Tandsteen: handmatig verwijderen veel minder pijnlijk!

images

Twee keer per jaar raap ik al mijn moed bij elkaar, en ga naar de tandarts voor mijn halfjaarlijkse controle. Juist omdat mijn angst zo groot is, ga ik twee keer per jaar.

Verdoven voor verwijderen tandsteen

Hoewel mijn gebit eigenlijk altijd goed door de keuring komt, moet er wel standaard tandsteen verwijderd worden. En dit is voor mij een pijnlijke aangelegenheid, omdat ik ‘gevoelige tanden’ heb. Daarom kreeg ik van te voren wel drie spuiten om de boel te verdoven. Maar sinds de komst van een nieuwe preventie assistente, heb ik die verdovingen niet langer nodig!

Handmatig tandsteen verwijderen: zonder verdoving!

En weet je waarom niet? Omdat zij het tandsteen handmatig verwijderd, in plaats van met een electrisch boortje! Met dat electrische boortje doet het pijn, maar bij het haakje kan ik het prima hebben. Dit scheelt me niet alleen een extra zit in de tandartsstoel voor de verdoving, maar ook een heleboel geld.

Oude preventie assistente stelde electrisch verplicht

Het rare is dat de vorige preventie assistente die mijn tandsteen verwijderde beweerde dat het niet anders kon dan met het electrische apparaat, ondanks mijn verzoek of het niet gewoon met het haakje kon. De huidige preventie assistente is toevallig een fan van het handmatig verwijderen, en daarmee heb ik dus simpelweg geboft.

Toch vind ik het eigenlijk raar dat je als (angst)patiënt zo bent overgeleverd aan de persoonlijke voorkeuren van de tandarts en preventie assistente. Vooral als het zoveel verschil maakt in de behandeling!

Wist je dat Sensodyne Whitening tandsteen vermindert?!

Wat heb jij liever: handmatig tandsteen laten verwijderen of electrisch?
En wat is voor jou het minst pijnlijk?

Similar Posts

20 Comments

 1. Sinds ik electrisch poets hoef ik niet meer standaard 2 keer per jaar tandsteen te verwijderen. Misschien een optie voor jou?

  WG

  1. Helaas: ik poets al electrisch, dus dat helpt blijkbaar niet genoeg. Ook gebruik ik al tandenstokers, flossdraad en van die ‘raggertjes’. Aan mij zal het niet liggen!

 2. Ik hoef ook nooit meer tandsteen te laten verwijderen, het is een kwestie van goed poetsen. Een tijdje geleden moest ik ook wel eens tandsteen laten verwijderen en dat ging soms niet zachtzinnig, toen vroeg ik hoe het kwam en toen wees ze me op een paar punten die ik niet meenam bij de poetsbeurt n.l heel laag langs de kant gaan met de borstel en dat heeft geholpen.
  De 1 zijn pijngrens ligt ook lager.

 3. Ik heb ook zeer gevoelige tanden.(Door tandenknarsen is het grootste deel van mijn glazuur eraf en ik heb last van ontstoken tandvlees)En inderdaad, dan is het met dat electrische apparaat geen pretje. Ik krijg ook altijd verdoving en zelf dan voel ik het nog. Het ligt niet zo zeer aan je pijngrens volgens mij. Ik heb een hoge pijngrens, maar tanden kunnen echt heel gemeen pijn doen.
  Sommige mensen maken heel snel, veel tandsteen aan. Daar helpt zelfs heel goed poetsen niet tegen. Ik poets electrisch met een sonicare borstel. Daarnaast rager en flos 2 keer per dag. Maar toch krijg ik tandsteen en heb ik regelmatig ontstoken tandvlees. Volgens mijn tandarts kan dit door medicijngebruik komen. Omdat je van sommige medicijnen een erg droge mond krijgt.
  Anna

  1. Bij mij was door tandenknarsen (in mn slaap) en medicijngebruik ook mijn glazuur helemaal afgesleten en hebben ze alle tanden en kiezen opnieuw opgebouwd met composietvullingen. Erg mooi geworden en gaat ca 4 a 5 jaar mee. Bovendien heb ik nu voor de bovenkant een doorzichtig malletje waardoor ik nu niet meer kan knarsen ‘s nachts. Of ik kan wel knarsen maar dat levert geen schade meer op. Aanrader! Het opbouwen vraagt diverse lange behandelingen van rond de 2 uur, maar het is het waard! Niet zo snel meer gaatjes en veel minder gevoelige tanden en kiezen!

 4. Het is dus een van de redenen dat ik niet naar de tandarts durf..dat getrek met dat haakje en dat gepoer in mijn gebit. Terwijl ik een goed gebit heb hoor..maar ik vind het allemaal niets.
  Ik heb net weer Meneer Williams meegemaakt met het verwijderen van een verstandskies en bedenk ik mij weer..mijn afspraak komt nog wel.

