Toe aan een nieuwe vloer? De voor- en nadelen van tapijt

tapijt

Ben je toe aan nieuwe vloerbedekking? Een vinyl vloer, laminaat, kurk, natuursteen, parket, bamboe, beton, de keuzemogelijkheden zijn bijna overweldigend. Veel mensen gaan nog steeds voor een ouderwets goed tapijt. Tapijt is natuurlijk heel erg knus en behaaglijk, maar er kleven ook nadelen aan. Om je te helpen heb ik de voor- en nadelen van tapijt voor je onder elkaar gezet.

Voordelen van tapijt

 • Het is zacht, warm en comfortabel.
 • Het biedt veel decoratieve mogelijkheden. Vooral met tapijttegels kan je helemaal los gaan op het decoratieve vlak.
 • Het heeft een isolerende werking, zowel qua geluid als qua warmte.
 • Het geeft grip, dit maakt het veilig voor spelende kinderen. Ook vallen ze er minder hard op.
 • Het is relatief goedkoop. Al kun je het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt.

Nadelen van tapijt

 • Het is lastiger schoon te maken. Al zijn er ook vlekafstotende tapijten op de markt.
 • Het is minder geschikt voor mensen die allergisch zijn. Daar staan wel weer hypoallergene varianten tegenover.
 • Het slijt over het algemeen wat sneller. Maar ook dat is afhankelijk van het soort tapijt.

Ga je voor tapijt?

Dan nog sta je voor een aantal keuzes. Het namelijk ook belangrijk om te bedenken welk tapijt geschikt is voor welke ruimte. In een woonkamer is het fijn om wat zachter comfortabel tapijt te leggen. In een hal, gang, of op de trap wordt meer gelopen, waardoor een wat steviger tapijt op zijn plaats is. Er is zelfs tapijt specifiek voor in de keuken of badkamer. Deze is vochtwerend en schimmelbestendig. Heb je vloerverwarming? Dan moet je daar ook weer een speciaal soort tapijt voor gebruiken.

Best veel om rekening mee te houden, maar als je eruit bent heb je de ideale tapijtvloer!

2 Nadelen tapijttegels

Behalve tapijt heb je ook tapijttegels. Wat zijn de nadelen van tapijttegels? Het voordeel vind ik in ieder geval dat als je ergens een vlek krijgt, je alleen maar die ene tapijttegel hoeft te vervangen!

 1. Het belangrijkste nadeel van tappijttegels zijn de naden tussen de tegels. Je ziet doorgaans dat het tegels zijn, en niet één geheel.
 2. Een tweede nadeel is dat je minder keus hebt als het gaat tapijttegels. Je hebt meer opties als je gewoon tapijt kiest.

Maar verder zijn ze best een prima optie. Ik raad wel aan om altijd een paar extra tapijttegels te kopen. Als je er dan eentje moet vervangen, hoef je niet bang te zijn dat ze niet meer te koop zijn. Berg je reserve tapijttegels ergens op waar de zon niet bij kan. Anders verkleuren ze.

Om je nieuwe vloer mooi te houden is het verstandig om vloerglijders onder je meubels te zetten.

Similar Posts

4 Comments

 1. Ik ben 8 jaar geleden in onze huidige wonng getrokken. Ik heb toen alle vloerbedekking overgenomen. Deels omdat ik weinig geld en een een groot deel uit praktische overwegingen omdat ik nog herstellende was van een ongeluk waarbij mij rug zwaar gekneusd was.
  Op de flat had ik tapijttegels en die bevielen me goed. Maar de vloerbedekking die in de huidige wonong lag vrat het vuil gewoon op. Ik kon stofzuigen wat ik wilde het bleef er tussen zitten. 3 jaar geleden heb ik van het vakantiegeld laminaat gekocht met een slijtvaste laag erop. Het was een verademing. Gewoon even met een swiffer over de vloer en 3-4 keer in de week stofzuigen (ivm huisdieren) en 1 keer per 1-2 weken met een stoomreiniger schoonmaken.
  Op de slaapkamers heb ik wel vloerbedekking. Voelt zachter, warmer en comfortabeler aan.
  Mijn tapijttegels van de flat liggen op de zolderverdieping. Die waren 17 jaar geleden niet goedkoop, maar ze zien er nog uit als nieuw ondanks zwaar gebruik.

  1. Wij hebben ook laminaat, en ik vind dat ook wel erg handig. Het is zo gemakkelijk schoon te maken. Maar vloerbedekking is inderdaad wel zachter en warmer aan de voeten.

 2. Hier nu ook laminaat. Goed voor onze zoon met asthma. In onze nieuwe kerk is dus vloerbedekking gekomen en nu zit hij met een snotterende neus en prik en jeukogen daar. Soms is het erger als een andere keer. Zei al mag je met een masker op gaan lopen.
  Wel balen hoor. Maar sinds we in dit huis wonen en laminaat, voelt hij zich beter, op de zondag na.
  Groet, Wilma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.