Dweil kopen? – Leifheit versus Vileda vs. Pink Ribbon etc.

dweil kopen

Ooit was een dweil kopen eigenlijk heel simpel. Je ging naar de winkel en kocht een dweil!

Maar anno 2020 is een dweil kopen niet meer zo simpel!

Zoveel dweilen, zo weinig tijd!

En dat komt omdat er zoveel verschillende dweilsystemen zijn. En allemaal beloven ze dat dweilen met hun dweil veel makkelijker is. En wie wil er nou niet makkelijker dweilen?

Zelf ben ik in de afgelopen jaren ook niet ongevoelig geweest voor mooie beloftes als het ging om een dweil kopen.

Hieronder een overzicht van de dweilsystemen die ik heb gebruikt in de afgelopen twaalf jaren.

Stap in mijn tijdmachine en ga mee naar het jaar… 2008!

tijdmachine

Heb je geen tijd en zin in een tijdreis, en wil je meteen weten wat de beste dweil is? Dan vind je onderaan deze post een samenvatting + advies.

Dweil kopen: Leifheit versus Vileda versus Swiffer

In de loop der tijd heb ik affaires gehad met verschillende dweilsystemen. Om te beginnen met de ouderwetse dweil waarbij je op handen en knieën door de woonkamer kruipt.

Op een dag waren mijn knieën dat zo zat dat ik viel voor de charmes van het dure Leifheit-systeem van zo’n 60 euro. Ik vond het ontzettend duur maar de verkoper bij de Blokker verzekerde me: ‘Dan heb je ook wat!’

Leifheit dweil

Dweil kopen

De Leifheit dweilt inderdaad prettig, maar zo goed als de verkoper zei vind ik hem niet! In de eerste plaats omdat de klem waarmee je de dweil uitwringt is vastgeroest of zo, en dus niet meer werkt. En geloof me, ik heb het geprobeerd. Ik ben zelfs op de klem gaan staan om er beweging in te krijgen, maar hij weigert koppig te buigen. Wat een dweil. Om te zeggen dat hij nu ‘vrij nat’ dweilt is een understatement. Ik kan hem immers niet meer uitwringen met de klem.

Dit bekoelde mijn relatie met mijn Leifheit aanzienlijk, en ik begon rond te kijken naar een alternatief.

Vileda dweil

dweil kopen

Ik viel voor een vrolijke rode Vileda dweil. Volgens de verkoper bij de Blokker bijna even goed als de Leifheit, en een stuk goedkoper.

De relatie tussen mij en Veleda verslechterde echter snel. Hij is een stuk kleiner dan de Leifheit, waardoor je meer dweil bewegingen moet maken. Bovendien moet je niet te veel water gebruiken want dan staat het deel waarin je je dweil moet uitwringen onder water!

De doodsklap kwam toen de bevestigingsknopjes van de dweil aan de stok ‘lam’ werden, en steeds los elieten.

Exit Vileda.

Swiffer

Op zoek naar een nieuwe huishoudelijke liefde viel ik voor het Swiffersysteem. Geen gedoe meer met sopjes, maar gewoon even een wegwerpdweil aan het systeem bevestigen en daar ga je.

De liefde tussen Swiffer en mij is nog pril, maar de eerste barstjes in onze relatie vertonen zich al. Hij is erg klein, en hoewel de consensus is dat ‘grootte er niet toe doet’ is dat toch een nadeel.

Ik ga dan ook nog geregeld vreemd met Leifheit en Vileda.

En stiekem gaat mijn hart uit naar Omm remascrub 1000b!

dweilmachine

Dweil kopen: Pink Ribbon dit keer

Pink ribbon dweil

Nog datzelfde jaar viel ik vervolgens voor de charmes van een Pink Ribbon dweil…

We werken bij ons thuis met maar liefst twee dweilsystemen. Beneden gebruiken we de luxe Leifheit, en boven een Vileda dweil. De Vileda dweil maak je met twee drukknopen vast aan de stok en kun je dus wassen. Maar het vervelende is dat die drukknopen heel snel ‘lam’ worden, en dan niet meer vast blijven zitten.

Swiffer valt toch ook tegen

Van narigheid was ik overgegaan op die zogenaamd handige Swiffer, maar die vind ik toch ook niet ideaal. Ik stond dat ding voortdurend af te spoelen in de wasbak omdat ik anders in één schoonmaakbeurt al mijn dweildoekjes versleet.

