Tandenpoetsen en flossen of stoken?

Tandenpoetsen en flossen of stoken?
Flossen of stoken is een goede aanvullen op je tanden poetsen.

Als kind leerde ik: drie keer daags tandenpoetsen, hoewel dat in de praktijk neer kwam op twee keer daags. Een keer na het ontbijt, en s’avonds voor het slapen gaan.

Niet gaatjes, maar afbraak tandglazuur

In de loop der tijd heb ik een zeer ongezonde angst voor de tandarts ontwikkeld. Ik ben echt bang voor de tandarts. Bovendien is de voorlichting veranderd. Het grootste gevaar voor tanden schuilt tegenwoordig niet meer in gaatjes, maar in de afbraak van tandglazuur.

Nu moet je juist weer níét meteen poetsen na een maaltijd, omdat er dan net een zuuraanval actief is op je tanden, en je het glazuur er dan sneller afpoetst.

Elektrische tandenborstel en flossen of stoken

In juni moet ik weer voor mijn halfjaarlijkse controle, en dus poets en schrob ik nog ijveriger dan normaal. Omdat de tandarts het adviseerde gebruik ik een elektrische tandenborstel, in de hoop dat die alle tandplak verwijderd. Daarnaast gebruik ik een tandenstoker, en daarna flos ik nog!

En sinds kort heb ik ook nog een soort tandartsachtig instrument, met een borsteltje er aan, waarmee ik ook nog eens tússen de tanden borstel. Zo hoop ik er bij mijn volgende tandartsbezoek genadig af te komen.

Samengevat bestaat mijn poetsprotocol dus uit

  1. Poetsen
  2. Stoken
  3. Flossen
  4. Borstelen tussen de tanden

Het is dus enorm uitgebreid sinds mijn kindertijd, voornamelijk gemotiveerd door angst en preventiedrang. Tegelijkertijd houd ik het bij mijn kinderen gewoon weer op twee keer daags poetsen.

Flossen of stoken waar kopen?

Ik koop mijn spullen voor flossen of stoken doorgaans bij de Kruidvat. De mondhygienist zei dat houten tandenstokers beter zijn dan de plastic versie, dus die gebruik ik nu meestal. Daarna gebruik ik van die raggertjes. Maar ik heb ook nog een aantal plastic tandenstokers waaraan ook een flosdraadje zit.

Zie ook de post: Beugel vergoed?

Wat is jullie poetsprotocol?
En wat leer je je kinderen?

8 Comments

  1. Anonymous
  2. Anonymous

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh