Reacties

Tandsteen verwijderen pijnlijk: van 3 verdovingen naar 0! — 37 reacties

 1. Sinds ik electrisch poets hoef ik niet meer standaard 2 keer per jaar tandsteen te verwijderen. Misschien een optie voor jou?

  WG

  • Helaas: ik poets al electrisch, dus dat helpt blijkbaar niet genoeg. Ook gebruik ik al tandenstokers, flossdraad en van die 'raggertjes'. Aan mij zal het niet liggen!

 2. Ik hoef ook nooit meer tandsteen te laten verwijderen, het is een kwestie van goed poetsen. Een tijdje geleden moest ik ook wel eens tandsteen laten verwijderen en dat ging soms niet zachtzinnig, toen vroeg ik hoe het kwam en toen wees ze me op een paar punten die ik niet meenam bij de poetsbeurt n.l heel laag langs de kant gaan met de borstel en dat heeft geholpen.
  De 1 zijn pijngrens ligt ook lager.

 3. Ik heb ook zeer gevoelige tanden.(Door tandenknarsen is het grootste deel van mijn glazuur eraf en ik heb last van ontstoken tandvlees)En inderdaad, dan is het met dat electrische apparaat geen pretje. Ik krijg ook altijd verdoving en zelf dan voel ik het nog. Het ligt niet zo zeer aan je pijngrens volgens mij. Ik heb een hoge pijngrens, maar tanden kunnen echt heel gemeen pijn doen.
  Sommige mensen maken heel snel, veel tandsteen aan. Daar helpt zelfs heel goed poetsen niet tegen. Ik poets electrisch met een sonicare borstel. Daarnaast rager en flos 2 keer per dag. Maar toch krijg ik tandsteen en heb ik regelmatig ontstoken tandvlees. Volgens mijn tandarts kan dit door medicijngebruik komen. Omdat je van sommige medicijnen een erg droge mond krijgt.
  Anna

  • Bij mij was door tandenknarsen (in mn slaap) en medicijngebruik ook mijn glazuur helemaal afgesleten en hebben ze alle tanden en kiezen opnieuw opgebouwd met composietvullingen. Erg mooi geworden en gaat ca 4 a 5 jaar mee. Bovendien heb ik nu voor de bovenkant een doorzichtig malletje waardoor ik nu niet meer kan knarsen 's nachts. Of ik kan wel knarsen maar dat levert geen schade meer op. Aanrader! Het opbouwen vraagt diverse lange behandelingen van rond de 2 uur, maar het is het waard! Niet zo snel meer gaatjes en veel minder gevoelige tanden en kiezen!

 4. Het is dus een van de redenen dat ik niet naar de tandarts durf..dat getrek met dat haakje en dat gepoer in mijn gebit. Terwijl ik een goed gebit heb hoor..maar ik vind het allemaal niets.
  Ik heb net weer Meneer Williams meegemaakt met het verwijderen van een verstandskies en bedenk ik mij weer..mijn afspraak komt nog wel.

  • Joh... bij mij zijn ook 2 verstandskiezen verwijderd, waarvan 1 omdat ik een hele dikke wang had omdat er een ontsteking in zat. Beide was echt prima te doen. Ja je voelt de verdovingsprik even een beetje, maar daarna niet meer. Wordt keurig gehecht en je moet wel goed een half uur dichtbijten op een gaasje, zodat het wondje kan stollen.

  • Ik heb 5 jaar opgezien tegen het laten trekken van de verstandskiezen, en vervolgens víél het toch mee! Ik kan er nog niet over uit. Het was zoals zeggen 'een eitje'! Als ik dat had geweten had ik het veel eerder laten doen.

   Maar ja, je hoort ook wel veel nare verhalen.

 5. Bij mij is het altijd handmatig verwijderd! Geen idee hoe dat voelt als het electrisch gebeurt. Ik weet trouwens wel dat het bij mijn moeder vroeger (een andere tandarts) altijd met een apparaatje gebeurde en dat ze daarna altijd veel bloed in haar mond had. Dat lijkt me niet de bedoeling.