Pink Ribbon dweil

Dus toen ik tijdens Piets zwemles door de Blokker wandelde viel ik als een blok voor een felroze dweilsysteem ten gunste van Pink Ribbon, dat bestond uit een vrolijke emmer en stok met mop.

Wel vond ik het reclamebord dat er bij stond erg misleidend: nu voor maar 7,99 een Pink Ribbon dweilsysteem!

Waarbij het dweilsysteem bestond uit een stok met een mop. De emmer was niet bij de prijs inbegrepen. Dat zijn zo van die momenten in een moederleven dat ik mezelf vervloek dat ik niet zo’n dweilsysteem heb bedacht. Want een mop aan een stok kan ik ook nog wel verzinnen, maar dit terzijde.

Feitelijk kocht ik dus voor 7,99 een stok met een mop er aan. Maar een mop zonder emmer is als een ei zonder zout, dus betaalde ik schoorvoetend ook nog 7,99 voor de bijpassende emmer.

Tot zover gaat het goed

Het moet gezegd: hij dweilt prettig en hij is erg handig in het gebruik. Ik kom op plaatsen waar ik met mijn Vileda al jaren niet meer was geweest, en de kinderen vlogen elkaar in de haren over de vraag wie als eerste zijn kamer mocht dweilen.

Maar hoewel hij erg behendig is in het gebruik, vond ik het wel lastig om alle vuil bij elkaar te vegen. Eigenlijk moest ik hem elke keer als ik wat vuil had eerst weer in het water dompelen en uitwringen. Met mijn stomme Vileda en Swiffer ‘bezemde’ ik het vuil als het ware bij elkaar.

Al met al toch een goede aankoop.

En door de roze kleur ook leuk als focuspunt in de woonkamer!

Tsja, drie dweilen kopen in een periode van 1 jaar.  Ik schaam mij wel een beetje…

Dus laten we weer in de tijdmachine stappen naar het jaar 2010. Daarin rapporteerde ik dat mijn Leifheit dweil kapot was. Blijkbaar was ik hem toch weer gaan gebruiken.

Dweil kopen: Leifheit dweil 2010

Mijn Leifheit dweil heeft de geest gegeven. De stok is simpelweg afgebroken, en er is geen redden meer aan. Nou beschouw ik de Leifheit als de Mercedes onder de dweilsystemen, en ik ben dus wel teleurgesteld over deze gang van zaken.

Eerst was er het gezeur dat de klem die je op de emmer zet, was vastgeroest, en niet meer klemde. Dat gaf een hele nieuwe betekenis aan ‘nat dweilen’. Vervolgens werden de klemmetjes waarmee je de dweil aan de stok bevestigt lam, waardoor ik de dweil steeds ‘verloor’ tijdens het dweilen.

Leifheit dweil kapot: stof afgebroken

Maar de laatste druppel is dus het simpelweg afbreken van de stok. Nu is er echt geen redden meer aan. Er zit niets anders op dan een nieuwe Leifheit dweil te kopen, want van alle dweilsystemen vind ik de Leifheit toch het prettigste. En ik heb er heel wat getest!

Dus ik zal maar eens wat onderzoek gaan doen waar ik zo’n dweil het goedkoopst kan aanschaffen, want ze zijn niet bepaald goedkoop.

Ook daarin lijken ze op Mercedessen…

Weer twee jaar later: een dweil kopen in 2012

Twee jaar later, we zitten inmiddels in 2012 heb ik blijkbaar twee jaar lang met een halve stok gedweild voordat ik overging tot een nieuwe dweil kopen.

Leifheit dweil

Maar een uitje naar Duitsland leidde tot de aanschaf van een Vloerwisser Profi en de Wringer Profi.

Lees maar:

Wij gebruiken al zo’n tien jaar een Leifheit dweilsysteem dat bestaat uit een vloerwisser profi en de wringer profi. De wringer profi is een emmer met een klem, waarmee je de druipend natte dweil kunt uitwringen.

Kapotte klemmetjes, versleten dweilen en kapot wringsysteem

Maar ik ben er niet onverdeeld enthousiast over. We hebben al diverse (dure) dweilen versleten, en regelmatig doen de klemmetjes van de losse dweilen het niet goed meer, waardoor je de dweil niet meer makkelijk aan de stok kunt bevestigen. Ook hebben we de emmer al eens moeten vervangen, omdat de klem het niet meer deed, en we dus de dweil niet meer konden uitwringen. En een tijdje terug moesten we de stok vervangen.

Dweilstok in twee stukken

Vooral dat laatste is ons slecht bevallen, want de nieuwe stok bestond uit twee stukken die je in elkaar moest schroeven. Dat bleek een slechte constructie want al snel brak de stok in twee stukken. Toen hebben we nog een hele tijd met gebogen rug gedweild, omdat we niet wéér een nieuwe stok wilden kopen. En voordat iemand zegt dat we terug moeten gaan naar de winkel: we zijn het bonnetje kwijt…

Dweil kopen bij Real in Duitsland

Nou waren we deze week in het Duitse plaatsje Rees waar ze een soort megasupermarkt, Real hebben. Daar verkopen ze behalve levensmiddelen ook wasmachines, schoenen, kleding en telefoons etc. En daar zagen we een stok met dweil voor maar 14,95 van een ander merk. We vroegen aan verkoper of die stok ook gebruikt kon worden met de Leifheit Wringer Profi, en dat kon volgens hem.

Wissersysteem

In plaats van 39,95 waren we dus maar 14,95 kwijt voor een stok met dweil. Overigens verkochten ze in deze Duitse supermarkt ook een Leifheitstok uit 1 stuk, dus dat was sowieso al een betere versie dan die wij hadden. Maar nu hebben we mooi 25 euro uitgespaard.

Het werkt, maar niet geweldig

Inmiddels hebben we het thuis geprobeerd en het kan met de Leifheit emmer, maar het werkt niet geweldig. De nieuwe dweilstok is prima, maar de dweil heeft niet die haakjes waarmee hij aan de stok blijft hangen als je hem wilt uitwringen die de Leifheitdweil wel heeft…

Dat betekent dat je de dweil telkens los moet maken van de stok, in de emmer gooien, er uit vissen, in de klem doen, uitwringen, en weer aan de dweilstok doen. Ook lijkt de goedkopere dweil wat losser aan de stok te zitten, waardoor het wat meer zwabber. Maar het is een genot om een dweilstok met de juiste lengte te hebben. Dus al met al zijn we toch wel blij met onze aankoop.

Tante Marietje: een gewone dweil is beter

Overigens zweert mijn tante Marietje bij een gewone, losse ouderwetse dweil kopen. Zij vindt dat je met de Leifheit dweil niet goed overal bij komt.

Een dweil kopen: wat zegt De Consumentenbond?

Volgens De Consumentenbond ben je voor een dweil kopen het beste af met een Leifheit Clean Twist M Hij kreeg maar liefst een 8,8! Hij kost maar 34,49 dat vind ik niet zo duur. De Leifheit dweil die ik destijds had was veel duurder.

Dweil kopen
34,49 bij bol.com

Dweil kopen samengevat!

Wat is nou de moraal van mijn treurige verhaal over een dweil kopen?

Wat kun je nou het beste doen als je een nieuwe dweil wilt?

Volgens mijn tante Marietje, die nog een echte gedegen huisvrouw is, is een gewone dweil het allerbeste. Weliswaar is het minder comfortabel dan een dweilsysteem, maar je komt er wel mee in alle hoeken. Je bent met een gewone dweil kopen ook nog eens het voordeligst uit. Hieronder een voorbeeld van een gewone dweil.

Old school dweil:

Dweil kopen
7,08 bij bol.com

Wil je toch liever wat comfortabeler dweilen? Dan zou je kunnen afgaan op het oordeel van De Consumentenbond en kiezen voor deze Leifheit dweil.

Zelf laat ik tegenwoordig mijn Robot stofzuiger ook meteen de vloer dweilen : )

We zijn heel gelukkig samen!

Wat zeggen jullie over een dweil kopen?

