Donker huis lichter maken: 19 praktische tips!

donker huis lichter maken

‘Ons huis is best donker. Heb jij tips voor een donker huis lichter maken?’

Die vraag mailde Marjan!

Ik ging voor haar op zoek naar antwoorden!

Een donker huis lichter maken

Laat ik beginnen met zeggen dat ik Marjan heel goed snap. Zelf houd ik ook erg van veel licht in huis. Maar ik moet zeggen dat onze keuken veel lichter is dan onze woonkamer.

Sterker nog, onze woonkamer vind ik relatief donker.

Soms kun je het donker in je voordeel gebruiken

Dat brengt me op een belangrijk punt: soms kun je donker in je huis in je voordeel gebruiken. Waar onze keuken licht en zonnig is, en onze woonkamer wat donkerder, maakt dat diezelfde woonkamer ook heel knus en gezellig.

Overdag leven we in de lichte keuken, en ‘s avonds als de dag voorbij is, trekken we ons terug in de wat donkerder woonkamer. Dus dat is meteen mijn eerste tip aan Marjan: kijk of je het donker in je huis in je voordeel kunt gebruiken.

Een donker huis lichter maken: glas!

Een van de belangrijkste tips om een donker huis lichter te maken die ik tegenkwam is toch wel glas!

Meer glas!

Met stip op 1 staat glas! Door te werken met meer glas (glazen deuren, glazen wanden, etc.) komt er meer licht in het huis.
Dat maakt een huis ruimer en zorgt voor een mooier en stijlvoller interieur.

Mooie voorbeelden hiervan vind je bij Evers & Evers. Ik keek mijn ogen uit op hun website. Je kunt je huis lichter maken met onder andere:

 • Glazen deuren, zoals een glazen taatsdeur.
 • Een lichtkoepel
 • Een glazen trap! (Dat moet ik wel meteen denken dat als je de trap beklimt een rok of jurk niet zo handig is.)
 • Glazen balustrade op je balkon
 • Scheidingswanden van glas
 • Een glazen dak!
 • Glazen douchedeur

Hieronder een voorbeeld van een project van Evers & Evers met glas. De trap heeft een glazen afscherming, en de deur naar de keuken is van glas:

donker huis lichter maken

Een donker huis lichter maken kleine, praktische tips

Naast de tip van veel glas om een donker huis lichter te maken , kwam ik de volgende tips en tricks tegen. Onderaan deze blogpost zie je waar ik deze tips allemaal vond!

 1. Verf muren in de kleuren van de zon. Denk aan oranje- en geeltinten.
 2. Verf donkere raamkozijnen in een lichte kleur.
 3. Hetzelfde geldt voor donkere muren.
 4. Kies voor matte verf. Volgens MyDomaine reflecteert een mat oppervlak het licht beter dan een glanzen oppervlak.
 5. Schilderijen in lichte kleuren zorgen voor een lichtere uitstraling.
 6. Een kristallen kroonluchter weerspiegelt licht.
 7. Kies voor een lichte vloer en/of een licht vloerkleed.
 8. Zilveren en gouden ornamenten weerkaatsen licht, en zijn bovendien zelf licht van kleur.
 9. Hang veel spiegels op! Volgens Elle Decor kun je de hoeveelheid licht in een donker huis verdubbelen met spiegels. Bijvoorbeeld door een spiegel tegenover een raam te hangen.
 10. Kies voor een glazen salontafel. Heb je een donkere salontafel, en geen budget voor een nieuwe? Dan kan een licht tafelkleed ook wonderen doen.
 11. Meubels waar je doorheen kunt kijken zijn ook een goed idee. Denk bijvoorbeeld aan een ‘doorzichtige’ rieten stoel.
 12. Vermijd bij een donker huis zware, donkere gordijnen. En al helemaal van die gordijnen die aan de bovenkant zo’n ding hebben. Dat neemt allemaal licht weg. Kies liever voor een rolgordijn op maat, dat eenmaal open, geen enkel licht belemmert.
 13. Soms kan het helpen om een boom of struik te snoeien, als die de oorzaak is van een donker huis.
 14. Regelmatig ramen lappen is een nogal prozaïsche tip ; ) Maar het werkt wel. Vieze ramen laten nu eenmaal minder licht binnen dan schone ramen.
 15. Werk met verschillende lichtniveau’s. Dat wil zeggen met lampen op verschillende hoogtes.
 16. Volgens de New York Times maken lampen aan de wand die naar boven schijnen een donker huis lichter.
 17. Behang met een metalen werkje erin reflecteert licht. Kies daarnaast voor behang met een klein patroon.
 18. Verf je plafond wit. Dit geeft een gevoel van ruimte en geeft een ‘lichter’ gevoel.
 19. Kies meubels waar je onderdoor kunt kijken.

Donker huis lichter maken: make-over

Nico en Nicollinda uit onderstaand filmpje wonen 12 jaar in Bilthoven. Nicollinda vraagt vooral om meer licht in huis. De architecten die advies moeten geven zeggen dat het grootste probleem is dat de ruimte donker oogt en voelt. Duh. Dat hadden Nico en Nicollinda zelf dus ook al geconstateerd.

In onderstaand filmpje zie je de make-over.

Hieronder een overzicht van de veranderingen die zijn doorgevoerd voor een donker huis lichter maken:

 • Door kleurgebruik de ruimte vergroten.
 • Ze halen een muurtje weg, en vervangen dit door een glazen wand.
 • Mooie natuurlijke materialen
 • Alle kleine spullen weg, zodat er rust komt in de ruimte.
 • Nieuw behang. Het behang heeft geen repeterend patroon, maar is meer een soort schilderij.
 • Nieuwe lampen aan het plafond.
 • Een zilverkleurig beeld van een gorilla….