  1. Joh… bij mij zijn ook 2 verstandskiezen verwijderd, waarvan 1 omdat ik een hele dikke wang had omdat er een ontsteking in zat. Beide was echt prima te doen. Ja je voelt de verdovingsprik even een beetje, maar daarna niet meer. Wordt keurig gehecht en je moet wel goed een half uur dichtbijten op een gaasje, zodat het wondje kan stollen.

   1. Ik heb 5 jaar opgezien tegen het laten trekken van de verstandskiezen, en vervolgens víél het toch mee! Ik kan er nog niet over uit. Het was zoals zeggen ‘een eitje’! Als ik dat had geweten had ik het veel eerder laten doen.

    Maar ja, je hoort ook wel veel nare verhalen.

 5. Bij mij is het altijd handmatig verwijderd! Geen idee hoe dat voelt als het electrisch gebeurt. Ik weet trouwens wel dat het bij mijn moeder vroeger (een andere tandarts) altijd met een apparaatje gebeurde en dat ze daarna altijd veel bloed in haar mond had. Dat lijkt me niet de bedoeling.

 6. Ik heb ook nooit gaatjes, maar iedere controle moet er tandsteen verwijderd worden…. Dat gaat niet zachtzinnig, handmatig met een haakje en iedere keer zit ik met een mond vol bloed, dat is volgens mij ook niet nodig…. Met de kinderen ben ik trouwens naar een andere tandarts overgestapt naar een dorpje 15 km verderop, nu gaan ze bijna zingend naar de tandarts…. Mijn man en ik zijn gewoon gebleven, vanuit praktische overwegingen maar ben eigenlijk best jaloers op de kinderen, maar dat is weer een ander verhaal!

 7. We hadden vanochtend een gezinssessie controle bij de tandarts. Gelukkig geen tandsteen.

  Ik heb door alle penicilinegebruik (en nog steeds) als kind, en als tiener tig kaakontstekingen en operaties een rampzalig gebid overgehouden. Kan niet zonder mijn speciale tandpastaatje, anders kan ik niets kouds, warms richting heet zeg maar, en zoets (ja zelfs zoets) eten anders.

  Maar ik heb gelukkig !!! haast geen tandsteen en wat er één keer in de vier jaar eventueel zit wordt tijdens de controle met het haakje door de tandarts direct verwijderd.

  Fijn dat de nieuwe assistente gewoon op de eenvoudige manier het wil verwijderen! Heb je minder stress, minder troep in je lichaam gespoten en een big smile loop je de praktijk uit!

 8. Bij mij was het verwijderen van tandsteen de laatste keren een pijnlijk bloedbad, reden voor mij om voorlopig niet weer naar de tandarts te gaan en dat is inmiddels twee jaar geleden:(
  Maar ik heb inmiddels de stoute schoenen weer aangetrokken en voor komende donderdag een afspraak bij een (nieuwe) tandarts die gespecialiseerd is in angstige patienten. Ik zie er als de dood tegenop..

 9. Mijn gebit staat (ondanks beugel) schots en scheef, samen met aanleg daarvoor (speeksel is de boosdoener volgens broer, die is tandarts) een haard voor tandsteen. Het vreselijke boortje gebruikte mijn vroegere tandarts ook, ik ging daarom altijd met knikkende knieën naar de beste man. Ik kwam er in Amsterdam pas achter dat dat rottige boortje helemaal niet nodig is maar dat handmatig niet alleen minder pijnlijk is, maar volgens mij ook gewoon beter werkt. Ik heb zeeeer sterk het vermoeden dat het een soort tandartsluiheid is, maar dat zal ik eens checken bij broerlief ;)

 10. Eur… ik moet ook al tijden een afspraak maken….
  Ik vind handmatig ook veel fijner maar dat is vooral, omdat ik helemaal de rare rillingen krijg van het geluid en het gekietel van dat apparaatje. Ik neem een discman mee en zet die keihard.
  Nog een groot nadeel van electrisch vind ik dat er dan ook een zuiger bij moet en dan wordt het een beetje vol in m’n mond en moet ik tig keer kokhalzen.
  Ik lig daar dus te mediteren en me te concentreren op m’n neusademhaling om niet te kokhalzen (dat helpt echt) met keihard Iron Maiden ofzo in m’n oor :-) (dat helpt ook). Het gaat best, het is maar een paar minuutjes op je leven denk ik altijd maar. Electrisch is het wel sneller klaar.
  Verdoving is bij mij dan weer een heel ander verhaal, hoewel ik de laatste keer dat ik verdoofd moest worden het heel goed heb doorstaan en daarna ook de spuit bekeken en vastgehouden heb om er vanaf te komen (ik had een rare kronkel in m’n hoofd van van die grotere spuiten die tandartsen gebruiken (ampul in zo’n houder van metaal), andere spuiten waren geen enkel probleem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.