raakt. Zeker als je nog kleine kinderen hebt is dit een reële zorg. Of het tafelblad ís al lelijk beschadigd, maar een nieuwe tafel kopen vind je ook al zo wat. Of je hebt zin in een nieuwe look voor je keuken, maar geen geld voor nieuwe deurtjes.

Dan heb ik twee woorden voor je:

Tafelkleed en plakfolie!

Met deze twee geef je op een hele simpele, budgetvriendelijke manier een tafel een tweede leven, en je keuken een nieuwe look.

Waarom tafelkleden en plakfolie zo’n aanrader zijn!

Ik ben echt dol op tafelkleden. Want ze kunnen een lelijke tafel mooi maken. Neem nou de lelijke plastic tuintafel die ik bij de kringloop kocht voor een tientje. Dankzij een tafelkleed oogt hij ineens totaal anders. En als ik er genoeg van krijg, dan leg ik er gewoon een ander tafelkleed op. Hetzelfde geldt voor plakfolie: je kunt er heel eenvoudig verschillende looks mee creëren. Zie ook mijn review van Action plakfolie.

Laten we alle voordelen van tafelkleden en plakfolie eens op een rijtje zetten!

Voordelen van tafelkleden en plakfolie

 1. Het is niet duur. In ieder geval zijn een tafelkleed en plakfolie goedkoper dan een nieuwe tafel of nieuwe keukenkastjes : )
 2. Je hoeft er niet handig voor te zijn om het te gebruiken. Ik ben een groot bewonderaar van mensen die bij de kringloop een aftands kastje kopen, dat thuis schuren, beitsen en er nog meer moeilijke dingen meedoen, waarna dat kastje er prachtig uitziet. Ik zou dat niet kunnen. Maar weet je wat ik wel kan? Ergens plakfolie opplakken!
 3. Je zit er niet aan vast. Zowel een tafelkleed als plakfolie zijn makkelijk te vervangen als je denkt: ‘Ik wil weer eens wat anders.’
 4. Het zijn budgetvriendelijke manieren om een meubel op te knappen of een ander uiterlijk te geven.
 5. Je kunt de sfeer in je huis eenvoudig veranderen met een tafelkleed of plakfolie.

Hieronder een mooi voorbeeld van een tafel met een kleed er op:

Tafelkleed

Tafelkleed of tafelzeil?

Mijn oma had vroeger ook een tafelzeil op de tafel liggen. Op de hoeken had ze het vastgezet met punaises. Het was een simpel plastic kleed. Maar anno 2018 is de kwaliteit van tafelkleden een stuk verbeterd. En als je een tafelkleed wilt kopen is het goed om te weten dat er verschil is tussen een tafelkleed en een tafelzeil.

Een tafelkleed is een stof die is voorzien van een waterdichte en vlekwerende coatingslaag. Een tafelzeil is gemaakt van PVC (plastic).

Het voordeel van een tafelkleed is dat het langer meegaat, en dat het in de wasmachine kan. Het ene tafelzeil is trouwens het andere niet. Er zijn maar liefst 5 variaties wat betreft het materiaal en de samenstelling. Op tafelzeil.com wordt uitgelegd wat je opties zijn.

Ja, maar ik wil dat mijn tafelblad zichtbaar blijft

Stel nou dat je dus een mooie nieuwe tafel hebt, en je zorgen maakt dat het tafelblad beschadigt door dagelijks gebruik. Maar je wilt er geen kleed over doen omdat je het blad zo mooi vindt. Dan is er de optie van een tafelbeschermer. Dat is een transparant tafelkleed! Op die manier kun je het beste van twee werelden hebben: je tafelblad blijft zichtbaar, maar het is tegelijkertijd beschermd.

Je meubel een make-over geven met plakfolie

Mijn dochter pimpte een suffe Ikea kledingkast met schoolbord plakfolie. Ineens was de kast een stuk leuker. Op onderstaande afbeelding zie je een aantal tafeltjes die bekleed zijn met plakfolie. Kijk eens hoe leuk die tafeltjes zijn geworden:plakfolie

En je kunt met plakfolie je keuken dus ook een compleet ander uiterlijk geven. In onderstaande afbeelding zie je een keuken waarbij houtplakfolie op de keukenkastjes is geplakt:

Wauw! Ik voel me als een kind met de nieuwe Intertoys gids!

Op de site van 1001factory vind je een enorm en mooi aanbod van tafelkleden en plakfolie. Ik  voelde me als een klein kind met de nieuwe Intertoys gids! Zo kun je alleen al wat betreft het soort patroon van een tafelkleed kiezen uit maar liefst 22 soorten. En ze hebben dus ook kleden met bloemetjes! Daar ben ik altijd dol op : ) Zoals bijvoorbeeld deze:

tafelzeil

Praktische informatie: wat kost een tafelkleed of zeil?