 6. Ik heb ook nooit gaatjes, maar iedere controle moet er tandsteen verwijderd worden.... Dat gaat niet zachtzinnig, handmatig met een haakje en iedere keer zit ik met een mond vol bloed, dat is volgens mij ook niet nodig.... Met de kinderen ben ik trouwens naar een andere tandarts overgestapt naar een dorpje 15 km verderop, nu gaan ze bijna zingend naar de tandarts.... Mijn man en ik zijn gewoon gebleven, vanuit praktische overwegingen maar ben eigenlijk best jaloers op de kinderen, maar dat is weer een ander verhaal!

 7. We hadden vanochtend een gezinssessie controle bij de tandarts. Gelukkig geen tandsteen.

  Ik heb door alle penicilinegebruik (en nog steeds) als kind, en als tiener tig kaakontstekingen en operaties een rampzalig gebid overgehouden. Kan niet zonder mijn speciale tandpastaatje, anders kan ik niets kouds, warms richting heet zeg maar, en zoets (ja zelfs zoets) eten anders.

  Maar ik heb gelukkig !!! haast geen tandsteen en wat er één keer in de vier jaar eventueel zit wordt tijdens de controle met het haakje door de tandarts direct verwijderd.

  Fijn dat de nieuwe assistente gewoon op de eenvoudige manier het wil verwijderen! Heb je minder stress, minder troep in je lichaam gespoten en een big smile loop je de praktijk uit!

 8. Bij mij was het verwijderen van tandsteen de laatste keren een pijnlijk bloedbad, reden voor mij om voorlopig niet weer naar de tandarts te gaan en dat is inmiddels twee jaar geleden:(
  Maar ik heb inmiddels de stoute schoenen weer aangetrokken en voor komende donderdag een afspraak bij een (nieuwe) tandarts die gespecialiseerd is in angstige patienten. Ik zie er als de dood tegenop..

 9. Mijn gebit staat (ondanks beugel) schots en scheef, samen met aanleg daarvoor (speeksel is de boosdoener volgens broer, die is tandarts) een haard voor tandsteen. Het vreselijke boortje gebruikte mijn vroegere tandarts ook, ik ging daarom altijd met knikkende knieën naar de beste man. Ik kwam er in Amsterdam pas achter dat dat rottige boortje helemaal niet nodig is maar dat handmatig niet alleen minder pijnlijk is, maar volgens mij ook gewoon beter werkt. Ik heb zeeeer sterk het vermoeden dat het een soort tandartsluiheid is, maar dat zal ik eens checken bij broerlief ;)

 10. Eur... ik moet ook al tijden een afspraak maken....
  Ik vind handmatig ook veel fijner maar dat is vooral, omdat ik helemaal de rare rillingen krijg van het geluid en het gekietel van dat apparaatje. Ik neem een discman mee en zet die keihard.
  Nog een groot nadeel van electrisch vind ik dat er dan ook een zuiger bij moet en dan wordt het een beetje vol in m'n mond en moet ik tig keer kokhalzen.
  Ik lig daar dus te mediteren en me te concentreren op m'n neusademhaling om niet te kokhalzen (dat helpt echt) met keihard Iron Maiden ofzo in m'n oor :-) (dat helpt ook). Het gaat best, het is maar een paar minuutjes op je leven denk ik altijd maar. Electrisch is het wel sneller klaar.
  Verdoving is bij mij dan weer een heel ander verhaal, hoewel ik de laatste keer dat ik verdoofd moest worden het heel goed heb doorstaan en daarna ook de spuit bekeken en vastgehouden heb om er vanaf te komen (ik had een rare kronkel in m'n hoofd van van die grotere spuiten die tandartsen gebruiken (ampul in zo'n houder van metaal), andere spuiten waren geen enkel probleem.

 11. Ik flos en heb flosborsteltjes, naast het elektrisch poetsen. Ik heb zelden tandsteen, maar laat het wel reinigen. Ik heb de perfecte mondhygiëniste gevonden. Ze is erg zacht in wat ze doet.