 • Ik heb in de twintig jaar dat ik dweil alle stokken al gehad. Het is allemaal wat. Ik heb momenteel drie verschillende in gebruik. Op den duur verslijten ze. Tevens ben ik al aan de tweede stoomreiniger toe. Deze is duurder van Kärcher, maar allemaal maken ze veel herrie. Het wordt superschoon, maar om nu te zeggen dat het sneller gaat? Nee, helemaal niet. Af en toe dus om superschoon te maken en dan weer gewoon een stok met een dweil. Als er een aanbieding komt voor kaboutertjes, koop ik die.
 • Ik heb gewoon een dweil van Kärcher. Die was in de aanbieding bij de bouwmarkt, daarbij kreeg ik hem van mijn ouders, die zelf graag “kwaliteit” geven, waarmee ze A-merken bedoelen, Mij maakt zulks niet echt uit.
 • De Magic Mop! (Verkrijgbaar op de huishoudbeurs of via bol.com. Geweldig systeem van een zeer stevige spons op een stok met bijpassende emmer. De spons absorbeert enorm veel water, dus je kan als je wilt een bak water leegkiepen, schrobben, en het water met de spons weer opnemen. De spons kan vervangen worden, maar ik heb hem al twee jaar en hij is nog steeds goed.
 • En dat Leifheit kreng heb ik ook. Wat een geklungel. Het is dat ik weet hoe duur hij was, daarom heb ik hem nog niet weggegooid…
 • Wauw, zo grondig heb ik nog nooit gekuist. Gewoon stofzuigen voor het dweilen, aftrekken en drogen. Meer doe ik niet aan de vloer…. Ik sla zelfs het naspoelen, zoals mijn moeder steevast doet, over. De schuurborstel komt hier maar boven als de kleinkinderen weer eens één of andere plakkerige substantie gemorst hebben en die nadien nog eens goed overal ‘rondgelopen’ hebben… Mijn vloer ligt altijd proper bij maar niet ‘gelekt en gestrekt’ zoals ze hier zeggen.
 • Vlijtig liesje, mijn ‘Swiffer’ is zelfs geen ‘echte’ maar zo enen van de familie van de Swiffers. ‘k Geloof dat het eentje was uit de Aldi en die gaat toch al meerdere jaartjes mee zonder mankementen.
 • Ik heb al zo’n 20 jaar een HARA stok, destijds loeiduur maar onverslijtbaar. Alleen de Hara dweilen verslijten. Ik ben nu bezig met nummer 3. Moet daarbij wel aantekenen dat wij een vrij ruwe vloer hebben (leisteen).
 • Hier wordt gewoon gedweild op de ouderwetse manier met dweil en aftrekker … ik heb ook van alles geprobeerd, van moppen tot van die dweilsystemen. Maar de voordelen wegen niet op tegen de nadelen en de hoge prijs … Ik doe nu al zeker 5 jaar met 1 aftrekker en 2 dweilen (kwestie van nog te kunnen dweilen als er eentje in de was zit) …
 • Ik heb gewoon een luiwagen met een dweil van de Zeeman. Gat in het midden geknipt, stok er doorheen en hij blijft op zijn plaats) Ik was de dweilen gewoon in de wasmachine.
 • Ik gebruik een dweilsysteem van de Hema. Maar nu ik lees wat jullie schrijven over jullie supersystemen, geloof ik niet dat mijn systeem in de buurt komt. Meestal gebruik ik alleen de droogdoek, het natte dweilen doe ik op de manier van je tante Marie.
 • Ook een Swiffer heb ik gehad… Maar die vond ik weer heel erg klein, en bovendien ook zo kapot. Of heb ik gewoon een ongelukkige hand met schoonmaakapparatuur?
 • Ik vind je beslist geen luie versie van tante Marietje! Ik ben onder de indruk van je schoonmaakkwaliteiten!
 • Die kleinere versie met spons van Leifheit heb ik ook gehad. Die gebruikte ik in ons oude huis voor de bovenverdieping en de badkamer. Maar ik vond die wel relatief klein, en bij mij was de spons binnen no time heel sneu geworden… Waarschijnlijk te heet gewassen.
 • Dat is dus duidelijk een stuk goedkoper dan mijn dure Leifheitsysteem… Volgens mij had mijn oma vroeger ook een schrobbezem!Screen Shot 2020 11 26 at 16.13.49
 • Laten we zeggen dat ik een luie versie van Tante Marietje ben. Als ik wat doe dan doe ik het grondig, maar dat is lang niet alle weken. De keukenvloer wordt eerst geveegd. en dan, op mijn blote knietjes, ga ik met een handborstel en heel heet sop aan de gang. Tegelijkertijd werk ik ook met een spons om al dat vuile water op te nemen. Daarna ga ik er nog eens met een spons met heet water overheen (some op mijn knietjes en soms met een spons aan een stok). En dan ga ik daar nog eens met een schone doek overheen en wrijf de vloer wat op.
 • Ik gebruik nog steeds een ouderwetse trekker met losse dweil. Een nieuwe dweil kopen is niet nodig. Sinds kort gebruik ik microvezel dweil omdat mijn andere aan vervanging toe waren en de microvezel dweil makkelijker uit te spoelen zijn of de gewone ouderwetse dweil. Ik gebruik enkel een Swiffer met zo’n microvezel lap erop als ik ‘iets’ in een rapke moet opkuisen bv ideaal als de kleinkinderen eens weer gemorst hebben.
 • Ik heb zo’n soort zwabber op een stok, met een emmer en uitwringding erbij, maar ik vind een gewone dweil wel net zo prettig. Eigenlijk vind ik dweilen met zo’n stok sowieso smerig, omdat je dan ook dingen heen en weer schuift. Met een gewone dweil kun je af en toe ook wat oppakken. En ja, ik stofzuig wel voor ik dweil, maar dan heb je ook niet altijd alles te pakken.
 • Jemako systeem heeft een prima wendbare stok, dweil moet er wel af om te spoelen en uit te wringen. Naast een dweildoek is er ook een (witte) droogdoek. En je schrikt je te pletter wat die droogdoek aan vuil van je vloer haalt. Al dat vieze dweilwater wat anders weer opdroogt op de vloer. En nee, ik ben geen consulente en heb geen aandelen, ben gewoon een enthousiaste klant. Het kost een boel maar werkt als een trein!
 • Bij mij was de Leifheit ook zo stuk en de garantie was als een natte dweil, stelde niks voor. Mijn man bracht zo’n goedkoper exemplaar in de boedel, die je steeds eraf moet halen tijdens het dweilen. Ik heb daar zelf nog hoesjes voor genaaid van oude handdoeken. Maar ik vond het een gedoe. Nu heb ik meer dan een jaar geleden voor een habbekrats een emmer met zo’n inzetstukje voor de dweil en een goedkope ‘draadjesdweil’ gekocht. Ik geloof dat zowel dweil als stok 1,5 euro waren in de aanbieding. Meteen met een reserve dweil voor als deze stuk is. Het bevalt prima, ware het niet dat de dweil last heeft van haaruitval. Ik moet dus af en toe bukken om een stukje dweil dat ergens achter is blijven haken op te ruimen. Toch vind ik het net iets handiger dan dat gehannes met hoesjes. Als de dweilen beide versleten zijn, ga ik eens kijken voor zo’n dweil van repen zeemlap. Een stoomreiniger heb ik ook maar ik vond het resultaat niet mooi op het laminaat. Wel handig voor andere schoonmaakklussen. Laatst het bankstel ontvlekt en opgefrist ermee bijvoorbeeld. Ik heb er ooit een overgenomen tapijt in een flat helemaal mee opgefrist, een verschil van dag en nacht. Ik heb gewoon een AFK gekocht bij Kruidvat, ik heb ’em al heel lang (gebruik hem niet heel vaak).
 • Ik doe het net als jouw tante Marietje, ouderwets met een losse dweil.
 • Hier ook een leifheit, maar dan die kleinere versie met sponsachtig/dweil gedeelte dat je eraf kan trekken en bijvoorbeeld eens in de wasmachine gooien. Het voordeel van een kleiner model vind ik dat je beter overal bij/tussen kan, maar ehm ik ben vast nogal een wild wijf want die mooie blauwe plastic zijprofielen raak ik geregeld kwijt. En daar ik hem niet voor de mooi heb maar om te dweilen, laat ik die er dan dus maar af, waardoor hij er wel wat armoedig uitziet. Maar ik heb ook een stoomreiniger, die maakt echt goed schoon!!! (en dat zonder schoonmaakspul)
 • Ik gebruik al jaren een schrobbezem, met een afgedankte theedoek als dweil. Werkt perfect. Je kan stevig duwen bij vlekken en beschadigt de vloer niet door de borstelharen. Wel al een keer de stok met beugeltjes en schroeven vast gezet aan de borstel, maar doe alweer 17 jaar met deze stok en zo’n 8 jaar met de schrobber.
 • Ik denk dat wij er in tien jaar ongeveer 4 hebben versleten… Misschien is dat dan toch niet zoveel.
 • Bij de kringloop hier staat een bak vol. Voor een euro heb je zo een mooie dweilstok en die kleine dweiltjes liggen er soms ook nieuw. Zelf heb ik nog 1 van de Aldi. Ongeveer hetzelfde wat jij nu hebt gekocht. Die was toen in de aanbieding voor 6,75, een mooie aanleiding voor een dweil kopen. Vind het nog steeds jammer dat ik de dweilstok die ze bij de thuiszorg gebruikten niet heb gekocht. Die was met klittenband. Reuze handig.
 • Ik gebruik al 15 jaar HARA. Dat was een dure aanschaf. Maar één keer zo’n dweil kopen, en je kunt lang vooruit. De stok is geheel van rvs, en ik heb niet te maken met klemmetjes die niet meer willen. Ik heb nu mijn tweede doek, terwijl ik regelmatig dweil.
 • Ik heb al meer dan 10 jaar de Leifheit stok en dweil. Geen idee welke variant. Geen speciale emmer erbij. Dus dweil in het sop, met de hand uitwringen, plat op de grond ‘gooien’ (niet bukken), Leifheit stok erin en dweilen. Wel bukken bij het oppakken van de dweil, weer in het sop en met de hand uitwringen. Ik schuif de stok aan beide kanten in het flapje. Met wat handigheid doe je dat staand. Doe niks met de klemmetjes. Ongeveer 1 keer in de 2-3 jaar is het tijd voor een nieuwe dweil kopen.
 • Ik heb een leifheit met reservoir op de stok. Nooit meer sopjes maken, altijd startklaar. Eerst even de rommel opdeppen, daarna even sprayen met de dweil. Wat zeer handig is met 2 morsende, zindelijk wordende kinderen!