Hoeveel kost nou zo’n tafelkleed? Of plakfolie? Ik neem even mijn tafel als voorbeeld. Onze tafel is 80 cm breed en 230 lang. De minimale breedte van een tafelkleed bij 1001factory is 100 cm. Voor onze tafel zou ik zo’n 60 euro kwijt zijn voor een tafelkleed. Ga ik voor een tafelzeil dan ben ik klaar voor zo’n 20,-

Plakfolie: wat kost dat?

Stel ik wil mijn aftandse keukendeurtjes pimpen met plakfolie. Een kastdeurtje is 59×57 centimeter. De plakfolie die ik koos was 45 centimeter breed. Bij een op maat gesneden stuk van 45*57 kost me dat 2,25. Kijk dat is deze:

plakfolie

Ik zou dan dus wel minimaal 2 stukken nodig hebben per keukenkast deurtjes, en ik heb 3 kastdeurtjes waarop ik plakfolie wil hebben. Dan kom ik dus uit op 6×2,25 = 13,50. Dat is niet duur voor een keuken make-over!

Meubel make-overs voor beginners: samengevat!

Als je niet zo handig bent, of een klein budget hebt, zijn tafelzeil en plakfolie snelle en makkelijke methodes om een meubel een compleet andere look te geven. Tafelkleden kun je bovendien ook gebruiken als bescherming tegen dagelijks gebruik. In deze post las je over  de voordelen van tafelzeil en plakfolie en hoe je het kunt gebruiken.

Met dank aan 1001factory voor de inspiratie!

Leestips

Hoe gebruik jij tafelkleden en plakfolie?

Similar Posts

51 Comments

 1. Wij hebben meteen toen we een nieuwe tafel kochten er een transparant tafelzeil opgelegd. Zo blijft de tafel zichtbaar en toch mooi.
  Ik haal af en toe een nieuw zeiltje op de markt. Een heel stuk goedkoper dan de winkel die jij in je blog noemt.

 2. ik kan het hoor : afkrabben, beitsen , schuren…heel veel werk…
  op mijn tafel in mijn tuinhuis, geruild voor een fels cola, heb ik een geweldig mooi zeil liggen! Gaat prima. En inderdaad er zijn zo veel leuke tafelzeilen te koop, dat je zou willen dat je 25 tales mocht bedekken

 3. Een tafelkleed of zeil vind ik zelf niet zo handig. Daarbij vind ik het niet erg om te moeten schuren en verven maar plakfolie is wel een goed idee! Ik zit er namelijk aan te denken om een aantal meubels op te knappen en dit is een handige manier!

 4. Super handige tips! Wij gaan zelf steeds meer voor tweedehands en duurzaam op alle vlakken, dus leuk dat je zelf je meubilair wat kan gaan pimpen!

 5. Op de keukentafel ligt een toile cirée. Op de tafel in de living leg ik altijd stoffen tafelkleden, meestal in beige/aarde tinten.
  Ik ben totaal geen voorstander van het gebruik van plakfolie op meubels omdat ik er bijna zeker van ben dat de folie na verloop van tijd loskomt en je dan met een plakkerige boel zit waarvan je de kleverigheid amper nog af krijgt. Voor keukenkastjes, waar toch vrij veel water wordt verbruikt, zou ik het zeker niet riskeren…. Gegarandeerd loskomende folie na een tijdje….

 6. Vooral dat plakfolie voor op de keukenkastjes vind ik zo leuk, dat is echt een goede tip als je geen geld hebt voor een nieuwe keuken.. Hier gebruik ik wel tafelzeil met knutselen en eten, maar die gaat daarna weer de kast in.

 7. Wij hebben inderdaad een tafelkleed liggen zodat de kindjes onze tafel niet te zeer vuil maken of bekrassen. Plakfolie zou niets voor mij zijn, ik zou erin slageeen het zo schots en scheef te plakken dat het op niks meer trekt.

 8. Super goed om je meubels zo een tweede leven te geven, alleen is zoiets echt niks voor mij hihi. Gelukkig zijn er heeeel veel mensen die er wel blij van worden, zo aan de reacties te zien. Leuk :)

 9. In mijn eerste woning was de keuken spuuglelijk. Ik heb toen ook plakfolie gekocht en het zag er daarna hyper modern uit. Super oplossing! Leuk geschreven artikel ;)

 10. Ik heb hier ook wel wat meubelstukken die een make-over kunnen gebruiken. Heb al eens gekeken bij de fleurige plakfolies van RoomSeven :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.