 12. O, ik dacht al dat ik gek was, dat ik na de grondige schoonmaakbeurt bij de mondhygiëniste zolang pijn had. Maar dat kan dus inderdaad gewoon. Ik heb ook altijd tandsteen. Als de tandarts het weghaalt, voel ik er niks van, maar ik ben pas drie kwartier bij de mondhygiëniste geweest en vond dat inderdaad behoorlijk pijnlijk.

 13. Vroeger, hier spreekt een oudere vrouw van 66 jaar, was er niets anders dan een haakje om tandsteen te verwijderen. De moderne tandartsen doen het met het apparaat. Er wordt beweerd dat de snelheid van het apparaat er juist voor zorgt dat het geen pijn doet - tandsteenverwijderen. Nou niets is minder waar, het doet bij mij net als bij jou, erg veel pijn. Daarom ga ik dus al jaren niet meer naar de tandarts. Mijn laatste tandarts dreigde zelfs met een mondhygieniste. Dat deed voor mij de deur dicht. Maar ik ben blij voor jou dat het kan met het haakje. Volgens mij gaat het nog sneller ook. Ik reinig mijn gebit wel met een waterpik. Dat scheelt wel.

  • Ik snap je heel goed Elisabeth! Bij de tandartspraktijk waar ik nu ben maakt de tandarts niet meer schoon. Dat besteedt hij uit aan de mondhygiënistes van de praktijk. Maar die zijn dus helemaal niet aardig. Vandaar dat ik voor het schoonmaken van mijn tanden nu apart naar een andere praktijk van mondhygiënistes ga. Daar zijn ze heel vriendelijk.

 14. Het is geen boortje! Maar een ultrasoon borsteltje dat heel snel draait...... ja ik heb ook gevoelige tanden, en afgesleten door knarsen en ik heb nu een veel beter (dunner plaatje). Mijn MH is een schat, ik mag altijd mijn hand opsteken, ze doet het met dat ultrasone ding, je moet ook niet *denken* dat het een boortje is!
  Daarna loopt ze alles na met het haakje. 2 x p.j. een half uur, niet leuk, maar jongens, om daarom nou maar niet meer naar de tandarts te gaan!!!!

  • Ze hebben mij ook uitgelegd dat het geen boortje is inderdaad ; ) Maar het voelt wel als een boortje qua pijn. Ik ben echt enorm blij dat mijn huididge mondhygiënst gewoon alles handmatig doet. Ik ga vier keer per jaar en lig dan zo'n 40 minuten in de stoel.

 15. Blijkbaar heb ik geluk met de pijndrempel want twee keer per jaar moet bij mij ook het tandsteen verwijderd, ik geef daarbij wel de vookeur aan het tangetje, maar ik kan niet zeggen dat het heel pijnlijk is en dat het op een bloedbad uitdraait. Ik ga een keer per jaar naar de tandarts, die is nu bezig per keer oude amalgaanvullingen met barstjes te vervangen. Tot nu toe gaat het zonder verdoving en ze doet dat uitstekend! Nog twee te gaan. Maar ik begrijp heel goed dat het niet voor iedereen zo positief uitpakt.

 16. Monddouche, dan 2 minuten elektrisch poetsen, daarna met dunne tandenstokers de rest weg raggen en tot slot nogmaals de monddouche. Ik ben aardig lang bezig met poetsen. Toch moet de mondhygiëniste tandsteen verwijderen uit de ‘pockets’: hoe ouder je bent des te meer gaat tandvlees wijken en daar krijg je last van tandsteen. ‘Ouderdomsgebreken’ dus, maar alles beter dan zo’n gebit in een glas water op het nachtkastje ;-)

 17. Wat een ramp is dat toch, he? De tandarts en de mondhygiëniste. Ik haat het ook. Ik mag dinsdag weer naar de mondhygiëniste. Die gebruikt ook een apparaatje. Ik vind het een rotgevoel maar niet echt pijnlijk. Maar ik ben altijd blij als het weer achter de rug is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder