Opzetborstels Action, Kruidvat etc. versus de officiële!

opzetborstels

Zijn goedkope opzetborstels voor elektrische tandenborstels net zo goed als de versie van het officiële merk?

Het is inmiddels alweer enige jaren geleden dat ik mij voorgoed tot de elektrische tandenborstel heb bekeerd. Ik ben zo bang als een wezel als het om de tandarts gaat, dus ik wil er alles aan doen om problemen met mijn tanden te voorkomen.

Het argument dat je met een gewone tandenborstel nooit zoveel bewegingen kunt maken als met een elektrische tandenborstel vond ik heel overtuigend. Daarom poets ik met een elektrische tandenborstel.

Maar voor zo’n elektrische tandenborstel heb je opzetborstels nodig.

Opzetborstels voor elektrische tandenborstel: huismerk versus echte merk

Omdat de officiële borstels van Braun relatief duur zijn, gooi ik vaak een huismerk versie in mijn karretje. En als ik bij de Action ben, neem ik de opzetborstels van de Action mee. Maar de vraag is natuurlijk:

Zijn die goedkope huismerk opzetborstels wel net zo goed als de officiële merk opzetborstels?

De Consumentenbond heeft het getest!

Opzetborstels getest door Consumentenbond

De opzetborstels die de Consumentenbond heeft getest zijn de borstels die op een Oral-B tandenborstel passen. De kwaliteit van de borstels werd beoordeeld op hoe goed ze tandplak verwijderen. De conclusie van de Consumentenbond is heel duidelijk:

Geen enkele opzetborstel komt qua kwaliteit en schoonmaakkracht in de buurt van de Oral-B CrossAction.

De enige borstel die enigszins in de buurt kwam, was de opzetborstel van Jumbo die wordt verkocht onder de naam Derlon. Maar de Oral-B CrossAction kreeg een 8,1 en de Derlon borstel een 6,4. Dat verschil vind ik best groot.

Hieronder een greep uit de behaalde cijfers:

De prijs van opzetborstels

De reden dat veel mensen, zoals ik, voor de huismerk versie  kiezen, is het prijskaartje van de officiële Oral-B borstels. Die kosten al gauw 7 euro per stuk, schrijft de Consumentenbond. Ter vergelijking: bij de Action koop je opzetborstels voor 39 cent per stuk! Wat een enorm verschil. Maar goed, we weten dus nu dat die je tanden minder goed schoonmaken...

Budgettips

Gelukkig zijn er wel manieren om de kosten van je Oral-B CrossAction opzetborstels te drukken. De belangrijkste budgettip is om ze in grote verpakkingen te kopen. Dat scheelt enorm in prijs.

Bol.com: 2,70 per borstel

Zo betaal je voor 10 zwarte Oral-B CrossAction opzetborstels bij bol.com 26,99 oftewel 2,70 per stuk. Wonderlijk genoeg, zijn de witte duurder!

opzetborstels

Amazon.nl: 2,50 per opzetborstel

Maar bij amazon.nlir?t=nicoleao 21&l=ur2&o=38 ben je nog goedkoper uit, met 2,50 per stuk.

opzetborstels

Samenvattend: gebruik een Oral-B CrossAction opzetborstel en koop grote verpakkingen

Op basis van dit onderzoek van De Consumentenbond ga ik voortaan de Oral-B CrossAction versie kopen, want die maakt je tanden het beste schoon. Ook niet onbelangrijk: gebruik een borstel niet langer dan twee tot drie maanden. Daarna verliest hij namelijk zijn effectiviteit.

Oral-B borstels zijn regelmatig in de aanbieding, en het scheelt ook in de kosten als je grote verpakkingen koopt.

Wonderlijk: Oral-B niet goedkoper bij de Action

Soms hebben ze bij de Action ook de borstels van Oral-B, maar die zijn daar dan helemaal niet extra voordelig. Zo betaal je 7,49 voor 2 opzetborstels van Oral-B voor Sensitive Clean…

Leestip

Is elektrisch poetsen beter?

Hoe poets jij je tanden?

