|

Parketvloer kiezen

parketvloer

Een parketvloer staat voor mij voor authentieke en echt mooie houten vloer. Maar het staat voor mij ook voor een vloer waaraan een stevig prijskaartje hangt.

Dus hebben wij overal laminaat.

Tsja, zo is het leven ; )

Danny mailde mij onderstaand artikel over een parketvloer kiezen. Maar eerst: wat is een parketvloer?

Wat is een parketvloer?

Het lijkt een beetje op een raadsel uit Sesamstraat van Koekiemonster:

Alle parketvloeren zijn van hout, maar niet alle houten vloeren zijn parket.

Een parketvloer is doorgaans een vloer die is gemaakt van kleine stukjes hout (parketstroken of -planken). Deze zijn in een bepaald patroon gelegd. Parketvloeren hebben meestal een dikte van 6 tot 15 millimeter.

Een houten vloer

Een houten vloer is een bredere term die elke vloer van echt hout omvat, inclusief parketvloeren, maar ook massieve houten plankenvloeren. Massief houten vloeren bestaan uit volledige planken van echt hout, meestal met een dikte van 18 tot 22 millimeter.

Nu we dat uit de weg hebben, over naar het artikel dat Danny mailde!

Parketvloer aanschaffen: hier moet je rekening mee houden

Een parketvloer is een prachtige toevoeging aan je woning. Het geeft je interieur meer warmte en karakter, maar het is ook een slimme keuze op het gebied van duurzaamheid. Voordat je zelf een parketvloer aanschaft, is het belangrijk om te weten waar je op moet letten tijdens het shoppen én na de aankoop. Welke afwerking is bijvoorbeeld de beste keuze? Hoe moet je het parket reinigen? En op welke manier verleng je de levensduur van het hout? Het onderstaande artikel helpt je goed op weg!

Type parket en hout

Er zijn verschillende soorten parketvloeren verkrijgbaar, ieder met hun eigen uitstraling en voordelen. Massief houten parket blijft een van de populairste opties vanwege het duurzame karakter. De houtsoort speelt hierbij een belangrijke rol. Het hout heeft namelijk niet alleen invloed op de kleur en stijl van de vloer, maar ook op de hardheid en het onderhoudsgemak. Verdiep je daarom goed in alle opties en vraag eventueel professioneel advies als je er zelf niet uitkomt.

Afwerking van de parketvloer

Parketvloeren kunnen op diverse manieren afgewerkt worden. Bijvoorbeeld met een olie, een lak of een wax. Overweeg welke afwerking het beste past bij jouw interieur en levensstijl. Voor een natuurlijke look is olie erg mooi, maar voor optimale bescherming kun je wellicht beter kiezen voor een laklaag.

Legmethode en legpatroon

Denk ook alvast na over de legmethode van de vloer. Parketvloeren kunnen namelijk zwevend worden gelegd, verlijmd worden aan de ondervloer of genageld worden aan onderliggende balken. De beste legmethode is afhankelijk van de structuur van je huis en de staat van de ondervloer. Het is verstandig om hier samen met een specialist naar te kijken. Vervolgens kun je het legpatroon bepalen. Wil je een strakke vloer waar alle houten planken recht naast elkaar liggen? Of ga je voor een chic visgraatmotief?

Reinigen van het parket

Zodra jouw nieuwe parketvloer is geïnstalleerd, moet je het op de juiste manier reinigen. Gebruik hiervoor een zachte bezem of een stofzuiger met een zacht opzetstuk. Vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen en te veel water. Zijn er hardnekkige vlekken ontstaan die je zelf niet weg krijgt? Laat het parket dan professioneel reinigen. Op vanhoudtvloeren.nl vind je meer informatie over de mogelijkheden van professionele reiniging en parket onderhoud.

parket
Uh-oh! Snel handelen is geboden als er drinken op je parketvloer valt! Je wilt niet dat het vocht in het hout trekt.

Parketvloer onderhouden

Naast regelmatig reinigen is het belangrijk om de houten vloer goed te onderhouden. Op deze manier blijft het parket langer in topconditie en verleng je de levensduur. Controleer de vloer regelmatig op beschadigingen en repareer deze indien nodig. Laat daarnaast op tijd een nieuwe laag olie of lak aanbrengen ter bescherming.

parketvloer onderhoud

Nawoord

Behalve dat ik een parketvloer associeer met 'authentiek' en 'mooi' associeer ik dit type vloer ook met 'kwetsbaar' en 'veel werk'.  In die zin ben ik eigenlijk het meest geschikt voor een gietvloer of een vloer van PVC....

Wat kost parket vergeleken met andere soorten vloeren?

Kosten van vloeren veranderen voortdurend, maar hieronder een grove prijsindicatie:

 • Massief houten vloeren: tussen de €40 tot €120 per vierkante meter, afhankelijk van de houtsoort (bijvoorbeeld eiken, beuken, esdoorn).
 • Parketvloeren kosten tussen de €30 en €100 per vierkante meter. Afhankelijk van de soort en dergelijke.
 • PVC vloeren kunnen zo goedkoop zijn als €10 per vierkante meter tot zelfs €100 per vierkante meter voor superdeluxe kwaliteit.
 • Gietvloeren kosten gemiddeld tussen de €50 tot €200 per vierkante meter.

Maar nogmaals: dit zijn slechts grove schattingen en de prijs is afhankelijk van allerlei factoren zoals de kwaliteit.

Als jij nu een nieuwe vloer kon kiezen: voor welk materiaal zou je dan gaan?

Gebruikte bronnen onder andere Milieucentraal, AD en Van Houdt Vloeren.

Similar Posts

20 Comments

 1. Wij hebben parket, het zat al in huis, maar ik vind ook dat er geleefd mag worden in huis, dus er zitten wel wat beschadigingen op. Maar dat is zo.

  Love As always
  Dimario

 2. Voor mijn astma hebben we overal tegelvloeren liggen, behalve in de slaapkamers daar liggen PVC vloeren. En ik vindt het prima zo.

 3. Wij hebben een massief eiken plankenvloer. Hij is gelakt en dan heb je er eigenlijk geen werk aan omdat je 'm heel makkelijk met een vochtige dweil kan schoonmaken. Ik zou het zo opnieuw doen.
  In ons appartement hadden we parket in visgraatmotief, zo'n echte doorleefde parket. Nadeel was wel dat we hem om de zoveel tijd moesten boenen. Was heel veel werk.

 4. Ik heb nu laminaat liggen en dat bevalt me eigenlijk prima. Ik gok dat ik daar nog een keer voor zou gaan. Of anders PVC, omdat je daar zoveel over hoort nu.

 5. Wij hebben door het hele huis linoleum in een vrolijke, zonnige kleur geel.
  Het bestaat grotendeels het natuurlijke materialen.

 6. Ik heb parket en die lag er al toen ik hier kwam wonen. Hij was geboend en er zaten heel wat beschadigingen op. Ik heb hem professioneel laten reinigen en laten lakken en ben er heel blij mee!

 7. Ik vind de keuze die je tegenwoordig hebt zo ontzettend fijn! Er is altijd wel een vloer die bij je wensen en interieur past

 8. In de woonkamer parket. Boven laminaat. We hadden ooit vloerbedekking in de slaapkamers, maar ik zou dat niet meer willen. Laminaat is makkelijker stofvrij te houden.

 9. Ik heb ook een houten vloer. Ik vind het prachtig, maar het is ook kwetsbaar. En met die hondenpootjes blijf je ook dweilen. Misschien zou ik later toch voor laminaat gaan omdat het makkelijker is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.