Amazon vs Bol: is Amazon goedkoper dan bol.com?

amazon vs bol

Amazon vs Bol!

Bol vs Amazon.

Het is de strijd der titanen.

Sinds 10 maart 2020 is Amazon officieel beschikbaar in Nederland. Maar is het wat? Of is het Nederlandse bol.com toch onvoltroffen?

Kun je beter kopen bij bol com of ben je voordeliger uit bij Amazon?

Hoewel ik de service van bol.com onovertroffen vind, koop ik de laatste tijd soms ook wel eens iets bij Amazon. Opzetborsteltjes voor elektrische tandenborstels bijvoorbeeld. De reden is heel simpel: Amazon is soms vele euro’s goedkoper dan bol.com.

Soms is Amazon veel goedkoper dan bol.com

Zo zocht mijn jongste dochter een dvd van de film Coraline. Op bol.com kost die 24,- plus 1,99 servicekosten. Maar via de Engelse Amazon kost Coraline op dvd maar 11,15 inclusief verzendkosten. Dat is een prijsverschil van bijna 15 euro.

Maar let op: de prijzen verschillen per Amazon.

Ter illustratie gebruik ik weer even de dvd van Coraline.

amazon vs bol

Prijzen verschillen per Amazon

Hieronder een overzicht van de prijzen van de Coraline dvd op de Nederlandse Amazon, de Duitse Amazon en de Engelse Amazon.

 • Bij Amazon.nl kost Coraline op dvd 19,12
 • Bij Amazon.de kost Coraline op dvd 9,99 en de 3D versie merkwaardig genoeg maar 9,66. De verzendkosten zijn ruim 5 euro, en daardoor is deze toch niet het voordeligst.
 • Bij Amazon.uk kost Coraline op dvd 11,15

De Consumentenbond: Amazon vs Bol

De Consumentenbond deed een onderzoek naar de prijsverschillen tussen Amazon vs Bol. In het algemeen is Amazon.nl 6% goedkoper dan bol.com concluderen zij. Maar, je bent niet altijd voordeliger uit bij Amazon en het hangt ook nog eens af van de productcategorie.

De volgende producten zijn volgens De Consumentenbond meestal goedkoper bij Amazon.nl:

 • Elektronica als computermuizen, koptelefoons, bluetooth speakers.
 • Wearables als sporthorloges, activity trackers zoals een Fitbit.
 • Speelgoed.
 • Luiers
 • Drogisterijartikelen

Voor boeken, keukenmachines, boeken en was- en schoonmaakmiddelen maakt het weinig uit qua prijs, in de strijd Amazon vs bol, aldus de Consumentenbond.

Amazon vs Bol: Boeken, Fitbit en drogisterijartikelen

Ik besloot bovenstaande stellingen van de Consumentenbond over Amazon vs Bol steekproefgewijs te controleren.

Boeken

Wat betreft boeken heb ik gekeken wat bijvoorbeeld Bonuskind van Saskia Noort kost op Bol.com en Amazon.nl. Dat blijkt inderdaad hetzelfde: bij allebei 21,99.

Fitbit Charge 3

Omdat ik dit jaar een nieuwe Fitbit Charge 3 kocht controleerde ik licht huiverend of die bij Amazon.nl inderdaad veel goedkoper was dan bij Bol.com. Bij bol.com kost hij 113,99 en bij Amazon.nl maar liefst 135,82. In eerste instantie was ik opgelucht, maar vervolgens bleek hij bij Amazon.de slechts 94,90!

Drogisterijartikelen

Wat drogisterijartikelen betreft: in 2017 constateerde de Consumentenbond dat drogisterijartikelen kopen bij bol.com een duur grapje is.

Producten als shampoo, douchegel en tandpasta zijn gemiddeld 6% duurder en zelfs 13% duurder bij Bol.com dan bij de goedkoopste concurrent.

Dus die kocht ik daar toch al niet. Voor voordelige drogisterijartikelen ben je het beste af bij de DM drogist

Amazon retourneren

Amazon retourneren werkt wat mij betreft goed. Ik koop er minder dan bij bol.com dus ik heb er minder vaak mee te maken. Maar de keren dat ik iets terugstuurde naar Amazon verliep dat soepel, en kreeg ik keurig mijn geld terug.

Het is ook heel eenvoudig om te doen. Je gaat gewoon naar je bestelling, en dan zie je daar de optie van retourneren. Die klik je aan, en vervolgens doe je gewoon de stappen.

amazon retourneren

Je kunt ook nog kijken hoe het is afgelopen met het amazon retour:

Screenshot 2023 05 24 at 13.22.08

In de kwestie bol vs amazon vind ik ze qua retourneren allebei even goed.

