Vinyl vloer of gietvloer: wat zijn de voor-en nadelen?

vinyl vloer

‘Wij gaan binnenkort verhuizen van een appartement naar een twee-onder-een kap woning. Eén van de vragen waarmee ik zit is: ‘Kan ik beter een gietvloer of een vinyl vloer nemen? We zijn met z’n vieren: mijn man, ik en onze zoon van 8 en dochter van 11.’

Die vraag kreeg ik van Merel.

Ik ging voor haar op zoek naar het antwoord op haar vraag over vloeren!

Vinyl vloer

Een vinyl vloer is een vloer van ‘veerkrachtige’ kunststof. Het grootste voordeel van een vinylvloer ten opzichte van een gietvloer is de prijs! Een vinylvloer is de budgetvriendelijker keuze. Je kunt een vinylvloer kopen vanaf een rol, als tegel maar ook als handig kliksysteem! Net zoals je klik laminaat hebt, is er namelijk ook klikvinyl.

Vinyl vloer voordelen

Een vinyl vloer kun je heel makkelijk schoonhouden. Anders dan bijvoorbeeld parket en hout hoef je niet bang te zijn je vloer te beschadigen met een te natte dweil. Andere voordelen zijn: goed te combineren met vloerverwarming, keuze uit vele kleurtjes en patronen. Zoals deze vloer hieronder:

Screenshot 2021 04 13 at 16.25.59
Starfloor Click 30 van Tarket

Een vinyl vloer dempt geluid heel goed, bijvoorbeeld tot 18 dB. Het zorgt ervoor dat voetstappen (en spelende kinderen) minder hoorbaar zijn. Oh ja, en als je verhuist, kun je het meenemen naar je nieuwe woning!

Vuistregel voor een goede kwaliteit vinyl vloer

Als je kiest voor een goede kwaliteit vinyl vloer, dan gaat hij zo’n 10 tot 20 jaar mee. Onder ‘een goede kwaliteit vinyl vloer’ wordt verstaan:

een dikte van 2,0 mm tot 3,0 mm en een slijtlaag van 0,20 en 0,70 millimeter.

Hoe dikker de toplaag van je vinyl vloer, hoe minder slijtage. Eventuele nadelen van een vinyl vloer hebben doorgaans vooral te maken met een te dunne toplaag. Als je vinyl niet van goede kwaliteit is, dan komen er deukjes in, en zal hij sneller beschadigen.

Gietvloeren

Gietvloeren zijn populair, en dat is niet zo wonderlijk. Hieronder een aantal voordelen

 1. Zijn ze eenmaal gelegd, dan zijn ze supermakkelijk om schoon te houden.
 2. Een gietvloer dempt geluid heel goed
 3. Er zitten geen naden en kieren in.
 4. Ze gaan lang mee, en staan daarom ook als duurzaam te boek.

Gietvloer nadelen

Maar naast de voordelen zijn er ook nadelen. Hieronder een overzicht van de nadelen van een gietvloer. Deze lijst is gemaakt naar aanleiding van gebruikerservaringen.

 1. Je ziet er alles op.
 2. Gietvloeren absorberen geen geluid.
 3. Huisdieren kunnen soms weinig grip krijgen op een gietvloer: voor hen is het net een glijbaan.
 4. Een gietvloer trekt stof aan.
 5. Afhankelijk van de laag op de gietvloer kan hij snel beschadigen.
 6. Bij epoxy gietvloeren is er een risico op scheuren en krassen.
 7. Ook weer bij epoxy gietvloeren zie je soms dat in de loop van de tijd de kleur vervaagt. Een oplossing hiervoor is kiezen voor een gietvloer van polyurethaan, want is uv-bestendig.
 8. Veel gietvloeren zijn krasgevoelig. Vooral gietvloeren van epoxy. Ze zijn krasbestendig maar niet krasvast.
 9. Je bent zo een dag of 5 verder, voordat je nieuwe gietvloer klaar is voor gebruik en je er overheen kunt lopen.
 10. Een gietvloer is relatief hard. Heb je kleine kindjes, die vaak vallen, dan is een gietvloer voor hen niet zo comfortabel. Gietvloeren van polyurethaan zijn zachter dan gietvloeren van epoxy.
 11. Sommige gietvloeren krijgen lelijke strepen doordat mensen er met schoenen met zwarte zolen over lopen.
 12. Een natte gietvloer is een gladde gietvloer. Zeker in badkamers moet je hier dus voorzichtig mee zijn.

Conclusie over gietvloeren versus vinyl vloer

Hoewel gietvloeren duurder zijn dan vinylvloeren hebben ze ook veel gemeenschappelijk! Beide types vloer zijn goed te combineren met een vloerwarming, makkelijk schoon te houden en verkrijgbaar in vele kleuren. Zowel gietvloeren als een vinyl vloer hebben hun voor- en nadelen.

Met een vinyl vloer ben je goedkoper uit en sneller klaar. Bovendien kun je makkelijker nog eens van vloer wisselen.

Een gietvloer kost meer geld en meer tijd, maar eenmaal een gietvloer, altijd een gietvloer. Voor mensen die graag regelmatig compleet van interieur veranderen is een gietvloer in die zin minder handig. Een vinyl vloer kun je makkelijker vervangen. Maar ben je heel consequent in je woonsmaak? Dan kan een gietvloer een goede investering zijn.

Dus Merel, als je graag snel klaar wilt zijn, niet teveel geld wilt uitgeven en eventueel nog eens van vloer wilt kunnen veranderen, dan is een vinyl vloer een goede optie. Wil je wel zowel meer geld als tijd investeren, en heb je een stabiele woonsmaak? Dan is een gietvloer een prima keuze.

P.S. Persoonlijk zou ik kiezen voor een vinyl vloer van klikvinyl! Als je dan een beschadiging hebt, kun je dat deel namelijk gewoon vervangen! Toen wij onze keuken opknapten, hebben we ook simpelweg de beschadigde strook vervangen.

Lees ook Ellens ervaring met een gietvloer!

Wat voor vloer heb jij in jouw huis? Welk type vloer zou jij Merel aanraden?

Similar Posts

46 Comments

 1. Wij hebben deels hout, deels laminaat en deels marmoleum. Marmoleum is heerlijk aan de voeten en plakt niet aan blote voeten. Het is ook nog eens heel milieuvriendelijk.
  Laminaat leek heel praktisch maar slijt in de praktijk al na een jaar of 8. Dat vind ik snel. Het houtparket en marmoleum liggen al langer dan 20 jaar, zijn tussendoor nog eens in de was gezet en zijn nog steeds heel mooi. Geen deuken en butsen.

 2. vinyl hebben wij in het vorige huis gehad, mijn broer had een eigen bedrijf in vloeren dus die wist wel wat het beste was, marmaleum ofzoiets was toch wel het beste maar nu in ons huidige huis is het hoogglans tegels. vinyl en of pvc is mooi maar heeft ook zijn min puntjes

 3. leuke en duidelijke uitleg! ik zou persoonlijk atijd voor vinyl gaan, ik vind gietvloeren zo’n koude uitstraling hebben

 4. Mijn ervaring is toch wel dat de gietvloer snel dutsen heeft , zeker met kinderen waar wel eens een autootje of zoiets over de vloer valt.
  En die dutsen trekken wel vuil aan wat je niet zo maar weer weg krijgt.
  Persoonlijk vindt ik het ook lawaaierig. Een ruimte klinkt dan ook gauw hol.
  Hoe mooi het ook is , ik zou er niet meer voor gaan .

  1. Die deuken in de vloer lijkt me wel vervelend inderdaad. Ik vermoed dat de toplaag hiermee te maken heeft. Hoe dikker en beter de toplaag hoe minder butsen.

 5. ik vraag me af: als je die gietvlor zat bent, moet je hem er dan uit bikken, of leg je een vloerplaat en daarop vynil, laminaat, what-ever en schuur je de deuren bij?

 6. Interessant verhaal heb je geschreven. Wij hebben alleen vinyl in keuken liggen. Maar eerlijk gezegd als je mes laten vallen dan je streep…gat…. Dan is het minder. Ik weet helemaal niks van gietvloer.

