Traprenovatie: 4 originele ideeën!

Traprenovatie

Een goede traprenovatie kan je trap een heel nieuw leven geven!

Trappen worden doorgaans intensief gebruikt, en dat kun je vaak ook zien…

Ze worden er dan niet mooier op.

Onze witte trap heeft bijvoorbeeld flinke gebruikssporen.

Dan kan een traprenovatie uitkomst bieden!

Wanneer is je trap toe aan een traprenovatie?

Behalve de cosmetische kwestie dat je trap er slordig uitziet, kan een traprenovatie ook simpelweg nodig zijn omdat je trap niet meer veilig is! Bijvoorbeeld doordat de traptreden zijn uitgesleten, en daardoor niet meer egaal vlak zijn. Of dat ze door veelvuldig gebruik spekglad zijn geworden.

Een beschadigde trapleuning is ook een goede aanleiding voor een traprenovatie. Je wilt niet dat onschuldige trapbeklimmers splinters oplopen, of dat de trapleuning niet meer goed vast zit! En tot slot kan een trap gaan kraken en steunen zo gauw er iemand oploopt. Dat kan een indicatie zijn van slijtage of beschadiging.

Lees ook mijn post over je trapgat verven!

Hoe kun je een trap renoveren?

Een trap renoveren kun je dus doen om twee redenen: omdat je weer een mooie trap wilt en/of omdat je trap niet meer veilig is. Een traprenovatie kan op de volgende manieren:

 1. De trap opnieuw verven.
 2. De trap opnieuw bekleden.
 3. Antislipmaterialen op de traptreden aanbrengen.
 4. Verlichting aanbrengen op de trap zodat mensen beter kunnen zien waar ze lopen.
 5. Nieuwe trapleuningen installeren.
 6. Bestaande trapleuningen repareren en goed vastzetten.
 7. Zogenoemde overzettreden op de traptreden zetten.
 8. Plaktreden plakken op de traptreden.
 9. Een traploper over de trap gooien.
 10. Kapotte traptreden vervangen.

Maar wat als je iets bijzonders wilt met je traprenovatie, en dus meer wilt dan gewoon weer een nette trap?

Hieronder een aantal originele ideeën voor een traprenovatie!

4 Originele ideeën voor een traprenovatie

Traprenovatie idee 1

Grijp je kans, en maak van je trap ook bergruimte. Op onderstaande foto is de ruimte onder de trap gebruikt opbergruimte te maken voor schoenen. Maar je zou ook een boekenkast in de ruimte onder je trap kunnen maken.

Traprenovatie met bergruimte

Collegablogger Simone van het blog Sim’s cup of tea maakte een voorraadkast onder haar trap!

Traprenovatie idee 2

Verf de trap in de kleur van je muur! Ideaal als je vindt dat je trap teveel aanwezig is, want hij gaat dan op in de muur. En als je kiest voor een opvallende kleur, zoals hieronder, krijg je een heel bijzonder effect!

Traprenovatie met verf

3. Gebruik speciale stickers voor een boekenkast effect

Hieronder zie je een trap die bekleed is met zogenoemd renovation wallpaper van Amazon.

Traprenovatie met stickers

Idee 4

Hang boekenplanken onder je traptredes!

Waar moet je aan denken bij een traprenovatie?

Een traprenovatie is niet niks. Het is best een onderneming, zeker als de trap regelmatig gebruikt wordt en je hem dus eigenlijk niet kunt missen. Als je een trap opknapt door hem opnieuw te schilderen is het slim om de treden om en om te verven. Zo kun je altijd nog wel naar boven en beneden via de ongeverfde tredes.

Het handigst is het als je de renovatie in één dag kunt doen. ‘s Ochtends vroeg beginnen, en aan het eind van de dag klaar!

Wat kost een traprenovatie?

De prijs van een opknapbeurt van een trap varieert enorm. Het prijskaartje wordt beïnvloed door:

 • Het materiaal dat je gebruikt. Kies je bijvoorbeeld voor een complete stoffering of alleen voor nieuwe stoffen traptegels.
 • Waar je het koopt. Bij een doe-het-zelfzaak is het goedkoper dan bij een speciaalzaak.
 • Of je het zelf doet, of iemand anders laat doen.
 • De vorm van je trap. Een wenteltrap is doorgaans lastiger dan een rechte trap.