Maar ligt het aan mij of is het huis nu donkerder dan ooit?!

Of komt dit doordat het avond is?

De glazen wand vind ik wel goed gelukt:

donker huis lichter maken

En wat zeg je dan, na zo’n make-over?

Ik moest glimlachen om die arme Nicollinda, die bij het zien van haar nu nog donkerder huis:

‘Zoooo. Wauw. Wow. Wat een behang! Mijn God! Oeoeoeoh….’

En toen had ze glimmende gorilla nog niet eens gezien ; )

Een donker huis lichter maken: samenvattend

De simpelste oplossing voor een donker huis lichter maken is meer licht naar binnen laten.

Dat kan door meer glas.

Grotere ramen, een glazen taatsdeur etc.

Daarnaast kun je qua inrichting verschillende dingen doen voor een lichter effect in huis. In deze post las je hiervoor 18 praktische tips.

Een compleet andere aanpak is een donker huis omarmen, en je richten op gezellig en knus.

Leestip

Creëer een lichte houten latjes muur!

Heb jij nog tips voor een donker huis lichter maken? Vertel het in de comments hieronder!

Voor dit artikel heb ik onder andere de volgende bronnen geraadpleegd: Eigen Huis & Tuin, Evers & Evers, Elle Decor, Style by Emily Henders, My Domaine, The Spruce, Lazy Loft, Real Homes.

Similar Posts

25 Comments

 1. Mijn huis is ook donker, omdat mijn woonkamer (en daarmee eigenlijk alles behalve de slaapkamer;)) op het noorden ligt en ik maar aan één kant ramen heb in de woonkamer. Ik merk dat ik bij mijn rondjes op Funda ramen in twee muren echt een voorwaarde vind. Ik wil licht. Nu heb ik dat gedaan met de tips die jij geeft: vooral lichte wanden en een lichte vloer.

 2. Vreselijk, al dat zwart/grijs/antraciet in het nieuwe interieur! Ik vond ‘voor’ veel mooier. Ik heb zelf alles licht: de wanden, de vloer, de gordijnen, en ook veel van mijn meubels. Beetje Skandinavisch van sfeer.

 3. In mijn twee onder een kap woning uit 1920 was de woonkamer erg donker. In de zijgevel die op het Zuiden ligt heb ik een dubbele tuindeur laten maken. Dat scheelt enorm qua licht en vanuit de kamer heb ik altijd zicht op de tuin. De situatie was er wel naar omdat mijn tuin overwegend aan de zijkant van het huis ligt en grenst aan een park zodat ik geen inkijk heb van buren.

 4. Erg veel lichter vind ik het ook niet geworden. En de reactie van de dame des huizes kan ik me heel goed voorstellen. Ik vind het geheel een beetje te. Overigens is de glazen wand wel super op die plaats.

 5. Meer glas in huis zou ik erg leuk vinden, maar niet om mijn huis lichter te maken. Ik denk dat je het wel regelmatig moet schoonmaken.

 6. Ha Nicole,

  wat een goeie tips heb jij gegeven.
  Dat moet nog een hele uitzoekerij geweest zijn.
  Ik heb ooit in de Pijp in Amsterdam gewoond. We hadden daar zelfs een daglichtlamp… brrr wat donker.
  Ik houd van licht.
  Nu woon ik gelukkig licht en heb ook meest lichte kleuren. Fijn!

  Dagdag!
  Marlou

 7. We zijn de zolder aan het verlichten met licht van buiten door een dakkapel en aan de andere zijde komen dakramen

  1. Slim Linda! Mijn zoon heeft ook twee ramen op zijn zolderkamer. In de zomer helpt dat ook enorm als het heet is om door te luchten. Mijn man en ik heb maar 1 raam, en dat is zowel donkerder als vreselijk heet.

  1. Goede research heb je gedaan voor dit artikel Nicole! Ai ai ai, dat behang is heftig zeg uit het filmpje. Maar volgens mij hebben ze dat gedaan voor de heer des huizes, die vindt het gelukkig wel mooi ❤️ je kunt een donker interieur wat oplichten met lichte accessoires. Donker op donker zoals in het filmpje wordt al snel te zwaar.

 8. hahaha vooral tip 14 doet het goed en dan wel om de zoveel tijd herhalen anders heb je er alsnog niks aan.
  Een donkere kamer hoeft inderdaad niet altijd verkeerd te zijn. Net wat je aangeeft. Gebruik de donkere ruimte in je voordeel. Met de juiste lampen en accessoires kan het heel knus zijn.

 9. Ik had altijd een donker huis. Maar dat komt omdat ik veel donkere meubels had.
  In onze nieuwe woning heb ik gekozen voor lichte kleur muren en lichte meubels en dat oogt ook meteen een stuk frisser!

 10. Wij gaan binnenkort verhuizen en hebben een prachtige licht pui in het midden van het huis, dus geen last van donkere plekken

 11. Mijn huis is ook vrij donker. Daarom had ik in het begin ook alle muren wit. Maar ik heb ze nog toch een kleurtje gegeven. Veel gezelliger! En ik heb weinig meubels. Dat lijkt ook verschil te maken. Die metamorfose in het filmpje is verschrikkelijk trouwens. Ik zou in huilen uitgebarsten zijn.

 12. Stuk voor stuk goede tips. Onze vorige woning was erg donker en ik werd daar steeds zo verdrietig van. Ben erg blij dat we nu een lichtere woning hebben!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.