Bonustip: Greenspeed review

Hoe dweil jij? Wat is jouw favoriete methode?

Similar Posts

72 Comments

  1. Ik heb zo’n Leifheit dweilsysteem met een droge en natte dweil. Maar eigenlijk heeft mijn man hem want die dweilt bij ons thuis.

 1. nu zit ik te denken, maar sinds ik eens een peesontsteking op mijn arm heb gehad poets ik al met vileda en dat is toch al meer dan 30 jaar denk ik?….
  -Een @->- voor jou.

 2. Hier een tante Marietje vrees ik. Nog nooit iets van al die nieuwigheden uitgeprobeerd. Ik wil de dweil in de machine kunnen doen want na een beurt poetsen vind ik hem vies. Wel zo een nepswiffer ding in huis waarmee ik tussen alle stofzuigbeurten door (bijna dagelijks dat stofzuigen) de hondenharen mee bij mekaar veeg. Het dient dan meer als stofdoek met steel. Ik maak dat dan ook niet nat. Met twee bordercollies in huis is dat echt nodig. Maar ik heb het er graag voor over. Ben dan ook een echte hondenmadam. ;-)

 3. Een Leifheit profi. Al twintig jaar. En er mankeert helemaal niks aan. Maar ik heb een stok uit één stuk. Voor boven heb ik een andere Leifheit stok, maar dan is het gedeelte waar je de dweil overheen doet, van plastic. Die heb ik een paar jaar. Mankeert ook niks aan, maar voelt wel wat ieler. Is wel heel wendbaar trouwens, waardoor hij wel fijn werkt.

 4. Jaren Ghanese dik een dweil aan stok, maar tegenwoordig doe ik het gewoon met een dweil en even door de knieën. Gaat sneller en streeploos.

 5. De Swiffer gebruik ik om de vloer stofvrij te maken, handige wegwerpdoekjes.
  Voor de vloer en badkamer gebruik ik al jaren de Blokker vloerwisser met wasbare microvezelhoes.
  ben er heel tevreden mee. Hans

 6. Leifheit clean twist. Heb ik tegenwoordig. Ideaal. Aangezien nu beide armen het slecht doen. Ik heb 3 andere geprobeerd maar die staan nu werkeloos toe te kijken.

 7. Ik heb ook al allerlei gebruikt maar eerlijk gezegd ben ik het meest tevreden met mijn Hara poetsmateriaal of een gewone dweil. Alhoewel die laatste steeds van mijn aftrekker valt en er dan allerlei vloeken door mijn huis galmen.

  1. Een aftrekker zal wel een of ander dialect zijn. Hier in het Zuiden noemen wij dat een vloerwisser.

 8. Het is altijd wat je gebruikt dweilen met de kraan open zoals een spreekwoord zegt. Heb er zelf ook al vele versleten en ben ook terug gegaan naar de ouderwetse luiwagen met een dweil en die zet ik dan vast met grote knijpers zodat deze er niet af zal glijden.

 9. ik ben gevallen voor de stoomreiniger, geweldig! veel schoner dan dweilen ! en ik hoef mijn handen niet nat te maken, wat helpt bij het bestrijden/in toom houden van mijn exzeem

 10. Ik geef de voorkeur aan een schrobber met ouderwetse dweil. Eerst de tegelvloer stofzuigen, vervolgens met een royaal sopje schrobben en daarna met de dweil om de schrobber het overtollige water verwijderen. Als laatste met de dweil en schoon water nog even nadweilen.
  Helaas, mijn huishoudster wil dat niet doen. Zij geeft de voorkeur aan een swiffer. Zelf zie ik dat meer als een vorm van vuil verspreiden, zeker als je drie honden hebt. Ik probeer me er maar niet aan te ergeren want ze doet dat al acht jaar zo komt twee ochtenden per week. Echt vies kan het dus niet zijn. Voor de rest is ze wel lief.

 11. Ik ben begonnen met een simpele dweil en luiwagen.
  Toen een natte swifter, maar toen ik hoorde dat daar iets in zat wat slecht was of is bij huisdieren gebruik ik dit niet meer.
  Toen een dweilsysteem met een blauwe spons. Deze spons is keihard als hij droog is, daarom moet je hem eerst vijf minuten in het water laten staan. Hij dweilt erg goed en niet te nat. maar die sponsen zijn niet meer te koop.
  Dus had ik bij de hema een dweilsysteem gekocht, deze ligt nu in de kast. Want je moet de dweil wel met de hand uitwringen.
  Later had ik een ander systeem gekocht (leifheid??), waarbij je de dweil wat makkelijkere kan vastzetten maar nog wel met de hand moet uitwringen. Dit gebruiken we nog steeds. Maar als de dweil kapot is, dan gaan we een ander systeem kopen. Eentje die je niet meer zelf moet uitwringen.
  Ik had ook een keertje een stoomdweilding gekocht bij de aldi. Acheraf gezien bleek dat je dit niet op een kurkenvloer mag begruiken. Hij is opzij gezet en is nu een soort van ‘meubelstuk’ geworden.

 12. Hoe herkenbaar! Waar ik vaak problemen mee heb, is dat het uitwringstuk in de emmer breekt. En ja, dat is wel echt nodig om niet te nat de vloer te dweilen…… Ook hier is het dus een constante zoektocht :-)

 13. Ik heb een Groene Beer, soort van Hara maar dan wat goedkoper. Maar ik heb van mijn moeder (die zo een zus van jou tante zou kunnen zijn!) meegekregen dat er niets gaat, boven het op de knieen dweilen met een echte dweil. Zodat je alle ongerechtigheden van dichtbij goed kan zien. En dat kan ook heel prima met een oude handdoek, die niet meer voldoende vezel heeft om je lekker af te drogen. Even namoppen met een andere oude handdoek en klaar ben je. Ik knip met de kartelschaar de handdoeken in een handzaam formaat voor diverse klusjes en hoef dus niet eens de naaimachine ter hand te nemen.
  Voordeel van handmatig uitwringen is, dat je je handkracht oefent die je nodig hebt om potjes open te draaien. Daar lachen we nu om, maar mijn schoonmoeder kan dat niet meer en het is heel erg lastig voor haar!

  1. ‘Groene beer’ wat een bijzondere naam! Ik had er nog nooit van gehoord, maar vind alleen de naam al leuk. Je moeder klinkt inderdaad als mijn tante Marietje : )

 14. Ik had jaren zo’n blauwe steel met slierten met bijpassende emmer. Vond ik wel fijn maar de steel roestte door. Daarna jaren van de Blokker de kleine Picobello (dweil ‘prik’ je aan de stekeltjes vast en trek je zo weer los: ook dit systeem wordt minder na verloop van tijd, de stekeltjes slijten). Totdat de steel het begaf. Toen kocht in een grotere Picobello. Maar mijn oude dweilen pasten natuurlijk niet meer. Ook had ik een nieuwe emmer moeten kopen. De oude werd gemold bij het klussen (tja…). Met wat behelpen gaat het ook wel met een gewone emmer. Ik vond dat dat sliertending wendbaarder was maar die Picobello vind ik ook best. Zeker omdat je niet steeds met je handen in het sop hoeft. Maar kijk vast uit naar een ander systeem want deze begint ook al te slijten. Ben nog niet verkocht voor de één of andere dweil maar wel dank voor je uitgebreide onderzoek. :-)

 15. Voor het eerst in jaren heb ik schone vloeren. Ik zag in een winkel (waar ik voor iets anders was)
  een Shark stoomreiniger en die heb ik gekocht in een impuls. De betegelde vloer in de serre (waar miijn poezen veel huizen) wordt eerst geveegd en ditto de vinyl vloer in de keuken. De gladde houten vloeren in de gang en in de huiskamer stofzuig ik eerst. Ik giet amper een liter koud water in de machine, bevestig een van de dikke doeken die op de machine passen, laat het water enkele minuten opwarmen en de vloer in een vertrek is in een handomdraai schoon en droog. Zo snel droog dat ik snel wat stoelen en een tafel van de ene kant van de kamer naar de andere kan schuiven. De vuile doek stop ik in de wasmachine. Vanwege een lichte beroerte kan ik niet goed meer knielen en opstaan en de Shark stoomreiniger is werkelijk een uitkomst. |Bij tijd en wijlen komen ook de kurken vloeren in de slaapkamers aan de beurt.

 16. Ik dweil op de ouderwetse manier. Op de knietjes. Werkt het beste. Geen gespetter, je vloer wordt niet te nat en ik maak meteen de plinten schoon. Of die lat onder de keukenkastjes bijvoorbeeld (heet dat niet een schopboard?). En je blijft er ook lekker lenig door! :-)

 17. Hier ook een Leifheit en een Swiffer WetJet voor wat kleinere vlekjes voor als een hond heeft gekotst of gespuugd en je wil de vloer even schoonmaken ipv zo’n bak water en de leifheit te gebruiken, is de Swiffer WetJet perfect. Je sprayt met de stok schoonmaakmiddel op de vloer en gaat er daarna overheen. Dat schoonmaakspul zit aan je stok vast. Google maar.

 18. Wat een dweilverhaal! Knap dat je weer zoveel kwalitatieve cornerstone content voor een alledaags gebruiksvoorwerp bij elkaar hebt verzameld en opgeschreven. Laat ik zelf voorop stellen dat dweilen echt wel het laatste klusje is dat ik graag doe. Gelukkig hebben wij zo’n stoomapparaat waarmee je makkelijk en hygiënisch alle gladde vloeren kunt dweilen en vindt manlief het niet erg om met dat ding de vloeren eens onder handen te nemen.

 19. Haha, ook ik heb verschillende dweilen geprobeerd en het is nooit een hobby van me geworden. Tegenwoordig gebruik ik een stoomapparaat, zo makkelijk. Dat is wel mijn favoriete methode, werkt ongeveer net zoals stofzuigen, veel makkelijker dan dweilen.

 20. Ik heb een dweil met losse doek.
  Die doek zit vast met klittenband.
  Er zit een emmer bij waar in de ene helft het sop zit en aan de andere kant niks.
  De steel doe je eerst in de sop, daarna even in het droge gedeelte om het niet te nat te laten zijn.
  Ideaal, gekocht bij de Telegraaf webshop.
  Alleen gaat het band van de doekjes snel kapot,maar daar heb ik even een nieuw bandje op gezet.

 21. Poeh ik heb me echt nog nooit verdierpt in verschillende dweilen, dat komt waarschijnlijk ook omdat ik het echt niet leuk vindt om te doen. Ik heb gewoon zo’n simpele dweil met slierten.

 22. Goed dat je dit aankaart, zelf ben ik fan van Leifheit. Ik heb de dweil al jaren en ben er nog steeds tevreden over.

 23. Wij hebben ook zo een Vileda voor als het even snel moet gaan, maar anders zijn het de traditionele dweilen maar dan wel van de Aldi de microvezeldweilen :)

 24. Grappig, die pink ribbon set heb ik destijds ook gekocht. Maar nooit gebruikt. Ik wikkel een simpele dweil om een leifheit stok, die al stuk ging bij het eerste gebruik. Wat een ondingen. Ik begrijp serieus niet hoe het werkt denk ik. Dat uitknijpen in de emmer. Met zo,n huls om de stang, die ik niet in beweging kreeg! Zo hard getrokken aan het ding dat hij gelijk stuk ging. Als ik schoonmaak heb ik altijd haast. (anders eigenlijk nooit:). Die gewone dweil doet het hartstikke goed!

 25. Ik dweil zelf met een Vileda. Niet helemaal perfect maar ik heb gelukkig niet zo’n groot huis dus dat vind ik niet zo erg!

 26. Als er iets is waar ik mij niet druk om maak is het kopen van een dweil en welk merk haha. Andere zaken vind ik belangrijker

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.