Huis renovatie: 7 stappen naar succes

huis renovatie

Ik mag graag kijken hoe andere mensen een huis renovatie doen!

Zoals in het Engelse programma Homes under the hammer. Daarin kopen handige mensen op een veiling een huis, waarna ze het compleet renoveren!

Andere huis renovaties die ik leuk vond om te kijken was de renovatie van de familie Meiland in Frankrijk: zij renoveerden een oud kasteel.

Hoewel ik later wel veel kritiek heb gehoord over de kwaliteit van de renovatie.

De meeste bijzondere huis renovatie

Maar de prijs voor de meest bijzondere huis renovatie gaat wat mij betreft toch wel naar Emmy uit het programma Kasteelvrouwe Emmy. Waar ik bij voorbaat al denk:

‘Dat is veel te ingewikkeld en dat kan ik dus helemaal niet,’ gaat Emmy gewoon aan de slag met haar huis renovatie.

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat ze behoorlijk willekeurig te werk gaat, zonder een duidelijk renovatieplan. Zo is Emmy er best toe in staat om een vloerbedekking te leggen in een ruimte waar het dak nog gemaakt moet worden. Haar man Rutger refereert niet voor niks liefdevol naar zijn vrouw als ‘een ongeleid projectiel’.

Ik vind het werkelijk heel bijzonder, want de meeste mensen gaan heel anders te werk bij een huis renovatie.

Zoals Jaron, die in onderstaand artikel een keurig stappenplan voor een renovatie geeft.

Stappenplan voor het renoveren van je huis

Een huis renovatie kan een spannende en uitdagende onderneming zijn. Of je nu een oud huis opknapt of gewoon een frisse look aan je huidige woning wilt geven, het is belangrijk om een goed stappenplan te hebben voordat je begint.

In dit artikel bespreken we een handig stappenplan voor het renoveren van je huis, zodat je goed voorbereid aan de slag kunt gaan.

1. Maak een plan en stel een budget op

huis renovatie plan

Voordat je begint met renoveren, is het belangrijk om een duidelijk plan te hebben. Bepaal wat je precies wilt renoveren en maak een lijst van de benodigde materialen en gereedschappen. Stel ook een budget op en houd rekening met alle kosten, zoals materialen, arbeidskosten en eventuele vergunningen.

Door een plan en budget op te stellen, voorkom je verrassingen en kun je gericht te werk gaan. Daarnaast is het belangrijk om goed uit te zoeken welke materialen je gaat gebruiken. Denk hierbij aan materialen die voor een lange tijd meegaan, zoals een kunststof buitendeur of kunststof ramen.

Kunststof deur

2. Doe onderzoek en verzamel inspiratie

Voordat je begint met renoveren, is het belangrijk om onderzoek te doen en inspiratie op te doen. Blader door tijdschriften, bezoek websites en bekijk foto’s van gerenoveerde huizen voor ideeën en inspiratie. Maak een moodboard met afbeeldingen en kleuren die je aanspreken, zodat je een duidelijk beeld krijgt van hoe je wilt dat je huis eruit komt te zien na de renovatie.

huis renovatie inspiratie

3. Schakel professionals in indien nodig

Als je geen ervaring hebt met renoveren of als je grotere renovatiewerkzaamheden wilt uitvoeren, is het verstandig om professionals in te schakelen. Een aannemer, architect of interieurontwerper kan je helpen bij het maken van de juiste keuzes en zorgen voor een professioneel resultaat. Zorg ervoor dat je meerdere offertes aanvraagt en referenties controleert voordat je een professional inhuurt.

4. Maak een planning

Een goede planning is essentieel voor een succesvolle renovatie. Maak een gedetailleerd schema waarin je aangeeft wanneer welke werkzaamheden worden uitgevoerd en hoe lang deze naar verwachting zullen duren. Houd rekening met eventuele tegenslagen en plan ruimte in voor onvoorziene omstandigheden. Door een strakke planning te hanteren, kun je de renovatie efficiënt en gestructureerd laten verlopen.

huis renovatie planning

5. Begin met de voorbereidingen van de huis renovatie

Voordat je daadwerkelijk met de renovatie kunt beginnen, moeten er vaak voorbereidingen worden getroffen. Denk hierbij aan het leeghalen van de ruimte, het beschermen van de vloer en het afdekken van meubels en andere waardevolle bezittingen. Zorg ervoor dat je alle benodigde materialen en gereedschappen in huis hebt voordat je begint, zodat je niet halverwege stil komt te staan.

6. Voer de renovatiewerkzaamheden uit

Nu is het tijd om daadwerkelijk aan de slag te gaan met de renovatie. Volg je plan en je planning en zorg ervoor dat je alle werkzaamheden zorgvuldig en volgens de juiste instructies uitvoert. Houd rekening met de veiligheidsvoorschriften en schakel indien nodig professionals in voor specialistische werkzaamheden, zoals elektriciteit, loodgieterswerk of dakreparaties.

Screenshot 2023 09 05 at 13.04.32

7. Controleer het resultaat van de huis renovatie en maak eventuele aanpassingen

Na het voltooien van de renovatiewerkzaamheden is het belangrijk om het resultaat te controleren en eventuele aanpassingen te maken. Loop de ruimte grondig na en controleer of alles naar wens is. Indien nodig kun je nog kleine aanpassingen doen om het resultaat te perfectioneren.

8. Geniet van je gerenoveerde huis

Na het afronden van de renovatie is het tijd om te genieten van je gerenoveerde huis. Richt de ruimte in zoals je hebt gepland, voeg persoonlijke details toe en maak het gezellig en comfortabel. Vergeet niet om regelmatig onderhoud te plegen.

Nawoord

Dankjewel Jaron, voor je overzichtelijke stappenplan voor een huis renovatie. Als ik ooit een huis zou renoveren, dan zou ik niet Emmy’s aanpak durven overnemen. Ik zou braaf de stappen volgen zoals Jaron die geeft. Het meest indrukwekkende wat ik op dit gebied heb gedaan is de verbouwing van ons huidige huis.

Toen we verhuisden naar het platteland is het huis waar vroeger mijn oma woonde enigszins aangepast voor ons 7-koppige gezin.

Leestip: mijn review van de Skil multi cutter.

Wat zijn jouw ervaringen met huis renovatie?

15 Comments

    • Claire
  1. Linda schrijft 't op
  2. Dimario
  3. Tania

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh