Keukenrenovatie: 5 budget tips voor een nieuwe look!

keukenrenovatie

Ik ben dol op make-overs. En deze post gaat over hoe je je keuken een make-over kunt geven, oftewel een keukenrenovatie!

Keukenrenovatie: de eerste beslissing

De eerste beslissing die je moet nemen bij een keuken opknappen is deze:

 1. Heb je een hele nieuwe keuken nodig?
 2. Of is de basis van de keuken die je hebt prima, en wil je die alleen renoveren en opknappen?

In de meeste gevallen wordt het antwoord op deze twee vragen bepaald door het budget. Het is nu eenmaal meestal goedkoper om een bestaande keuken op te knappen, dan een hele nieuwe te kopen. Persoonlijk vind ik een keukenrenovatie eigenlijk leuker. Gewoon omdat het meer van je creativiteit vraagt. Want simpelweg naar een keukengigant stappen en daar een hele nieuwe keuken kopen kan natuurlijk iedereen.

Daarom gaat de rest van de post over de tweede optie: een keukenrenovatie.

Zo heb ik de achterwand van mijn keuken een make-over gegeven met van nostalgische tegelstickers van de Xenos. Zo lijkt het net alsof ik van die mooie Oud-Hollandse tegels heb!

Keukenrenovatie budget tips

1. Keukendeurtjes en deurknopjes

Hoe je keuken er uit ziet wordt sterk bepaald door je keukenkastjes. En dan vooral door de deurtjes en de deurknopjes. Ik sta er altijd weer van te kijken hoeveel een bepaalde deurknop kan doen voor de uitstraling. Een deurknop kan je keuken bijvoorbeeld een landelijke uitstraling geven, of juist een moderne, strakke look!

Kastdeurtjes verven of beplakken

Dus als je de sfeer van je keuken wilt veranderen kun je de kastdeurtjes een andere kleur geven, en de greepjes vervangen door een ander model. En voila, je keuken ziet er compleet anders uit. En dit hoeft beslist niet duur te zijn. Als je zelf niet zo handig bent, kun je professionals je keuken laten ‘spuiten’. Dan weet je zeker het mooi en glad wordt. En het is nog steeds goedkoper dan een spiksplinternieuwe keuken.

Zijn je kastdeurtjes gammel of beschadigd? Dan kun je ze vervangen door andere deurtjes. Maar je kunt ze er ook helemaal uithalen, en in plaats daarvan een leuk gordijntje ophangen!

2. Opruimen en declutteren

Hier denk je misschien niet meteen aan bij het woord keukenrenovatie. En je zit nu misschien in afschuw naar het scherm van je computer te kijken. Maar ouwe meuk weggooien is een belangrijke stap om je keuken op te knappen. Kijk kritisch naar al je keukenspullen en breng keukenlijken (keukenmachines die je nooit meer gebruikt) naar de kringloop. Want je kunt nog zo’n prachtige keuken hebben, als die vol staat gepropt met allerlei zooi staat het nog niet mooi. Declutteren is belangrijk.

Denk maar aan het spreekwoord:

‘Al draagt een aap een gouden ring, het is en blijft een lelijk ding.’

3. Aanrecht opknappen

Inmiddels is je aanrecht hopelijk netjes en opgeruimd, en ziet het er alleen daardoor al veel beter uit. Maar als de uitstraling van je aanrechtblad je niet meer bevalt, dan kun je iemand inhuren om er een nieuwe laag op te leggen. Zo spaar je een heel nieuw aanrechtblad uit, terwijl je wel het effect krijgt van een nieuw blad. Dat wordt o.a. gedaan met zogenaamd microbeton.

Een goedkope vorm van keukenrenovatie is je aanrechtblad bedekken met speciale aanrecht stickers!