Conclusie over Amazon vs Bol

Amazon is regelmatig voordeliger dan Bol.com, en al helemaal als je ook nog even de Nederlandse, Duitse en Engelse versies met elkaar vergelijkt.

Dus: als je iets online wilt kopen bij bol.com is het de moeite om even te kijken naar het prijskaartje bij de diverse Amazons.

Maar qua klantenservice vind ik bol.com op dit moment toch wel beter. Het is bijvoorbeeld veel lastiger om contact op te nemen met Amazon dan met Bol.com.

En de lokale ondernemers dan?

Voel jij je verontwaardigd over kopen bij grote ketens? Dan kun je er uiteraard voor kiezen om lokaal te kopen. Dat is een mooie manier om ondernemers bij jou in de buurt te ondersteunen.

Wat dat betreft vermoed ik dat er niet veel mensen zijn die Bol zielig zullen vinden vanwege de concurrentie van Amazon…

Lees ook mijn ervaring met Decathlon retourneren.

Leestips: bol.com kortingscode hack en bol.com betaalmethoden

Lees ook mijn post over Geld verdienen met bol.com

Wat vind jij van Amazon vs Bol?

Similar Posts

30 Comments

 1. Amazon is een online winkel met een heel groot eigen vermogen.
  Ze kunnen zich permitteren om met verlies te draaien, voordeel is dat je de concurrentie zo kan uitschakelen en zelf blijven groeien, dat is hun doel ook en het lukt ze.
  Dus later verdienen ze hun verlies dubbel en dwars terug, want dan bepalen zij de prijs, zonder concurrentie.
  En dan is de consument de Sjaak, die moet het maar slikken.
  Als je via NL koopt heb je ook te maken met vast gestelde prijzen, maar dat hoort eenmaal bij hun aanbod voor de NL markt.
  Helaas kun je niet alle producten in de lokale winkel kopen, dus dan ben je wel aangewezen op een internetwinkel. Hans

  1. Ik koop nooit meer wat bij Amazon ,10 mei wat besteld nooit gekregen ,geld ook nog niet allemaal terug waardeloos dan betaal ik liever wat meer bij bol ,ik zou het ook niemand aanraden

 2. Stiekem ben ik fan van bol, maar in april dit jaar ontdekte ik Amazon en ik moet zeggen dat ik daar toch wel een stuk goedkopere hobbyspullen zie dan bij bol.com. Dus ja, dan is de keuze voor mij makkelijk. Ik vind overigens wel dat je bij Amazon irritant veel mailtjes krijgt bij je bestelling. Maar goed, daar is de digitale prullenbak dan weer voor uitgevonden.

 3. Ik koop alleen via Bol als ik iets online bestel. Amazon heeft een vernietigende strategie die alles opslurpt en straks bepalen zij de prijs.

 4. Ik was een goede klant bij bol. Maar heb ze laatst wel een mail gestuurd. Ik ben het niet eens met hun beleid wat betreft een kinderfeest. En ondertussen wel h**tdragende religi**ze boeken verkopen, vrouwonvriendelijke rap en wat al niet meer. Dat vind ik ‘goedkoop deugen’. Ik kocht veel engelstalige producten bij ze omdat ze een Nederlands bedrijf zijn en ik ze daarom wilde steunen. Terwijl ik de engelstalige producten veel goedkoper in het buitenland kan bestellen. Die solidariteit voel ik nu niet meer bij dat bedrijf.
  Al vind ik Amazon ook weer niet geweldig wat betreft werkomstandigheden en de reden die John noemt.
  Lastig.
  Ik ben wel fan van DM. Ben er dit jaar voor het eerst geweest. Leuke winkel voor cadeautjes! Ze verkopen ook voordelige make-up en verzorgingsartikelen van Alverde.

 5. Twee keer iets besteld op devduitse Amazon, beide keren niet gekregen. 1 keer geld terug gehad andere keer niet. De Nederlandse Amazon 2 keer geprobeerd, producten komen wel, maar levertijd duurt erg lang. Geef mij Bol maar, de volgende dag meteen in huis, nog nooit problemen mee gehad.

  1. Eens! Ik koop daarnaast liever ook niet bij een bedrijf wat ook nog eens zijn personeel uitbuit. En wat betreft boeken: daarvan staat de minimum verkoopprijs de eerste jaren na uitgave vast. Daarom zijn ze niet goedkoper bij Amazon.

