Ervaring met een gietvloer: het verhaal van Ellen

gietvloer
Foto van Ellens huiskamer met gietvloer

Een gietvloer heet niet voor niets een gietvloer. Het is namelijk een vloer die je niet légt zoals parket of laminaat maar een vloer die je gíét. Een tijdje terug stelde ik Daniëlle, die samen met haar man een bedrijf heeft dat gietvloeren verzorgt, 13 vragen over gietvloeren. Het leek me leuk om ook te horen van een consument zoals jij en ik, die koos voor een gietvloer. Ik vond Ellen, die zo vriendelijk was om mijn vragen te beantwoorden. Lees nu haar ervaring met een gietvloer!

N.B. Vraag jij je af hoe gietvloeren zich vergelijken met andere vloeren? Kijk dan eens op gietvloeren vergelijken. Daar vergelijken ze een gietvloer met tegels, een houten vloer, linoleum en pvc.

Waarom koos je voor een gietvloer?

Voor mijn nieuwbouwwoning was ik op zoek naar een rustige vloer. Omdat de woonkamer niet heel riant is, wilde ik met een rustige vloer een ruimtelijker effect proberen te creëren. De opties waren een mooie licht eiken vloer of een gietvloer. Uiteindelijk koos ik voor de gietvloer, omdat dat volgens mij de meeste rust uitstraalt. Ook vind ik het belangrijk om een vloer te hebben waarbij de vloerverwarming optimaal zijn werk kan doen.

Wat voor soort gietvloer heb je?

Een PU vloer met fusie. Dit houdt in dat er hier en daar wat vegen in zitten, waarmee je een beetje een beton look creëert.

Van wat voor materiaal is je gietvloer?

Polyurethaan. Dit is een kunststof die licht elastisch is, waardoor de kans op scheuren behoorlijk beperkt wordt. Mooi meegenomen in een nieuwbouw huis die nog volop aan het ‘werken’ is.

Hoe ziet je gietvloer er uit?

Ik heb gekozen voor een lichtgrijze kleur, gefuseerd met wat lichtere en donkere vegen om een betonlook te creëren. Een voordeel van de fusie is ook dat je wat minder snel vlekken/stofjes ziet.

Gietvloer ervaringen
Foto Ellens gietvloer!

Hoe verliep het gieten van de gietvloer? Heb je het laten doen, of zelf gedaan?

Ik vind het aanbrengen van een gietvloer niet iets om zelf te doen. Het is werk voor een vakman. Net als bijvoorbeeld het stukadoren van muren. Mensen die dit dagelijks doen kunnen dit mijns inziens het beste, en daardoor krijg je ook het mooiste resultaat. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat de vloer strak ‘gegoten’ wordt.

Hoe bevalt je gietvloer?

Goed! Hij straalt inderdaad heel veel rust uit. Vaak hoor je mensen roepen dat een gietvloer kil of klinisch is, maar je kunt er zelf voor zorgen dat dit niet gebeurt. Ik heb in de rest van mijn interieur gekozen voor natuurlijke materialen, zoals mooie eikenhouten details, een wollen vloerkleed en wat kleur hier en daar. Niks kils meer aan!

Hoe is het onderhoud en schoonmaken? Moeilijk/makkelijk?

Heel makkelijk. Ik vind wel dat hij snel stof trekt, maar misschien valt het alleen maar meer op dan bij een bijvoorbeeld gevlamde houten vloer. Stofzuigen gaat heel gemakkelijk, en even snel een dweil er overheen halen is ook een fluitje van een cent! (Op zoek naar een goede dweil? Lees dan Een dweil kopen!)

Zou je een gietvloer aanraden?

Ja zeker! Je moet het in ieder geval niet laten omdat je bang bent dat het kaal, kil of klinisch is. Je kunt je interieur prima alsnog gezellig, warm en sfeervol maken. Maar met een gietvloer heb je dan wel een mooie, rustige basis. Als je vloerverwarming hebt, is het ook nog mega comfortabel aan je voeten!

Wat zijn de voordelen van een gietvloer vind jij?

Hij voelt heerlijk zacht aan en is heel comfortabel in combinatie met vloerverwarming en het onderhoud.

Zijn er ook nadelen?

Behalve dat hij stof aantrekt, heb ik nog geen nadelen ondervonden. Althans niet voor mijzelf. De poes vindt de vloer minder handig als ze aan het spelen is met haar bal, ze glijdt dan de hele kamer door alsof het een ijsbaan is : )

Wat raad je andere mensen aan die een gietvloer willen?

Laat je goed informeren en ga na welk materiaal goed bij je past. Ik heb bijvoorbeeld geen kinderen die met autootjes of fietsjes in de kamer rondrijden, maar heb je die wel is het misschien verstandiger om ander materiaal te kiezen.

Hoeveel kost een gietvloer?

Dat varieert enorm! Ik heb gekozen voor een leverancier met een mijns inziens nette prijs. Ik betaalde ongeveer 70 euro per m2, maar ik heb ook prijzen voorbij zien komen van over de 100 euro per m2. Bij mij kwam toen automatisch de vraag op of er dan ook aanzienlijk kwaliteitsverschil in zit. Het antwoord daarop: geen idee. Ik woon er nog maar net, dus ik kan daar nog niet zoveel over zeggen. Ook hangt het er denk ik enorm vanaf hoe intensief de vloer gebruikt wordt. Zijn er veel huisdieren? Kleine kinderen met speelgoed e.d. of lopen er vrijwel alleen volwassenen op die binnenkomst gelijk pantoffels aantrekken of op sokken/blote voeten lopen…. Kortom, e.e.a. hangt denk ik ook echt van je situatie en gezinssamenstelling af.