In het algemeen kun je denken aan een bedrag tussen de 500 en 3000 euro, afhankelijk van je keuzes.

Kant en klare traprenovatie set kopen

Je kunt ook gebruik maken van een complete traprenovatie set! In zo’n traprenovatie zit alles wat je nodig hebt om je trap een make-over te geven. Denk aan overzettreden, stootborden, een uitlooptrede die de bovenste traptrede verbindt met de vloer, montagelijm, afdichtkit en trapspin (ook wel trapmal genoemd.)

Bij Carpetright zag ik drie soorten traprenovatie sets die variëren van Easy tot Smart tot Luxe. Easy is voor wie het helemaal zelf kan, bij smart wordt het voor je gedaan en bij de luxe versie krijg je extra opties zoals ledverlichting.

Tot slot

Trappen hebben doorgaans veel te lijden. Vanwege zowel veiligheid als esthetische overwegingen kun je een trap opknappen. In deze post las je hoe je dat kunt aanpakken, en gaf ik 4 originele ideeën!

Wat voor soort trap heb jij? Zit er bijvoorbeeld bekleding op?

Similar Posts

24 Comments

 1. Onze trap moet ook gerenoveerd worden, er zit nu vloerbedekking op, dat zou ik nooit meer nemen.

 2. Zelf heb ik een geverfde trap, maar ik zag ook ook eens dat iemand het had afgewerkt met Spaanse tegeltjes. Zag er geweldig (en mediterraan) uit!

 3. De trap naar de bovenverdieping en de zolder zijn meer dan 100 jaar oud en zien er dankzij de traplopers die er altijd opgelegen hebben nog als nieuw uit.
  Het kraken van de treden heb ik verholpen door aan de achterzijde van de trap de spijkers met een drevel iets dieper te slaan waardoor de speling en het kraken opgelost is.

 4. Het tapijt op onze trap was er aan toe, het schilderwerk op de overloop en in het trappengat en in de gang ook. En omdat het in elkaar over gaat moet het in 1x, anders is het geen gezicht. Een enorme monsterklus die we gedeeltelijk uit hebben gegeven. Gelukkig was het oude tapijt heel makkelijk te verwijderen van onze houten trap. We hebben weer tapijt gekozen, nu met ondertapijt. Wij vinden dat veel aangenamer, niet alleen aan de voeten maar ook voor het geluid. Ik moet er niet aan denken om er geen tapijt op te hebben!

 5. Ik had tapijt, dat er al zeker 30 jaar lag. I.c.m. kinderen en katten was het een armoedige bende geworden. Ik heb het gedeeltelijk zelf eraf gehaald, de posten van de trap die bekleed waren, opnieuw geschuurd en geverfd, en daarna de trap laten renoveren door een bedrijf. Daarna was ik aan vakantie toe zeg maar! Wat een vreselijke klus, vooral dat tapijt eraf krijgen!

 6. Wij hebben een paar maand geleden pvc op de trap laten leggen. Heel tevreden mee. Nieuw kleurtje voor de leuningen, en het is weer als nieuw. De ruimte onder de trap was al voorraadkast, en de verlichting die we in de trap hadden hebben we gehouden.

 7. Ik vind die nieuwe trappen tegenwoordig beeldschoon! Handig met zo’n houten klik systeem en als het ook nog opbergruimte heeft, lijkt het mij helemaal efficiënt!

 8. Zoals 2 is het al (all white) alleen het verven wordt zo’n gedoe met naar boven lopen. Al moet het ooit gebeuren. Idee 1 is briljant alleen hebben wij een open trap en dat werkt dan niet. En onder die trap heb ik ook alweer van alles en nog wat staan.

 9. Oh wauw, die donkere trap met die lichtjes in het midden: helemaal onze stijl. Zo prachtig! Wij hebben een inschuifbare open trap naar zolder. Anders hadden we zeker voor een kliksysteem met verlichting gekozen 😍

 10. Wat een toffe ideeën, voor een leuke renovatie draai ik mijn hand niet om. Ook de trap heb ik wel eens gedaan dus ik word meteen wild van deze ideeën haha!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.