 7. Nog een overweging: hoe lang wil je in dat huis blijven wonen?
  Als je ergens voor minder dan 20 jaar wilt blijven, is vinyl altijd goedkoper.
  Wij hebben slijtvast laminaat in de woonkamer en dat is na 10 jaar nog prachtig, ondanks alle autootjes en gevallen speelgoed. Ik vind dat plavuizen en gietvloer vaak herrie versterken/opleveren. Ik vraag me ook af wat voor ondervloer er nog onder moet, want echt geluiddempend is zo’n gietvloer niet.

  1. Dat is een goede overweging inderdaad: als je ergens de rest van je leven wilt blijven wonen is de keuze inderdaad anders. Dan zou je ook eerder meer investeren in de vloer.

 8. Heb wel eens gehoord dat er gietvloeren met fijn grind zijn.
  Die hebben als nadeel als je op je knieën op de grond zit dit heel pijnlijk is.
  Zelf parket en dat bevalt goed. Hans

 9. Wij hebben zelf vloerbedekking omdat de ondergrond van onze vloer helaas niet geschikt is voor iets anders, maar een houten vloer vind ik zelf het mooiste.

 10. Zo’n gietvloer zou niks voor mij zijn. Ik ben veel te snel op dingen uitgekeken. Wij hebben nu (gewoon) laminaat. En we hebben een beschadigd stuk in de keuken door een lekkage. Stiekem komt dat mij goed uit; ik denk dat ik in de keuken nu liever zeil wil. Van dat zwart-wit geblokte. Leuk!

 11. Wij stonden laatst voor dezelfde keuze, wilden graag een gietvloer maar voor onze kleine kinderen werd deze ons afgeraden. Toen hadden we een mooie tegelvloer uitgezocht, maar tijdens Corona was er niemand die het kon leggen en het leggen was zowat even duur als de hele vloer. We hebben nu voor een pvc vloer gekozen (we krijgen ook vloerverwarming). Ben heel benieuwd!

 12. Wat betreft de voordelen en de moderne look zou ik zelf kiezen voor een gietvloer. Maar als je het zelf wil leggen, zou ik toch liever gaan voor een PVC vloer dan vinyl :)

 13. Ik vind een vissengraat vloer heel mooi! Ik heb het nu nog te doen met wat mijn ouders in huis hebben. Kijk er zo naar uit om later mijn eigen huisje, inc de vloeren naar mijn smaak te maken haha!

 14. Ik vind een gietvloer erg mooi, maar laminaat, hout, tegels of pvc ziet er ook erg goed uit moet ik zeggen. Afhankelijk van de ruimte wat ik er neer zou leggen. Wij hebben nu laminaat liggen.

 15. Wij hebben laminaat van de ikea…1 keer maar nooit meer…want een slechte kwalititeit…boven hebben we wel vinyl dus dat is prima

 16. Ik heb al weer acht jaar vinyl van de rol. Niet te onderscheiden van laminaat, want dat denken mensen vaak dat het is. Het bevalt prima, niet koud aan de voeten, en makkelijk schoon te houden. Goede kwaliteit is wel belangrijk. Anders heb je snel beschadigingen. Maar dat geldt voor laminaat ook. Ben heel tevreden met mijn vinyl.

 17. Van beide soorten heb ik eigenlijk geen verstand, maar ik vind een gietvloer er wel heel tof uitzien. Geen idee of het praktisch is haha.

 18. Wij hebben een tegelvloer. 2 jaar geleden wel een hele nieuwe vloer gelegd want de tegels die er lagen van toen we het huis gekocht hadden waren niet mijn ding

 19. Hier in huis.. het is zo gehorig. Volgens mij ligt er onder het laminaat geen tussenlaag. Eén keer springen en de buren horen het.

 20. Ik vind vinyl heel prettig in ruimtes zoals een badkamer of keuken. Makkelijk gelegd, makkelijk schoont houden. Ergens vind ik het alleen ook wel ongezellig.

 21. PVC vloeren zijn helemaal trendy tegenwoordig. Voor mij persoonlijk de grootste voordelen zijn: onderhoudsvriendelijk, sterk, duurzaam en uitstraling. We hebben onze vloer gekocht op vloerendepot.com en zijn er zeer tevreden van :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.