4. Doe etenswaren in mooie potten en dozen

Door bijvoorbeeld cornflakes uit hun vaak lelijke kartonnen doos te halen, en in een mooie doos of pot, ziet het er meteen een stuk gezelliger en leuker uit. Je denkt hier misschien niet aan bij het woord keukenrenovatie, maar het doet wonderen.

5. Geef je plafond een lik witte verf

Zelfs als je verder weinig doet aan je keuken en een keukenrenovatie te duur is, kan een lik witte verf op je plafond de keuken een frissere look geven. Plafonds worden ongemerkt vies door rook, stof  en viezigheid. Pas als je gaat verven zie je hoe vies het eigenlijk was geworden. En wit zorgt voor een fris en schoon effect.

Keukenrenovatie kosten: van 350,- tot 3.000,-

De hoogte van je keukenrenovatie kosten wordt sterk bepaald door wat je allemaal laat doen. De kastdeurtjes beplakken is bijvoorbeeld goedkoper dan nieuwe deurtjes laten installeren. Hieronder een overzicht van keukenrenovatie kosten zoals die genoemd worden door verschillende sites:

 • Minimaal 350,- tot maximaal 3.000,- . Gemiddeld 1500 euro voor een keukenrenovatie.(homedeal.nl)
 • 1000,- tot 2500,- op werkspot.nl
 • Op keukengigant.nl hebben ze een gratis tool waarmee je allerlei keuzes kunt maken wat betreft je keukenrenovatie. En daar rolt ook een bedrag uit.
 • Kleine keukenrenovatie waarbij 3 keukendeurtjes en ladefronten worden opgeknapt: rond de €350,- tot €950,-. Een grote keukenrenovatie rekening kost tussen de €1.000,- tot €3.000,-.(Bouwbedrijf De Boer)

Keukenrenovatie voor en na

Hieronder een aantal inspirerende voorbeelde van een keukenrenovatie voor en na:

]

Bekijk ook het verhaal van Mirjam Hart over haar keukenrenovatie.

Leestips

Wat vind jij van een keukenrenovatie? Wat zijn je ervaringen?

Similar Posts

9 Comments

 1. Ik heb nog even terug gekeken op een vorige post van jou over die oud hollandse stickers op de tegels. Leuk idee en voor ons een actueel onderwerp nu we huizen kijken.
  Laatst een leuk huis gezien met een ‘gedateerde’ keuken. Helemaal wit, niet echt mijn smaak maar kwalitatief prima. Wij denken dan idd meer aan ‘opleuken’ dan aan een nieuwe keuken. Ik houd dat van die stickers in mijn gedachten :-)
  Dat onderste plaatje van die keuken in jouw post vind ik helemaal leuk. Tis alleen niet zo praktisch. Ik wil graag veel werkruimte in een keuken. Wel zo handig met de gluteneters en de glutenvrije types. Kun je ook eens tegelijk eten klaar maken. De broodmaaltijd dan, want warm eten, ontbijt en alle tussendoortjes zijn hier al glutenvrij.

  1. Ja mooi is dat plaatje hè?! Ik vind dat echt zo’n droomkeuken.

   Een keuken opleuken vind ik veel relaxter en leuker dan een hele nieuwe keuken kopen. Dat kan altijd nog. En die Xenos stickers bevallen mij echt heel goed. Ik ben heel blij met mijn nep Oud Hollandse keukenwand!

  2. En blijven ze goed zitten als je de tegeltjes schoonmaakt of moet je ze eraf halen of rekening houden met het reinigingsmiddel?

  3. Je moet wel een beetje voorzichtig zijn vind ik. Je maakt ze nat, en dan ‘plak’ je ze op de tegels. Dus als je heel wild boent, boen je ze opzij. Maar je kunt ze er dus ook eventjes afhalen, schoonmaken, en weer terug duwen. Supermakkelijk.

 2. Leuk artikel! Wij zijn onze keuken ook een beetje zat maar hebben op het moment het budget niet om hem helemaal te gaan veranderen, dit is wel een goede tussen oplossing!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.