Similar Posts

28 Comments

 1. Ik poets mijn tanden met een gewone, zachte tandenborstel. En ik gebruik een fluoridevrije tandpasta. Mijn tandarts gaf me complimenten over hoe schoon mijn gebit was en gezond mijn tandvlees. Dat was leuk, want ik heb al de nodige tandartsbehandelingen gehad.
  Je schrijft vaker dat je bang bent voor behandelingen. Heb je vroeger nare ervaringen gehad? Ik wel. Verdoving bij boren werd vroeger niet aan gedaan. Gelukkig zijn de behandelingen nu een stuk patientvriendelijker geworden. En de tandartsen empathischer.

  Ik ben nu minder blij met het bedrijf dat je in het artikel noemt. Ik heb er veel besteld. Ook omdat het een Nederlands bedrijf is en ik de Nederlandse werknemers en economie wil steunen. Engelstalige producten kan ik veel goedkoper in UK bestellen, maar die bestelde ik juist vanwege solidariteit bij bol.
  Met hun actie betreffende een kinderfiguur heb ik ze een mail gestuurd met de strekking dat ze dan ook werk moesten maken van vrouwendiscrim*nerende muziek en dubieuze h**tzaaiende rel*g*ieuze literatuur. En ik noemde dat ik juist vanwege solidariteit bij hen bestelde maar dat zij blijkbaar andere keuzes hebben.

  1. Wat fijn dat je tandarts zo tevreden is Veggiemo! Ik heb inderdaad in het verleden veel gedoe gehad met mijn tanden, en ik denk dat dit zeker wel een rol speelt.

 2. Ik las het laatst ook. Nou kochten wij ook altijd al die van Oral-B zelf. Helemaal nadat de tandartsassistenten met elkaar allemaal verschillende opzetborstels hadden getest. Ze controleerden hun poetsbeurten met plakverklikkertabletten. Was n.a.v. een patiënt die voor poetsles kwam en zijn eigen Oral-B tandenborstel met opzetstuk had meegenomen. Die opzetborstel leek precies op Oral-B. Maar na het poetsen en de tabletten bleek er weinig plak te zijn verdwenen.

 3. De goedkope versie klinkt vaak heel aantrekkelijk, maar bij dit soort dingen ben ik met je eens dat je soms beter voor wat duurder kunt gaan. Ik poets zelf nog ouderwets met spierkracht. Ik weet het niet, maar ik vind elektrisch poetsen op de één of andere manier toch een hoop gedoe. Slaat nergens op, weet ik, maar ja;).

 4. Ik had elektrisch, die waren op, poets nu alweer tijden met een tandenborstel met de hand. Gaat ook goed, het is een kwestie van timen ook, en hoe je de borstel dan ook houdt in je mond etc. etc. nou ja de mondhygiëniste heeft mij de trucjes geleerd voor zolang de elektrische er niet is. En dan ook nog, met een soft borstel, wel een goede trouwens, ook van oral b bijv. ook cross action, net zo duur als wat jij hier laat zien. Kortom… kwaliteit, of het nu met de hand is, of elektrisch ;-)

  X

 5. Ik wist niet eens dat er goedkopere opzetborstels te koop waren.
  Ik koop de originele borstels van Oral en Philips elektrische tandenborstels.

 6. Ha bedankt voor de tip! Die zwarte borstels zal mijn zoon blij mee zijn, hij heeft ook een zwarte tandenborstel. Ik gebruikte gewone opzetborstels, soms oral-b soms huismerk. Ga nu cross-action proberen (nadat ik gecheckt heb of ze passen.

 7. Toevallig heb ik gisteren bij de action een elektrische tandenborstel gekocht. Ik wist niet dat ze bij bol.com de zwarte voor 2,70 hadden opzetborstels. Goede tip:

 8. Ik poets met de hand, maar mijn man met een elektrische tandenborstel van Oral B. Wij kopen de opzetborstels altijd bij de DM in Duitsland.

 9. Ik poets met een traditionele tandenborstel. Na jarenlang elektrisch te hebben gepoetst vind ik de ouderwetse manier toch het fijnste. En ook geen gedoe met opladen en omvallende tandenborstels op de wastafel.

 10. Kijk eens naar de Philips sonicare waar de tandplak van je tanden afvliegt…voorheen had ik de Oral ook, sinds een half jaar de Philips sonicare….wat een kracht , snelheid en verschil, mijn tanden zijn veel gladder dan na de oral.

  Een aanrader.

  Ps: hier ook een druktemakertje als het om de tandarts gaat..

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.