Tip: neem de tijd om de juiste kleur te kiezen en het grote voordeel van een PU gietvloer is dat alles kan… Geel, groen, roze of paars?! Het is mogelijk!

Nawoord

Dankjewel Ellen voor je uitgebreide en duidelijke antwoorden! Ik vind een gietvloer beslist aantrekkelijk klinken. Ideaal ook dat je hem kunt combineren met vloerverwarming! Ik moest wel glimlachen om je arme poes, waarvoor de vloer blijkbaar wat glad is. Fijn dat je zo’n plezier hebt van je gietvloer.

Lees ook mijn posts over Vinyl vloer of gietvloer? en Een donker huis lichter maken.

Similar Posts

19 Comments

 1. Wauw, ik vind dit prachtig! Zoveel rust zit er in die vloer.
  O. En wat betreft dat stof: de eerste periode in mijn nieuwbouwwoning had ik ook het gevoel dat ik meer stof dan ooit zag. Het werd minder. Geen idee hoe dat kan, maar ik las het van meer mensen. Schijnt nog van het bouwen te zijn.

  1. Ik kan me inderdaad voorstellen dat een nieuwbouwhuis als het ware in de rust moet komen en dat even duurt tot alle stof er uit is. Fijn dat het bij jou wel minder werd Naomi.

 2. Gietvloer maakt rustig uitstraling van kleur. Hij is zeker mooi. Wij hebben bijna 29 jaar vloerbedekking liggen. Gietvloer is erg in. Moet wel van houden. Goede uitleg.

 3. Dat lijkt me ook wel wat, zo’n gietvloer! Alleen als ik dan bereken hoeveel we kwijt zouden zijn voor de benedenverdieping… Oei, dan wordt het wel even sparen.

 4. paar kennissen hebben een gietvloer, en ik vind het wel degelijk kil overkomen, maar ja, smaken verschillen wat dat betreft natuurlijk. vallende kinderen vinden een gietvloer ook niet echt je van het;-)

 5. Mooie vloer! Interessant om te lezen ook, want ik heb zelf nooit stilgestaan bij het idee dat dit ook een optie is voor de vloer. Ziet er rustgevend uit.

 6. Wij hebben ook een gietvloer. We wilden het aanvankelijk niet, omdat we graag een duurzaam materiaal wilden – en de meeste gietvloeren zijn dat bepaald niet. Maar uiteindelijk hebben we er één gevonden die op basis van natuurlijke materialen is gemaakt. Voor wie belangstelling heeft: Google maar eens op ‘ode aan de vloer’. Wij zijn er erg tevreden over. Ook wij hebben een nieuwbouwwoning, dus veel stof, ja, maar dat hoort helaas een beetje bij nieuwbouw. Maar makkelijk schoon te houden. En voor ons – met een astmatisch kind – belangrijk: geen naden en kieren waarin stof achterblijft. Wij hebben gekozen voor combinatie met natuurlijke en warme materialen (veel hout, hier en daar wol), ik vind het zelf niet kil, maar ik denk zeker bij grotere oppervlakten dat het wel wat klinisch over kan komen. Je kunt dat verzachten door bv vloerkleden en dergelijke, maar wij hebben dat niet gedaan (want astmatisch kind). Vrienden hebben ook een gietvloer, en daar is het grandioos mis gegaan met de aanbieder die zij kozen. Er was é te weinig materiaal waardoor ze tekort kwamen en het later nog eens moest worden afgemaakt, met fors kleurverschil tot gevolg. Én het was niet goed schoongemaakt waardoor er allemaal vuil (haren, stof, korreltjes viezigheid) in de vloer is meegegoten. Niet tof! Goedkoop bleek duurkoop! Dus mijn tip: maak goede afspraken op papier over verantwoordelijkheden en kwaliteitsgaranties.

  1. Dankjewel voor je goede aanvulling Melanie. Ik lees inderdaad het het superbelangrijk is om het juiste materiaal te hebben en een Goede leverancier. Wat vervelend voor je vrienden dat het bij hen zo slecht uitpakte.

 7. Omdat ik geen negatieve recensies over een gietvloer kan vinden wil ik hieronder toch mijn ervaring van een gietvloer geven. We hebben een lichtgrijze gietvloer. Je ziet direct als iemand met zwarte schoenzolen heeft rondgelopen. Overal strepen die je er ook snel moet afhalen anders trekken erin. Dat eraf halen gaat soms niet zo makkelijk en dan blijft de streep een beetje zichtbaar. Je ziet alles liggen op de vloer, omdat ie zo glad is. Wij hebben een vloer met een zweem om dat te voorkomen, maar feit blijft dat je iedere korrel zand ziet liggen. Autootjes van de kinderen maken krassen en ook het verschuiven van spullen over de vloer, dus ook stoelen, maken krassen. Ik zou het nooit meer doen… een gietvloer.

  1. Dankjewel Janneke, dat is een goede en informatieve aanvulling! Zo klinkt het inderdaad erg vervelend zeg. Kan dat nog te maken hebben met de dikte van de toplaag van je gietvloer?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.