 6. De bedrijfsstrategie van Amazone, alle concurrentie de wereld uit werken, zodat zij vanuit een monopoly positie het online winkelende publiek in hun macht krijgen dusdanig onfris, dat ik met liefde en plezier een paar euro meer betaal bij b0l, al ga ik nog liever naar een kleine online of lokale winkel.

  Om diezelfde reden staan Wish, Alie en aanverwante webwinkels ook op mijn ‘not done’ lijstje.
  Ik koop liver niets dan de werkgelegenheid in Nederland nog verder uit te kleden.

 7. Ik ben fan van bol, maar ik vergelijk het wel altijd bij amazon (nl/de/co.uk/com).
  Als ik iets zie bij bol en het wordt door een derde geleverd, dan zoek ik eerst op de site van de verkoper op om te kijken of ze daar niet goedkoper zijn. Vaak is dat zo, dus een tip voor jullie. Het scheel vaak toch wat euro’s. Dat heeft te maken dat ze ook bol moeten betalen als ze iets verkopen en toch ook de juiste prijs voor willen hebben.
  Het is wel extra uitzoekwerk, maar het kan soms wat uitbesparen. Wel moet je ook naar de verzendkosten kijken. Als het product boven de twintig euro samen met de verzendkosten toch hoger is, dan kan je beter bij bol kopen. Want een product boven de twintig euro is het altijd gratis versturen.

 8. Ha Nicole,

  eigenlijk wil ik zo min mogelijk via internet kopen, maar ja… je komt er niet altijd onderuit.
  Heb gisteren het boek “Het zoutpad” besteld bij de uitgeverij zelf en zojuist valt het hier op de mat!
  Het is dus wel superhandig.
  Als ik dan iets per internet koop is het gewoon op de site van de winkel zelf. Bijvoorbeel Holland &Barrett.

  Groetjes!

  1. Het ligt ook aan hoe je woont denk ik. Als je in de buurt van een lokale boekwinkel woont, en er heen kunt lopen zou ik er eerder kopen dan nu ik op het platteland woon.

 9. Wat Di Mario zegt… hahahaha Ik ga het liefst naar de lokale boekhandel, bestel daar, koop daar, wat ik wel doe bij bol is eventueel prijzen opzoeken, gisteren nog. Ik was even bij de media markt en zag de hitzones staan, met prijzen natuurlijk… ik kijk bij bol… gewoon echt 11 euro verschil! Kortom… ik kijk eerst in de winkel, en pak mijn fiets wel, nog gezond ook :D

  Drogisterij hetzelfde, hier is zelfs een ouderwetse gezondheidswinkel, familie bedrijf, is er maar eentje van… in Nederland. Doldersum, de groenteboer… dat dus, heerlijk dat ik dat hier heb, dat mis ik in Allmere dan weer wel.

  X

  X

 10. Heel ouderwets koop ik de meeste dingen lokaal. Gewoon in de winkel. Ik kijk wel op het web of ik iets goedkoper kan krijgen. Heb digitaal een pannendeksel gekocht. Maar voor veel dingen is er niet veel te verdienen.

 11. Ik ben geen fan van Amerikaanse bedrijven die de Nederlandse wegdrukken. Bol heeft helaas de smerige gewoonte prijzen te laten fluctueren. Waardoor ik eens teveel betaald heb voor ene cadeautje. Gelukkig kwamen we erachter. Teruggestuurd, cadeautje onder account van jonge puber besteld voor de helft minder. Dat was de laatste keer. Ik hoef uit principe dingen niet nieuw en dus kijk ik er niet.

 12. Ik ben een fan van Bol.com
  Maar laatst had ik een Philips waterkoeling bij Bol gezien en opgeslagen als favoriet in mijn verlanglijstje, een paar dagen later wou ik hem bestellen was die opeens 10 euro duurder?
  Toen heb ik voor het eerst bij Amazon besteld waar die dus 10 euro goedkoper was.
  Met 2 of 3 dagen was die binnen.

  Bij grotere aanschaffen raad ik zo wie zo aan om te googelen.
  Laats bij een bepaald parfum zat er 45 euro verschil in tussen de ene en de andere website.
  Zelfde Eau de toilette, zelfde maat. Eigenlijk vind ik dat niet kunnen.

 13. Bij Amazon heb ik nog nooit iets besteld. Ik bestel alleen bij Bol.com als ik geen tijd heb om naar de winkel te gaan en snel iets nodig heb. Dan zou ik mezelf ook de tijd niet gunnen om prijzen te gaan vergelijken.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.